Eksport Auta- Tablice 2016 |
Autor |
Wiadomość |
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Lis 12, 2017 1:34 pm
|
|
|
Mina666 napisał/a: | czy jeśli pojadę po auto na weekend, będę mógł wrócić na holenderskich blachach do miejsca gdzie mieszkam w NL a następnie w tygodniu udać się z tymi tablicami do RDW i wtedy załatwić sobie tablice zjazdowe? Nie jestem zameldowany. | Nikt ci nie da auta nim go nie [rzemeldujesz na ciebie . Wiec to raczej nie mozliwe . Pozatym w NL musisz miec odrazu od 1 secundy wlasne ubezpieczenie tu ubezpieczenie nie przechodzi na nastepnego wlasciciela . Poza tym umowy kupna sprzedarzy w NL nie ma a auto dostaniesz dopiero jak auto zaplacisz i PRZEREJESTRUJESZ na siebie . Po wyrejestrowaniu auta dostaniesz vrijwaringsbewijs i ten to papier bedziesz musial oddac staremu wlascicielowi . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Lis 12, 2017 1:38 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Mina666
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lis 12, 2017 2:07 pm
|
|
|
Dzieki rozumiem, w takim razie gdzie w sobotę mogę wyrejestrować auto? Auto kupiłem w Heemskerk.
Znalazłem takie coś, czy tam wszystko załatwie:
https://www.openingstijden.com/open/rdw/heemskerk/
Jeśli nie to gdzie najbliżej Heemskerk? |
Ostatnio zmieniony przez Mina666 Nie Lis 12, 2017 2:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
thunder85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 23, 2020 6:44 pm
|
|
|
Cześć. Ponad rok posiadam samochód na żółtych blachach, jest to samochód na mnie. Za niedługo mam zamiar zwieźć go Polski i zarejestrować go jako mienie przesiedleńcze.
W RDW muszę tylko zgłosić go jako "na eksport"? Jeśli zmienię w nim blachy na białe eksportowe to mogę zjechać nim na moim ubezpieczeniu?- zielona karta ( chodzi mi o to by nie wykupywać ubezpieczenia w RDW). W ubezpieczalni mam miesiąc wypowiedzenia. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Czw Sty 23, 2020 7:55 pm
|
|
|
thunder85 napisał/a: | Jeśli zmienię w nim blachy na białe eksportowe to mogę zjechać nim na moim ubezpieczeniu?- zielona karta ( chodzi mi o to by nie wykupywać ubezpieczenia w RDW) | nie nie możesz musisz posiadac wykupione ubezpieczenie na nowe tablice . thunder85 napisał/a: | W ubezpieczalni mam miesiąc wypowiedzenia. | nie prawda . W chwili jak im dostarczysz vrijwaringsbewijs lub inny dokument o wyrejestrowaniu twojego auta ubezpieczenie zamykają natychmiast |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Sty 23, 2020 7:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
thunder85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 17, 2020 4:48 pm
|
|
|
Mam małe pytanie na temat eksportowych tablic rejestracyjnych. Przy zgłoszeniu samochodu na eksport w RDW tymczasowe białe wyrabiają na miejscu czy trzeba czekać?
Może lepiej wyrobić sobie w autoryzowanej firmie RDW, która zajmuje się wyrabianiem tymczasowych tablic a z żółtymi tylko podjechać do RDW i mieć w 5 min całą procedurę załatwioną? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Pon Lut 17, 2020 8:35 pm
|
|
|
thunder85 napisał/a: | Może lepiej wyrobić sobie w autoryzowanej firmie RDW, która zajmuje się wyrabianiem tymczasowych tablic a z żółtymi tylko podjechać do RDW i mieć w 5 min całą procedurę załatwioną? | A jaki nr teblicy chcesz wydrukowac ? RDW mianowicie nadaje ten nr i dopiero puzniej je robisz/drukujesz/tloczysz |
|
|
|
|
thunder85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 18, 2020 2:16 pm
|
|
|
No tak Tylko, że podjezdzam pod RDW zdejmuje żółte tablice. W takim razie w RDW dają mi od razu gotowe białe tablice z nowymi numerami. Na stronie RDW jest lista autoryzowanych punktów gdzie moge tablice wyrobić. Wszystko spoko tylko chciałeb wiedzieć jak to wygląda krok po kroku i nie wiedziałem o nowych numerach na tablice wywozowe. |
|
|
|
|
igork
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 26, 2020 11:16 pm
|
|
|
Cześć. Na tej stronie RDW https://www.rdw.nl/partic...nd-is-uitvoeren jest artykuł o tym jak wyrejestrować auto kiedy samochód z holenderskimi rejestracjami jest już za granicą. Czy ktoś może takiego sposobu próbował? Niby potrzebują jedynie dowodu rejestracyjnego z Polski a tablice trzeba zniszczyć.
Chciałbym zaryzykować i zarejestrować samochód w Polsce bez tablic zjazdowych. Ja jestem właścicielem i sprzedam go rodzicom.
Boję się tylko, że w Polsce trzeba mieć potwierdzenie wyrejestrowania w Holandii, chociaż nie ma takiego przepisu. A w Holandii aby wyrejestrować - dowód rejestracyjny zagraniczny. Więc jest tu pewnego rodzaju konflikt. Co o tym myślicie?
Z jednej strony wszyscy nawijają w całym internecie o zjazdowych tablicach, a z drugiej strony skoro samo RDW tworzy taką podstronę i umożliwia wyrejestrowanie samochodu będącego za granicą (jest specjalny formularz nawet) to coś chyba jednak w tym jest?
PS. Czy czekają mnie w Holandii jakieś podatki od tego że sprzedałem samochód kilka tygodni po zakupie? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Śro Maj 27, 2020 10:42 am
|
|
|
Twoim obowiazkiem jest wyrejestrowanie auta z Holandii a jaka droga to zrobisz... to juz zalezy od ciebie.
Jesli tego nie zrobisz w Holandii, to bedziesz nadal oplacal tutejszy autobelasting .
tlumacz. google , ze strony RDW
Cytat: | Jeśli twój samochód z holenderską rejestracją jest za granicą i pozostanie tam na stałe, musisz zakończyć rejestrację samochodu w RDW. Jest to ważne, ponieważ po zakończeniu rejestracji nie ponosisz już odpowiedzialności za samochód i obowiązki dotyczace pojazdu przestają obowiązywać . Możesz zakończyć rejestrację online za pomocą formularza „powiadomienie o wywozie pojazdu”. |
igork napisał/a: | Boję się tylko, że w Polsce trzeba mieć potwierdzenie wyrejestrowania w Holandii, chociaż nie ma takiego przepisu. |
Gdzie nie ma takiego przepisu o wyrejestrowaniu auta ,tu czy w Polsce ?
W Polsce musisz miec komplet dokumentow samochodu, inaczej nikt ci go tam nie zarejestruje Nawet jak oddasz za darmo ojcu czy mamie .
igork napisał/a: | skoro samo RDW tworzy taką podstronę i umożliwia wyrejestrowanie samochodu będącego za granicą (jest specjalny formularz nawet) to coś chyba jednak w tym jest? |
Skoro taki jest twoj tok rozumowania, to uwazaj ,zebys sie na wlasnej naiwnosci nie przejechal . |
|
|
|
|
igork
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Maj 27, 2020 1:00 pm
|
|
|
Panicelinka napisał/a: |
W Polsce musisz miec komplet dokumentow samochodu, inaczej nikt ci go tam nie zarejestruje Nawet jak oddasz za darmo ojcu czy mamie.
|
No super. Tylko co to znaczy "komplet dokumentów"? Łatwo powiedzieć, a jak przeanalizujesz to wydaje się, że tablice zjazdowe nie są potrzebne jeśli mam ubezpieczenie i auto jest moje. Tablice zjazdowe są raczej dla osób które nie mieszkają w Holandii i nie mogą zarejstrować tu auta. Czyż nie? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Śro Maj 27, 2020 4:07 pm
|
|
|
igork napisał/a: | No super. Tylko co to znaczy "komplet dokumentów"? Łatwo powiedzieć, |
A np to czytales ?
https://www.arslege.pl/do...du/k168/a22335/
lub ponizsze czyli , dokumenty jakie w Polsce sa wymagane do rejestracji wlasnego auta
https://powroty.gov.pl/-/niezbedne-dokumenty-9532
Cytat: |
Tablice zjazdowe są raczej dla osób które nie mieszkają w Holandii i nie mogą zarejstrować tu auta. Czyż nie? |
Nie .
Tablice zjazdowe sa dla wszystkich ,ktorzy chca od reki, tu na miejscu zalatwic sobie export/zjazd autem ,do kraju i to niezaleznie, od tego czy tu mieszkaja ,czy tylko wtedy kiedy przyjechali tu kupic auto.
Wazne , zeby przerejestrowac auto online bedac w Holandii czy Polsce ,potrzebujesz DigiD app |
|
|
|
|
|