amusen
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Sty 27, 2026 12:38 pm Skradziona torebka
|
|
|
| Skradziono mi torebkę z dworca i był tam dowód, prawo jazdy i karta płatnicza. Kartę już zablokowałam w banku ale nie wiem co z dokumentami. Słyszałam że trzeba płacić za zastrzeżenie, to prawda? I ile to kosztuje? |
|
stek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 27, 2026 1:26 pm
|
|
|
| Dobrze że od razu zablokowałaś kartę, to była najlepsza decyzja. Co do dokumentów - zastrzeżenie przez system rządowy jest całkowicie darmowe, nie płacisz za to ani złotówki. To jest usługa publiczna dostępna dla każdego obywatela właśnie na takie sytuacje. Są co prawda jakieś płatne platformy które oferują dodatkowe usługi typu monitoring czy pomoc prawna, ale samo zastrzeżenie dokumentów możesz zrobić za darmo. Pamiętaj tylko że to zastrzeżenie nie zwalnia cię z obowiązku wyrobienia nowych dokumentów, musisz iść do odpowiednich urzędów i złożyć wnioski. Za nowy dowód osobisty zapłacisz chyba ze 50 złotych, za prawo jazdy jest drożej, koło 100 złotych jeśli dobrze pamiętam. Warto też zgłosić kradzież na policji bo dostaniesz potwierdzenie które możesz później wykorzystać w różnych sytuacjach. Cały proces zastrzeżenia trwa naprawdę chwilę i od razu masz pewność że nikt nie użyje twoich dokumentów. Możesz to zrobić na rządowej stronie albo są też inne serwisy które mają prostszy interfejs, na przykład https://zastrzegam.pl/ Opisana jest cała procedura. |
|