Przesunięty przez: Gochna H Śro Lip 13, 2011 4:36 pm |
dokumenty dla dziecka urodzonego w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
Misha
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 4:16 pm dokumenty dla dziecka urodzonego w Holandii
|
|
|
Mam problem:spodziewamy się dziecka.jakie czynności powinniśmy zrobic po urodzeniu dziecka.po porodzie chcemy wrócic do Polski.Jakie dokumenty są potrzebne,ile się czeka,ile kosztują?czy holenderski akt urodzenia będzie w Polsce zamieniony na polski?
Zaznaczam,że nie mamy holenderskiego obywatelstwa (mamy polsko-niemieckie).Jesteśmy zameldowani tutaj od dwóch lat.Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
szeda
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 4:28 pm
|
|
|
Kiedy urodzisz trzeba pojsc do Gemeente i w ciagu 3 dni zameldowac dziecko, jesli chodzi o akt urodzenia, to wracajac do Polski trzeba go bedzie przetlumaczyc z druku miedzynarodowego na polski, ja mam tlumaczone z niemieckiego na polski
jesli chodzi o paszport, to mozesz w ciagu tygodnia-dwoch wyrobic dziecku tzw. paszport zjazdowy (potrzeba zdjecia dziecka) np. na 3 tyg. w ktorych to musisz opuscic Holandie, kosztowalo mnie to 18E i czekalam tydzien, w Polsce wyrobilismy dziecku osobny paszport, a zanim to nastapilo trzeba bylo dziecko w PL zameldowac by wyrobic mu Pesel, a na tej podst. dopiero polski paszport |
|
|
|
|
gosik
Gaduła
|
Wysłany: Śro Sty 30, 2008 11:08 pm
|
|
|
a jeśli nie chcę paszportu dla dziecka? my mamy dowody osobiste i nie uważam paszportu za coś ważnego... czy nie mogę nowonarodzonemu dziecku wyrobić tutejszego dowodu?nie starczy to na przejazdy do polski? nie mam zamiaru tam wracać na stałe, my jesteśmy już wymeldowani z polski więc po co meldować nowego bobasa? chcę tylko np.pokazać dziecko dziadkom |
_________________ gosik |
|
|
|
|
baba jaga
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 466 Skąd: Z klanu Nosferatu
|
Wysłany: Śro Sty 30, 2008 11:29 pm
|
|
|
Cytat: | czy nie mogę nowonarodzonemu dziecku wyrobić tutejszego dowodu? |
Nie chce wprowadzac w blad...ale jesli rodzice maja obywatelstwo polskie(tak mniemam) to i dziecko otrzymuje jednoczesnie obywatelstwo po rodzicach...nie wiem dlaczego mialoby otrzymac tutejsze (przyp.holenderskie)papiery...?
Moze ja zle zrozumialam...prosze o poprawienie.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
RobKAM
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Śro Sty 30, 2008 11:44 pm
|
|
|
Ja w ambasadzie wyrobilam paszport maluchowi ,wazny jest on rok i koszt cos kolo 100 euro,bylo to w sierpniu 2007.Akt urodzenia wysylaja do Polski w celu rejestracji a z Polski przysylaja odpis skrocony
Paszport Holenderski to jak ma sie obywatelstwo.Mimo wymeldowania z Polski,wciaz jestescie jego obywatelami,podobnie dziecko.Tutaj podstawa jest paszport a nie dowod,bo na dowodzie nie masz narodowosci.Jak wy egzystujecie bez paszportu?My nawet jak pokazujemy dokument pobytowy to zawsze jestesmy proszeni o paszport. |
|
|
|
|
szeda
|
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 1:08 pm
|
|
|
jak juz wyrobisz paszport w Polsce to mozesz dziecko wymeldowac, jesli bedziesz wyrabiac dziecku paszport w Ambasadzie, to bedziesz czekac jakies 3 mies.
dowodu holenderskiego nie dostaniesz jesli nia masz obywatelstwa, albo jesli jedno z rodzicow nie jest Holendrem
taki lajf, takie prawo, tu rzadzi prawo krwi a nie ziemii |
|
|
|
|
kubus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 1:39 pm
|
|
|
Dowód osobisty dostaje sie gdy osiagniesz wiek dojrzalosci(czyli 18 lat) nie wczesniej jedynym dokumentem potwierdzajacym towoja tozsamosc czy dziecka jest paszport przed 18 stym rokiem zycia i nic wiecej sie tutaj nie da zrobic takie jest prawo i koniec. |
|
|
|
|
gosik
Gaduła
|
Wysłany: Sob Lut 02, 2008 10:09 am
|
|
|
pytasz jak egzystujemy bez paszportu- normalnie!! wszędzie starcza sam dowód osobisty. mieszkamy tu ponad rok i wszystko załatwiliśmy na dowód- praca, mieszkanie, lekarze itp. mamy holenderskie "coś" (nazwy nie pamiętam) wielkości naszego dwodu i to nam starcza. wyrobiliśmy sobie to w geemente za bodajże 35e.co do obywatelstwa to wiem że będzie polskie- chyba już każdy to wie. |
_________________ gosik |
|
|
|
|
Misha
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 10:53 pm
|
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie:czy po zameldowaniu dziecka w gemeente mam jakis określony czas żeby opuścic teren Holandii?Czy dziecko musi opuścic Holandię w jak najszybszym terminie czy nie ma znaczenia jak długo tu pozostanie?Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
szeda
|
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 11:15 pm
|
|
|
nie, nic z tych rzeczy |
|
|
|
|
marte78
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Gru 2008 Posty: 191
|
Wysłany: Śro Wrz 02, 2009 3:55 pm
|
|
|
ja rowniez mam ten problem.jednak wyjezdzajac z polski starszej corce wyrobilismy tymczasowy dowod osobisty.czy mlodszemu rowniez mozemy za posrednictwem ambasady wyrobic taki dokment? |
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Czw Lip 07, 2011 4:25 pm
|
|
|
Mam pytanie:
Czy dla dziecka urodzonego w Holandii mozna wyrobic paszport bezposrednio w Polsce?
To znaczy, rodzice jada z dzieckiem do Polski, majac jako dokument tylko akt urodzenia dziecka.
Tam dziecko zamelduja i zloza wniosek o paszport.
Czy ktos mial podobna sytuacje? |
|
|
|
|
Damianos
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Cze 2009 Posty: 173
|
Wysłany: Czw Lip 07, 2011 5:29 pm
|
|
|
Akt urodzenia nie jest dokumenten. Nie upowaznia tez do przekraczania granic. Najpierw musisz wyrobic w ambasadzie paszport bo bez niego wszelkie przekraczanie granicy jest nielegalne. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Lip 07, 2011 5:45 pm
|
|
|
Jagoda97,
Paszport dla dziecka urodzonego w Holandii, w wypadku wyjazdu z nim za granice powinno sie wyrobic na miejscu czyli w Amasadzie
nie mozna podrozowac z dzieckiem ktore go nie posiada
bywaja kontorle nie tylko na granicy, ale rowniez po drodze w Niemczech ,jesli trafi sie na taka kontrole moga byc problemy |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Lip 07, 2011 5:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Czw Lip 07, 2011 10:05 pm
|
|
|