NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
cukrzyca insulino-zalezna
Autor Wiadomość
polka 
Poczatkujacy
roxana

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Śro Lut 06, 2008 8:02 pm   

cukrzyca jest juz choroba publiczna nie leczona badz zle dawkowana insulina bez kontroli lekarskiej moze skonczyc sie smiercia >Potrzebne sa badania i odpowiednio dawkowana insulina .Przy kazdym hiuis artsie czyli lekarzu domowym jest diabetolog bez problemu zalatwisz badania i dostaniesz lekarstwa tutaj jest to choroba chroniczna ,nie ma sie czego bac.Trzeba leczyc a z ta choroba gdy jest leczona zyje sie calkiem normalnie

sylwik2630 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Mar 09, 2008 8:02 pm   

Cze. Jezeli chodzi o cukrzyce to jest dla mnie dosyc znany temat gdyz pracowalam w poradni diabetolgicznej jako dietetyk. Jest to choroba polegajaca na tym ze trzustka produkuje zbyt mala ilosc insuliny lub jej w ogole nie produkuje. Choroby calkowicie nie da sie wyleczyc jedynie podleczyc. Mozna rozroznic dwa rodzaje cukrzycy: 1) insulinozalezna bardziej zaawansowana wymaga podawania insuliny i stosowania odpowiedniej diety 2) insulino niezależna wymaga stosowania odpowiedniej diety. Ilosci i rodzaj insuliny jest indywidualnie dopasowywany dla kazdej osoby. Jezeli chodzi o diete to jest ustalana wedlug wzrostu, masy ciala,plci i rodzaju wykonywanej pracy. Obliczana jest ilosc wymiennikow weglowodanowych 1WW (wymiennik węglowodanowy) jest to porcja produktu (podana w gramach) zawierająca 10 g węglowodanów przyswajalnych.Uwzględnianie w diecie wymienników węglowodanowych wymaga od chorego pewnego wysiłku. Konieczne jest korzystanie z tabel przeliczeniowych (dostępnych często w postaci materiałów szkoleniowych dla pacjentów z cukrzycą) oraz z wagi kuchennej. Zatem, by odnosić korzyści z uwzględniania w jadłospisie wymienników węglowodanowych musimy temu aspektowi odżywiania poświęcić nieco czasu.Podział węglowodanów ze względu na szybkość wchłaniania:

Szybko wchłaniające się („cukry biegnące”) charakteryzują się bardzo szybkim tempem wchłaniania oraz gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Osoby z cukrzycą powinny unikać tych produktów i spożywać je w sposób umiarkowany.
Do tej grupy należą: cukier, słodycze, czekolada, konfitury, ciasta, lody, napoje, soki owocowe, miód, dżemy, słodkie owoce itp. Umiarkowanie wchłaniające się („cukry maszerujące”) – ich szybkość wchłaniania się można określić jako pośrednią. Po zjedzeniu produktów z tej grupy poziom cukru we krwi podnosi się równomiernie.
Do tej grupy należą: produkty zbożowe, chleb, ryż, jarzyny suszone, kasze, płatki, ziemniaki, owoce (banany, jabłka, gruszki, śliwki, poziomki, truskawki, ananasy, melony), mleko, jogurt itp.Wolno wchłaniające się („cukry czołgające się”) są bezpieczne i polecane dla osób z cukrzycą. Wchłaniają się najwolniej i wolno podnoszą poziom cukru we krwi.
Do tej grupy produktów należą: warzywa (wszystkie ich części: korzeń, łodyga, liście, kwiaty) np.: marchew, seler, pomidory, ogórki, kalafior, pietruszka, sałata oraz pieczywo razowe, chleb gruboziarnisty, niełuskany ryż i grube kasze.

Na ten temat mozna pisac i pisac to sa podstawowe informacje gdybyscie mialy jeszcze jakies pytania to piszcie Pozdrowionka

wiolka2 
Gaduła

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 9:13 am   cukrzyk

Nie rozumiem jak mozna byc zlosliwym bo dla diabetyka to zadna frajda. Moj maz ma cukrzyce i wiem jak sie zyje z ta choroba. Ciagle mierzenie cukru a maz potrafi miec go 380 gdzie norma jest ok 120 uwazanie na to co sie je zmeczenie to naprawde nie jest powod do zlosliwosci. Maz nie jest dokuczliwy wiec to kwestia charakteru a nie choroby.

[ Dodano: Pon Kwi 21, 2008 9:16 am ]
dobrze ze sa na forum ludzie tacy jak Sylwik i kilku przedmowcow ktorzy rozumieja slowo - choroba i nie kpia sobie z tego

[ Dodano: Pon Kwi 21, 2008 9:18 am ]
dobrze ze sa na forum ludzie tacy jak Sylwik i kilku przedmowcow ktorzy rozumieja slowo - choroba i nie kpia sobie z tego

[ Dodano: Pon Kwi 21, 2008 9:19 am ]
Nie rozumiem jak mozna byc zlosliwym bo dla diabetyka to zadna frajda. Moj maz ma cukrzyce i wiem jak sie zyje z ta choroba. Ciagle mierzenie cukru a maz potrafi miec go 380 gdzie norma jest ok 120 uwazanie na to co sie je zmeczenie to naprawde nie jest powod do zlosliwosci. Maz nie jest dokuczliwy wiec to kwestia charakteru a nie choroby.

dzielas 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lis 21, 2008 12:29 pm   

We wrześniu planuję rozpocząć studia w Holandii i chciałbym się dowiedzieć czy są na forum również cukrzycy, którzy mieszkają albo mieszkali w Holandii ? Jak wygląda sprawa zakupu insuliny czy też pasków do glukometru w yholenderskich aptekach ? Jaki jest koszt ? Czy w Holandii akceptują polskie recepty ? Czy insuline albo paski można kupić bez recepty ? Jeżeli możecie podajcie jakieś konkretne informacje
Z góry dziękuję

jac488 
Poczatkujacy
jac488

Wysłany: Czw Kwi 02, 2009 9:36 am   

witam ,czy ktos wie czy w Hadze jest diabetolog polsko jezyczny? lub lekarz rodzinny? jestem cukrzykiem .

AnetaDETTEN 
Poczatkujacy
AnDE

Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 10:25 pm   Re: cukrzyca insulino-zalezna

lucka&lucka napisał/a:
Zastanawiam sie czy sa na forum osoby, ktore maja kontakt z ta chroba. Jakie sa wasze doswiadczenia?

PODPOWIEDŹ:
Jak chodzi o cukrzycę to koniecznie zapoznaj się z tabelami tzw. NISKIE węglowodany.
To pozwoli Ci uregulować poziom cukru. :039:

Pozdrawiam Aneta D.
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Kwi 18, 2010 6:02 pm, w całości zmieniany 1 raz  

cela 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Maj 23, 2009 12:03 am   

leki sa tu na recepte ale oczywiscie przedtem trzeba isc do lekarza od cukrzycy a poten do pielegniarki ktora da receptem,jesli jest sie ubezpieczonymw holandii insulina i paski sa za darmo

mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 10:42 pm   

Czy są na forum osoby mające cukrzycę typu 2? Chciałabym zapytać jak Was leczą i czy dostaliście glukometr.
Od niedawna wiem że zachorowałam na to, jestem na tabletkach ale co dziwne nie dostałam glukometru... Na forum cukrzyków piszą że każdy cukrzyk powinien go mieć a mój lekarz mówi co innego... skołowana jestem stąd moje pytanie.

budia 
Poczatkujacy
budia

Wysłany: Wto Lut 16, 2010 6:38 pm   Witam wszystkich

wlasnie przeczytalem Twoja wypowiedz na temat cukrzycy.U mnie wykryto ja 1,5 roku temu.Oprucz cukrzycy znalezli cholesterol i trojglicerydy.Mialem duzo tabletek po ktorych byly wachania.We wrzesniu chciala mi lekarka przepisac insuline.Znalazlem przez internet ciekawa strone reklama usunieta Jestem teraz innym czlowiekiem,wczesniej bylem spiacy i wiecznie zmeczony a teraz czuje sie bardzo dobrze.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Sty 11, 2012 7:48 pm, w całości zmieniany 1 raz  

AnetaDETTEN 
Poczatkujacy
AnDE

Wysłany: Pią Maj 07, 2010 2:19 pm   

post edytowany
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Maj 07, 2010 3:43 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mkarolina 
Poczatkujacy
nowa

Wysłany: Śro Sty 11, 2012 1:22 pm   

Witam!!
Mam do Was pytanie na tamet lekarza diabetologa.. Czy ktos z Was zna dobrego lekarza diabetologa z okolic Utrechtu badz Zaist. Wlasnie zostalam bez lekarza ( przez ktorego mam teraz wiele klopotow ze zdrowiem ) i szukam nowego ale nie chce znowu wladowac sie w to samo bagno. I jeszcze potrzebny mi jest endokrynolog..
Moze ktos mi pomoc?
Z gory dziekuje!

dzulianna84 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sty 11, 2012 4:13 pm   

choruje od 11lat zaczal sie moj 12 rok biore od samego poczatku insuline masz jakies pytania chetnie odpowiem.

mkarolina 
Poczatkujacy
nowa

Wysłany: Śro Sty 11, 2012 6:58 pm   

Witaj!
Co do pytan na temat cukrzycy i insuliny to nie mam. Bo ja sama choruje juz na nia od 6 lat i wiem w czym rzecz. Tu chodzi o to ze bylam pod opieka jednego lekarza tutaj w Holandii ale niestety okazal sie dla mnie niekompetetny i mam teraz wiecej klopotow niz jak byalam pod opieka w Polsce. Wlasnie stracialm druga ciaze przez zapalenia tarczycy ktora on zbagatelizowal badz nie chcial tego widziec. I teraz potrzebuje zadzialac w tym kierunku i wyleczyc tarczyce i wyprowadzic siebie na prosta droge zeby byc pewna ze jak bede chciala zajsc w ciaze po raz trzeci to zebym byla pod dobra opieka.
Ale dziekuje za probe pomocy.

dzulianna84 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sty 11, 2012 10:20 pm   

wspolczuje,,,,jednym słowem wiadomo im sie dluzej choruje ze polegac mozna na sobie poznajac swoj organizm...trzeba samemu dbac o siebie ja dzieki lekarzom wyladowalam na ojomie bo zapalenia pluc nie rozpoznali bylam chora na zoltaczke ciezkie nadcisnienie etc w szpitalu spedzilam wiecej niz polowe zycia,,,i wiem cos o tym z tarczyca tez mialam problem zycze Ci zeby sie wszystko cofnelo!!!!!!!!!!!!!!

[ Dodano: Sro Sty 11, 2012 10:26 pm ]
a co do szpitali z lepszych tu i lekarze niezli jesli chodzi o opieke etc to bronovo w hadze polecam

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Sty 12, 2012 7:38 am   

a moze lepiej darowac sobie ciaze? przeciez skoro masz cukrzyce typu 1 to sa szanse ze w genach dziecku tez ja przekazesz
jak tak dalej pojdzie to bedzie tylu chorych ze na ubezpieczenie zdrowotne co roku bedzie trzeba po 10% doplacac a pensje rosna po 1,5% :/

Odpowiedz do tematu