wakacyjne i urlopowe |
Autor |
Wiadomość |
Sylwo
Nieśmiały użytkownik Sylwek
|
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 12:28 am wakacyjne i urlopowe
|
|
|
Bardzo proszę, zeby ktoś uprzejmy wytłumaczył mi parę spraw związanych z tzw. pieniędzmi urlopowymi i wakacyjnymi:
- za co są te pieniądze,
- kiedy i jak są one wypłacane,
- ile tych pieniędzy się należy.
Proszę o pomoc ludzi, którzy znają sprawę szczegółowo. Jestem przed wyjazdem do Holandii. Dzwonię do różnych pośredników i prawie każdy mówi co innego. Pomóżcie, niech raz dowiem sie jak to jest naprawdę.
Pzdr |
|
|
|
|
Lolek79
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 9:22 am Re: wakacyjne i urlopowe
|
|
|
Sylwo napisał/a: | Bardzo proszę, zeby ktoś uprzejmy wytłumaczył mi parę spraw związanych z tzw. pieniędzmi urlopowymi i wakacyjnymi:
- za co są te pieniądze,
- kiedy i jak są one wypłacane,
- ile tych pieniędzy się należy.
Proszę o pomoc ludzi, którzy znają sprawę szczegółowo. Jestem przed wyjazdem do Holandii. Dzwonię do różnych pośredników i prawie każdy mówi co innego. Pomóżcie, niech raz dowiem sie jak to jest naprawdę.
Pzdr |
Hej,
W moim przypadku wyglada to tak. Podam dla uproszczenie na przykladzie sumy 1000Euro brutto miesiecznie zapisanej w kontraktcie o prace. Mozna by sie spodziewac ze co miesiac dostaje do reki (1000Euro minus podatki/ubezpiecznie/etc...) jednak nie do konca bo stawka wyjsciowa to 926Euro minus podatki/ubezpiecznie/etc...) brakujace 1000-926=74Euro to tzw. 8% Holiday Allowance. 926Euro + 8% = 1000Euro.
Kwestia teraz kiedy dostajesz ten odkladany "dodatek wakacyjny" Zazwyczaj jest to maj. Poniewaz zaczalem prace 1wrzesnia 2007 to w maju 2008 uzbiera mi sie 9miesiecy czyli w maju dostane dodaktowe 9*74Euro=666Euro( oczywysicie przed opodatakowaniem).
Z jednej strony troche glupio, ze bez twojej zgody biora Ci z Twojej wyplaty 8% co miesiac jednak teraz patrzac w maju nie bede musial martwic sie o kase na wakacyjny wyjazd.
Pozdrawiam,
Karol |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 478 Skąd: Limburg
|
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 9:31 am
|
|
|
uproszcze to troche
zarabiasz przykladowo 1000 euro brutto na miesiac, to policz razy 12 miesiecy =
12000* 8% =960 euro brutto przed opodatkowaniem
pozdrawiam
Agata |
_________________ Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego- w bledzie trwac.
Cyceron |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 4:22 pm
|
|
|
Cytat: | Artykuł 31 Wypłata rezerw
A. Dodatek urlopowy, krótki urlop i urlop okolicznościowy, dni świąteczne
1. Niewypłacone jeszcze uzupełnienia, o których mowa w art. 29 i 30, są automatycznie
wypłacane pracownikowi tymczasowemu w 26 i w 52 tygodniu lub w ostatnim tygodniu
roku.
2. Dodatek urlopowy, o którym mowa w art. 28, do którego pracownik tymczasowy
nabył prawo na mocy niniejszego CAO, jest wypłacany pracownikowi automatycznie,
co roku w tygodniu, w którym wypada dzień 1 czerwca, bez uszczerbku dla ustaleń
z ustępu 3 niniejszego artykułu.
3. Jeżeli umowa o pracę tymczasową jest zakończona w fazie A i gdy nie następują po
niej bezpośrednio nowe umowy o pracę tymczasową, niewypłacone jeszcze uzupełnienia,
o których mowa w art. 29 i 30 oraz dodatek urlopowy, o którym mowa w
art. 28, do których pracownik tymczasowy nabył prawo na mocy niniejszego CAO,
są automatycznie wypłacane pracownikowi tymczasowemu.
4. Jeżeli pracownik tymczasowy w fazie A przez okres 6 tygodni nie nabył praw do rzeczywistego
wynagrodzenia, wypłacane są mu automatycznie jeszcze niewypłacone
uzupełnienia, o których mowa w art. 29 i 30 oraz dodatek urlopowy, o którym mowa
w art. 28, do których pracownik czasowy nabył prawo na mocy niniejszego CAO.
5. Jeżeli pracownik czasowy zakończył w agencji pracy tymczasowej fazę A i przechodzi
do fazy B, następuje automatyczna wypłata jeszcze niewypłaconych uzupełnień, o
których mowa w art. 29 i 30, zgodnie z ustępem 3 niniejszego artykułu, ale nie dodatku
urlopowego, o którym mowa w art. 28.
6. W momencie wypłaty uzupełnień i dodatku urlopowego w przypadkach, o których
mowa w ustępach niniejszego artykułu od 1 do 5 włącznie, agencja pracy tymczasowej
prześle pracownikowi tymczasowemu pismo, w którym wyraźnie zaznaczy
wypłaconą z tego tytułu kwotę oraz ustawowe odliczenia.
B. Urlop
7. W trakcie obowiązywania umowy o pracę tymczasową, pracownik tymczasowy nie
może zrzec się prawa do urlopu (uzupełnienia w rozumieniu art. 27 ustęp 5 oraz
ciągłej wypłaty wynagrodzenia w trakcie urlopu w rozumieniu art. 27 ustęp 7) w
zamian za ekwiwalent.
8. Pracownik tymczasowy, który pod koniec obowiązywania umowy o pracę tymczasową
na mocy ustępu 5 art. 27 ma jeszcze prawo do naliczonych dodatków z tytułu
urlopu, lub któremu, na mocy ustępu 7 art. 27 przysługuje jeszcze urlop, ma prawo
do pieniężnego ekwiwalentu w zamian za to prawo.
9. W poprzedzających dwunastu miesiącach niewypłacone prawo, o którym mowa w
ustępie 8 niniejszego artykułu, jest w każdym wypadku wypłacane automatycznie
pracownikowi w 52. tygodniu każdego roku, nie naruszając ustaleń z ustępu 7.
10. W przypadkach, o których mowa w art. 7 ustęp 2 punkty b. i c., naliczone na mocy
ustępu 5 art. 27 rezerwy urlopowe zostaną zamienione na proporcjonalne prawo do
urlopu z ciągłą wypłatą rzeczywistego wynagrodzenia w rozumieniu ustępu 7 art. 27.
11. W chwili zamiany “zarezerwowanych” uzupełnień na dni urlopu na prawo do urlopu,
o którym mowa w ustępie 10 niniejszego artykułu, agencja pracy tymczasowej prześle
pracownikowi tymczasowemu pisemne wyjaśnienie, w którym wyraźnie zaznaczy
przekształconą sumę.
12. W przypadku, w którym wypłata nastąpi zgodnie z zapisem z ustępów 8 i 9 z niniejszego
artykułu, agencja pracy tymczasowej jest zobowiązana przekazać pracownikowi
tymczasowemu wyjaśnienie, z którego wynika, jaki przepracowany okres daje w
chwili zakończenia umowy o pracę tymczasową prawo do urlopu.
13. Jeżeli pracownik tymczasowy zawrze z tą samą lub inną agencją pracy tymczasowej
nową umowę o pracę tymczasową, ma on w tej agencji pracy tymczasowej prawo do
urlopu bez prawa do wynagrodzenia za okres, w którym - zgodnie z oświadczeniem,
o którym mowa w ustępie 12 niniejszego artykułu - miał on jeszcze prawo do urlopu.
Zrodlo: ABU-CAO wydanie lipiec 2007
|
|
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
Sylwo
|
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 11:25 pm
|
|
|
Dziękuję bardzo wszystkim za wyjaśnienia. Ale nadal czegoś nie rozumiem. Czy pieniądze urlopowe i wakacyjne to to samo. Dzwoniłem do jednej agencji i tam mało kumata pani starała mi się wyjasnić sprawę urlopowego i chyba to jakoś zrozumiałem - Wy to potwierdzacie. Była natomiast zdziwiona pojęciem "pieniądze wakacyjne". Następnie odkryła, że faktycznie coś takiego jest, wynosi 10% z ułamkiem, ale nic na ten temat nie wie i odesłała z pytaniami do pracodawcy w Holandii, u którego podejmę pracę. Pomóżcie mi to wyjasnić proszę.
Pozdrawiam
Sylwo |
|
|
|
|
Pawel_Krak
Poczatkujacy
Wiek: 50 Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 17 Skąd: Krakow/Amsterdam
|
Wysłany: Pią Mar 07, 2008 6:33 pm Wakacyjne i urlopowe
|
|
|
Sylwo wakacyje pieniadze to 8% twoich dohodow brutto ( przed opodatkowaniem ) i prawdopodobnie wyplacane sa 2 razy do roku, ale nie pytaj mnie w jakich miesiacach bo co posrednik to inna zamotka z wakacyjnym . Urlopowe to potocznie mowiac urlopowe godziny czyli wg mnie 2 dni za miesiac przepracowany ( ale moge sie mylic , moze 2,5 ) czyli urlopowe powinien ci twoj kochany posrednik zapalcic zgodnie w iloscia godzin ( dni ) jakie masz na cotygodniowym payslip ( kwitku z wyplata), a wakacyjne powinien ci wyplacic w 2 terminach ale za Boga niewiem w jakich w przypadku twojego posrednika. Logika nakazywala by wyplacic wakacyjne w okresie wakacyjnym ale przyjacielu logicznie to oni nie mysla w holandi , przyznasz mi to jak troche pomieszkasz w tym kraju
Pozdrawiam i zycze cierpliwosci i wytrwalosci |
_________________ I tak ich woda zaleje.... |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 478 Skąd: Limburg
|
Wysłany: Pią Mar 07, 2008 6:41 pm
|
|
|
wakacyjne zawsze sa wyplacane albo w maju albo w czerwcu. |
_________________ Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego- w bledzie trwac.
Cyceron |
|
|
|
|
Sylwo
|
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 12:21 am
|
|
|
Dziękuję wam bardzo za informacje. O ile dobrze zrozumiałem, to urlopowe - to pensja miesięczna, wypłacana proporcjonalnie do ilosci dni urlopu, na który się udaję. A jeżeli ja nie chce i nie idę na urlop, to czy powinni mi zapłacić podwójnie?
Pozdrawiam
Sylwo |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 8:02 pm
|
|
|
Sylwo napisał/a: | to urlopowe - to pensja miesięczna, wypłacana proporcjonalnie do ilosci dni urlopu, na który się udaję. | Skąd Ty wziąłes to urlopowe?Ja pierwsze słysze. |
|
|
|
|
Sylwo
|
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 9:37 am
|
|
|
Jak czytam polskie strony agencji w Polsce, to prawie wszystkie chwalą się, że wypłacają wakacyjne i urlopowe. Nie rozumiem tego. Nikt jak dotąd nie potrafił mi tego wyjaśnić. Nawet panie w biurach do których dzwoniłem, choś mają to na stronach. Czekam, może znajdzie się ktoś kto to do końca wyjaśni.
Pzdr. |
|
|
|
|
pawel1979
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 9:58 am
|
|
|
Sylwo napisał/a: | Czy pieniądze urlopowe i wakacyjne to to samo. |
Urlopowe to tak zwane pieniądze za nie wykorzystany urlop który Ci sie należy
Wakacyjne jest to 8 % rocznych brutto zarobków wypłacanych przeważenie raz w roku na przełomie maja - czerwca
A czemu w agencjach nie potrafią Ci odpowiedzieć konkretnie, bo najprawdopodobniej próbują na tym oszukać ludzi mylących pojęcia i nieupominających sie o swoje.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez pawel1979 Nie Mar 09, 2008 10:02 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pawel1979
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 11:47 am
|
|
|
Lolek79 napisał/a: |
Z jednej strony troche glupio, ze bez twojej zgody biora Ci z Twojej wyplaty 8% co miesiac jednak teraz patrzac w maju nie bede musial martwic sie o kase na wakacyjny wyjazd. |
Cytat: |
• Wynagrodzenie za pracę i za nadgodziny oraz dodatekwakacyjny
Kwota minimalnego wynagrodzenia wynosi od 1 lipca 2007 roku € 1317,00 brutto plus 8% dodatku wakacyjnego (do końca czerwca 2007 roku obowiązuje stawka € 1.306,80). Według ustawy o minimalnym wynagrodzeniu pracownik w Niderlandach uprawniony jest do dodatku wakacyjnego w wysokości przynajmniej 8% podstawy wynagrodzenia. W zależności od uregulowania zawartego w umowie o pracę dodatek wakacyjny może być obliczany w skali miesięcznej i wypłacany razem z comiesięcznym wynagrodzeniem, albo też może być obliczany w skali rocznej i wypłacany raz do roku w okresie urlopowym.
Ogólnie obowiązujące układy zbiorowe pracy zawierają odrębne (wyższe) minimalne kwoty wynagrodzenia, zależne od funkcji i stażu pracownika. Zastosowanie układów zbiorowych jest zależne od branży, w której dany pracodawca działa.
• Urlop płatny
Zgodnie z art. 634 niderlandzkiego kodeksu cywilnego (het Burgelijk Wetboek), regulującego prawo do urlopu płatnego, pracownik za każdy rok, w którym przepracował całkowity wynikający z umowy o pracę czas pracy i tym samym nabył prawo do wynagrodzenia, nabywa równocześnie prawo do urlopu płatnego w wymiarze co najmniej czterokrotności tygodniowego czasu pracy. Co oznacza, iż pracownikowi pracującemu na pełen etat przysługuje co roku prawo do przynajmniej 20 dni płatnego urlopu.
Przepisy te obowiązują pracodawców w stosunku do pracowników wykonujących usługi
transgraniczne na terenie Niderlandów. Co za tym idzie, przepisy te powinny znaleźć swoje odbicie w umowie o pracę lub w aneksie do umowy o pracę, dotyczącym oddelegowania pracownika.
|
źródło: http://www.wehhaga.nl/docs/rynek_pracy_i_uslug.pdf |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 2:43 pm
|
|
|
pawel1979 napisał/a: | Urlopowe to tak zwane pieniądze za nie wykorzystany urlop który Ci sie należy | Chyba mam nieścisłe informacje.A nie jest tak,że ten przysługujący urlop po prostu musisz wykorzystać? |
|
|
|
|
pawel1979
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 2:46 pm
|
|
|
Mathnl napisał/a: | A nie jest tak,że ten przysługujący urlop po prostu musisz wykorzystać? |
czy musisz to nie wiem, ale wiele agencji płaci za dni których nie wykorzystałeś i to właśnie nazywają Urlopowe
Pozdrawiam |
|
|
|
|
wiolka2
Gaduła
|
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 5:30 pm wakacyjne i urlopowe
|
|
|
maz pracuje na kontrakcie od czerwca 2007 roku i ma w tej chwili 1300 euro wakacyjnego mysle ze to dobra sprawa |
_________________ wiolka |
|
|
|
|
|
|