Przesunięty przez: pawel1979 Pią Kwi 04, 2008 8:45 am |
Jacy są holendrzy.. |
Autor |
Wiadomość |
ohmin
Gaduła

Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 128 Skąd: Sucha Beskidzka
|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 8:18 pm
|
|
|
ja mieszkam niedaleko niemieckiej granicy, na poudniu |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 478 Skąd: Limburg
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 8:10 am
|
|
|
Witch01 napisał/a: | agnieszka01 napisał/a: |
Ktora kobieta tutaj pracuje 5 dni w tygodniu po 8 godzin. Ja takich nie znam..... |
A ja znam wiele z mojego otoczenia,z sasiedztwa,ze szkoly.Pracuja 4-5 dni w tygodniu,czesto ponad godzine dojezdzaja do pracy i stoja w korkach.W domu sa po 18 .00.Oczywiscie sa to kobiety,ktore pokonczyly srednie i wyzsze szkoly i maja dobra prace.Dziwie sie,ze takich nie spotkalas. |
Przepraszam bardzo... ja pracuje 5 dni w tygodniu po 9 godzin, i owszem mam skonczona wyzsza szkole.. ale to nie tylko od tego zalezy. Mysle ze to caly czas mentalnosc.. ze kobieta w kuchni a maz w pracy.. ja tak bym nie mogla.. A co wtedy jak dzieci do szkoly pojda? |
_________________ Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego- w bledzie trwac.
Cyceron |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 8:32 am
|
|
|
Ataga ja mam na mysli to,ze kobiety,ktore pokonczyly szkoly maja bardzo dobra place i pracuja czesto na caly etat.A kobiety bez wyksztalcenia,przy malych zarobkach wola zlapac pare godzin,innaczej tracilyby duzo przez placenie podatku.kiedy ja pracowalam na produkcji oplacalo mi sie na pol etatu,a te,ktore pracowaly na caly,mialy niewiele wiecej ode mnie. |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 8:35 am
|
|
|
Witch01 napisał/a: | Ataga ja mam na mysli to,ze kobiety,ktore pokonczyly szkoly maja bardzo dobra place i pracuja czesto na caly etat.A kobiety bez wyksztalcenia,przy malych zarobkach wola zlapac pare godzin,innaczej tracilyby duzo przez placenie podatku.kiedy ja pracowalam na produkcji oplacalo mi sie na pol etatu,a te,ktore pracowaly na caly,mialy niewiele wiecej ode mnie. |
porownujesz jablka z gruszkami...
mysle ze pracujac na produkcji pracowalas na przynajmniej 3 zmiany, wiadomo ze wtedy wiecej ci placa. jest bzdura to co piszesz ze kobiety pracujace wiecej prawie tyle samo kasy dostawaly. |
_________________ Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego- w bledzie trwac.
Cyceron |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 8:43 am
|
|
|
Praca byla od 7.30 do 16.30(w tym przerwy.I ja za pol etatu mialam ok.1000 guld.,a babki na pracujace na caly etat ok.1500 - 1600 guld..A najdziwniejsze bylo to,ze dziewczyna ok.20 lat na caly etat zarabiala 1000guld,czyli tyle ile ja na pol etatu,a wyjonywala ta sama prace. |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 8:52 am
|
|
|
no tak ponizej 23 roku zycia mniej zarabiasz, nawet jezeli robisz to samo.. juz takie prawo w Holandii.. roznica 400-500 guldenow to jednak duzo.. a pozatym trzeba dodac ze duzo sie zmienilo od wejscia euro.
pozdrawiam Agata |
Cyceron |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 8:54 am
|
|
|
No wlasnie,teraz moze z podatkami sie zmienilo,ale kiedys naprawde wiele kobiet bralo tylko kilka godzin np.sprzatania,zeby zmiescic sie w bezopodatkowanej kwocie. |
|
|
|
|
mroweczka
Gaduła

Pomogła: 2 razy Wiek: 39 Dołączyła: 18 Cze 2007 Posty: 192 Skąd: Loenen aan de Vecht
|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 6:01 pm
|
|
|
Witch01 napisał/a: | agnieszka01 napisał/a: |
Ktora kobieta tutaj pracuje 5 dni w tygodniu po 8 godzin. Ja takich nie znam..... |
A ja znam wiele z mojego otoczenia,z sasiedztwa,ze szkoly.Pracuja 4-5 dni w tygodniu,czesto ponad godzine dojezdzaja do pracy i stoja w korkach.W domu sa po 18 .00.Oczywiscie sa to kobiety,ktore pokonczyly srednie i wyzsze szkoly i maja dobra prace.Dziwie sie,ze takich nie spotkalas. |
Ja rowniez pracuje po 8 godzin 5 razy w tyg ...choc nie jestem holenderka..no ale gotuje codziennie ..co czasem doprowadza do szalu |
_________________ You can't stop me
You can't break me
You can't reach me
You can't see me
You can try all you can
But you'll never defeat me! |
|
|
|
|
sylvia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 7:50 pm hollendzy i goscinosc
|
|
|
no cos ja talze mnieszkam na wschodzie holandi enschede i jest tu duzo zarezerwowanych t zw gburow ale tez sam ludzie przyjemni i goscinni a mnieszkam tu 18 lat prawie pozdrawiam sylwia |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 8:54 pm
|
|
|
Cytat: | jest tu duzo zarezerwowanych t zw gburow | Sylvia.... jakze trudno czyta sie Twoje posty....i o co chodzi z tymi ''zarezerwowanymi gburami''?? |
|
|
|
|
GWEN
Poczatkujacy NIEPOWTARZALNA
Wiek: 48 Dołączyła: 16 Mar 2008 Posty: 18 Skąd: AMSTERDAM
|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 9:11 pm
|
|
|
HeJ POlacy RoDacy
Prosze,blagam Was!!!
Przestancie dociekac,doszukiwac sie ludzkich niedoskonalosci!!!Bo ludzie byli,sa i beda niedoskonali!!!
Czy to Polak,czy Holender,To Tylko.powtarzam Tylko Ludzie.Przestanmy wiec szukac igly w stogu siana!
I przestanmy w Czyims oku szukac zdzbla,kiedy w swoim niewidzimy Belki!!!
Zyjcie mottem :¨Zyj i daj Zyc innym!¨Pozdrawiam Was i Witam w swiecie gdzie zyja Ludzie i
Ludziska.Pozdrawiam.GWEN |
_________________ "OCZY SA ZWIERCIADLEM DUSZY" JAKIES PYTANIA??? |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 10:05 pm
|
|
|
GWEN napisał/a: | HeJ POlacy RoDacy
Prosze,blagam Was!!!
Przestancie dociekac,doszukiwac sie ludzkich niedoskonalosci!!!Bo ludzie byli,sa i beda niedoskonali!!!
Czy to Polak,czy Holender,To Tylko.powtarzam Tylko Ludzie.Przestanmy wiec szukac igly w stogu siana!
I przestanmy w Czyims oku szukac zdzbla,kiedy w swoim niewidzimy Belki!!!
Zyjcie mottem :¨Zyj i daj Zyc innym!¨Pozdrawiam Was i Witam w swiecie gdzie zyja Ludzie i
Ludziska.Pozdrawiam.GWEN |
I kto to pisze...sama zes czepialska |
|
|
|
|
Justine
Super gaduła

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 209 Skąd: Eindhoven
|
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 4:10 pm
|
|
|
Napiszę tylko o Holendrach, których poznałam. Chcę uniknąć generalizowania i schematów, których z resztą nie znoszę.
Nie zauważam jakiś kolosalnych różnic, między moimi znajomymi Holendrami a moimi znajomymi Polakami.
Nie zauważyłam, żeby byli jacyś skąpi, ile razy byłam na imprezie, przyjęciu, grilu, urodzinach itp, nigdy niczego nie brakowało. Owszem najczęściej jest sobie szwedzki stół i goście nie siedzą i nie obżerają się sałatkami i bigosem, jak to u nas na standardowych posiedzeniach imieninowych bywa
No i samemu przynosisz sobie piciu... Lodówka zawsze wypełniona rose i piwem.
Oszczędni to może i są, ale raczej bez przesadyzmu. Czasem mi by się taki racjonalizm w zarządzaniu moim portfelem przydał. Co do prezentów urodzinowych, nie wydaje mi się, żeby Polacy byli bardziej hojni, ale to oczywiście nie leży w kwestii narodowości ale po prostu zależy od tego jakim jesteś człowiekiem.
Podoba mi się to, że są tacy porządni, tzn nie lubią bałaganu, w domach zawsze czysto, w ogrodach totalny ład i harmonia
Podoba mi się jeszcze to, że nikt się na mnie nie patrzy, nikt mnie wzrokiem nie obcina, gdy spaceruje sobie po ulicy.
W Polsce miałam jakieś takie wrażenie, że ludzie strasznie się wzajemnie obserwują. A już bron Boże jak byłam ubrana w nieco innym stylu... Niż reszta... W NL tego nie doświadczyłam
Podoba mi się jeszcze to, że ludzie traktują mnie tu jakoś tak poważniej, czy na zakupach, czy w jakiejś szkole, pracy, instytucji, przejmują się moim losem i nie odsyłają z kwitkiem, jeżeli mam jakąś sprawę.
A! Zapomniałam jeszcze o nocno-klubowej sferze życia. Sam widok poubieranych w szpile panien na tych rowerach jest raczej w PL niespotykany, bo przyjechać rowerem do klubu to raczej w PL obciach. ALe najbardziej zdziwiło mnie to, że w klubach się stoi/tańczy a nie siedzi. Jak sobie raz usiadłam na jakims znalezionym krzesełku, wszyscy się dopytywali czy się dobrze czuje.
No i to, że każdy stawia kolejke. Zbieramy się w pubie i jest albo zrzuta na ileś tam piw, albo każdy po kolei robi rundke do baru z napojami dla pozostałych.
A teraz minusy.
Trochę drażni mnie to, że wszystko jest na telefon, generalnie brakuje im czasem takiej spontaniczności, słowiańskiego polotu
Patrząc na holenderskie pary, choć żyją razem, to czasem mam wrażenie, że trochę obok siebie. Nie jest to ani egoizm, ani jakaś znieczulica. Po prostu cenią sobie tą swoją niezależność, dla mnie osobiście trochę za bardzo.
I ta tolerancja, hah, Holendrzy słyną z tego, że są tolerancyjnym narodem, a z tym czasem różnie bywa... Czy to w stronę homo czy to w stronę innych narodowości, nie wspominając już o marokanach czy turkach...
I to takie przesadne bycie miłym, irytuje mnie czasem przyklejony uśmiech pani w kasie w AH, i to miłego wieczora/weekendu 3 razy dziennie. No ale taki to kraj.
|
_________________ Work like you don't need the money,
Love like you've never been hurt,
And dance like no one's watching. |
|
|
|
|
Alex_07
Poczatkujacy -Jeleń-

|
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 4:54 pm
|
|
|
Jacy są Holendrzy???
Wpakują Ci się tacy bezczelnie do mieszkania z właścicielem, że niby jakaś naprawa, do tego w weekend nic nie ustalając wcześniej. Zero szacnuku dla czyjegoś czasu. Na dodatek syfu narobią, bo który buty ściągnie i czują się jak u siebie. Co za kurde naród. |
Ostatnio zmieniony przez Alex_07 Nie Kwi 13, 2008 4:54 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 6:37 pm
|
|
|