kochana polska |
Autor |
Wiadomość |
syriusz_syriusz
Poczatkujacy syriusz
|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 1:52 pm
|
|
|
ja staralem sie ubieraj o rezydenta ale wg polskiego urzedu i tak musz placic podatki w polsce bo mam powiazania rodzine z polska
szczerze male sa szanse na nie placienie tego podatku w polsce jedynie wymeldowanie sie
nawiazujac do wczesniejszej wypowiedzi osoby ktora zaplacilam podatku tylko 500zl lepiej niech sie upewni czy ma dobrze go obliczony, bo podatku dochodwego w holandi placi sie tylko 2,5% wiec musisz zaplacic roznice w polsce, mi wyszlo prawie 10000zl
i najlepsze jest to ze biuro rozliczeniowe mi zle wyliczylo i teraz musze zlozyc koretke do tego i mam problemy na calego bo US sie dowala do mnie! |
|
|
|
|
lanya
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz Wiek: 42 Dołączyła: 21 Lut 2008 Posty: 48 Skąd: Groningen
|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 9:01 am
|
|
|
W moim przypadku wygladalo to tak - jeszcze przed przeprowadzka dowiadywalam sie w US jakie papiery powinnam zlozyc, zeby rozliczac sie tylko w Holandii, bardzo mila pani poinformowala mnie, ze mam zlozyc NIP-3 (nawet pokazala co i jak wypelnic ) i na wszelki wypadek mam sie postarac o cerytfikat rezydencji. I to wystarczylo. Z tym ze ja wyjechalam po studiach i nie zostawilam w Polsce zadnego malzonka czy dzieci .
No i jest jeszcze kwestia tego, ze w kazdym urzedzie inaczej interpretuja przepisy, wiec kwestia tego na kogo trafisz |
_________________ Nie uderzenie mlota, lecz taniec wody czyni zwir tak pieknie okraglym |
|
|
|
|
syriusz_syriusz
Poczatkujacy syriusz
|
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 10:38 pm
|
|
|
lanya napisał/a: | W moim przypadku wygladalo to tak - jeszcze przed przeprowadzka dowiadywalam sie w US jakie papiery powinnam zlozyc, zeby rozliczac sie tylko w Holandii, bardzo mila pani poinformowala mnie, ze mam zlozyc NIP-3 (nawet pokazala co i jak wypelnic ) i na wszelki wypadek mam sie postarac o cerytfikat rezydencji. I to wystarczylo. Z tym ze ja wyjechalam po studiach i nie zostawilam w Polsce zadnego malzonka czy dzieci .
No i jest jeszcze kwestia tego, ze w kazdym urzedzie inaczej interpretuja przepisy, wiec kwestia tego na kogo trafisz |
No wlasnie ja trafilem na sluzbistke i zapomnij o czyms takim!
nie bede zdradzal jakie miasto ale mysle ze nie jedenmu zagraly na nerwach! |
|
|
|
|
AnnaW
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 7:27 am
|
|
|
JA jakies 2 tygodnie temu otrzymalam certyfikat rezydencji podatkowej od reki, czekalam moze z 5 minut. Podalam im tylko moj sofi numer, pasport i nic wiecej, kobieta zapytala sie tylko w w jakim celu (cel kazdy znamy!) i za chwile dostalam jeden dokument z tekstem po angielsku i holendersku. |
Ostatnio zmieniony przez AnnaW Czw Kwi 10, 2008 7:27 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 10:16 am
|
|
|
Chyba coś przeoczyłam i dlatego mam pytanie - jeśli ja z całą rodziną WYMELDOWALAM sie z Polski i ZAMELDOWALAM w Holandii to tez muszę załatwiać tą rezydencję podatkową???? Teoretycznie nic mnie już z Polska nie łączy - przeniosłam cały swój ośrodek życiowy tutaj.
Czytam, czytam i dalej nic nie wiem... |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
lanya
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz Wiek: 42 Dołączyła: 21 Lut 2008 Posty: 48 Skąd: Groningen
|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 12:16 pm
|
|
|
Z tego co mowila mi urzedniczka z US - certyfikat rezydencji dobrze jest miec, ale to raczej na wypadek jakbym chciala wroic do Polski i kupic np. dom albo ziemie. Dla urzedu jest to dowod ze pracowalam i placilam podatki za granica, wiec mam prawo miec pieniadze na zakup
Rzecz przydatna, aczkolwiek nie jest koniecznoscia
Niestety prawda jest, ze w kazdym urzedzie powiedza Ci co innego |
_________________ Nie uderzenie mlota, lecz taniec wody czyni zwir tak pieknie okraglym |
|
|
|
|
|