NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
SVB- kinderbijslag
Autor Wiadomość
bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Nie Lut 17, 2008 11:20 am   SVB- kinderbijslag

Proszę szanownych forumowiczów o pomoc w moich zmaganiach w sprawie kinderbijslag.

Od maja 2007 pracuję i mieszkam W Holandii.Posiadam meldunek.Żona z dziećmi mieszka w Polsce

W 4 kwartale 2007 złożyłem w SVB wniosek w SVB.Otrzymałem pismo że czekają na odpowiedz z polskiej instancji( Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej Województwa Śląskiego) -wymagane dokumenty m.innymi zaswiadczenia o zameldowanu dzieci i zaswiadczenie o okresie i wysokości pobieranych zasiłków zostały złożone.
Otrzymałem kolejne pismo z SVB

Om uw recht op kinderbijslag te kunnen vaststellen vanaf het 2e kwartaal van 2007 moeten wij weten of er vanaf 1 april 2007 recht bestaat op Poolse kinderbijslag.Van de Poolse instantie hebben wij bericht gekregen dat er geen Poolse kinderbijslag vanaf 1 april 2007 betaalt is,omdat er geen aanvrag is ingedient.Hierdoor kan de Poolse instantie niet vaststellen of er recht op kinderbijslag bestaat in Polen.

Wat hebben wij nodich?
Wij vragen u om alsnog een afwijsbeschikking van de Poolse instantie aan ons te sturen waaruit blijkt waarom er vanaf 1 april 2007 geen recht op Poolse kinderbijslag bestaat.
Daroom moet u in Polen een aanvrag om kinderbijslag indien.
Als wij binnen 8 weken geen antwort van u ontvangen,zullen wij het recht op kinderbijslag vanaf het 2e kwartaal van 2007 niet kunnen vaststellenen moeten afwijzen.
Wat als u geen kinderbijslag meer krijgt uit Polen?Stuurt u ons dan een kopie van de brief die u hierover kreeg.

Hoe nu verder?
Als wij het formulier van u terug hebben gekregen,kunnen wij bekijken of uw aanvulling nog juist is.Stuurt u de informatie daroom vóór 28 maart 2008 terug.Wilt u op elk bejwijsstuk ook het nummer dat bowenaan deze brief staat vermelden?

Nie znam Niderlandzkiego,wspólnie ze znajomymi doszliśmy do wniosku ze SVB pyta dlaczego nie otrzymywałem zasiłku rodzinnego w Polsce i chcą żeby im wysłać kopie decyzji.

Dziękuję z góry za wszelkie porady dotyczące mojego problemu
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Wrz 02, 2013 3:54 pm, w całości zmieniany 2 razy  

ataga 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 8:39 am   

zebys mogl dostac Kinderbijslag , SVB potrzebuje od Ciebie zaswiadczenia z Polski z ktorego wynika ze nie dostajesz tam zasilku rodzinnego.. piszesz ze zasilek w PL jest zalezny od dochodow... SVB i tak i tak bedzie chcialo ten papier, takze jedynym wyjsciem (tak jak ja to widze) jest zlozenie wniosku w PL o zasilek rodzinny... kiedy dostaniesz ten papier z PL mozesz wyslac to do SVB i oni dalej sie tym zajma.. chodzi o to ze oni musza sprawdzic czy nie przysluguje Ci zasilek w Polsce..

pozdrawiam Agata

Cyceron

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Pon Lut 18, 2008 8:53 pm   

ataga napisał/a:
zebys mogl dostac Kinderbijslag , SVB potrzebuje od Ciebie zaswiadczenia z Polski z ktorego wynika ze nie dostajesz tam zasilku rodzinnego.. piszesz ze zasilek w PL jest zalezny od dochodow... SVB i tak i tak bedzie chcialo ten papier, takze jedynym wyjsciem (tak jak ja to widze) jest zlozenie wniosku w PL o zasilek rodzinny... kiedy dostaniesz ten papier z PL mozesz wyslac to do SVB i oni dalej sie tym zajma.. chodzi o to ze oni musza sprawdzic czy nie przysluguje Ci zasilek w Polsce..

pozdrawiam Agata

:018:
I tu się mylisz-SVB chce potwierdzenia,że nie pobierasz zasiłku w Polsce,bo nie można pobierać zasiłku w obu państwach-np.tata w Holandii a mama w Polsce.Zasiłek pobiera się w tym państwie,w którym jest on korzystniejszy(wyższy) dla dziecka,ponieważ dzieci w UE powinny być traktowane równo.Jeśli któreś z rodziców pracuje w holandii dla holenderskiego pracodawcy i ma umowę na dłuższy okres czasu,oraz, co ważne płaci podatki,to ma prawo złożyć wniosek o zasiłek w Holandii,ale drugi rodzic w Polsce powinien zrezygnować tutaj z zasiłku.Nie składaj o zasiłek w Polsce,tylko weź zaświadczenie(nie wiem jak jest teraz,ale my wypełnialiśmy w naszy urzędzie gminy druki z Holandii E-401 i E-411),że nie pobierasz w Polsce.A że długo trwa załatwianie i mnóstwo różnych papierów po drodze,to już inna sprawa.Cierpliwości i powodzenia życzę. :039:

bobikpl 
Super gaduła

Wysłany: Czw Lut 21, 2008 8:20 pm   dzięki za dotychczasowe porady

po sierpniu 2007 gdy skończyło się rodzinne nie złożyłem wniosku ponieważ nie mogłem być w Polsce w dniach roboczych.
Ja myślę że SVB drąży temat dlaczego w Polsce nie otrzymuję zasiłku i wydaje im sie to podejrzane ponieważ w Holandii otrzymuje się niemal automatycznie,a w Polsce co roku zaświadczenia z US o dochodach,wnioski itd.
Z tego co się orientuję SVB współpracuje z odpowiednim urzędem w innym kraju,w przypadku Polski żona była w Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej
Województwa Śląskiego skąd dostała wezwanie do złożenia dokumentów o zameldowaniu dzieci i terminach i wysokości zaiłków w Polsce

Ich strona to
http://cvj146.internetdsl...id=67&Itemid=59

Myślę (mogę się mylić) zasiłek w Polsce można mieć a z tej korespondencji wnioskuję że nawet TRZEBA mieć (ew.negatywną decyzję w przypadku za dużych dochodów.)

A co gdy ja nie złożyłem w ogóle wniosku?

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Czw Lut 21, 2008 10:28 pm   Re: dzięki za dotychczasowe porady

bobikpl napisał/a:
po sierpniu 2007 gdy skończyło się rodzinne nie złożyłem wniosku ponieważ nie mogłem być w Polsce w dniach roboczych.
Ja myślę że SVB drąży temat dlaczego w Polsce nie otrzymuję zasiłku i wydaje im sie to podejrzane ponieważ w Holandii otrzymuje się niemal automatycznie,a w Polsce co roku zaświadczenia z US o dochodach,wnioski itd.
Z tego co się orientuję SVB współpracuje z odpowiednim urzędem w innym kraju,w przypadku Polski żona była w Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej
Województwa Śląskiego skąd dostała wezwanie do złożenia dokumentów o zameldowaniu dzieci i terminach i wysokości zaiłków w Polsce

Ich strona to
http://cvj146.internetdsl...id=67&Itemid=59

Myślę (mogę się mylić) zasiłek w Polsce można mieć a z tej korespondencji wnioskuję że nawet TRZEBA mieć (ew.negatywną decyzję w przypadku za dużych dochodów.)

A co gdy ja nie złożyłem w ogóle wniosku?

SVB żąda informacji o stanie rodzinnym-potwierdzenie meldunku z urzędu gminy (E-401) a także zaświadczenia o pobieranych (bądź nie) świadczeniach rodzinnych w Polsce(E-411).Zasiłek rodzinny w Holandii można dostać z wyrównaniem rok do tyłu od momentu złożenia wniosku,jeśli się w tym okresie pracowało i odprowadzało podatki.Ja,wypełniając druk E-411,mam ujęte w ten sposób,że do dnia tego i tego pobrałam zasiłek w wysokości.... a od dnia tego i tego nie jestem uprawniona do świadczeń rodzinnych z powodu niezłożenia wniosku(nie składałam,bo mąż składał w Holandii).Dodam,że za okres ,w którym ja pobierałam zasiłek w Polsce(to jest ten rok do tyłu),mąż dostał wyrównanie do wysokości obowiązującej w Holandii.Nie wiem jak jest teraz-jak my załatwialiśmy ponad dwa lata temu,to taka była procedura.

[ Dodano: Czw Lut 21, 2008 11:34 pm ]
Pisząc w poprzednim poście,że nie można pobierać zasiłku w obu państwach naraz,miałam na myśli maksymalną kwotę z obu państw(w Polsce 100% i w Holandii 100%)-zapomniałam o tym dopisać.

bobikpl 
Super gaduła

Wysłany: Wto Lut 26, 2008 8:42 pm   Dzięki za porady.

zwrócę się do profesjonalnej kancelarii o załatwienie tego ponieważ nie znam niderlandzkiego,a znajomość innych "w piśmie" nie pozwala mi na korespondowanie z "urzendem" :043:

Słabi mnie troche ta procedura

mnie sie wydaje proste:

wniosek>"polska instancja">sprawdzenie wszystkiego>pozytywna decyzja

gdzie jest problem!

Dobrze że "polska instancja" czyli Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej
Województwa Śląskiego (dla mojego miejsca zamieszkania w PL) wyda kopie złożonych dokumentów i wysłanych formularzy.
Odpowiedż na mojego e-maila z zapytaniem następnego dnia hoho.

Tak że będę miał wszystkie "kwitungi" w ręce.
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Wto Lut 26, 2008 8:44 pm, w całości zmieniany 1 raz  

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Wto Lut 26, 2008 10:33 pm   Re: Dzięki za porady.

bobikpl napisał/a:
zwrócę się do profesjonalnej kancelarii o załatwienie tego ponieważ nie znam niderlandzkiego,a znajomość innych "w piśmie" nie pozwala mi na korespondowanie z "urzendem" :043:

Słabi mnie troche ta procedura

mnie sie wydaje proste:

wniosek>"polska instancja">sprawdzenie wszystkiego>pozytywna decyzja

gdzie jest problem!

Dobrze że "polska instancja" czyli Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej
Województwa Śląskiego (dla mojego miejsca zamieszkania w PL) wyda kopie złożonych dokumentów i wysłanych formularzy.
Odpowiedż na mojego e-maila z zapytaniem następnego dnia hoho.

Tak że będę miał wszystkie "kwitungi" w ręce.

Nam w załatwieniu rodzinnego pomagały panie Polki,znające język niderlandzki i pracujące w biurze,które zatrudnia męża-cała korenspondencja z "urzendem"(trafne określenie!) przechodziła przez ich ręce.Gdyby tak nie było,to pewnie też szukalibyśmy pomocy w jakiejś profesjonalnej kancelarii.Powodzenia i cierpliwości w załatwianiu! :039:

bobikpl 
Super gaduła

Wysłany: Czw Lut 28, 2008 8:53 pm   A jeśli ktoś znajdzie chwilkę czasu i potrafi

A jeśli ktoś znajdzie chwilkę czasu i potrafi to miałbym gorącą prośbę o przetłumaczenie odpowiedzi z SVB która jest w pierwszym poście.Będę bardzo zobowiązany.

Tłumaczę sobie "chałupniczo" ale w sumie to nie wiem o co im ku..rka chodzi

Z góry dziękuję

baba jaga 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 10:52 pm   

By ustalic czy należy ci się bijslag(dodatek) od 2 kwartalu 2007 musza wiedziec czy od 1 kwietnia istnieje dodatek w Polsce.Od polskiego urzedu wiedza ze od tego czasu nie było bijslag placone panstwu,ponieważ nie był zlozony wniosek o niego.Z tego tytulu nie mogą dojsc czy isnieje prawo starania w Polsce o ten dodatek.
Co potrzebuja :
Raport z urzedu polskiego z którego wynika dlaczego od 1 kwietnia nie mialo panstwo prawa o dodatek.
Dlatego musiscie w Polsce zlozyc podanie o dodatek.
Jeśli w przeciagu 8 tygodni nie otrzymaja od was odpowiedzi w tej sprawie,wówczas prawo otrzymania dodatu od 2 kwartalu będą musieli przsunac/odrzucic.
Jeśli nie otrzymujecie dodatku z Polski, należy przyslac do nich kopie tego raportu.
Po otrzymaniu dokumentacji od panstwa roztrzygna dalej .Informacje należy przeslac do nich przed 28 marca 2008. W liscie należy podac numer korespondencyjny który znajduje się powyzej tego listu.

bobikpl 
Super gaduła

Wysłany: Pią Lut 29, 2008 6:56 pm   

Bardzo bardzo Ci dziękuję Babo Jago !!!! Tak szybko !!! Dziękuję za Twój poświęcony czas.

[ Dodano: Pią Kwi 11, 2008 7:55 pm ]
Jesli ktos znajdzie chwilkę uprzejmie prosze o jeszcze jedno tlumaczenie.Chałupniczo tłumaczylem i mysle ze czekaja na pismo z POlski,jak nie dostana w termine to beda potrącac 22€ z zasiłku...skłaniaja sie do pozytywnej decyzji?
Dziekuje z góry.

Wij hebben u op 14 februari 2008 gevraagd kinderbijslag aan te vragen in Polen.Uit de afwijsbeschikking van de Poolse instantie moet blijken waarom u geen recht heeft op Poolse kinderbijslag.Wij hebben de informatie nog niet ontvangen.Wij willen deze in ieder geval voor 22 april 2008 ontvangen

Reagger op tijd
Wanner wij de gegevens voor 22 april 2008 nog niet hebben ontvangen,kunnen wij minstens € 22,- inhouden op uw kinderbijslag.Lukt het u niet de gegevens voor 22 april 2008 te sturen,laat u dit dan wel voor die tijd weten.

aneta197508 
Poczatkujacy
atena

Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 4:59 pm   

ataga napisał/a:

pozdrawiam Agata

Witam wszystkich na forum i pozdrawiam z polski.Ja mam taki sam problem a przynajmniej podobny .Mój mąż pracuje legalnie w Holandii,ja wycofałam rodzinne w kraju a mąz złożył w holandii,z polskiej instytucji wysłany był cały komplet dokumentów o zameldowaniu,o moim zatrudnieniu ,o tym do kiedy pobierałam rodzinne w polsce ale odpowiedz była odmowna z tytułu ze ja dalej pobieram rodzinne,a ja od grudnia nie pobieram.Teraz nie wiem ci mamy robic czy od nowa skadac i zbierac w polsce dokumenty..??Jesli kto był w podobnej sytuacji lub wie co mamy zrobic to prosze o pomoc.Z góry dziękuje.

nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 6:15 pm   

Nie bardzo zrozumialam Twoj post, kto odmowil Tobie rodzinnego? Dostalas decyzje z holenderskiego urzedu, ze nie dostaniesz zasilku rodzinnego???? Przepisz albo przeslij to pismo, bo wolalabym zobaczyc co tam jest napisane.

aneta197508 
Poczatkujacy
atena

Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 9:33 pm   

nollewska napisał/a:
Nie bardzo zrozumialam Twoj post, kto odmowil Tobie rodzinnego? Dostalas decyzje z holenderskiego urzedu, ze nie dostaniesz zasilku rodzinnego???? Przepisz albo przeslij to pismo, bo wolalabym zobaczyc co tam jest napisane.

Geachte heer Vollmayr, Ukinderbijslag voor uw kineren aangevraagd.UW gezin
woont in Polen.Daarom bekijken wij ieder jaar of uf partner van dat land
ook kinderbijslag krijgt of kan krijgen.Wilt u daarvoor het bijgesloten
formulier invullen en terugsturen vóór 14mei2008? Waarom hebben we deze
gegevens van u nodig? Wij bekijken welk land de kinderbijslag moet
betalen.Als de Nederlandse kinderbijslag hoger is,betaalt de SVBwel een
aanvulling. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met ons.U kunt bellen
naar(071)5129761.We kunnen uw vragen alsnog beantwoorden of meer uitleg
geven.Ook kunt u mailen via www.svb.nl.To jest tresc tego listu ,odmówił mi urząd holenderski i nie wiem co dalej.JESLI MOŻESZ MI POMÓC TO BARDZO PROSZE I Z GÓRY DZIĘKUJE.

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 9:47 pm   

Wyslalam wiadomosc na priv.

iwonamirek 
Poczatkujacy
Pyza

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 9:54 pm   

Witam Cie Aneto,masz podobna sytuacje jak ja,jakis czas temu.Ja tez złozyłam dokumenty w Holandii-nie ja tylko maz-w polsce nie pobierałam,gdyz maz pracuje legalnie w Holandii i nie mogłam dostawac w Polsce bo mielismy za duze zarobki.Przyszły dokumenty z Holandii do nas ze musze isc do urzedu gdzie sa pobierane zasiłki rodzinne i udokumentowac jaka mamy sytuacje finansowa ,ze mamy dzieci ktore sie ucza i na ktore nie sa pobierane zadne swiadczenia,dodatkowo z urzedu skarbowego z Polski roczne rozliczenie.Te wszystkie dokumenty wysłałam do wojewodzkiego biura zasiłkow rodzinnych u mnie w Toruniu.Tam wszystko sprawdzili i odesłali do urzedu w Holandii.Rodzinne dostalismy po7miesiacach,Najsmieszniejsze jest to ,ze teraz przenosimy sie wszyscy do Holandii i bylismy pytac w gemente co zrobic z tym rodzinnym to nam powiedzieli,ze musimy zrezygnowac z tamtego a jak sie zameldujemy tu,to z ta chwila automatycznie dostaniemy rodzinne-bez problemu i biegania po urzedach.

Odpowiedz do tematu