Przesunięty przez: Panicelinka Pon Paź 29, 2018 11:10 am |
przedszkole |
Autor |
Wiadomość |
iwcia1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 10:28 pm
|
|
|
pawel1979 napisał/a: | iwcia1 napisał/a: | Nie wiem skąd birą takie infromacje ale napewno nie z wlasnych doświadczeń. |
ja biorę z własnych doświadczeń a Ty?
iwcia1 napisał/a: | Ceny takiego przedszkola osobiście nie znam |
iwcia1 napisał/a: | Napewno kwoty sa wyższe nizeli podawane na forum marne 30 euro miesięcznie! |
nie wiesz to nie mieszaj tak jak pisałem wcześniej koszt takiego przedszkola to dwa dni 30 euro a trzy dni 50 euro
dziecko chodzi jeden dzien na 9 do 11.30 a drugi 13 do 15 i środa dzień dodatkowy od 9 do 11.30
tak chodził mój syn i tyle płaciliśmy.
Może po prostu mylisz pojęcia między peuterspeelzaal a kinderopvang, ale te drugie trwa dłużej niż te godziny co podałaś
Pozdrawiam |
Po pierwsze nie odnosilam sie bezposrednio do twojej odpowiedzi! Przeczytalam chyba z 5 roznych opinii gdzie bylo napisane 30 euro za miesiąc wiec to ty mieszasz.
Pozatym sama odwozilam dziecko do przedszkola ktore bylo od 9 do 12 trzy razy w tygodniu. Tak wiec wiem i nie mieszam! |
_________________ Iwona |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Lut 20, 2008 1:05 am
|
|
|
iwcia1 napisał/a: | Byłam au-pair i Holenderskie przedszkole zaczyna sie gdy dziecko skończy 2,5 roku, jest to trzy razy w tygodniu po trzy godziny. Poniedzialki, środy i piątki od 9 do 12.
|
peuterspeelzaal jest dla dzieci od 2 do 4 roku zycia... min. to dwie 'czesci' rozlozone na dwa dni... moze to byc z rana lub po poludniu... to ile dni dziecko chodzi do przedszkola zalezy od rodzicow... godz. otwarcia sa rozne... jedne od 8:30 drugie zas od 9... tak samo popoludniowe godz... co przedszkole to inaczej...
kinderdagverblijf jest dal dzieci od 6 tygodnia zycia (niektore nawet pozniej lub i nawet wczesniej) do 4 lat... godz. otwarcia sa bardzo zroznicowane... w zeszle wakacje zetknelam sie z przedszkolem do 19:30 otwartym... ilosc dni i godz. jakie dziecko chodzi, zalezy od rodzicow... |
|
|
|
|
pawel1979
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 20, 2008 7:57 am
|
|
|
iwcia1 napisał/a: | Przeczytalam chyba z 5 roznych opinii gdzie bylo napisane 30 euro za miesiąc wiec to ty mieszasz. |
no to jak tyle osób pisze to chyba maja jakieś doświadczenie, iwcia1 napisał/a: | nie odnosilam sie bezposrednio do twojej odpowiedzi! |
ale ja sie na ten temat wypowiedziałem właśnie w ten sposób do którego miałaś uwagi że jest to nieprawda. iwcia1 napisał/a: | Napewno kwoty sa wyższe nizeli podawane na forum marne 30 euro miesięcznie! |
a co do godzin otwarcia to Duuvelke,chyba wyjaśniła dobrze że to zależy od miejsca zamieszkania rodziców
Pozdrawaim |
|
|
|
|
AgnieszkaR
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 27, 2008 9:57 pm
|
|
|
na poczatek Wszystkich witam serdecznie
Ja do Holadni mam jechac koniec czerwca poczatke lipca.jade z mężem i dzieckiem.Zarówno ja jak i mąz mamy zapewniona pracę i na poczatek swój kat u znajomych.jednak z tego co tu czytalam juz nie wiem czy bede mogła podjac prace..moje dziecko ma 3 latka(w czerwcu) i myslałm ze pójdzie w Holandi do przdszkola ale z tego co czytam to tam jest jakos dziwnie przedszkole po dwie godziny... ))Rozumiecie o co mi chodzi.Czy sa przedszkola tak jak W Polsce ?Dla pracujacych rodziców Tak zeby dziecko szło do przedszkola na 7-8 godzin mialo zapewniona tam opieke wyzywienie ...no i jak to jest z tym meldunkiem rozumiem ze trzeba miec meldunek zeby dac dziecko dop przedszkola czy sa to jakies dodatkowe koszta Podejrzewam ze tak...uffale sie rozpisałam jak na poczatek
Bede wdzieczna za kazdai nformacje czy tu czy np na gg:))
pozdrawiam
Agnieszka
ps Jedziemy do Hagi |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

|
Wysłany: Śro Lut 27, 2008 10:02 pm
|
|
|
AgnieszkaR napisał/a: | myslałm ze pójdzie w Holandi do przdszkola ale z tego co czytam to tam jest jakos dziwnie przedszkole po dwie godziny... )) |
chyba nie do konca przeczytalas moj ostatni post... sa 2 rodzaje przedszkoli...
jesli chcesz dziecko wyslac na caly dzien... to wtedy mowa o kinderdagverblijf... gdzie dziecko smialo moze zostac 8 godz... w tym co pracowalam bylo otwarte od 7:30 do 18:00... i w tych godz. mozna bylo dziecko przyprowadzic... |
|
|
|
|
madzia i oliwia
Poczatkujacy poczebuje pomocy
|
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 7:23 pm
|
|
|
czesc poczebuje wiadomosci na temat przeczkola dla 2,5 latka jak to zalatwic ile kosztuje i gdzie sie takie przeczkola znajduja bo widze ze troche wiecie na ten temat madzia
[ Dodano: Sro Kwi 23, 2008 7:26 pm ]
bardzo bym byla wdzieczna za wiadomosci na moim gg mieszkalam juz w holandi jest pieknie ale czhemy byc rzeam z cureczka i mezem w holandi bo niema jak to razem papa pozdrawiam
najlepiej gdzie bysmy mogli sie dowiedziec cos na ten temat papa czekam |
_________________ madzia |
|
|
|
|
seba1986
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 6:56 pm
|
|
|
CZesc jestem Magda. Obecnie miszkam w Woerden.CZyktos moze mi pomoc w szukaniu kinderdagverblijf? rozchodzi mi sie wykonaniu kilku telefonow. Ja slabo mowie po niderlandzku wiec ciezko mi jest zalatwic te sprawe.Jest on dla mnie bardzo wazna.Nawet tak wazna ze jestem w stanie zaplacic osobie ktura mi pomoze.
[ Dodano: Czw Kwi 24, 2008 6:57 pm ]
prosze pani duuwelke czy moze mi pani pomoc
[ Dodano: Czw Kwi 24, 2008 7:01 pm ]
nie mam za bardzo duzo czasu moj synek w poniedzialek bedzie juz w holandii a ja pracuje. POMOCY |
|
|
|
|
elzunia
Gaduła
|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 11:13 pm
|
|
|
seba1986 napisał/a: | nie mam za bardzo duzo czasu moj synek w poniedzialek bedzie juz w holandii a ja pracuje. POMOCY |
Nikt nie jest w stanie "zalatwic" kinderdagverblijf w ciagu 2-3 dni- to jest niewykonalne. Tu na wszystko potrzebne sa formularze i okres oczekiwania. Nie wiem szybkim wyjsciem z sytuacji jest "zalatwienie" opiekunki prywatnie.
Sprobuj jeszcze tu. To jest tez kinderopvang ale troche inny. http://www.flexmoeders.nl/ Jest to gastouderopvang:moga pilnowac malucha u Ciebie w domku albo u siebie.
Wpisz tam swoja miejscowosc , po zalogowaniu bedziesz miala numery telefonow i adresy ....mozesz sie z Nimi osobiscie skontaktowac i zapytac jak dlugo sie czeka na decyzje.. Powodzenia
[ Dodano: Pią Kwi 25, 2008 12:16 am ]
gastouderopvang: sa to jakby to przetlumaczyc "dochodzacy rodzice" cos w tym rodzaju. Maja pod opieka kilkoro dzieci...najczesciej opiekuja sie NImi u siebie w domu, maja do dyspozycji ogrodek (w wiekszosci przypadkow)..Na tej stronce co Ci podalam mozesz sobie obliczyc ile miesiecznie Cie ta "przyjemnosc" bedzie kosztowala... |
|
|
|
|
seba1986
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 12:09 pm
|
|
|
dzieki za pomoc.kinderdagverblijf to nie jedyny rodzaj przedszkola.prawda?Ale jest najlepsze bo moge tam zostawiac dziecko od 6 do 18.czy znasz moze jakies organizacje kture pomagajo w zalatwieniu takich spraw jak np przedszkole? |
|
|
|
|
elzunia
Gaduła
|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 1:05 pm
|
|
|
To nie jest jedyny rodzaj "przedszkola"-dziennej opieki nad dzieckiem-zlobka. Mozesz jeszcze skorzystac z gastouderopvang i tez sobie ustalasz godziny pobytu Twego dziecka u takiego "rodzica". Wejdz na ta stronke co podalam, wstukaj swoj kod pocztowy i dostaniesz nazwiska i num telefonow gastouder...skontaktuj sie z nimi i sie wszystkiego dowiesz.
Nie ma potrzeby wynajmowac instytucje czy jakis osoby to "zalatwienia" kinderdagverblijf czy gastouderopvang poprostu idziesz do nich bierzesz formularz,wypelniasz i czekasz na list ...nic wiecej nie mozesz zrobic-poprostu czekac i czasem dzwonic przypominajac sie. |
|
|
|
|
Agnes1313
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 6:07 pm
|
|
|
ale macie problemy- ja zalatwilam w 3 tygodnie kinderdagopvang dla mojej coreczki- najpierw sprawdzilam na stronie - www.kinderopvangonline.nl ktore przedszkola maja wolne miejsca i znalazlo sie jedno w poblizu, tydzien pozniej dostalam juz wszystkie dokumenty do podpisania i poprosilam o szybka odpowiedz na mojego email`a i po otrzymaniu listu z godzinami i stawka 6,10 euro na godzine- wyslalam wypelniony formularz do belasting/toeslagen i w 4 tygodnie mialam juz wszystko zalatwione. A nawet dowiedzialam sie wiece.... ktos wczesniej na nazwisko mojego meza staral sie o ten dodatek!!!!!!!!!!!
sprawa jest w toku.... |
|
|
|
|
jawitta
Gaduła jawitta

Pomogła: 4 razy Wiek: 44 Dołączyła: 12 Maj 2008 Posty: 103
|
Wysłany: Sob Paź 25, 2008 12:52 am
|
|
|
Witam wszystkie mamy i nie tylko. Znajoma ma synka który skończy 4 latka a więc powinien iść do przedszkola i w związku z tym mam kilka pytań :
-co oznaczają te skróty BSO NSO , GOB
-jak wyglądają sprawy płatnośći
-czy polskie dziecko moża tam zapisać
-przed pójściem do przedszkola powinien mieć nr BSN
Poniżej adresy przedszkoli w których są wolne miejsca .Jest może ktoś kto zna przedszkole warte polecenie w tych okolicach Bussum , Naarden , Huizen , Laren , Blaricum , Eemnes , Hilversum
Kinderen vanaf 4 jaar - Soort BSO NSO
BSO De Wipneus
Crailoseweg 118
1272 EX HUIZEN
Gastouderbureau De Wipneus Midden Nederland - Soort GOB
Jan van Brakelstraat 6
1271 WG HUIZEN
De Kajuit - Soort BSO NSO
Golfstroom 52
1271 CP HUIZEN |
_________________ "Korzystaj z każdego dnia , nie pytaj o to, co jutro przyniesie " |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

|
Wysłany: Sob Paź 25, 2008 10:48 pm
|
|
|
BSO - Szkola Podstawowa
NSO - opieka po szkole czyli jeslil pracujesz do 17:00 a dziecko ma zajecia do 15:00 to moze 2 godz. isc do NSO... dotyczy to dzieci ze Szkoly Podstawowej...
GOB - tutaj opiekuja sie dziecmi rodzice, ktorzy maja sami dzieci... to nie jest zadna szkola... po prosta inna forma opieki na dziecmi niz NSO...
jak wyglądają sprawy płatnośći - szkola poinforumje cie w momenci zapisow co i jak... co szkola to obyczaj...
czy polskie dziecko moża tam zapisać- 4 latka... jak najbardziej... 4 letnie dziecko moze isc smialo do zwyklej szkoly (mam tu na mysli szkoly bez schakelklas)
przed pójściem do przedszkola powinien mieć nr BSN - powinno... aczkolwiek jesli jestes w trakcie zalatwiania... to nie powinny robic problemow... i tutaj co szkola to obyczaj...
Adres 1 - tutaj mozesz zapisac dziecko do szkoly
Adres 2 - tutaj mozesz zapisac dziecko jesli chcesz zeby ktos sie nim opiekowal w godz. kiedy nie ma szkoly a w czasie kiedy ty pracujesz czy tez chcesz miec chwile dla siebie...
Adres 3 -rowniez szkola podstawowa... |
|
|
|
|
jawitta
Gaduła jawitta

Pomogła: 4 razy Wiek: 44 Dołączyła: 12 Maj 2008 Posty: 103
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 7:03 am
|
|
|
Właśnie przesłałem odpowiedz osobie zainteresowanej zapisaniem dziecka do przedszkola/szkoły .
Dziękuje za odpowiedż i pozdrawiam |
_________________ "Korzystaj z każdego dnia , nie pytaj o to, co jutro przyniesie " |
|
|
|
|
patrycja0923
Poczatkujacy patrycja0923
|
Wysłany: Czw Sty 15, 2009 11:32 pm
|
|
|
Duuvelke, prosze powiedz mi, jakie sa Twoje odczucia dotyczace opieki nad dziecmi w przedszkolu.Ja "oddalam" wlasnie swoja prawie czteroletnia coreczke do "kinderdagverblijv' i moje odczucia sa najdelikatniej mowiac mieszane.Glownie wynika to pewnie z roznic w mentalnosci, przyzwyczjen ale i z nastawienia do dzieci.Po pierwsze, to, co mnie na samym poczatku zdziwilo, to banalnie-temperatura w sali, gdzie dzieci przebywaja wiekszosc czasu, czyli 16 stopni.Ja tam bylam w szoku, bo bylo mi po prostu zimno.Kiedy zapytalam nauczycielke, czemu jest tak zimno, to sie zdziwila, podeszla do termometru i powiedziala, ze jest przeciez 16 st., (az!, czyli uspokoila mnie, w swoim przekonaniu, ze jest cieplo).Jak zobaczylam jeszcze, ze te opiekunki rozbieraja te biedne dzieci, stawiaja takie bidulki na zimnej podlodze golymi stopkami, to myslalam, ze wyjde.No ale te dzieciaczki pewnie sa przyzwyczajone do takiej hibernacji, bo chodzily do przedszkola co dzien ( w przeciwienstwie do mojej corci, ktora sie po trzech dniach powaznie rozchorowala).Jakkolwiek, jestem w stanie zrozumiec, ze temp. jest czyms, do czego mozna sie przyzwyczaic, to juz nie jestem w stanie zrozumiec tego, ze 4 opiekunki siedza w sali i niby opiekuja sie dziecmi (max 14 osob), a te maluchy chodza z kata w kat, nie potrafiac sobie znalezc miejsca i zajecia, polowa z nich wyciera nos rekawem, kilkoro dzieci placze po katach, a Panie patrza na to jak na "sytuacje zastana" i obserwuja dalej, co sie wydarzy i reaguja tylko w sytuacji kryzysowej.Ja nie wiem....mialam troche inne oczekiwania.Sama jestem pedagogiem, ale jestem tez matka i bez calej swojej uniwersyteckiej wiedzy, wiedzialabym chyba jak postapic.Pewnie bylabym bardziej zmeczona, niz te Panie pracujace w tym konkretnym przedszkolu ale nie potrafilabym nie zajac sie placzacym przez 10 minut dzieckiem....Ale sie rozpisalam. |
Ostatnio zmieniony przez patrycja0923 Czw Sty 15, 2009 11:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|