Domy starosci. |
Autor |
Wiadomość |
Justine
Super gaduła

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 209 Skąd: Eindhoven
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 12:37 am Domy starosci.
|
|
|
Jak myslicie, dlaczego w Holandii jest tak duzo domow dla starszych ludzi, domow starosci??? |
_________________ Work like you don't need the money,
Love like you've never been hurt,
And dance like no one's watching. |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 12:42 am
|
|
|
Ponieważ Holendrzy są mniej troskliwi, niż np Polacy. W Polsce często widzimy lub słyszymy przypadki, że córka czy syn 'poświęcają' się by pomóc rodzicom w starym wieku itp. W Holandii często wygląda to tak; 'wrzucasz' staruszka/ staruszkę do takiego domu i wmawiasz sobie, że tam lepiej się nim/ją zajmą. A przecież kto zajmie się lepiej swoim rodzicem jak nie własne dziecko? Szczególnie jeżeli chodzi o ostatnie dni ojca czy matki... Takie moje skromne zdanie. Nie mówię, że domy starości są bee. Ale kiedyś w jednym pracowałem, widziałem jak zajmują się tam niektórymi osobami, to aż mnie przykro było... Oczywiście są
wyjątki. |
|
|
|
|
adr1984
Poczatkujacy
Wiek: 41 Dołączył: 03 Lip 2007 Posty: 22 Skąd: gdansk/den haag
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 10:39 am
|
|
|
Dlaczego tyle jest domow opieki w nl..????by kazda starsza osoba miala zapewniona opieke 24 h na dobre i w naglym przypadku bardzo szybka dorazna pomoc...(jesli chodzi o stadarty w polsce i holandii to jest jak niebo i ziemia) nie kazdy ma czas opiekowac sie chora matka czy ojcem caly czas a niestety wiele przypadkow tego wymaga |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 10:51 am
|
|
|
adr1984 napisał/a: | Dlaczego tyle jest domow opieki w nl..????by kazda starsza osoba miala zapewniona opieke 24 h na dobre i w naglym przypadku bardzo szybka dorazna pomoc...(jesli chodzi o stadarty w polsce i holandii to jest jak niebo i ziemia) nie kazdy ma czas opiekowac sie chora matka czy ojcem caly czas a niestety wiele przypadkow tego wymaga |
Jak najbardziej sie zgadzam.W Holandii kazda osoba ma swoj pokoj z lazienka i mala kuchnie.
Organizowane sa rozne imprezy,wycieczki.Kazdy moze skorzystac z taksowki,ktora zawiezie do sklepu czy w inne miejsce.
Jest jeszcze opcja - aanleunwoningen.Mieszkania mieszcza sie w sasiedztwie domow starosci.Mieszkaja tam osoby samotne lub malzenstwa.Kazdy ma pokoj stolowy,sypialnie,lazienke i kuchnie.Jezeli jest potrzeba,przychodzi opiekunka pomoc w myciu,lub pielegniarka podac leki lub zrobic zastrzyk.Osoby te moga same sobie gotowac lub korzystac z posilkow w domu starosci.Pracowalam tam i niezauwazylam,zeby Ci ludzie byli nieszczesliwi,a wrecz przeciwnie - sa bardzo pogodni. |
|
|
|
|
baba jaga
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 466 Skąd: Z klanu Nosferatu
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 11:28 am
|
|
|
ajax4ever napisał/a: | Ponieważ Holendrzy są mniej troskliwi, niż np Polacy. W Polsce często widzimy lub słyszymy przypadki, że córka czy syn 'poświęcają' się by pomóc rodzicom w starym wieku itp. W Holandii często wygląda to tak; 'wrzucasz' staruszka/ staruszkę do takiego domu i wmawiasz sobie, że tam lepiej się nim/ją zajmą. |
A ja mam inne zdanie na ten temat...Dom Starcow w Holandii nazywa sie Dom Opieki.
Domy przystosowane sa do warunkow emerytow,starszych ludzi...lazienki,lozka,windy,cwiczenia,gimnastyke... itp.
Poza tym opieka 24 h, nie tylko przez opiekuna ale i pielegniarki.Dom Opieki nie jest przyslowiowym polskim Domem Starcow ani tez szpitalem.
Do Domu opieki ida ludzie ktorzy chca/ktorzy musza.Tutaj nikt nikogo nie zmusza,chyba ze sytuacja rodzinna,zle warunki mieszkalne,choroba starszej osoby (byc moze trzeba przewijac,kapac,24 h sluzyc pomoca....)brak ogolnie czasu dla takiej osoby(jak wiadomo zycie pedzi nas,rodzine,dzieci),czy babcia/dziadek nie sa chorzy psychicznie i nie stwarzaja zagrozenia ototczeniu..i tak mozna wymieniac. Jest to ponad sily !
W Domu Opieki starsza osoba znajduje rowiesnikow,osoby w swoim wieku,wspolne tematy , zainteresowania,hobby,ploteczki...fajnie wesolo,jest do kogo sie odezwac i powiedziec kilka slow...W Polsce Babcie sa zaganiane....widuja sie moze tylko przebiegiem na ulicy idac do sklepu,pozdrawiaja sie nawzajem,usiada ,odetchna na laweczce i leca do domciu bo corcia wnusia im podrzucila,a co jeszcze moze lepiej wnuczki....
Uwazam ze taka starsza osoba tez potrzebuje na starsze lata odpoczynku,duzo przeszla w zyciu, niech odpocznie ,nalezy jej sie to !!!!
Zauwazcie ze tu sie tak szybko wnuczkow do babci nie podrzuca....z szacunku.
Nie znaczy to ze Holendrzy sa mniej troskliwi niz Polacy....
W Polsce powstaje ostatnio tez sporo takich Domow Emerytow,Opieki czy Domow Seniora,ale nie wydaje mi sie ze duzo ludzi na to stac...a pozatym "...co na to powie sasiadka...ja oddalam matke do Domu starcow,wstyd i hanba..."
Jeszcze 20 lat temu,przechodzac obok domu Starcow w Polsce,szarego , obskurnego budynku,gdzie tynk odlatuje ze scian i dom nadawal sie do rozbiorki ....myslalam ze nigdy nie chcialabym w taki 'czyms" na starosc wyladowac i nigdy w zyciu (zapierajac sie rekom i nogami) nie oddalabym tam swojej Matki czy Ojca....
Teraz mysle inaczej...
Wazne jest by starsza osoba miala zapewniona opieke i miala staly kontakt z rodzinka.Tu wrecz starsi pchaja sie do takich Domow.Idac tam maja poczucie ze nie ciaza swojej rodzinie.
Ja osobisie na stare lata tez nie chcialabym byc ciezarem,by zmieniano mi pampersy czy przescieradlo bo babcia jaga zrobila pod siebie...
PZDR |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 12:08 pm
|
|
|
Na pewno Wasze argumenty co do 'komfortu' starszych osób i kontaktów z innymi osobami są dobre, lecz wydaje mi się, że nie wszędzie jest tak kolorowo jak to opisujecie.
Cytat: | Jak najbardziej sie zgadzam.W Holandii kazda osoba ma swoj pokoj z lazienka i mala kuchnie. |
W tych domach opieki, które miałem okazje 'zwiedzić' akurat tak nie było. Niektóre osoby miały osobne pokoje, ale łazienka i kuchnia była wspólna. Co nie zmienia faktu, że warunki oczywiście bardzo przyzwoite.
Cytat: |
W Domu Opieki starsza osoba znajduje rowiesnikow,osoby w swoim wieku,wspolne tematy , zainteresowania,hobby,ploteczki...fajnie wesolo,jest do kogo sie odezwac i powiedziec kilka slow... |
Fakt. W przypadku osób, które mają mniejsze problemy zdrowotne (lub, że tak powiem minimalne...) to na pewno jest wielkim plusem móc porozmawiać z innymi osobami. Ale w przypadku osób z różnymi chorobami, taki dom opieki nie zawsze jest najlepszym wyjściem.
Na pewno znajdzie się wiele plusów i minusów. Tak jak Wy piszecie; dobre warunki, możliwość 'pogaduszek' z innymi osobami itp są bardzo ważne. Ja natomiast uważam, że opieka przez kogoś w rodzinie jest jednak czymś lepszym. Oczywiście tylko wtedy, gdy są na to warunki i chęć poświęcenia takiej osobie trochę czasu.
Możliwe, że mam taki obraz przez sytuacje, które często widziałem właśnie w takich domach opieki. Często trafiają tam osoby (pracownicy), które niestety nie mają zbyt wielkiego pojęcia o tym co robią i chęci pomocy starszym osobom. Choćby młodzież zatrudniana do pomocy w wakacje itp.
Dłuższy okres pracowałem jako pomoc fizjoterapeutów. Wiadomo, jest to troszkę osoby dział. Ale co dzień bywałem w salach/pokojach osób starszy, by je zabierać na ćwiczenia itp. Jak momentami widziałem 'opiekunki' zajmujące się tymi osobami, czy pomagające im opuścić łóżko i tym podobne, to nie był to miły widok. Lecz to oczywiście zależy między innymi od tego na jaką osobę się trafi. |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 12:34 pm
|
|
|
ajax4ever napisał/a: |
Ja natomiast uważam, że opieka przez kogoś w rodzinie jest jednak czymś lepszym. Oczywiście tylko wtedy, gdy są na to warunki i chęć poświęcenia takiej osobie trochę czasu.
|
Ja majac 20 lat opuscilam rodzinny dom i wyjechalam na drugi koniec Polski,zeby opiekowac sie moja babcia.Nie wiem,czy ktos jest w stanie zrozumiec,jak wygladalo moje zycie z babcia despotka,ktora nie rozumiala moich potrzeb.Tego,ze chce wyjsc ze znajomymi chociazby na dyskoteke.Ciagle kontrolowanie moich rzeczy,czytanie listow i przepisywanie ich,zeby potem pokazac mojej mamie.Wieczne oskarzanie mnie o oszustwa przy rozliczaniu sie z zakupow i podejrzenia o grzebanie w portfelu(bo pieniadze byly nie tak zlozone).
Mysle,ze babcia meczyla sie ze mna,a ja z nia.Nie zycze tego moim dzieciom.
Kiedy babcia byla juz bardzo chora i slaba,5 razy wzywalam pogotowie bo nie dawalam juz rady(przewracala sie i mdlala)Chcialam,zeby w szpitalu podleczyli ja.Niestety zapierala sie nogami i rekami.Za 6tym razem nie ustapilam.Babcia zmarla po pierwszym dniu pobytu w szpitalu - nie podali jej lekow,ktore brala a ja przekazalam wszystkie potrzebne informacje.
Prosze o niekomentowanie tego postu.Z gory dziekuje. |
|
|
|
|
Justine
Super gaduła

|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 1:19 pm
|
|
|
Kazdy przypadek nalezy rozwazac osobno. Jednak ja sobie nie wyobrazam, by "oddac" moich rodzicow do domu opieki/starcow/spokojnej starosci/whatever.
Moze i zycie zweryfikuje moje poglady. Ale jednego jestem pewna, ze moim rodzicom najlepiej byloby wsrod bliskich. |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 1:29 pm
|
|
|
Justine napisał/a: | Ale jednego jestem pewna, ze moim rodzicom najlepiej byloby wsrod bliskich. |
W tych całych swoich wypocinach zmierzam dokładnie do tego samego punktu . |
|
|
|
|
lumukanda
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 1:30 pm
|
|
|
Rok pracuje jako opass i opiekuje sie dziecmi, skoro w tym kraju to jest tak bardzo popularne, zeby obce osoby wychowywaly dzieci, to wydaje mi sie ze nie ma sie co dziwic ze holendrzy wola placic za opieke nad starszymi ludzmi. Skoro nawet nie maja czasu dla dzieci...
Ja jeszcze nie bylam w takiej sytuacji i nie wiem jakbym postapila, latwo jest mowic o czyms czego tak naprawde sie nie przezylo... ale opcja takiego domu bylaby naprawde na szarym koncu, a tutaj jest to najbardziej popularne rozwiazanie.
Pozdrawiam |
_________________ Wstrzymaj oddech, zamknij oczy, uwolnij słowa... |
|
|
|
|
elzunia
Gaduła
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 1:40 pm
|
|
|
lumukanda napisał/a: | Rok pracuje jako opass i opiekuje sie dziecmi, skoro w tym kraju to jest tak bardzo popularne, zeby obce osoby wychowywaly dzieci, to wydaje mi sie ze nie ma sie co dziwic ze holendrzy wola placic za opieke nad starszymi ludzmi. Skoro nawet nie maja czasu dla dzieci...
| ktos musi pracowac by te dzieci wykarmic i ubrac...
A co do domow starosci to wybaczcie maja tu swietne warunki-bez porownania do tych co sa w Polsce. Sama pracowalam w jednym z takich osrodkow i widze jak sa traktowani pensjonariusze...Takiej dobrej opieki nawet wlasne dziecko by nie zagwarantowalo. Staruszkowie maja wyjazdy ,zwiedzaja ciekawe miejsca, malo tego udzielaja sie w roznych kolkach zainteresowan i tak np. kilkoro z Nich spiewa w zespole, inni graja w kregle...naprawde maja dobrze.
Nie oszukujmy sie to tylko w Polsce jest taki stereotyp ze gdy sie rodzica "odda" do takiego typu osrodka to serca nie masz-jakze to mylne pojecie.
Starosc ma swoje prawa- My to bysmy pewnie chcieli by Nasi rodzice siedzieli u Nas na garnuszku i Nam gratis dzieci pilnowali...no i rete tez Nam fajnie brac cooo? A podaj mi przyklad polskiej rodziny ktorzy wyslali swoja mame czy tata na wakacje?
Tutaj osoby w starszym wieku sa usmiechenite, babcie wymalowane i swietnie ubrane, dziadkowie zawsze eleganccy- a w Polsce? szkoda slow. |
Ostatnio zmieniony przez elzunia Pią Maj 16, 2008 1:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Justine
Super gaduła

|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 1:46 pm
|
|
|
Cytat: | Tutaj osoby w starszym wieku sa usmiechenite, babcie wymalowane i swietnie ubrane, dziadkowie zawsze eleganccy- a w Polsce? szkoda slow. |
I znowu generalizowanie... Dlaczego w Polsce musi byc zawsze gorzej?
Moja babcia pracowala do 80 roku zycia, nie musiala oczywiscie, ale bardzo kochala swoje zajecie.
Pracowala w archiwum i bibliotece. Prowadzila szkolenia!!!
Dbala o siebie do samego konca. Zabieralismy ja na wycieczki, spedzalismy razem wszystkie wolne chwile, a moj tata codziennie do niej jezdzil, sprzatal, robil zakupy, pomagal.
Gdy zachorowala, podzielilismy sie opieka z moimi rodzicami i zajmowalismy sie nia na zmiane. Bylo ciezko, nawet bardzo, ale wiedzielismy, jak bardzo chce byc z nami. |
|
|
|
|
elzunia
Gaduła
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 1:52 pm
|
|
|
Justine napisał/a: | I znowu generalizowanie... Dlaczego w Polsce musi byc zawsze gorzej? | kochana nie deneruwj sie ,bo powodow nie ma. Forum juz jest po to by dyskutowac Ile takich babc jak Twoja jest? Mieszkam w Holandii ale posiadam polska tv i co rusz sa nadawane programy o znecaniu sie nad starsza osoba, o tym jak pracownicy glodza i bija swoich podopiecznych, o tym jak syn czy corka wiezi swego rodzica w domu na 10 pietrze...Ja nie wroze z kart-Ja czytam i slucham.Sa i staruszkowie niezalezni ale to tylko Ci wyksztalceni co nie dadza sobia pomiatac i gardzic-co znaja swoja wartosc i co najwazniejsze Ci zdrowi. A Ci z malym miasteczek czy ze wsi? Znow napisze:szkoda slow! |
|
|
|
|
Justine
Super gaduła

|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 1:57 pm
|
|
|
elzunia napisał/a: | kochana nie deneruwj sie ,bo powodow nie ma. Forum juz jest po to by dyskutowac ! |
Skad wnioskujesz, ze sie denerwuje? Zdaje mi sie, ze wlasnie dyskutujemy. Poki co, zgrabnie to wychodzi
elzunia napisał/a: |
Ile takich babc jak Twoja jest?
|
Moja niestety juz nie zyje, a ile jest, nie mam pojecia, ale pewnie sporo.
elzunia napisał/a: |
Mieszkam w Holandii ale posiadam polska tv i co rusz sa nadawane programy o znecaniu sie nad starsza osoba, o tym jak pracownicy glodza i bija swoich podopiecznych, o tym jak syn czy corka wiezi swego rodzica w domu na 10 pietrze... |
OMG, wiesz, jakbym miala swoje zdanie na temat danego kraju wyrabiac na podstawie tego, co mowia w TV.... To w Holandii ludzie w dybach chodza i wszyscy jaraja trawe...
Media to "czwarta wladza" i czasem kreuja rzeczywistosc, zamiast o niej opowiadac |
Ostatnio zmieniony przez Justine Pią Maj 16, 2008 2:00 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
elzunia
Gaduła
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 2:05 pm
|
|
|
Justine napisał/a: | OMG, wiesz, jakbym miala swoje zdanie na temat danego kraju wyrabiac na podstawie tego, co mowia w TV.... To w Holandii ludzie w dybach chodza i wszyscy jaraja trawe... | hehhe no tak wspaniale zdanie, ...Mieszkam tu juz 5 rok i jakos sobie takiego zdania nie wyrobilam!
Ale to nie jest plebiscyt Polska-Holandia-tylko temat o domach starosci i podalam fakty jakie mialy miejsce w Polsce w tych osrodkach i prywatnie. Podaj fakty ktore znasz z holenderskiej tv czy gazety podobne do nich...bo Ja nie slyszalam by cos tak zlego wyprawialo sie tutaj w tych osrodkach.
[ Dodano: Pią Maj 16, 2008 3:09 pm ]
nie wszyscy cpaja i jaraja... |
Ostatnio zmieniony przez elzunia Pią Maj 16, 2008 2:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|