NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy wasi Holenderscy znajomi odwiedzili nasz kraj??
Autor Wiadomość
nelly 
Super gaduła
Pani Viking :)

Wysłany: Nie Cze 01, 2008 8:28 pm   

ulcia_h napisał/a:
Mojemu mezowi jak jechal pierwszy raz do Polski rodzice powiedzieli zeby uwazal bo moga go tam zabic.:119: to dopiero mnie zaskoczylo. Ja sie go tylko zapytalam dlaczego by go mieli zabic w Polsce? Polska?Czeczenia?Irak? :119:

No wlasnie :033: Mnie tesciu pytal czy sie nie boje wychodzic po zakupy i takie tam rzeczy... Zdziwilo mnie to pytanie. Zazartowalam, ze wychodze z karabinem :033: Nie wiem, czy zrozumial :011:

Nika 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 1:57 pm   

To ja mam chyba dużo szczęscia, bo choć rodzina mojego przyszłego męża faktycznie niewiele o Polsce wiedziała na początku, to jednak są to ludzie bardzo otwarci, zaraz zaczęli się dowiadywać, chętnie próbowali polskich potraw. Jego mama jest szalenie miła i bardzo gościnna, świetnie gotuje, a jak jesteśmy u niej na obiedzie to jeszcze torbe wynosimy z jedzeniem, którą nam zawsze przygotowuje :)

We wrześniu planujemy ślub i odbędzie się on w... Polsce oczywiście, nad podlaskimi jeziorami- jego rodzina nie tylko nie miała nic przeciwko, ale wszyscy tam zjeżdżają na cały tydzień.

Ale fakt faktem, holenderskiej typowej gościnności wogóle daleko do słowa gościnność :) nic nie szkodzi- nauczymy ich :D

Alutka 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 2:32 pm   

Mojej córce zadali pytanie ;czy w Polsce jest Coca Cola? co wprowadziło ją w konsternację
Często słyszę jak to w Polsce kradną auta ps.Kilka lat temu w Jeleniej Gorze odbyło się spotkanie szefow Policji z Polski i Niemiec,oczywiście w ratuszu z pompą ...reporterzy kamery i ......jakież było zdziwienie kiedy Policja niemiecka do domu chciała idą na parking przy ratuszu
a tu ...cholera nie ma aut.Wiem że nie na temat ale tak mi sie przypomniało .
Ale Polska to wysoce rozwinięty kraj słyszę od Holendrów którzy wracają z Polski...coś w tym jest

aga910 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 6:00 pm   

Ja ostatnio tez mialam na ten temat dyskusje z moim narzeczonym (Francuz z urodzenia , holender od 11 lat) jak to jest w Polsce .... wg niego musi byc marniej niz w Holandii i Francji, pokazalam mu zdjecia z gor, jezior, Warszawy, Krakowa i Wroclawia ... wielkie zdziwienie :D . Pozniej dyskusja sie przeniosla na rejony slawnych Polakow no ale przeciez takowych poza JP2 nie ma, wiec pytam Jonathana: a Chopina znasz? No oczywiscie ze znam... a Marie Curie Sklodowska? ... Tu byla konsternacja i moge mu wybaczyc bo faktycznie we Francji w szkolach to ona byla tylko Curie i do tego od zawsze a nie po mezu heheh. No a Kopernika znasz pytam dalej ... no ba oczywiscie ... i nagle go olsnilo hehe fizycznie moglam zobaczyc prawie jak neutrony mu w mozgu kliknely. Do tego jeszcze okazalo sie ze i Kosciuszko mu gdzies dzwonil tylko z jakiegos magicznego powodu fakt ze to wszystko byli Polacy jakos cudzoziemcom umyka. W Londynie mialam podobna rozmowe ze znajomymi Brytyjczykami i im wyszlo ze ...UWAGA ... Kopernik byl Wlochem (pewnie przez Nicolaus Copernicus) Chopin Francuzem, A Maria Curie Sklodowska to ... aktorka !!!!!!!!!!!! bo pojecia nie mieli kto to jest wiec zgadywali heheh EUROPEJCZYCY :D

Nika 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 10:04 pm   

No to powinnam być dumna z mojego schatka bo wymienia ładnie ważnych Polaków choć mozna się doczepić do wymowy ;)
Choć ostatnio omal zawału nie dostałam, bo w jakiejś rozmowie powiedział też ludziom : kaczyński brothers i tusk :) ))) no ale chce być chłopak w temacie więc mu wybaczam :)

RobKAM 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Wto Cze 03, 2008 3:06 pm   

Do nas w odwiedziny przyjechal nasz pierwszy szef z Nl i byl pozytywnie zaszokowany.Po pierwsze jadac autostrada zdziwil sie ,ze jest tyle luskusowych aut.Kuchnia zrobila na nim swietne wrazenie(golabki,bigos),nastepnie galerie sklepowe.No nie moze pojac jak to jest ,ze my do pracy jezdzimy ,skoro w Polsce takie luksusy.

Odpowiedz do tematu