Z ciekawosci o eutanazji w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
DrobnyKing
Poczatkujacy

Wiek: 38 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 30 Skąd: Amstelveen
|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 4:51 am Z ciekawosci o eutanazji w Holandii
|
|
|
Czy to prawda ze w Holandii istnieje prawo ktore pozwala dokonac zabiegu eutanazjii na chorym NAWET bez jego zgody ??!! Pytam z czystej ciekawosci niechcialbym byc zle zrozumianym,gdzies to uslyszalem i jestem troche oburzony |
_________________ I don't suffer from insanity.
-I enjoy every minute of it. |
|
|
|
|
mariola 784
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 18 Sty 2008 Posty: 220
|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 9:01 am
|
|
|
Dwa lata temu moj przyszywany tesc poddal sie eutanazji niewydaje mi sie ze robia to bez zgody pacjenta poniewaz musial przejsc troche dluga droge podanie rozmowy z lekarzami psychiatrami musial troche poczekac na wydanie zgody nie poddawal sie dalszemu leczeniu chociaz powinien .Eutanazje mial robiona w domu pod okiem dwoch lekarzy. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 6:08 pm
|
|
|
DrobnyKing, Cytat: | Czy to prawda ze w Holandii istnieje prawo ktore pozwala dokonac zabiegu eutanazjii na chorym NAWET bez jego zgody ??!! | nie prawda |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Śro Cze 25, 2008 12:23 pm
|
|
|
powiało grozą ...pozdrawiam |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Cze 25, 2008 9:12 pm
|
|
|
jest to bardzo skomplikowana prawnie procedura, czytajcym po niderlandzku polecam ksiazke: Komt een vrouw bij de dokter , autor: Kluun, malgosia |
Ostatnio zmieniony przez malgosia Śro Cze 25, 2008 9:13 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
baba jaga
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 466 Skąd: Z klanu Nosferatu
|
Wysłany: Śro Cze 25, 2008 9:57 pm
|
|
|
malgosia napisał/a: | jest to bardzo skomplikowana prawnie procedura, czytajcym po niderlandzku polecam ksiazke: Komt een vrouw bij de dokter , autor: Kluun, malgosia |
A co ma ksiazka "Komt een vrouw bij de dokter" o kobiecie chorej na nowotwor piersi , ktorej tresc/watek opiera sie na eskapadach cpuna i uzaleznionego od seksu jej meza, monofoba....Nie ma w niej nic o skomplikowanej prawnie procedurze !!!?
O eutanazji wspomniane jest tylko i wylacznie kilka zdan...i jego zona Carmen oczywiscie sama sie na eutanazje zgadza.....
PZDR |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 10:12 pm
|
|
|
Ja ogladalam kiedys dokument na dwojce,nie wiem dokladnie z ktorego byl roku,ale w calosci byl poswiecony eutanazji w Holandii.Powiedziane bylo jasno,ze eutanazja w NL to "normalka",czyli jezeli poprosisz lekarza rodzinnego,to bez problemu zaaplikuje zastrzyk.Oczywiscie byla mowa o osobach ciezko chorych i umierajacych a nie o takich,ktorym zycie sie znudzilo.Bylam lekko zaszokowana,bo wypowiadala sie miedzy innymi rodzina chorej na zespol downa dziewczynki,ktorej rodzice podczas wielu wizyt w szpitalach,dostawali propozycje eutanazji corki.Wypowiadal sie takze lekarz,ktory przeprowadzi okolo 20-u eutanazji,miedzy innymi na staruszce,ktrej rodzina poprosila o skrocenie zycia i lekarz "pomogl".Byly takze wypowiedzi polskiego lekarza,ktory pracowal w Nl i opowiadal o swoich doswiadczeniach ,stal on raczej w opozycji do wykonujacych i nie kryl swojego zaszokowaniu w zwiazku z dostepnoscia tego "zabiegu"
Ja nie wiem jak to jest naprawde,nie mam kompletnie zadnych doswiadczen z eutanazja,nie wiem jak to wyglada w praktyce .Jednak gdybym byla umierajaca i cierpiaca to mysle ze gdyby byla taka mozliwosc to bym poprosila o nia. |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
zacha
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 1:56 am
|
|
|
"Jednak gdybym byla umierajaca i cierpiaca to mysle ze gdyby byla taka mozliwosc to bym poprosila o nia."
Ja bym zwiedził jeszcze USA i Nową Zelandię
Ogólnie popieram. Liberalne prawo w NL mi się podoba - w końcu to Twoje i wyłącznie Twoje życie.
Pozdros |
|
|
|
|
mariola 784
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 18 Sty 2008 Posty: 220
|
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 1:29 pm
|
|
|
Nie pamietam w jakim kraju ale byla lub jest eutanazja na zyczenie oprucz starszych schorowanych ludzi robia to rowniez ludzie mlodzi ktorzy nie chca zyc maja aids lub inne takie tam widzimi sie .byl w telewizji program albo w internecie juz nie pamietam. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 5:34 pm
|
|
|
mariola 784, Cytat: | Nie pamietam w jakim kraju | piszesz tez nie pamietasz gdzie go widzialas.... w tv .. w internecie ....totalna amnezja czy co? no to jak nie pamietasz to czemu ma sluzyc ta wypowiedz? |
|
|
|
|
nina17
|
Wysłany: Śro Paź 01, 2008 2:18 pm
|
|
|
A jak napisze, że widziała to w telewizji a nie w i nternecie to dużo zmieni? |
|
|
|
|
Lukasz1983
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 11:54 pm naklonić zawsze mozna kogos
|
|
|
a chorego na łóżku z dużym kontem to dla Holendra pewnie nic innego jak dobry interes tutaj bogiem jest tylko pieniadz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Lis 22, 2008 10:03 am
|
|
|
Gochna H napisał/a: | DrobnyKing, Cytat: | Czy to prawda ze w Holandii istnieje prawo ktore pozwala dokonac zabiegu eutanazjii na chorym NAWET bez jego zgody ??!! | nie prawda |
Gohna
Jedna to prawda . Sa wypadki ze bez zgody tez wykonuja . Ale wtwey zgadza sie rodzina . Sa specjalne instancje które to zalatwiaja . Za osobe która nie moze/nie jest w stanie podjecia sama takiej decyzji podejmuje ta decyzje rodzina.
Sama mialam z tym stycznosc. Ale w naszym przypadku niestety cala sprawa trwala zbyt dólgo osoba o której mówie umarla bez autenazji.(na raka) |
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Lis 22, 2008 10:04 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
denton
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Lis 24, 2008 12:03 pm
|
|
|
Jesli w do etanazji lub braku kontynuacji leczenia dochodzi w szpitalu to chory musial uprzednio wyrazic na to zgode lub jesli takiej zgody nie wyrazil moze to zrobic jego rodzina.Dotyczy to oczywiscie sytuacji jednoznacznych i nie rokujacych ZADNEJ nadziei na poprawe.Jesli do eutanazji ma dojsc w domu to tylko za zgoda pacjenta(ew.rodziny),ale wczesniej sprawa jest badana przez sad i przy samej eutanazji uczestniczy oprocz lekarza domowego,urzednik sadowy ktos z policji itd. |
|
|
|
|
|