NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ubezpieczenie a emerytura
Autor Wiadomość
przemo80 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 8:33 pm   jak sprawdzić czy uitzendbureau odprowadza składki na emeryt

Witam mam pytanie jak sprawdzić czy uitzendbureau odprowadza składki na emeryture .Pracuje tutaj jakies dwa misiące dostałem jarograf i niewiem gdzie przeczytać bo pewnie jest tam napisane. jak by mi ktos pomógł serdeczne dzieki

nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 10:42 pm   

Otrzymujesz napewno odcinek wyplaty (salarisstrookje) i na odcinku wyplaty powinno byc napisane czy sa odprowadzane skladki emerytalne (pensioen) i w jakiej wysokosci.

fornal 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Maj 08, 2008 3:01 pm   

czy warto mi plaic miesięcznie skladki (30euro) na emeryturę gdy jestem zatrudniony przez agencje (uitzendbureau). Dlugosc kontraktu to 1,5 roku, Czy po tym okresie mógł bym przyszłości cos otrzymywać???? Czy istnieje jakiś kalkulator emerytalny w NL???

ataga 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 7:52 am   

zawsze sie oplaca placic skladki, po ukonczeniu 65 roku zycia zawsze bedziesz mial pare zaskorniakow... jak bedziesz pracowal tylko 1,5 roku nie bedzie to wiele... wyplaca ci to wtedy jednorazowo. Mozliwoscia jest tez zebys juz uskladane skladki dal przelac/przekazac do nowej firmy w ktorej w przyszlosci bedziesz placil skladki na emeryture (np. jak dostaniesz kontrakt na dluzszy czas)..

pozdrawiam
Agata

Cyceron

fornal 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Cze 25, 2008 3:31 pm   

Oto co otrzymałem od mojej agencji mimo ze nie zgodziłem sie płacić składek i przez pół roku tak było:

Dear Marcin,

We would like to inform you about the current changes in the pension plan. In 2008 the government made new rules about the pension and we have to change this conditions by law. Summarised the change is that everybody needs to have a pension (we have to follow these rules otherwise we are acting illegal within the Dutch law).

WHAT IS A PENSION?
Pension is money that will be saved on your personal pension account (what you can safe tax free) for when you are going to retire (normally when you are 65 years old). This is on top of the social payment from the government. The social payment and the private pension ensures that you can live the same life when you are retired.

Krótkie tłumaczenie:

Marcin,
Pragniemy Cię poimformowac o zmiancg w Holenderskim prawie. Od teraz kazdy pracownik musi posiadać prawo do emerytury. (musimy trzymac się zasad w przeciwnym wypadku bedziemy nielegalni).

Drugi tekst to o tym ze zbiera sie do 65 lat i ze później można sobie z tego zyć.

Moje pytanie czy naprawde się prawo zmieniło i agencie musza placić. Przydał bys się jakiś wycinek z ustawy lub coś podobnego,

Pozdrawiam
Marcin

xenon 
Super gaduła

Wysłany: Czw Lip 03, 2008 1:12 pm   

Witam w moim biurze pracy (uitzendbureau) tez twierdza ,ze oni musza mi te składki odprowadzac.W dodatku powiedzieli mi,ze przez pierwszy rok płaca oni sami a przez kolejne lata bede sam za to płacił-ten pierwszy filar. Na salarisie pisze w miejscu gdzie powinna byc kwota odprowadzona na emerytura widnieje 0 zero.Gdzie moge sprawdzic czy to mam płacone?

Beata 
Super gaduła

Wysłany: Czw Lip 10, 2008 1:25 pm   

fornal napisał/a:
Pragniemy Cię poimformowac o zmiancg w Holenderskim prawie. Od teraz kazdy pracownik musi posiadać prawo do emerytury. (musimy trzymac się zasad w przeciwnym wypadku bedziemy nielegalni).

Wlasciwe tlumaczenie to:
...kazdy pracownik musi miec emeryture....
a nie prawo do niej. To zmienie calkowicie postac rzeczy.

Jednak niezaleznie od tego co oni napisali, nie ma prawa ktore nakazuje pracownikowi do przystapienia do planu emerytalnego.
Pracodawca moze ci zaproponowac przystapienie do planu, wtedy musi ci on przedstawic jego rgulamin (pensioen reglement). W tym regulaminie opisany jest m. in. sposob finansowania skladek. Moze sie okazac, ze cala skladke oplaca pracodawca, albo ze jakis prcent ty placisz a reszte pracodawca.

Jezeli zamierzasz na stale zostac w NL to dobrze jest przystapic do takiego planu, bo emerytura panstwowa nie jest zbyt wysoka.
Nie jest natomiast prawda, ze ty sam musisz wszystko oplacac, tak jest jedynie w przypadku prywatnego ubezpiecznia emerytalnego (3 filar), ktore nie ma z twoim pracodawca nic wspolnego.

Moja rada, popros o regulamin, najlepiej w wersji elektronicznej, wtedy moge ci dalej pomoc.

[ Dodano: Czw Lip 10, 2008 2:35 pm ]
xenon napisał/a:
Witam w moim biurze pracy (uitzendbureau) tez twierdza ,ze oni musza mi te składki odprowadzac.W dodatku powiedzieli mi,ze przez pierwszy rok płaca oni sami a przez kolejne lata bede sam za to płacił-ten pierwszy filar. Na salarisie pisze w miejscu gdzie powinna byc kwota odprowadzona na emerytura widnieje 0 zero.Gdzie moge sprawdzic czy to mam płacone?

Emeryture panstwowa 1 filar dostanie kazdy kto byl zameldowany w NL miedzy 15 a 65 rokiem zycia. Niezaleznie od tego czy pracowal czy nie. Na ta emeryture pracownik nie placi skladek. Ty sie nie musisz martwic czy pracodawca odprowadza skladki czy nie, bo emeryture i tak dostaniesz.

Na odcinku wyplaty w miejscy gdzie jest napisane pensioen (emerytura) wpisuje sie skladki odprowadzone na poczet drugiego filaru. Czyli tego, ktory opisalam powyzej.

Jeszcze jedna uwaga.
My po polsku wszystkie 3 filary nazywamy emerytura. Jednak w NL obowiazuje inne nazewnictwo.

1. AOW (Algemene Ouderdomswet) bazowa emerytura, jednakowa dla wszystkich (nasz 1 filar)
2. PENSIOEN - wlasciwa emerytura, na ktora "oszczedza sie" poprzez pracodawce (nasz 2 filar)

Jezeli holender mowi "pensioen" wtedy ma zawsze na mysli punkt 2.
Ostatnio zmieniony przez Beata Czw Lip 10, 2008 1:36 pm, w całości zmieniany 1 raz  

emes 
Gaduła

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sob Lip 12, 2008 11:48 am   

AOW nie jest 'jednakowe' dla kazdego, a skladki wynosza:

Cytat:
De premie voor de Algemene Ouderdomswet (AOW) bedraagt 17,9 procent voor 2008.

Betalingswijze premie AOW
Iedereen die in Nederland loonbelasting en/of inkomstenbelasting betaalt en nog geen 65 jaar of ouder is, betaalt AOW-premie. Deze premie-inkomsten worden meteen gebruikt voor het betalen van de AOW-uitkeringen. Bij werknemers en mensen met een uitkering wordt de premie ingehouden op hun loon of hun uitkering. Zelfstandigen betalen via de Belastingdienst een aanslag over hun inkomen.

Wiecej o AOW tutaj.

:039:

Beata 
Super gaduła

Wysłany: Sob Lip 12, 2008 1:55 pm   

Emes,
Ta skladka jest czescia podatku.
AOW wynosi(w zaokragleniu):
12000 na rok dla osob smotnych
8300 na rok dla zameznych.
wysokosc AOW nie zalezy od zarobkow ani niczego innego i jest jednakowa dla wymienionych przezemnie grup.
odsylam na http://www.svb.nl/interne...dagen/index.jsp

emes 
Gaduła

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sob Lip 12, 2008 2:37 pm   

Beata, ale Ty piszesz o wysokosci wyplacanego AOW.... a pytanie bylo o wysokosc skladki.
Prawda jest, ze jest ona czescia podatku. Wynosi 17, 9% od dochodu brutto i tak: ktos, kto zarabia 20.000 E zaplaci ogolem mniej niz ten, ktory zarabia 40.000 E. Na odcinku pensji skladka na AOW (moze) nie byc wyszczegolniona, co nie zmienia faktu, ze wysokosc premii AOW bedzie rozna dla roznych wysokosci zarobkow.

I tak, jak napisalas w drugim poscie, wysokosc wyplacanego AOW rozni sie w zaleznosci od sytuacji rodzinnej danej osoby, i dlatego nie jest

Beata napisał/a:
AOW (Algemene Ouderdomswet) bazowa emerytura, jednakowa dla wszystkich (nasz 1 filar)

I jeszcze: za lata, w ktorych skladki nie byly oplacane, bo np. ktos mieszkal i pracowal (czasowo) poza NL wysokosc AOW bedzie zanizona o 2% za kazdy rok.

Cytat:
De meeste mensen die in Nederland wonen of werken, zijn verzekerd voor de AOW. Ieder verzekerd jaar levert u 2% AOW-pensioen op. U krijgt een volledig AOW-pensioen als u van uw 15e tot uw 65e verjaardag verzekerd bent geweest. Voor ieder niet-verzekerd jaar wordt uw AOW-pensioen met 2% gekort. Meestal bent u niet verzekerd als u buiten Nederland heeft gewoond of gewerkt.

Ci, ktorzy zamieszkali po 15-tym roku zycia w Holandii, moga 'wykupic' brakujace lata, przez ktore AOW nie bylo oplacane:

Cytat:
Bent u na uw 15e jaar naar Nederland gekomen of komen uw partner of kinderen na hun 15e jaar (terug) in Nederland, dan kunt u de jaren waarvoor geen pensioen is opgebouwd aanvullen. U kunt alsnog de premie betalen voor de ontbrekende jaren. Dit heet inkoop.

Pytanie tylko, czy warto? Z odprowadzanych skladek nie oszczedzamy na wlasne AOW, ale wyplacane sa z nich obecne kwoty AOW dla ludzi, ktorzy dzisiaj maja 65 lat lub wiecej. Do tego czasu, kiedy my bedziemy miec prawo do AOW, moze ono juz w ogole w NL nie istniec, lub 'wiek emerytalny' zostanie przesuniety do 70, 75 roku zycia..... Pozyjemy, zobaczymy. ;)

Cytaty pochodza z podanego przez forumowiczke Beata zrodla.

Beata 
Super gaduła

Wysłany: Pon Lip 14, 2008 3:28 pm   

Emes,

Masz racje, ja mowilam nie o skladkach ale o samej emeryturze.
System 2% przyrostu na rok wyjasnilam kilka postow wczesniej.

Zgadzam sie z Toba, ze wykup brakujacych lat nie ma sensu.
Lepiej za te pieniadze wykupic przywatne ubezpieczenie (3 filar)

dodush 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 11:06 pm   

Wlasciwe tlumaczenie to:
...kazdy pracownik musi miec emeryture....
a nie prawo do niej. To zmienie calkowicie postac rzeczy.

Jednak niezaleznie od tego co oni napisali, nie ma prawa ktore nakazuje pracownikowi do przystapienia do planu emerytalnego.

----------------------------------------
Bo i nie ma prawa, ktore by zmuszalo do przystapienia do planu emerytalnego.
Angielskie " need to "nie znaczy : musi, a raczej "ma potrzebe", albo " wymaga sie, ale nie pod prawnym przymusem " czyli, wedlug mnie, jednak ma prawo a nie musi , oczywiscie z naciskiem panstwa, by jednak ja mial bo taki jest jego finansowy interes.
Szacuneczek :

kairo 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lip 30, 2009 4:21 pm   

czy na solarisie jak robie przez agencje pracy stipp-basis to jest opcja emerytalnych składek odprowadzanych przez posrednictwo??

marte78 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Czw Lip 30, 2009 5:58 pm   

witam.otrzymalam druk do wypelnienia z SVB PENSIOENOVERZICHT.musze je wypelnic i odeslac?przez to wciagna mnie do bazy danych?czy jesli nie odesle nie dostane tej podstawowej emerytury?

tomasz7730 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 7:25 pm   

Mam na Solarisie pozycję PENSIOEN BASIS i kwotę 233.03 euro...czy to jest kwota i opłata związana z emeryturą?? Dodam, ze pracuję już około 1.5 roku w tym samym biurzę pracy ale nie mam meldunku w Holandii. Czy wobec tego mogę liczyć na emeryturę Holenderską w przyszłości???

Odpowiedz do tematu