Podatek firmy jednoosobowej |
Autor |
Wiadomość |
gembol
Poczatkujacy nowicjusz
|
Wysłany: Śro Sie 20, 2008 6:44 pm Podatek firmy jednoosobowej
|
|
|
Jestem świeżym użytkownikiem tego forum oto moje pytanie może sie okazać błahe ale nie dla mnie :
założyłem firmę jednoosobową na początku czerwca do tej pory zarobiłem około 5000 euro brutto ale niestety zmuszony jestem do opuszczenia Holandii i zamknięcia firmy z przyczyn nie zależnych odemnie pytanie jest takie jakiej wysokosci podatek zapłace od tej kwoty czyli 5000 euro brutto bardzo prosze o fachową pomoc z góry dziekuje za odpowiedzi |
_________________ jas |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Śro Sie 20, 2008 10:03 pm
|
|
|
o ile sie nie myle to pierwsze 10.000 jest nieopodatkowane.
monika |
|
|
|
|
gembol
Poczatkujacy nowicjusz
|
Wysłany: Czw Sie 21, 2008 4:20 am
|
|
|
ale czy na pewno ??? |
_________________ jas |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Czw Sie 21, 2008 7:27 am
|
|
|
Przede wszystkim musisz rozliczyć firmę za 1-szy kwartał i chyba 2-gi? jeśli tego nie zrobisz 5000e kary .BTV musisz rozliczyć .Moim zdaniem to dochody przychody ale to już księgowa musi rozliczyć.Jesli teraz zaplacisz podatek to w przyszlym roku otrzymasz zwrot ze względu na to że zarobiles 5000E .To oczywiscie moje zdanie troche z praktyki .pozdrawiam |
|
|
|
|
gembol
Poczatkujacy nowicjusz
|
Wysłany: Czw Sie 21, 2008 5:36 pm
|
|
|
a czy moge za rok sie dopiero rozliczyc z tych pieniedzy czy musze teraz ?? |
_________________ jas |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Czw Sie 21, 2008 7:30 pm
|
|
|
niestety teraz .W Polsce jest tak że firma musi sie rozliczac co miesiąc tutaj co kwartał . |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 9:30 am Re: Podatek firmy jednoosobowej
|
|
|
gembol napisał/a: | Jestem świeżym użytkownikiem tego forum oto moje pytanie może sie okazać błahe ale nie dla mnie :
założyłem firmę jednoosobową na początku czerwca do tej pory zarobiłem około 5000 euro brutto ale niestety zmuszony jestem do opuszczenia Holandii i zamknięcia firmy z przyczyn nie zależnych odemnie pytanie jest takie jakiej wysokosci podatek zapłace od tej kwoty czyli 5000 euro brutto bardzo prosze o fachową pomoc z góry dziekuje za odpowiedzi |
Chyba btw juz zaplaciles,bo to robi sie kwartalnie,dochod rocznie.Jezeli masz firme to tak naprawde powinienes zaplacic maly podatek,ale na to ma wplyw wiele czynnikow.Miedzy innymi ilosc godzin przepracowanych,zakupy na firme,doplaty do dojazdow,za wszystko dostajesz premie.
[ Dodano: Sro Sie 27, 2008 10:31 am ]
mavd napisał/a: | o ile sie nie myle to pierwsze 10.000 jest nieopodatkowane.
monika |
Skad masz takie informacje??ZZP jest zwolniona z 1000 euro btw,to taki bonus od panstwa na dobry start. |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 9:56 am
|
|
|
Hoeveel btw zou u per jaar moeten betalen? Hoeveel vermindering voor kleine ondernemers kunt u krijgen?
Meer dan € 1.883 Geen vermindering
€ 1.883 of minder, maar meer dan € 1.345 Vermindering van te betalen btw:
2,5 x (€ 1.883 - (btw-bedrag))
€ 1.345 of minder Vermindering is gelijk aan het btw-bedrag.
U hoeft dus geen btw te betalen.
to sa informacje z urzedu podatkowego
pozdrawiam
monika |
|
|
|
|
RobKAM
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 10:37 am
|
|
|
Ale jemu raczej nie chodzi o btw Monika.Zreszta moim zdaniem trzeba sie udac do ksiegowego i zrobic to jak najszybciej.Bo to jest nieuniknione a w razie czego wiadomo na czym sie stoi i ma sie czas. |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 12:10 pm
|
|
|
w zeszlym roku mialam kontrolne(administratie) z belastingu , i wtedy ten facet mi powiedzial ze jesli w pierwszym roku dzilalnosci twoj dochod bedzie mizszy niz 10000 euro to jest to nieopodatkowane , gdyz dopiero co startujesz na rynku pracy.Ale powiem szczerze niewiem jak to jest jesli sie odrazu ta firme zamyka.Mam biuro administracyjno-ksiegowe i jak narazie wszystko jest ok.
pozdrawiam
monika |
|
|
|
|
RobKAM
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 12:26 pm
|
|
|
No wlasnie,ciekawe jak to jest przy tak malym dochodzie.Bo przeciez taka ulga jest na start a tutaj jest kwestia zamkniecia dzialalnosci,juz na starcie. |
|
|
|
|
DorotaSK
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Sie 2007 Posty: 42
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 12:30 pm
|
|
|
mavd napisał/a: | w zeszlym roku mialam kontrolne(administratie) z belastingu , i wtedy ten facet mi powiedzial ze jesli w pierwszym roku dzilalnosci twoj dochod bedzie mizszy niz 10000 euro to jest to nieopodatkowane , gdyz dopiero co startujesz na rynku pracy.Ale powiem szczerze niewiem jak to jest jesli sie odrazu ta firme zamyka.Mam biuro administracyjno-ksiegowe i jak narazie wszystko jest ok.
pozdrawiam
monika |
Tutaj są szczegółowe informacje na ten temat
http://www.belastingdiens...html#P314_23491
Przy dochodach od 0 € 0 do 13.360 € ulga podatkowa wynosi 9.028 €. Oczywiście zakładając, że przedsiębiorca spełnia określone warunki.
Poza tym są jeszcze inne odliczenia, m.in. "startersaftrek" w wysokości 2.019 €
i "stakingsaftrek" 3.630 € w przypadku zamknięcia firmy.
http://www.belastingdiens...html#P304_22933 |
|
|
|
|
anias
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 7:30 am otwarcie firmy
|
|
|
Witam. Zamierzam otworzyć firmę jednooosobową. Zanim znajdę księgowego, który chętnie poświęci mi swój cenny czas i wytłumaczy mi co i jak mam do Was parę pytań. Proszę, doradźcie mi z własnego doświadczenia czy się opłaca?Chodzi mi głównie czy podatki mnie nie zjedzą:)
1) zarabiając rocznie niewiele, bo 20 000 euro ile musiałabym odprowadzać podatku BTW itp? Chodzi mi o podanie mniej więcej kwoty
2) księgowy- misięcznie około 100 euro?
3)podatek płacę kwartalnie i rocznie? po prostu z zarobionej sumki musze odkładać kaskę na podatek tak?
4) czy na start bank może mi udzielić kredytu np. na zakup auta?
5)jak bardzo sa wymagane certyfikaty przy założeniu firmy? jeżeli już koniecznie muszę taki posiadać to gdzie go mogę zdobyć?
Dziękuję za pomoc. Prosze o odpowiedź, bo jestem kompletnie zielona w tych sprawach. Widziałam,że księgowi sie tutaj również wypowiadają. Ja właśnie szukam księgowego, ale ile ludzi tyle opinii... |
|
|
|
|
|