polskie położne |
Autor |
Wiadomość |
a08083
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Wiek: 41 Dołączyła: 18 Maj 2007 Posty: 49
|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 12:32 pm polskie położne
|
|
|
Czy macie może jakies linki do stron,gdzie mogłabym znaleźć namiary na polskie położne???Będę bardzo wdzięczna... |
|
|
|
|
LeGolas
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Wiek: 35 Dołączył: 10 Lip 2008 Posty: 271 Skąd: Zwanenburg
|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 1:01 pm
|
|
|
a co masz do holenderskich? |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 1:05 pm
|
|
|
w Den Haag |
|
|
|
|
ania37
Nieśmiały użytkownik ania
|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 2:39 pm
|
|
|
Wszystko jest na tym forum dobrze przejżyj.
Pozdrawiam |
_________________ ania |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 4:20 pm
|
|
|
LeGolas Cytat: | a co masz do holenderskich? | ,byc moze jest uprzedzona!!! ale jak na faceta przystalo to oczywiscie bardzo kolezance pomogles takim tekstem!!! |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
a08083
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Wiek: 41 Dołączyła: 18 Maj 2007 Posty: 49
|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 5:01 pm
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi...
Jeśli chodzi o holenderskie położne to mam do nich bardzo dużo,ale to nie jest tematem postu. |
|
|
|
|
aha83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 4:19 pm
|
|
|
hej !! czy może ktoras z Was byla u poloznej polskiej w Hadze... bo ja z tego co narazie testy ciążowe wskazują musze sie do takiej pani udac!!
Mam pytanko jestem ubezpieczona ale nie jestem zarejestrowana u zadnego lekarza "rodzinnego" ( nie wiem czy to tak sie tu nazywa) i czy moge sie do tej poloznej zarejestrowac bezposrednio dzwoniac do niej?? Aha i jeszcze czy taka polozna zrobi mi odrazu jakies badania krwi i USG czy to bede musiala zalatwiac gdzies indziej???
Dzieki wielkie za wszelkie odpowiedzi bo w tych tematach jak narazie jestem zielona!!
Pozdrawiam |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 7:17 pm
|
|
|
aha83 napisał/a: | jestem ubezpieczona ale nie jestem zarejestrowana u zadnego lekarza "rodzinnego" |
Jezeli tak jest,to jak najszybciej idz do przychodni i zapisz sie,zwlaszcza ze jestes w ciazy.
Jak pojdziesz do poloznej to dostaniesz skierowanie na USG(ja dostalam w 7 i 20 tyg.),ponadto dostaniesz skierowanie na badania i liste miejsc gdzie mozesz sie udac na pobranie krwi,wynika sa przesylane do poloznej droga elektroniczna.Zdarza sie,ze polozne niechetnie daja skierowania na badania(no niestety w moim przypadku tak bylo),ale teraz juz wiem,ze trzeba byc stanowczym i domagac sie.Do polskiej poloznej dzwonisz w godz. 8-9 rano w celu rejestracji.Pozdrawiam. |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
Meliloti
Gaduła
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 07 Kwi 2007 Posty: 128 Skąd: Leiden
|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 8:31 pm
|
|
|
Ja bym sie do holederskich poloznych od razu nie uprzedzala, chyba ze masz problem z jezykiem. Za tydzien ide na pierwsza wizyte, od razu bede miala pobrana krew, badanie moczu i USG. Sprawdzalam w Delft 3 przychodnie poloznych i to jest standard w 8-11 tygodniu. Bardzo mila babeczka, bez problemu po angielsku mi wszystko wyjasnila. Nie takie Holenderki straszne
Kontakt z rodzinnym nie jest w ciazy potrzebny, wiec to nie ma znaczenia ze nie jestes nigdzie zarejestrowana.
A poza tym, GRATULUJE!!!
Polecam forum gazety:
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24320 |
Ostatnio zmieniony przez Meliloti Pon Wrz 08, 2008 8:38 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
aha83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 8:39 pm
|
|
|
Dzieki za porady...
Ja sie nie uprzedzam do holenderskich poloznych absolutnie, z jezykiem holenderskim to tak jeszcze srednio ( jestem w trakcie nauki) ale mysle ze angielski to znam na tyle ze bym sie dogadala. Poprostu zapytalam o ta polska polozna, bo wiesz zawsze to jakos pewniej sie czujesz jak w swoim jezyku mozesz wyrazic wszystko co chcesz!!
Jeszcze sie nie zapisalam do zadnej poloznej, mam zamiar to zrobic w tym tygodniu i wlasnie chcialabym zeby na miejscu mi tez wszystkie badania zrobili!!
Ja równiez Gratuluje!!! |
|
|
|
|
Meliloti
Gaduła
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 07 Kwi 2007 Posty: 128 Skąd: Leiden
|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 8:54 pm
|
|
|
Rozumiem i zycze powodzenia Ja tez pewnie sprobowalabym Polki, jakby byla w poblizu. Ale najwzniejsze dla mnie bylo zeby miec kogos blisko domu, zeby szybko dojechala w razie naglej potrzeby. |
|
|
|
|
semilka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Wrz 09, 2008 11:08 am
|
|
|
Ja teraz jestem w 37 tyg. i dopiero w zeszłym tygodniu udało mi się dopełnić wszelkich formalności związanych z ubezpieczeniem.
Moja rada jest taka, aby znaleźć przede wszystkim lekarza rodzinnego (huisarts) i z kartą ubezpieczeniową zadeklarować się jako jego pacjentka, bo inaczej się płaci za wizytę - oczywiście jak już zapłacisz to trzeba wziąść potwierdzenie płatności i iść do ubezpieczalni, aby zwrócili koszty wizyty. Tam uzyskałam skierowanie do położnej, które nie było u położnej potrzebne, ale zabrała je pani ginekolog.
Do położnej umówiłam się telefonicznie za pomocą informatora, który uzyskałam w pakiecie powitalnym z Geemente.
Dokładniej to zadzwoniłam do praktyk położnych (Verloskundigenpraktijk) i tam umówiono mnie jak najszybciej czyli na drugi dzień do położnej najbliższej miejscowi zamieszkania. Do położnej (vroedvrouw) przygotowałam się z odpowiednimi określeniami po holendersku, typowymi dla problemów ciążowych, a znalazłam je na tej stronie
http://www.google.pl/language_tools?hl=pl
jest tam język holenderski.
A stamtąd położna mnie umówiła na wizytę do ginekologa, gdzie pobrano mi materiały do badania i ustalono następne wizyty.
Cały czas posługiwałam się językiem angielskim i tą kartką z przetłumaczonymi zwrotami. Wychodzi na to, że nie wyszłam na tym źle, a i całe środowisko medyczne wydało mi się dosyć sympatyczne.
Mam nadzieję, że trochę uspokoiłam niektóre przyszłe mamy
A z tego co ja się dowiedziałam, to jeżeli mieszkasz nieco dalej od polskiej położnej to może się nawet Toba nie zająć, bo oni mają też rejonowość. |
_________________ pozdrawiam
semilka |
|
|
|
|
rybula
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 8:31 pm
|
|
|
witam!
ja wlasnie tez sie niedawno dowiedzialam ze jestem w ciąży. czy jest na forum ktos z Rotterdamu kto tu chodził do położnej i rodził? bardzo bym prosiła o jakieś namiary na położne w Rotterdamie z mozliwoscia dogadania sie po angielsku. dziekuje i pozdrawiam |
|
|
|
|
aha83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 6:07 am
|
|
|
Hej!!
rybula Gratulacje!!! Ja co do położnych to wiem tylko tyle, ze jestem umowiona na pierwsza wizyte 23 wrzesnia i niestety mieszkam w Hadze wiec ci nic nie doradze ale mysle ze sa jakies mamusie w Rotterdamie i ci pomoga!!
Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje!! |
|
|
|
|
|