Czy pracowal ktoś dla "Exotic Green",lub"SEP |
Autor |
Wiadomość |
zielaczysko
Gaduła Zielaczysko

Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 108 Skąd: Łódz-Den Haag;)
|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 1:22 pm Czy pracowal ktoś dla "Exotic Green",lub"SEP
|
|
|
potrzebuje informacji co do tych biur posrednictwa pracy-
"Exotic Green" ze Zlotowa,"SEP Peeters Polska"Sp.z.o.o. z Opola ??????????
bede wdzieczny za informacje i opinie osob korzystajacych z tych biur.
szczegolnie par ktore pracowaly w holandi.
z gory dziekuje. |
Ostatnio zmieniony przez zielaczysko Pon Kwi 28, 2008 6:05 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Grazia79
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 01, 2008 9:30 pm
|
|
|
Pracowałam kilka lat temu przez exotic green i NIE polecam tej firmy. Dlaczego?
1. Za każde przywiezienie zaliczki, pobierali sobie opłatę. Opłata była pobierana co tydzień mimo, że koordynator przywoził ją co drugi tydzień bo zazwyczaj miał nie po drodze.
2. Gdy byłam chora i chciałam by mnie zawieźli do lekarza okazało się to problemem, dopiero gdy zgłosiłam "zjazd" zjawił się koordynator by mnie zawieść do lekarza. W drodze okazało się, że będe musiała zapłacić sobie za wizyte i leki bo nie ma jeszcze mojego ubezpieczenia. W przychodni okazało się, że jestem zarejestrowana na całkiem inne nazwisko...
3. Umowe o pracę podpisał ktoś za mnie prawdopodobnie, gdyż nigdy takowa do podpisu nie trafiła do mnie.
4. Gdy upomniałam się o jarograf w biurze w Pl, "miła" pani powiedziała, że gdzieś jest ale ona nie ma czasu za bardzo mi go przesłać, bo jest bardzo zajęta pracą... musiałam ją przekonać do tego, że jednak ma czas
4. W momencie wyjazdu do Polski okazalo się, że mimo iż podawałam w biurze nr konta bankowego, eg nie posiada go i muszę sobie przyjechać do biura odebrać pieniądze. Sytuacja o tyle była "śmieszna", że mieszkałam pod Rotterdamem a biuro było niedaleko Bredy. Na dodatek nie mieliśmy auta (firmowego) by dojechać do tego biura, gdyż mieszkałam 2 min drogi od szklarni gdzie pracowałam.... więc po co pracownikowi jakikolwiek środek transportu. |
|
|
|
|
zielaczysko
Gaduła Zielaczysko

Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 108 Skąd: Łódz-Den Haag;)
|
Wysłany: Czw Maj 01, 2008 11:21 pm
|
|
|
dziekuje za podanie konkretnych przykladow Twojego niezadowolenia z tego biura.
mam znajomych w okolicy tego biura w De Lior(czy jakos tak),prosilem ich o sprawdzenie na miejscu jak to wyglada;)
ps.
czy jest roznica w pracy zalatwianej przez biuro w polsce,a biuro w holandi?
na przykladzie tej wlasnie firmy"Exotic Green"? |
|
|
|
|
kalolinkaa
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 15, 2008 8:39 pm bylam tam!!! nie polecam!!!
|
|
|
nie polecam!!! nie dawno wrocilam z holandi!! stracilam duzo kasy!!! firma nie zapewnia pracy!! za kazdy szczegol za wszystko placisz kare!! firma jest straszna!! nie polecam i naprawde ludzie zastanowcie sie 5 razy czy warto jechac!! blagam nie jedzcie tam...ktos czytajac to moglby pomyslec konkurencja..nie prawda..bylam tam..mieszkalam w takich warunkach ze szkoda gadac..byl dach nad glowa..okk..ale to nie byly warunki do mieszkania dla ludzi ktorzy przychodza z pracy..masakra..totalna..w biurze maja taki burdel...nikt nic nie wie..kazdy zbywa kazdego...mozna sie poczuc tak ponizonym jak niugdy w zyciu...jesli ktos ma jakies pytania prosze pisac.. z tego co wiem istnieje photoblog exotica stworzony przez ludzi ktorzy zostali wykorzystani przez firme.www.exoticgreen.photoblog.pl pozdro |
|
|
|
|
aniamisia22
Poczatkujacy misiaczek
|
Wysłany: Pią Wrz 19, 2008 4:37 pm
|
|
|
NIE POLECAM EXOTIC GREEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PRACOWAŁAM 6 TYGODNI, CAŁYMI DNIAMI I PRZED WYJAZDEM POWIEDZIELI MI, ŻE MAM PIENIĄDZE ODEBRAĆ W POLSCE-PO POWROCIE OKAZAŁO SIĘ ŻE NIKT NIC NIE WIE W TYM BIURZE (W ZŁOTOWIE). PIENIĘDZY NIE ODZYSKAŁAM DO DZIŚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZA WSZYSTKO SĄ KARY JAK W JAKIMŚ OBOZIE...BRAK SŁÓW. |
|
|
|
|
niezapomniany
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 3:31 pm
|
|
|
pracowalem ostatnio dla egzotika.jesli lubisz byc oszukiwany,dzwonić po koordynatorach I prosic sie o zabranie do lekarza to polecam. gwarantowali prace. po przyjezdzie kazdy dostaje segregator z przewodnikiem po firmie a tam czytasz ,,jesli po przyjezdzie nie masz pracy nie martw sie nasi koordynatorzy szukaja najodpowiedniejszej do Twoich kwalifikacji.'' mozesz tak czekac pare tygodni. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
niezapomniany
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 4:21 pm UNIKAJ EXOTIC GREEN
|
|
|
UNIKAJ EXOTIC GREEN dlugo by opowiadac firma powinna nosic nazwe erotyczna bo z kazdej strony Cie wyru..ja. wiem co znacza poskie slowa urlop,wakacje,znam ich angielskie ,holenderskie I niemieckie odpowiedniki wiec nie ma mowy tu o moim przeslyszeniu sie. od samego poczatku w firmie exotic mowiono o urlopie przyslugujacym po 12 tygodniach. W TEJ FIRMIE NIE MA URLOPOW we wtorek przed piatkowym zjazdem na,,URLOP'' dostaniesz od koordynatora z polecenia biora firmy dwie smieszne kartki. bedzie to rozwiazanie umowy za porozumieniem stron z data dnia zjazdu.ALE CZARNO NA BIALYM JEST NAPISANE ZA POROZUMIENIEM STRON Z INICJATYWY PRACOWNIKA. po powrocie hm...?jesli wrocisz podpiszesz druga umowe. HA HA HA MAM OBA EGZEPLAZE TEGO WYPOWIEDZENIA WRAZ Z ZOLTA KARTECZKA Z NAPISEM KOBIETY Z BIORA,,PROSZE PODPISAC'' banda oszostow. polecam firmy GRASER I ICE AGENCY |
|
|
|
|
themis
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 23, 2008 5:23 pm
|
|
|
Witam dostałem ofertę pracy od następującego pośrednika PHiF Profit z siedzibą w Kielcach.
Przypuszczam że maja oni coś wspólnego z Exotic Green ponoieważ w e-mailu jaki następujący zapis (pisownia oryginalna) :
"Opis Firmy Zatrudniającej:
Duza rozbieznosc pracy w Exotic G od ciecia roz, zrywania pomidorow do pakowania plyt CD czy tez spawania ogrodzen.
Gwarancja godzin. Gwarantujemy ponadto minimalnie 40 godzin pracy tygodniowo.
Bardzo dobre mieszkania. Pracujac dla nas masz automatycznie pewnosc wygodnego mieszkania.
Dobre auta. Nasi pracownicy maja do dyspozycji nowe Hundai i Suzuki, dzieki ktorym mozemy wyjsc na przeciw zyczeniom naszych klientow.
Koordynatorzy. Pracujac w Exotic G otrzymujesz pomoc w sprawach dotyczacych pracy, jak rowniez w naglych wypadkach od naszych polskojezycznych koordynatorow. Zalatwiamy sprawy zwiazane z otwarciem konta i otrzymaniem numeru sofi.
Inaczej jak reszta. Exotic G udostepnia co tydzien kantyne dla wszystkich pracownikow. Regularnie wystepuje polska piosenkarka. Oprocz przekaski i napojow mozna pograc w pilkarzy stolowych, pool, bilard czy tez pointernetowac."
Dodatkowo firma PHiF Profit pobiera następujące opłaty :
60 zł - zaliczka
400 zł - Pozostałe koszty (cokolwiek to ma znaczyć )w tym opłata za przejazd
oferują także zakwaterowanie w kwocie 80 EURO tygodniowo potrącane z wynagrodzenia.
oraz potrąca też składkę na ubezpieczenie w wysokoci 20 EURO tygodniowo
Czy ktoś z was miał do czynienia z firmą PHiF Profit ? i czy nie jest to czasem to samo co EXOTIC GREEN ??? |
|
|
|
|
gosia1234
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Wrz 24, 2008 12:34 am
|
|
|
Niewiem czy Phif Profit to to samo co Exotic Green,ale unikaj tej firmy jak ognia.Phif Profit to pan Tomasz Kowalewski z Wachocka, ktory po wplaceniu kwoty 400 zl obiecuje w ciagu miesiaca zalatwic prace w Holandii.Wplacilam 1,5 roku temu i gdybym liczyla tylko na niego siedzialabym w domu do dzisiaj.Nie bylo zadnej pracy,nie bylo tez zwrotu wplaconych pieniedzy.Po wielokrotnych telefonach do zony tego pana bo jego oczywiscie nigdy nie mozna bylo zastac.Ale jak widac pan Kowalewski nadal swietnie prosperuje oglaszajac sie miedzy innymi na stronie info praca.pl Nie dajcie sie nabierac. |
|
|
|
|
Jula8509
Poczatkujacy Breda
|
Wysłany: Pon Paź 27, 2008 9:39 pm
|
|
|
Witam.Powiem Ci że Exotic Green nie jest wcale taką złą firmą. Pieniądze zawsze dostawałam na czas. Tylko powiem szczerze że w okresie zimowym nie ma po co tam jechać, ponieważ nie ma za dużo pracy. Najlepiej jechać tam marzec, kwiecień. I trzeba załapac sie do stałej pracy. Są tam różne mieszkania my np. bylismy na Parku to nie narzekam. A z karami to naprawde trzeba bardzo przeskrobać żeby ja dostać. Pozdrawiam |
|
|
|
|
ohm30
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 3:09 pm
|
|
|
Jula8509 napisał/a: | Witam.Powiem Ci że Exotic Green nie jest wcale taką złą firmą. Pieniądze zawsze dostawałam na czas. Tylko powiem szczerze że w okresie zimowym nie ma po co tam jechać, ponieważ nie ma za dużo pracy. Najlepiej jechać tam marzec, kwiecień. I trzeba załapac sie do stałej pracy. Są tam różne mieszkania my np. bylismy na Parku to nie narzekam. A z karami to naprawde trzeba bardzo przeskrobać żeby ja dostać. Pozdrawiam |
Miałaś szczęście jako jedna z nielicznych. Ja właśnie zjechałam i nikt mnie tam wołami nie zaciągnie! Brud, syf i bezrobocie większe niż u nas!
Reszta moich znajomych nawet nie miała gdzie spać!
Ta firma nie ma w ogóle pracodawców, oni dają prace na 2-3 dni i to wszystko! Koordynatorzy to hamy, a biuro złotowskie to porażka, niekompetentne osoby, które nie mają pojęcia co się dzieje w Holandii.
NIKOMU NIE POLECAM (nawet wrogowi)- PRZEZ OKRES ZIMOWY TAM NIE MA CO JECHAĆ! |
|
|
|
|
desenl
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 10:37 pm
|
|
|
Pracowałem od lipca 2007 do pażdziernika 2007
i od stycznia 2008 do lipca 2008
Erotik "plusy"
- nowym pracowniką zakładają konto bankowe w banku ABN-AMRO i numer SOFI
- cotygodniowe rozliczenia
- cotygodniowe przelewy (jak masz prace)
- tygodniowo 10e dla kierowcy za to że jest kierowcą (po miesiąci zabiorą 40e bo i tak wlepią jakąś kare),
- każdy nowy pracownik dostanie segregator i info ( do polski zabrałem aż 5szt. bo nie pamiętali czy już dostałem ,
- każdy nowy pracownik dostanie firmową torbę (haha fajna ale nie wiem do czego, tak niepraktycznej torby nigdy nie widziałem),
- każdy nowy pracownik dostanie firmową koszulke ( za każdym razem mówili że nie mają, dotyczy biura De-Lier, i jak przywiozą z Etten to dostane)
- nowi pracownicy dostają firmowe długopisy i zapalniczki ( jak mają na biurze - nierealne)
- 22e tygodniowo płacą z twoich pieniędzy na ubezpieczenie - zwrot 40e misiecznie dostajesz jeśli nie chorujesz. (trzeba wypełnić wniosek o zwrot)
Erotik "minusy"
- koordynatorzy prawie zawsze maja nie podrodze,
- Złotów nigdy nic nie wie!!
- problem z kilometrami w autach firmowych (kary dla kierowcow)
- problem z przelewami za paliwo (źle liczą stawki dla Swifta liczą tak jak za ALTO)
- problemy z autami (za każdą ryse chcą wlepić kare)
- jak dzwoni koordynator to zawsze musisz odebrać - bo kara
- jak zadzwonisz do koora... po wyznaczonej godzinie -> kara z nachodzenie koora...
- jaką kolwiek usterkę na chacie zgłoś zanim ją zobaczysz - bo i tak będziesz czekać na jej naprawienie kilka tygodni,
- za każdy sprzęt dodatkowy na chacie (lodówka, microfala, telewizor) kara, bo prąda ciągnie a oni za ciebie płacić nie bedą!!
- nieumyty samochód -> kara bo o auto nie dbasz.
- jak naprawisz jakąś usterkę samodzielnie a koor... się o tym dowie -> kara
- gdy nie masz pracy i siedzisz na domku bez jedzenia i pójdziesz (nie pojedziesz bo nie masz auta) do miasta na zakupy, a koor... akurat w tym czasie przyjedzie Tobie powiedzieć że jutro mozliwie prawdopodobnie pójdzesz do pracy, i Ciebie nie zastanie w domku -> kara
- Suzuki Swift jak jeździsz sam do pracy to nawet zaoszczędzisz na paliwie lecz jak wozisz więcej niż 2, np jeżdzicie w 4ke lub 5tke to życzę powodzenia z paliwem. auto z silnikiem 1.3 pali tyle co polski POLONEZ!!
- w pracy szybiej i prościej rozwiążesz problem sam, starając porozumieć się z pracodawcą , w łamanej angielszczyźnie niż przez koora.... lub biuro....
- jak masz problem np. z kartą do bankomatu, idz do banku, powiedz : PROBLEM KART -> pokaż karte, a pracownik banku, postara się to rozwiązać, NIGDY w takiej sytuacji nie dzwoń do biura, bo i tak nie pomogą a tylko stracisz pieniądze na telefon, cenny czas, i nabawisz się niestrawniści żołądka :/
Wymienić bez końca, ale są też dobrzy koordynatorzy którzy się starają, ale to wyjątki.
Paweł z Parku -> stara się o pracę do bezrobotnych.
Agnieszka z De-Lier -> wypełnia wnioski o zwrot podatku i ubezpieczenia.
Mogę dodać co do mieszkań w mieście Schiedam :
1 - 7 osobowe - najbardziej LUXUSOWE -> jest internet WLAN
2 - 5 osobowe - bardzo dobre -> internet WLAN bardo słaby, czasami brak,
3 - 10 osobowe - tylko dla wytrwałych -> mieszkać tam to jak walka z wiatrakami, jest net.
4 - ???? nie wiem
5 - 4 osobowe - bobre -> ale nie na zime, jeden kominek gazowy na caly dom. internet .
Dla mnie jest to firma która zbiera wszystkich. Lecz osoby które wyjezdżają 1 raz do holandii w erotiku i tak po pewnym czasie nie wytrzymują i zmieniają biuro. a jednoczśnie erotik przyjmuje z innych biur którzy zostali wywaleni za kradzieże i inne.
Dodam że Pan "Ramez" na którego wszyscy pracują posiada kilka lexusów i rozumie po polsku., widziałem go osobiście, a nawet rozmawiałem, gdy w zeszłym roku koor odebrał mnie z pracy z powodu choroby, musialem dmuchać w balonik, bo każdy kto jest chory dla nich jest pijany i musi dmuchnoć.
Biuro w Etten-Leur jest jak forteca, unikajcie tego jak ognia.
Biuro w De-Lier małe ciasne, po rozliczenie czekasz w kolejce na schodach ok godziny bo Aga się sama nie wyrabia.
Powodzenia
[ Dodano: Pią Lis 21, 2008 10:25 pm ]
Witam ponownie.
Poczytałem troszkę na innych forach itd... i może exotik jest zły, ale przy tym co piszą o innych agencjach to wypada nawet dobrze, a mianowicie co do pieniędzy.
Praca jak praca, to jest problem każdej agencji, ale jak się już ma prace to jest dobrze.
W Exotiku z biura dostaje się bloczki do wypełniania godzin -> 3 kartki:
- biała dla pracodawcy,
- różowa dla pracownika,
- żółta dla biura Exotik.
Wypełnia się je na koniec tygodnia pracy tzn. w piątek, sobote, lub niedziele.
wpisuje się w nie godziny z całego tygodnia (każdy dzień osobno, od której do której)
po wypelnienu daje się pracodawcy do podpisania.
i w poniedziałek zawozi się je na biuro w De Lier lub mieszkająć na Parku oddaje kordynatorowi.
Po przepracowaniu 1 tygodnia dostaje się zaliczke 50E, potem 50E, potem 100E.
Gdy ma się już konto po przepracowaniu 2 tyg. dostaje się 1 rozliczenie i przelew na konto.
"i tu jest DUŻY PLUS dla Exotika, przelewy mają co poniedziałek. czasami z problemami max we wtorek, ale to żadkość. " no i jest rozliczenie na papierze, co nie co nie wszyscy umieją czytać po wiatrakowemu ale jest prawda napisana ile kto zarobił
Stawka jaka jest w exotiku to różnie od 8,11 Brutto, do 8,24 brutto.
Ja mialem w zeszłym roku dokładnie 5,55 netto
w tym roku miałem tzw stawke plywającą, ponieważ pracowałem w soboty i niedziele zo co inaczej się liczy, no i ilość godzin była dużą bo od 46 do 63 tyg. a średnia stawka to od 6,12E do 6,50E netto Soboty 150% stawki podstawowej a niedziele 200%
pracowałem na szklarni i na umowie pisało 38h/tyg. czyli wszystkie pozostałe byly liczone jako nadgodziny.
Niie wszyscy mieli tak dobrze jak ja.... niektóre osoby mialy na rozliczeniach zaledwie 90, 140 i max 260E tyg netto gdy na moim nigdy nie było mniej jak 300e tyg, netto. i więcej.
tj. średnia = 53godz*min6,12=324,36netto w tym miałem już odciągnięte 22E na ubezpieczenie. Które belasting zwracał w kwocie 40... miesięcznie
Ale mieszkania!!! i co do ludzi których Exotik zatrudnia to czasami masakra!!!!!!!
1 na 5 to cwaniak który poza sobą nic nie widzi!!! może sex, trawke i piwo. |
Ostatnio zmieniony przez desenl Wto Paź 28, 2008 10:58 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
ufomrocza
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 12:08 pm
|
|
|
Witam bylem Przez ta firme w holi i nie narzekam pracowalem 3miesiace i z tego tylko 3 dni siedzialem bez pracy pieniadze wyplacone w calosci bez zadnych kar smiac sie chce jak ktos se nagrabi to dostanie kare;]ogolnie mieszkalem na parc patersven i bylo wszytsko ok warunki mieszkalnie w 100% bardzo dobre chwale sobie ta firme i jak bedzie mozliwosc w yjade znowu pozdro |
|
|
|
|
slupus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 08, 2009 12:02 pm
|
|
|
Witam.To co tu przeczytałem jestem w SZOKU.Moja zona ma za tydzien wyjazd do Exotic Green .Jestem wsciekly ze chce tam jechac.Blagam pomuszcie mi zeby tam nie jechala pokaszcie jakie sa tam naprawde warunki pracy i pobytu .Wysylajcie [email protected] Dzienki Wielkie. |
|
|
|
|
|
|