Problem z meldunkiem |
Autor |
Wiadomość |
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pon Paź 06, 2008 7:58 pm
|
|
|
LeGolas to czy płatny czy nie nie zależy od miesiąca, w którym o niego występujemy. W zależności od gminy druk jest płatny albo nie. W moje gminie musiałam zapłacić za wydanie takowego druku (w maju) z tego co pamiętam 15 zł. Z kolei mój znajomy w swojej gminie nie płacił nic. Jeśli występując o takowy dokument w swojej gminie powiesz, że potrzebujesz go do pracy za granicą a nie do zameldowania to jest duża szansa, że dostaniesz go za darmo. Tak zrobiła moja koleżanka, która wybierała akt urodzenia w tej samej gminie co ja.
Pozdrawiam |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
LeGolas
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Wiek: 35 Dołączył: 10 Lip 2008 Posty: 271 Skąd: Zwanenburg
|
Wysłany: Pon Paź 06, 2008 8:04 pm
|
|
|
Ja powiedziałem że potrzebuje do zameldowania i mi dale za friko |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pon Paź 06, 2008 8:39 pm
|
|
|
A to sorki LeGolas, jak widać różne zwyczaje i prawa obowiązują w różnych gminach w Polsce
Pozdrawiam serdecznie |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
karorina1985
Poczatkujacy karorina1985
|
Wysłany: Pon Paź 06, 2008 9:37 pm
|
|
|
Dzieki serdeczne:D
Pozdrawiam |
|
|
|
|
ginger
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 28 Wrz 2008 Posty: 79 Skąd: Noorden
|
Wysłany: Wto Paź 07, 2008 8:26 am
|
|
|
ja tez sie pochwaliłam ze potrzebuje akt urodzenia do meldunku i zapłaciłam za tą przyjemność 22zł |
|
|
|
|
AnLee
Nieśmiały użytkownik Immer moed
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 92 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Wto Paź 07, 2008 9:39 am
|
|
|
Witajcie!
Jak juz kilka osob zauwazylo, sprawa meldunku zalezy od samej gminy. Ja musialam wybrac odpis aktu urodzenia w Polsce i oddac go do tlumacza przysieglego, bo nie chcieli mnie zameldowac z europejskim aktem urodzenia. Dodatkowo potrzebna byla kopia paszportu, natomiast sticker z IND nie byl wymagany. Jesli chodzi o pary, ktore chca zamieszkac razem na zasadzie samenwonend szczegolnie z obywatelem Holandii (cos w rodzaju konkubinatu) potrzebne jest zaswiadczenie z USC z Polski, ze nie ma sie zadnych przypiskow przy akcie urodzenia, co w skrocie oznacza poswiadczenie, ze nie jest sie w formalnym zwiazku z kims w Polsce. Jesli chodzi o zawiadomienie w sprawie meldunku, ja otrzymalam go po dwoch tygodniach. Dobra rada, przed meldunkiem po prostu pojsc i zapytac, bo gmina gminie nierowna Pozdrawiam i zycze powodzenia |
_________________ Pro captu lectoris, habent sua fata libelli |
|
|
|
|
karorina1985
Poczatkujacy karorina1985
|
Wysłany: Wto Paź 07, 2008 12:41 pm
|
|
|
hmmmm... doszly do mnie sluchy, ze ten miedzynarodowy akt urodzenia mozna tez dostac w ambasadzie polskiej w Holandii...wiecie cos moze na ten temat??
bo jesli tak to by znacznie uproscilo zycie, nie trzeba jechac specjalnie po to do polski... |
Ostatnio zmieniony przez karorina1985 Wto Paź 07, 2008 12:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Wto Paź 07, 2008 3:16 pm
|
|
|
Co do stikera w paszporcie(IND) to bez niego nie załatwisz kiedyś zasiłku ,obywatelstwa to jest dowod ze tu żyjesz nie tylko pracujesz .pozdrawiam |
|
|
|
|
Iwonak01
Poczatkujacy Iwonak
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 29 Sty 2008 Posty: 34
|
Wysłany: Wto Paź 07, 2008 3:30 pm
|
|
|
Witam moj maz nie mial miedzynarodowego aktu urodzenia tylko przetlumaczony u tlumacza przysieglego w Hadze standartowy odpis aktu urodzenie ,ktory byl nawet przeterminowany bo wyciagany byl 15 lat temu i to wystarczylo do meldunku. |
|
|
|
|
Elena26
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Paź 08, 2008 12:45 pm
|
|
|
mam pytanie troche z innej beczki ale min.też dotyczy meldunku,mieszkam z chłopakiem już ok.6miesięcy na wynajmowanym mieszkaniu,załatwiał nam to pośrednik,miał być kontrakt a kiedy poszlismy do maklera powiedział nam że nie da nam kontraktu ponieważ na tym mieszkaniu może mieszkać tylko jedna osoba,ktoś powiedział mi że jeśli nie jesteśmy małżeństwem to musimy mieć przynajmniej dwa pokoje ,my mamy salon z kuchnią i pokój,no i łazienke,czy ktoś może mi powiedzieć czy tak faktycznie jest i czy slub rozwiąże sprawe?? Chcemy się zameldować i potrzebujemy kontrakt |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Śro Paź 08, 2008 8:47 pm
|
|
|
Oj to chyba Was wprowadzili w blad.Mozna zyc w zwiazku bez slubu.Takie mieszkanie wystarczy,nie potrzeba 2 sypialni. |
|
|
|
|
jawitta
Gaduła jawitta
Pomogła: 4 razy Wiek: 43 Dołączyła: 12 Maj 2008 Posty: 103
|
Wysłany: Śro Paź 08, 2008 9:57 pm
|
|
|
ginger, wczoraj poszłam do Gemeente i jednak mam już ten meldunek przy okazji poprosiłam o potwierdzenie meldynku (ta przyjemność kosztowała mnie 10,50eur) . Po dostaniu dokumentu udałam się do Belastingdienst i po interwencji jednej z pań urzędniczek (wykonała kilka telefonów zanim sprawa się wyjaśniła) i dziś dostałam potwierdzenie drogą pocztową .
Po zameldowaniu proponuje samemu sprawdzić czy dane z Gemeente przesłane zostały automatycznie |
_________________ "Korzystaj z każdego dnia , nie pytaj o to, co jutro przyniesie " |
|
|
|
|
ginger
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 28 Wrz 2008 Posty: 79 Skąd: Noorden
|
Wysłany: Czw Paź 09, 2008 12:53 pm
|
|
|
ja za kazdy egzemplarz zapłaciłam 5.05 euro |
|
|
|
|
jawitta
Gaduła jawitta
Pomogła: 4 razy Wiek: 43 Dołączyła: 12 Maj 2008 Posty: 103
|
Wysłany: Czw Paź 09, 2008 3:35 pm
|
|
|
''Co kraj to obyczaj " a tu co gmina to obyczaj |
_________________ "Korzystaj z każdego dnia , nie pytaj o to, co jutro przyniesie " |
|
|
|
|
Iwonak01
Poczatkujacy Iwonak
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 29 Sty 2008 Posty: 34
|
Wysłany: Sob Paź 11, 2008 6:02 pm
|
|
|
MOJE POTWIERDZENIA ZAMELDOWANIA KOSZTOWALY 5,85 ZA SZTUKE.WIDAC CENY SIE ROZNIA CIEKAWE DLACZEGO? |
|
|
|
|
|