szczepienia |
Autor |
Wiadomość |
aymar
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 8:53 am szczepienia
|
|
|
Po przyjedzie tu moich dzieci 13 i 9 lat okazało się że mają braki w szczepieniach z PL i otrzymaliśmy program szczepień dla nich czy ktoś wie jak to się tu załatwia gdzie mam się udać do lekarza rodzinnego?tam dadzą skierowanie?czy muszę ich szczepić skoro komplet szczepień chłopaki mają w PL? i najwazniejsze czy to jest odpłatne? |
_________________ Bóg często nas odwiedza,ale przeważnie nie ma nas w domu... |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 9:35 am
|
|
|
Najlepiej dowiedz sie u lekarza rodzinnego.Tu gdzie ja mieszkam jest przychodnia dla dzieci i tam chodzi sie na szczepienia,kontrole do lekarza szkolnego itp.
Nie placisz,ubezpieczenie pokrywa koszta
Szczepienia w Holandii nie sa obowiazkowe. |
|
|
|
|
alicja2911
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 29 razy Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 390
|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 9:39 am
|
|
|
ja rowniez dostalam taki list z wykazem szczepien.Po jakims czasie dostalam kolejny gdzie mam sie zglosisc na szczepienia i w jakim dniu.
Tak jak wyzej post- jezeli nie dostaniesz "zaproszenia" na szczepienia w krotkim odstepie czasu zglos sie do rodzinnego
Pozdrawiam |
|
|
|
|
aymar

|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 10:21 am
|
|
|
czy są one obowiązkowe?jakaś kara jesli nie zaszczepimy dzieci?to są duze dzieci jak wspomniałem |
Ostatnio zmieniony przez aymar Czw Paź 16, 2008 10:22 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 12:13 pm
|
|
|
Witch01 napisał/a: | Szczepienia w Holandii nie sa obowiazkowe. |
|
|
|
|
|
aymar

|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 5:21 pm
|
|
|
skoro tak co robić?co radzicie?jak wyglada tu sytuacja z takimi chorobami?Mam problem |
|
|
|
|
aneta 23
Gaduła
Pomogła: 2 razy Wiek: 40 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 153 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 2:10 pm
|
|
|
aymar poszukaj Consultatiebureau najbliżej Twojeo miejsca zamieszkania lub zadzwoń do lekarza domowego i poproś o adres lub numer telefonu. Jak już zdobędziesz adres lub numer telefonu to zadzwoń i powiedz o swojej sytuacji, w jakim wieku są chłopcy i jakich barkuje szczepień, a oni już Cię pokierują co dalej
Powodzenia |
|
|
|
|
aymar

|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 4:52 pm
|
|
|
Przepisy holenderskie mówią o tym iż szczepienia nie są obowiązkowe, biorąc pod uwagę fakt w jakim wieku są moi chłopcy nie będe ich szczepił |
|
|
|
|
Hamster
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Lip 2007 Posty: 102 Skąd: Hengelo
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 5:37 pm szczepienia
|
|
|
czesc, mialam podobny problem w zeszlym roku jak przyjechalam z 12 letnia corka tutaj, dostalismy list z dokladna mapa gdzie sie udac na szczepienie, dzieci mlodsze szczepia w szkole w podstawowce, ale moja corka chodzi do ISK wiec musialysmy isc do GGD , taka organizacja zajmujaca sie szczepieniami ogolnie wszystkich osob ( np wyjezdzajacych do cieplych krajow, przeciw malarii itp) . Tam zrobili sobie xero ksiazeczki zdrowia ze szczepieniami i pozniej dopiero po przetlumaczeniu, szczepili przeciw temu czego nie miala corka w Polsce zrobione. Prosze sie nie martwic , napewno nie bedzie podwojnych szczepien. Radze jednak udac sie na to spotkanie i dogadac sie na miejscu o ewentualnej rezygnacji ze szczepien , tutaj wszystko musi byc udokumentowane na papierku. Zycze powodzenia |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 7:03 pm Re: szczepienia
|
|
|
Hamster napisał/a: | Radze jednak udac sie na to spotkanie i dogadac sie na miejscu o ewentualnej rezygnacji ze szczepien , tutaj wszystko musi byc udokumentowane na papierku. |
A jak nie pojdzie to co sie stanie? Nie sadze,ze trzeba udokumentowac cos,co jest dobrowolne. |
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Pią Paź 17, 2008 7:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Hamster
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Lip 2007 Posty: 102 Skąd: Hengelo
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 8:24 pm
|
|
|
Ja radze sie zglosic i uregulowac sprawe na miejscu ,a wybor nalezy do osoby zainteresowanej, wcale nikogo nie zmuszam do zadnej decyzji... |
|
|
|
|
krawczykjustyna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 12:30 pm
|
|
|
hejka a czy ktoś wie czy nie mając ubezpieczenia w nl można tutaj zaszczepić odpłatnie dziecko???bo w pl jest taka możliwość płacisz i dają to co trzeba a tutaj???czy w nl tylko jak się posiada ubezpieczenie jest to możliwe??? |
|
|
|
|
ośmiornica
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 9:52 am
|
|
|
podbijam
czy szczepienia w nl sa obowiazkowe
corka ma 9 miiesiecy i w pl nie szczepilam wcale
teraz dostałam formularz do uzupełnienia i nie wiem czy dalej bede mogla odmawiac szczepien |
|
|
|
|
nuta
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 1:43 pm
|
|
|
jak nam sie urodzilo dziecko, to nas pytano czy dajemy zgode na szczepienia, czyli jest rowniez opcja odmowy. |
|
|
|
|
Agattka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 10:13 am
|
|
|
ośmiornica napisał/a: | podbijam
czy szczepienia w nl sa obowiazkowe
corka ma 9 miiesiecy i w pl nie szczepilam wcale
teraz dostałam formularz do uzupełnienia i nie wiem czy dalej bede mogla odmawiac szczepien |
pewnie mozna..tylko po co odmawiac? |
|
|
|
|
|