NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Niepomocni Polacy???
Autor Wiadomość
dizzy83 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lis 05, 2008 6:50 pm   

Pocieszacie mnie, że nie jestem nienormalna :-) Jesteśmy z mężem w NL od ponad 5 lat i też zaczynałam od zera, języka nauczyłam się sama, w pracy przebiłam się od szeregowego pracownika do biura i zawdzięczam to tylko i wyłącznie sobie. Też niejednokrotnie pomagałam znajomym w załatwianiu różnych spraw i doradzałam jak mogłam. A teraz spora część znajomych z pracy (Polaków, bo sporo u nas w firmie ich pracuje) nawet "cześć" nie mówi, bo z taką z biura to gadać nie będą. No ale jak czegoś potrzebują to zgadnijcie do kogo uderzają... :-/ Ale najbardziej przykre i tak były początki, kiedy to mieszkaliśmy i pracowaliśmy z parą znajomych - podpowiadaliśmy i pomagaliśmy jak się dało, a oni (chociaż mieli tu kuzynkę która zna język) załatwiali wszystko za plecami i ani słówka czy porady... Znaleźliśmy biuro pośredniczące w wynajmnie mieszkań i też podzieliliśmy się tym kontaktem - pojechali za naszymi plecami zapisać się jeszcze tego samego dnia. Potem biuro okazało się niewypałem no i zgadnijcie znowu do kogo mieli pretensje... Mogłabym podobnych historii mnożyć mnóstwo...

Ale ciekawa jestem jeszcze jednego - czy gdy na mieście spotykacie rodaków, chodzi mi głównie o tę niechlubną "elitę" naszego narodu, to czy wogóle dajecie po sobie poznać, że jesteście Polakami, rozmawiacie po polsku itp. Bo mi czasami, przykro mi to przyznać, wstyd, że jestm Polką i wolę się nie odzywać.

sylwka90 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro Lis 05, 2008 6:56 pm   

Wiem co masz na mysli. Zawsze chetnie pomagam i rozmawiam po polsku, ale jak widze tzw. " elite" o ktorej mowisz - nagle zaczynam po holendersku lub mowie do mamy zeby przez chwilke nic nie mowila po PL...coz ale takie zycie...czasem wstyd...ALE NIE ZAWSZE! i tego sie trzeba trzymac, bo sa tez normalni, porzadni Polacy..

:039:

darkis 
Super gaduła

Wysłany: Śro Lis 05, 2008 8:02 pm   

Ja opisze Wam moja przygode w rodakami...

Chcialem kupic samochod, no zeby bylo taniej upatrzylem sobie "delikatnie"Uszkodzony...
No i znalazlem, auto warsztat w okolicach Amersfoord..Samochod niczego sobie...
Sprzedajacy Rosjanin...hmm...no ale obejrzalem , wrzystko niby w porzadku..No ale podczas ogladania samochodu, uslyszalem Polski dialog...Okazalo sie ze w tym warsztacie pracuja Polacy..Wiec szybko zagadale do nich czy ten samochod jest OK...Powiedzieli mi ze spoko, sam go sprawdzal wiec MOZNA BRAC W CIEMNO...BRAC KUPOWAC I PIENIEDZY NIE ZALOWAC..pamietam jak to powiedzial...no juz prawie cena ustalona,....podszedl do mnie Slowak , ktory tez tam pracowal.....I powiedzial mi UWAZAC...lewa strona od dolu...
Patrze tam a tam drazek kierowniczy POSPAWANY!!!!, wachach na drutach!!!!!!!!!!!!!!!!!!
No i pytam sie RODAKA, sam to robiles????A nasi kochani rodacy...NO A CO TY CHCIALES ZA TAKIE PIENIADZE?????????????????????
Bylem tam z kolega z pracy, Holendrem.....No i jak powiedzialem mu ze jednak nie kupuje tego auto...bo...mi sie nie podoba...(wsytdzilem mu sie powiedziec o co chodzi)......
Szkoda slow......
PS. Do dzis Holender sie smiej ze mialem okazje kupic tani i dobry samochod, a go nie wzielem...
No coz Polacy, Polacy....

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 1:39 pm   

No wiec jak widac wielu z nas spotyka sie z niezyczliwoscia ze strony rodakow, wielu spotkalo sie rowniez z brakiem choc malej wdziecznosci za pomoc a wrecz przeciwnie spotkalo sie jeszcze z oszczerstwami, obrazaniem itp.. wiec czy warto pomagac- wydaje mi sie , ze czasem warto - trzeba tylko wiedziec komu i kiedy powiedziec stop by nie doszlo do nadmiernego wykorzystywania. Ja pomimo wielu nieprzyjemnosci nadal jestem dosc zyczliwa choc troszke ostrozniej- ale jesli cos wiem o pracy, mieszkaniu to zawsze staram sie podac to dalej - choc niestety i to czsem nie oplaca sie. Ale ... takie zycie wiec....?

buka 
Poczatkujacy
buka

Wysłany: Śro Lis 12, 2008 10:32 am   

witam,przeczytałam wszystkie posty i włos sie jezy.Mojego męza życie rzuciło do Holandii rok temu,ja zyje jeszcze w rozjazdach z dzieckiem.Ci co przyjechali tu wczesniej wolą juz nie znac polakow,ci co przyjechali prosza o pomoc.NIC dziwnego w Polsce tez nieraz ktos prosi o pomoc,pozniej wykorzysta Moj maz pracuje jako jedyny Polak w fabryce i nie pomagaja mu rodacy.Ja spotkalam i takich be i fajnych.Jak moge to pomoge,ale mi jeszcze nikt niepomogl, nie smie prosic tych co sa tu dłuzej,by sie nieosmieszyc,ze tego niewiem ,czy owego.Czytam,wertuje,ale jest ciężko.Niewiem jeszcze gdzie moje miejsce,ale napewno w Holandii bedzie moj mąż.Turcy,Holendrzy i inne nacje tez sobie pomagaja tylko Polak Polakowi wilkiem.

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Lis 12, 2008 1:23 pm   

buka napisał/a:
Ci co przyjechali tu wczesniej wolą juz nie znac polakow

A Ci co tu nie mieszkaja wiedza wszystko najlepiej :033:

MAARIT 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Śro Lis 12, 2008 1:38 pm   

buka napisał/a:
Moj maz pracuje jako jedyny Polak w fabryce i nie pomagaja mu rodacy..
Jak mu moga pomagac rodacy ,jak jako jedyny Polak pracuje w fabryce??? :119:

majuga 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Lis 12, 2008 1:55 pm   

wlasnie buka napisala, ze Polacy mu NIE pomagaja, bo ich tam nie ma.....przynajmniej mu nie szkodza :043:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Lis 12, 2008 5:27 pm   

ello :033: .....co sie dzis dzieje gdzie nie zajrze wszedzie ciete odpowiedzi
orkan jaki nadchodzi czy co ?? prosze Was nie lapcie ludzi za slowa dajcie szanse innym niech sie wypowiedza pozdrawiam i niech bedzie pokoj! :039:

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Śro Lis 12, 2008 7:22 pm   

Gochna H napisał/a:
ello .....co sie dzis dzieje gdzie nie zajrze wszedzie ciete odpowiedzi
orkan jaki nadchodzi czy co

Gochna,to nie orkan nadchodzi,to pełnia księżyca przyszła...

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Śro Lis 12, 2008 7:30 pm   

Zastanawiam sie co z nami jest nie tak- z tego co czytam to nie tylko w Holandii tak jest- a na calym swiecie. Tu nie chodzi o niepomocnych Polakow ale o tych, ktorzy wychodza z zalozenia ze wszystko im sie nalezy- ze kazda odmowe traktuja jak podkladanie nogi, ze opluwaja nas jesli nie chcemy czegos podac na tacy, ze wytykaja tym >>starszym<<, ze nie chcemy kosztem wlasnego czasu a czasem i pienieznym zalatwiac wiecznie czegos >> waznego<, np. karty kredytowej czy debetu na koncie-

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Lis 25, 2008 7:23 pm   

znalazlam cos dla kazdego
http://wiadomosci.onet.pl...8,kioskart.html

iva-haga 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 25, 2008 11:55 pm   

a czy czasem nie jest tak ze POLACY bedacy dluzej w nl, boja sie ze ci co sa krucej moga sie lepiej ustawic? czy to nie jest zwykla zawistna zazdrosc?jestesmy tutaj 3 lata wszyscy wszystko wiedza a pomagaja nam holendrzy bo jak to polacy albo podpowiedza na odwrut albo nic nie wiedza...my sie przekonalismy i DZIEKUJEMY naszym RODAKOM za WSPARCIE lub DROBNA PODPOWIEDZ.....Brak Slow i Powodzenia.P.S.Pamietajcie ze i wy mozecie jeszcze wyladowac w innym kraju i Potrzebowac Pomocy od Polakow....Nikt nie wie co bedzie JUTRO..........

jawitta 
Gaduła
jawitta

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Śro Lis 26, 2008 12:18 am   

Witam wszystkich nowych i starych mieszkańców .Mieszkam w Holandii od 1,5 roku a więc jestem nowa.
Przez rok czasu pracowałam w jednej i tej samej organizacji .Na początku było wszystko naprawdę
bardzo dobrze.....efekt był taki że spędziłam noc u sąsiadów w ogródku
(co dalej wie każdy kto stracił w jednym momencie prace i mieszkanie) co stało się częściowo dzięki
pseudo znajomym polakom .To był mój kopniak w życiu naprawdę bardzo duży.
Błędem było zgadzanie się na załatwianie wszystkiego przez mojego byłego pracodawcę i teraz już wiem najlepiej samemu choć
to nie takie proste .Wakacje spędziłam w Polsce przez co dysponowałam czasem wolny i co robiłam :) :) :) czytałam forum.
Znam osoby które mieszkają tu 2/3 lata i pytają
się mnie o pomoc w podstawowych sprawach typu bank ,ubezpieczenie , urzędy.
Ja sama żeby coś załatwić zarywam noce na przygotowania a oni to wszystko na tacy podać choć mieszkają tu dłużej. Nie mam na myśli oczywiście osób mieszkających tu już naprawdę długo .
Często mówię aby dokładnie forum poczytali i słyszę od tych ludzi tam same bzdury piszą--- dalej tego nie komentuje i dziękuje tym którzy mi pomogli .

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Lis 26, 2008 9:11 am   

iva-haga napisał/a:
a czy czasem nie jest tak ze POLACY bedacy dluzej w nl, boja sie ze ci co sa krucej moga sie lepiej ustawic? czy to nie jest zwykla zawistna zazdrosc?

Zapewne tacy sa,ale nie wszyscy.Dla mnie w zyciu wazniejsze sa inne wartosci niz pieniadze i piekna fura przed domem a kazdy kto mnie zna to potwierdzi.Nie mierz wszystkich ludzi jedna miara.

Odpowiedz do tematu