NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
moze mi ktos pomóc
Autor Wiadomość
vinni Pu 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Lip 10, 2008 6:53 pm   

Kasia83, otóż: przykro mi z powodu Twojego poronienia i takiego obrotu sprawy. Po pierwsze: pracodawca nie może Cię zwolnić w takiej sytuacji i było to niezgodne z prawem. Po drugie: lekarz zakładowy nie może w trakcie ciąży orzekać o jakimś czasie oczekiwania Twojego powrotu do zdrowia, ponieważ jest to CIĄŻA. Po trzecie: po prostu pracodawca Cię zwolnił, co jest niezgodnie z prawem jak już wspomniałem i zostałaś wyrolowana. Teraz to już po sprawie, ale w Twoim przypadku wystarczyło zgłosić się do innego lekarza zakładowego. Po prostu zostałaś zdyskryminowana i zostały Ci odebrane Twoje prawa - nie chcę tym nikogo obrazić, ale niestety taka jest prawda.

DLATEGO WŁAŚNIE PISAŁEM JUŻ W TYM TEMACIE, ABY JEGO AUTORKA UNIKNĘŁA TAKIEGO PROBLEMU.

Polacy domagajcie się swoich praw!

edit: Jeszcze jedno: czytam posty na tym forum na temat, jak to my, Polacy, jesteśmy w Holandii dyskryminowani, a w tym temacie jest przykład tego, jak to my "chcemy być dyskryminowani". Wszystko, co napisałem o ciąży to stuprocentowa prawda co, gdzie, kiedy i jak się należy. Jednak niektórzy forumowicze piszą posty typu "nic Ci się nie należy, jesteśmy Polakami... prawo prawem a życie sobie" itd itp - ludzie dajcie spokój, jak tak będziemy dalej robić to wciąż będziemy "nikim" w Holandii.
Ostatnio zmieniony przez vinni Pu Czw Lip 10, 2008 7:03 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Kasia83 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lip 10, 2008 10:21 pm   

W 100 % muszę się zgodzić z Twoją opinią. Niestety wszystko to wynikło z mojej niewiedzy na powyższy temat.Dlatego też, skoro sama się "przejechałam", chciałam podzielić się swoim doświadczeniem z koleżanką. Mam nadzieję, że wysunie ona stosowne wnioski z mojej sytuacji i zrobi wszystko żeby było jak najlepiej dla niej. Nie można się poddawać, należy walczyć do końca - zgodnie z tym co powiedziałeś. Ja, również nie poddałam się jeszcze i szukam pomocy w CWI. Urząd ten jest ostatnią "deską ratunku". Pozdrawiam i mam nadzieję do usłyszenia.

vinni Pu 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Lip 10, 2008 10:45 pm   

kasia83- Dokładnie po to pisałem te posty - żeby walczyć o swoje!!!!!

a i jeszcze jedno, CWI to jeszcze nie ostatnia deska ratunku, jest więcej organizacji które mogą Ci pomóc... a gra jest wata świeczki...
powodzenia
Ostatnio zmieniony przez vinni Pu Czw Lip 10, 2008 10:49 pm, w całości zmieniany 1 raz  

donka0000 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 11, 2008 11:50 am   

witam. mam pytanie a gdzie moge szukac porady prawnej w zwiazku z tym tematem? jestem obecnie w sytuacji...jestem w ciazy pracowalam na kontrakcie wyjechalam na urlop do polski po czym sie dowiedzialam ze juz nie pracuje. czy holenderski pracodawca ma prawo postapic tak z ciezarna kobieta? jak mam tą sprawe zalatwic w jaki sposob dogodny dla mnie?

fotograf 
Poczatkujacy
fotograf

Wysłany: Wto Lis 11, 2008 11:07 pm   

bledy robie jak kazdy, ale prosze poprawcie ten tytul! pomoc pisze sie przez ''o'' a nie ''u''

Sogol 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 9:36 am   

witam.
ja mieszkam tu juz 2 lata od roku tu pracuje przez rózne Holenderskie biura pracy od 29-12-2008 dostalam kontrakt do 28-06-2009 w firmie (pod szefa tak sie mówi) w miedzy czasie dodatkowo pracuje jeszcze przez biuro pracy 3 dni tygodniowo ale to nie koliduje z moja praca na kontrakt, w styczniu dowiedzialam sie ze jestem w ciazy a ze w moim kontrakcie pierwsze dwa miesiace to okres próbny wiec nie informowalam o tym szefa z obawy przed utrata pracy a do pracy chodzilam normalnie codziennie ( 2,5 godz dziennie sprzatanie biur dostalam nawet wpis do ksiazki kontrolnej ze bardzo dobrze pracuje) . 27-lutego po 20:00 do skrzynki pocztowej wlozylam zaswiadczenie od poloznej ze jestem w ciazy powinno zostac dostarczone 03-03-2009 wtorek( tak mysle)
28 lutego 2009 sobota skonczyl mi sie okres próbny w poniedzialek 02-marca-2009 wstalam rano i okazalo sie ze mam zapalenie korzonków ledwo sie ruszalam zadzwonilam do szefa ze jestem chora przyjol zawiadomienie proszac abym zadzwonila jak bede wracac do pracy o 15:00 mialam w domu kontrole czy faktycznie jestem chora, pan z tego arbendinstu zauwazyl ze jestem w ciazy potwiedzilam ten fakt nie bylo sensu zaprzeczac widac juz mi brzuch 20 minut po kontroli dzwoni do mnie szef z pretensjami ze nie powiedzialam ze jestem w ciazy, na 16:00 wychodze do lekarza wracam do domu a w domu zastaje koperte bez znaczka otwarta z mojej pracy z data z 27-02-2009 (czyli 3 dni do tylu) ze skonczyl mi sie okres próbny i ze nie przedluzaja ze mna kontraktu.I ze mam oddac klucze od biur.
Moje pytanie jest takie
- czy mialam obowiazek odrazu poinformowac ze jestem w ciazy jak sie o tym dowiedzialam?
- czy pracodawca moze mi przysylac pismo z data 3 dni do tylu ze mnie zwalnia bez podania przyczyny ( choc wiem ze przyczyna jest ciaza), a mimo tego wysyla mi w poniedzialek o 15 kontrole do domu ( mam w domu pismo stwierdzajace ze mialam kontrole tego dnia)
- gdzie powinnam sie teraz udac i czy naleza mi sie jakies zasilki w obecnej sytuacji
Bardzo prosze osoby które moga mi pomóc o udzielanie komentarzy na ten temat z góry bardzo dziekuje.
Dodam tylko ze biuro pracy nie robi mi zadnych problemów pogratulowali mi ciazy i czekaja az wróce do pracy ( ale co ich to i tak mi nie placa za chorobowe to ich to obeszlo)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Sogol Wto Mar 03, 2009 9:43 am, w całości zmieniany 2 razy  

majuga 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Wto Mar 03, 2009 9:46 am   

mozesz pojsc do bezplatnej opmocy prawnej w Twojej okolicy:

http://www.hetjl.nl/hetjl/

napisza tez odpowiednie pismo do szefa

:039:

Sogol 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 9:59 am   

majuga, bardzo ci dziekuje poprosze kogos zeby tam ze mna poszedl niestety pisma nie napisze bo slabo mówie a co dopiero mówic o pisaniu .
Dziekuje.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 10:46 am   

Ale ludzie z pomocy prawnej napisza pismo za Ciebie :039:

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Magda W 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Wto Mar 03, 2009 2:38 pm   

a ja mam takie pytanie moja kolezanka jest w ciazy wlasnie przedluzyli jej umowe do wrzesnia w ciazy jest dopiero jakies pare tyg. wiec porod odbedzie sie mniej wiecej pazdziernik czyli po zakonczeniu umowy .Moje pytanie brzmi czy w takiej sytuacji maja prawo nie przedluzyc umowy ,bo raczej tak bedzie napewno .Dodam ze jest to praca nie przez posrednika tylko bezposrednio z firma. Dzieki za odpowiedzi :) :039:
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć

seba2321 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 3:44 pm   ciaza

vinni Pu, zajdz na ziemie!!!!przez biuro,jeszcze do tego polskie?moze prawnie to ma jakies tam podstawy ale w praktyce jest zupelnie innaczej!jak najbardziej zgadzam sie z GO...
a kolezance nie zycze zle ale raczej na nic nie licz!
mam jednak pytanko:
co to jest za biuro?
czy jestes zamekdowana?
masz ubezpieczenie?
no i co to jest wogole za kontrakt z tym biurem
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez seba2321 Wto Mar 03, 2009 3:44 pm, w całości zmieniany 1 raz  

vinni Pu 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Sie 02, 2009 1:16 am   Re: ciaza

[quote="seba2321"]vinni Pu, zajdz na ziemie!!!!przez biuro,jeszcze do tego polskie?moze prawnie to ma jakies tam podstawy ale w praktyce jest zupelnie innaczej!jak

no i ten znowu swoje ....
gościu po to masz łeb żeby myśleć i nie dać się wyrolować żadnemu z istniejących biur polskiemu, holenderskiemu, ruskiemu czy hińskiemu, jak są PODSTAWY PRAWNE TO TRZEBA JE EGZEKWOWAĆ!!!!!! a to że w praktyce jest inaczej to trzeba się postawić, po zatym są instytucje które w tym pomagają...

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Sie 02, 2009 11:25 am   

vinni Pu, z tego co ja czytalam zadna z pan nie ma stalego kontrktu bezposredno u [pracodawcy. Wiec kazda z tych pan ktora ma kontrakt przez b.pracy moze zapomniec o pracy. Poprstu nie musza zakanczac z nia kontraktu a powiedziec sorki nie ma pracy na teraz dla pani, moze nastepnym tygodniu. A moga tak zrobic poniewaz zadna z pan nie ma kontraktu na okreslona ilosc godzin w m-cu. A pani Sogol, sama sobie winna bo tu musisz powiadomic szefa ze jestes w ciazy , a tym bardziej przed podpisaniem kontraktu , ona tego nie zrobila niestety . I tak szef jej wyrobil sie w czasie bo w weckend poczta NIE PRACUJE.
Pozatym vinni Pu, w tobie jest tyle nienawisci co do pracodawcow ze az sam nie wiesz co wypisujesz. Probujesz wlasne prawa pisac i je wciskac innym.
vinni Pu napisał/a:
to trzeba się postawić, ..

Z takim nastawieniem do zycia to sie mozesz postawic u siebie w domu przed lustrem .
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Sie 02, 2009 11:27 am, w całości zmieniany 1 raz  

vinni Pu 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Sie 02, 2009 3:18 pm   

baileys - prawa to ja raczej sam nie pisze(chociaż chciałbym), a jest ono i dla tych którzy są tutaj na stałe jak i dla tych którzy pracują przez agencje pracy, a nienawiść... owszem ale do tych pracodawców którzy myślą że Polacy to niewolnicy pracy.
poza tym baileys ludziom trzeba uświadomić jakie mają prawa bo inaczej Polacy przestaną być traktowani jako ludzie...

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Sie 02, 2009 4:23 pm   

vinni Pu,
vinni Pu napisał/a:
bo inaczej Polacy przestaną być traktowani jako ludzie...
no to sie spudzniles . Polacy to tylko dobra , tania sila robocza .Tylko do momentu gdy zaczna sie upominac o swoje prawa , a jak juz zaczna sie upominac to sa wtedy lepsi rumunie, portugalczycy itd . ......... Juz zaczynaja polakow pracujacych tu wyprowadzac na tereny fabryczne , do barakow obok fabryk gdzie pracuja . Polakom nie wynajmuje sie mieszkan pod tym czy innym pretekstem polakow sie unika bo polak jest dobry do pracy i nic wiecej.
A wracajac do tematu i kobet w ciazy to jesli pracujesz na kontrakcie na czas okreslony to kazdy pracodawca ma prawo nie przedluzyc kontraktu .Czy to jest w trakcie ciazy czy juz po porodzie . A ciaza czy porod nie zmuszaja pracodawcy do dania jeszcze jednego kontraktu .Pracujac przez biuro pracy mozesz uslyszec "no w tym tygodniu nie mamy dla pani pracy ale moze w nastepnym " A znajac realja nie wiele polek mieszkajacych tu od 2 -3 lat ma kontrakt staly .Ot i wtedy mozesz sie stawiac ile chcesz i wolac o pomoc do wszystkich instytucji ale i one rozlaza rence bo w takim wypadu nic nie moga. Tym ktore nie maja takiego kontraktu lub Fazy B zdrowego dzidziusia i powodzenia w zalatwianiu zasilku.
A tak p.s. gdzies tu na forum bylo to juz roztrzasane z przykladami itd. taki sam temat

Odpowiedz do tematu