Przesunięty przez: Gochna H Pon Sie 22, 2011 11:09 pm |
Formalnosci w RDW |
Autor |
Wiadomość |
deeluxe
Poczatkujacy deeluxe

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 12:34 pm Formalnosci w RDW
|
|
|
Mam pytanie odnosnie kupna samochodu w holandii. Chciałbym kupic samochod tutaj w holandii i zarejestrowac go chwilowo przynajmniej na polskich rejestracjach. Mam jednak kilka pytan i watpliwosci na ktore niestety nie znalazlem odpowiedzi w podobnych watkach na ten temat na forum. Sa to watpliwosci zwiazane z zalatwianiem spraw w RDW.
Czy kupujac auto od prywatnego wlasciciela w hollandii to czy obydwoje musimy isc do RDW, poniewaz jest to troche ciezkie do wykonania dla mnie poniewaz pracuje od poniedzialku do piatku od rana do wieczora i nie moge sie urwac z pracy albo wziasc dnia wolnego przez najblizszy czas. Czy wlasciciel auta moze sam zalatwic wszystkie formalnosci w RDW a ja poprostu moge podjechac do niego wieczorem i podpisac tylko umowe i zabrac dokumenty ? Albo czy ja moge sam nr isc z wszystkimi papierami jesli wlasciciel by mi je dal i sam wszystko zalatwic ? wydaje mi sie ze nie, bo przeciez wlasciciel jest tylkoupowazniony do takich czynnosci jak wyrejestrowanie auta, ale sam wlasciciel wydaje mi sie ze powinien to sam zalatwic, czy sie myle i na tym dokumencie od wyrejestrowania pozniej ja jestem tez wpisany jako nowy wlasciciel czy cos ? przeciez to tylko chodzi o wyrejestrownie pojazdu tutaj w holandii, ale z drugiej strony przez ten czas zanim zajestruje go w PL by nie byl na nikogo zarejestrowany ? tak tez wydaje mi sie, ze nie moze byc. Nie wiem.
Myslalem tez o takiej opcji, zeby ten samochod kupic na siebie tutaj w holandii. Mam tutaj wszystie niezbedne papiery. umowe o prace, ubezpieczenie, zameldowanie itp. Czytalem, ze kupjac auto tutaj, jest calkiem minimum formalnosci i mozna zalatwic na poczcie. To moze kupie auto na zoltych blachchach normalnie od holendra na mnie, a pozniej sobie jak bede mial czas przed wyjazdem do Polski sam pojde do RDW i go wyrejestroje. Wtedy ja bede i wlascicielem i tym ktory chce go zarejestrowac w Polsce wiec wystarczy ze pojde sam z soba nie ? tez sa to moje przemyslenia tylko. Prosze o sprostowanie jesli ktos wie dokladnie jak to zalatwic.
Jesli jest taka mozliwosc to jak wygladaja tutaj formalnosci jesli sie kupuje auto wewnatrz holandii ?
Jescze jedna watpliwosc. Jesli bym zrobil tak jak pisalem w drugiej opcji, czyli kupil tutaj najpier auto na siebie i pozniej je wyrejestowal to czy kupujac auto tutaj nie bede musial placic jakiegos podatku od wzbogacenia czy luksusu czy cos takiego ?
Nie wiem dokladnie tez gdzie uda mi sie znalezc auto. Czy od prywatnego wlasciciela, czy w garazu, czy na gieldzie. Mam pytanie tez odnosnie gieldy, jak wyglada zalatwianie formalnosci wtedy ? sa wtedy jakies oddzialy rdw na gieldach czy cos takiego ?
Aha i jeszcze jedno. Czy jadac wyrejestrowac auto do RDW to musi to byc RDW pod ktore podlega sprzedajacy tzn w jego okolicy ? czy obojetnie jakie w holandii.
Bylbym wdzieczny jesli ktos potrafil mi pomoc i wytlumaczyc rzeczy, ktorych nie rozumiem. Szukalem na forum i na innych stronach w internecie, ale niestety nie znalalzlem jasnych odpowiedzi na moje pytania.
pozdrawiam
deeluxe |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
deeluxe
Poczatkujacy deeluxe

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 5:33 pm
|
|
|
dzieki za linki. sa one pomocne, jest tam sporo informacji, ale niestety nie wyczerpuja mojego pytania do konca. Na stronach tych bylem zanim napisalem ten post.
[ Dodano: Nie Paź 19, 2008 8:07 pm ]
"Po pierwsze, okazuje się że osoby, które prywatnie kupują samochody od Holendrów mogą same dokonać wszelkich formalności związanych z wymeldowaniem pojazdu i wykupieniem tablic wyjazdowych w miejscowym RDW (odpowiednik naszego wydziału komunikacji). Trzeba mieć przy sobie wszystkie dokumenty auta (pierwszą i drugą część dowodu rejestracyjnego, ważny przegląd techniczny - APK) i stare tablice rejestracyjne."
znalazlem na stronie http://unfallwagen.net
stad moje watpliwosci.
bo na forum inaczej pisza, na stronach inaczej. Jak bym znalazl jasna odpowiedz w google lub na forum (umiem sie poslugiwac tymi narzedziami) to bym nie pytal.
pozdrawiam |
|
|
|
|
techno_rock
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 5 razy Wiek: 44 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 86 Skąd: rotterdam
|
Wysłany: Śro Paź 22, 2008 9:18 am
|
|
|
jesli chcesz auto wyrejestrowac w holandii pomocne moze byc biuro vwe oni maja dluzej otwarte kiedys w herhugoward mieli otwarte do 20 ale to bylo kilka lat temu a teraz si nie orientuje jak i co procedura zawsze ta sama
oto stronka jest tez link ze mozna uzywac po polsku oto link
http://www.hetextranet.nl/
mam nadzieje ze tam znajdziesz informacje cie nurtujace oczywiscie mozesz rowniez isc do nich i dopytac sie osobiscie dosc zyczliwi i zawsze udzielali mi informacji jakich potrzebowalem
pozdrawiam |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum

Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 9:35 am
|
|
|
Kup auto w komisie i zaznacz,że chcesz na export. Cena będzie niższa (bo bez gwarancji) a sprzedawca załatwi wszystko w RDW w jeden dzień. Odbierasz auto na tablicach zjazdowych i nic więcej nie musisz robić. Ubezpieczenie na export standardowo jest na 14 dni więc jeśli zamierzasz dłużej się kulać po NL to poproś sprzedawce o dłuższą polisę.
Pozdrawiam. |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
dzesika
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 10:10 am
|
|
|
Siemka,kupujesz auto jedziesz do amsterdamu na schipol w 5 min wyrejestrowujesz auto na lawete placisz 30 euro na export 130 euro-masz 14 dni na zarejestrowanie w polsce opłaty około 2000 tys zł.Jesli tu kupujesz auto idziesz na poczte dajesz papiery z auta w 5 min jest zarejestrowany na ciebie płacisz tylko 9 euro.Musisz miec ze sobą dokument o zameldowaniu w NL.chyba ze masz prawko holenderskie to nie trzeba ,bo wymieniając prawko na holender.to tam podajesz adres.Muisz miec APK to przegląd techniczny przy kupnie auta zapytaj bo duzo aut tego nie ma czyli cos jest do naprawy koszt APK 40 euro jesli auto jest sprawne,potem przez internet ubezpieczenie na samochod , i belasting jesli auto ma małą wage i pojemnosc opłaty 20-30 euro(na kwartał)czym wieksze tym drozej, a ubezp cena zalezna od znizek i bezwypakowosci.Ubezp.Unive,Interpolis, znajdziesz duzo na interneciePozdrawiam |
|
|
|
|
axelnl
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 12:36 am
|
|
|
jesli chcesz skontaktuj sie ze mna na priv wszystko ci wyjasnie |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Pią Paź 08, 2010 7:17 pm
|
|
|
Chce sprzedac auto na nl tablicach , ktos kupuje i bierze je na export. Gdzie sie zgloscic musimy? : |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
sebozwierz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 22, 2011 2:01 pm
|
|
|
Witam,
Zna moze ktos takie biuro, gdzie mozna wyrejestrowac auto na eksport na lawete w Apeldoorn?
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto Sie 23, 2011 8:43 pm ]
Już znalazłem może się komuś przyda więc piszę:
http://www.autowientjes.nl
Mam jeszcze do Was pytanie. Kupuje właśnie auto dla mojej dziewczyny, aby sobie w Polsce na siebie zarejestrowała. Teraz się tak zastanawiam czy będzie ona miała problem z załatwieniem formalności? Chodzi mi o to, że papiery z RDW będą na mnie i w tym szkopuł. Oczywiście umowę kupna sprzedaży napiszę się na nią(pomiedzy holenderskim właścicielem a nią), ale nie ma możliwości aby w RDW też wyrejstrować na nią auto, bo fizycznie nie może się tam stawić. Może już ktoś zetknął się z podobnym problemem? |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Sob Lip 27, 2013 1:04 pm
|
|
|
Chcilabym przerejestrowac auto ktore mam w PL i stoi na nl tablice. W ogole to sie kalkuluje? |
|
|
|
|
|