NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Sob Lis 29, 2008 6:47 pm
CERTYFIKAT DO PRAWA JAZDY NA TIRA ? C+E !!!!!
Autor Wiadomość
NED 
NED

Wysłany: Czw Lis 27, 2008 10:05 pm   CERTYFIKAT DO PRAWA JAZDY NA TIRA ? C+E !!!!!

Witam serdecznie,

Koledzy i kolezanki prosze o pomoc !!
Doszły mnie takie informacje ze aby pracowac jako kierowca ciężarówki w NL musze miec NL prawo jazdy i jakis CERTYFIKAT !! Rozumiem z tym prawem jazdy poniewaz taka sama sytuacje mialem w UK ,zeby pracowac jako kierowca musialem wymienic prawo jazdy.Wymiana prawka w UK dala mi duze ułatwienie w sprawach bankowych itd...ale nie trzeba bylo miec zadnego CERTYFIKATU !! CERTYFIKAT to mamy tylko w Polsce,ale zeby w NL ? Prosze mi wytlumaczyc co to jest lub jak go wyrobic ?
Prosze tez o podanie linku z adresem na temat certyfikatu i jesli mozna o maly opis jak wymienic prawo jazdy w NL.

Serdecznie dziekuje i pozdrawiam.

[/b]

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Czw Lis 27, 2008 10:46 pm   

ten certyfika to jst prawdopodobie nie certyfikat ale Chauffeursdiploma/chauffeurceertificat . To jest ci potrzebne by móc w holandii przewozic ladunki dla trzecich czyli zawodowo. Bo jesli masz tylko zwykle prawojazdy na ciezarówke mozesz ladunki wozic dla wlasnej potrzeby a nie pracowac dla firmy która przewozi ladunki dla zleceniodawców.
http://www.bace.nl/opleid...CFUob3godll-dIw

A ja sie teraz wymienia prawojazdy w gminie nie mam pojecia . Ja mam prawko duze i male ale to jest tu zrobione i musze je tylko przedluzac.

NED 
NED

Wysłany: Czw Lis 27, 2008 10:57 pm   

Dziekuje Ci za odpowiedz.

Tzn nadal mam angielskie prawo jazdy.Mam prawie wszystkie kategorie i chce pracowac u kogos w NL.Uciekam z UK bo tu sie nie da życ !!
Dlatego pytam co musze jeszcze miec aby spokojnie pracowac w NL jako kieorwca tira.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Czw Lis 27, 2008 11:11 pm   

Zapytaj najlepiej czy to co juz masz wystarczy .Nie mam pojecia jak wygladaja dokumenty z UK wiec w tym ci nie dam odpowiedzi.
Powodzenia w zalatwianiu paparaców.

Maja 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lis 28, 2008 10:52 am   certyfikat

masz racje bayles ,ale mnie sie wydaje ze ten wymagany certyfikat to okazanie oprocz A/E ukonczenia szkoly samochodowej i to oni uwazaja jako ceryfikat.Obym sie nie mylila.Pozdrowienia

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pią Lis 28, 2008 11:13 am   

Maja mam wszystkie prawka a aby jezdzic zawodowo nie musisz komczyc szkoly samochodowej. Znajomosc techniczna auta ciezarowego jest jednym z tematów który zdajesz by dostac prawko na ciezarówke. :)

mariola 784 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 8:39 am   

Przekladajac na nasze jest to dyplom szofera na przewozy rzeczy i towarow.Moj maz ma holenderskie prawojazdy i musi miec ten dyplom zeby jezdzic tirami ma ksiazki do nauki i jest tam duzo administracji technika i cos tam jeszcze bez calego kursu sie nie obejdzie .Caly kurs kosztuje okolo E1000 no i wszystko po holendersku .

szarisa 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 30, 2008 2:24 pm   

Nie musisz miec zadnego Chauffeursdiploma !!!!!!! Mialem ta sama sytuacje w swojej firmie . Byl taki jeden Holender "baran" co mowil mi to samo. Musisz wymienic tylko swoje prawko w gminie. Musisz zrobic tez badania lekarskie i to wszystko. NIe sluchaj nikogo. Ja dzwonilem do inspekcji pracy i tam mi powiedzieli ze my Polacy nie musimy miec tego dyplomu tylko wymiana !!!!!.

[ Dodano: Wto Gru 30, 2008 2:26 pm ]
a jeszcze jedno znam wiele chlopakow Polakow co jezdza na tirach w holenderskich firmach i nie maja tego dyplomu.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Wto Gru 30, 2008 3:30 pm   

szarisa to ty i twoiji koledzy jezdzilscie jako miedzynarodowy/Tir.Bo bez tego dyplomu nie masz prawa w Holandi przewozic ladunkow dla osob trzecich.
Nie nazywaj kogos baranem jak sie nie zapoznasz dokladnie z prawem i przepisami.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 3:43 pm   

szarisa,
Cytat:
Byl taki jeden Holender "baran"

wow no tak zapomnialam tylko Polak potrafi ....

Cytat:
a jeszcze jedno znam wiele chlopakow Polakow co jezdza na tirach w holenderskich firmach i nie maja tego dyplomu.

.... i pewnie wiecej od Holendrow zarabiaja :083: ....obysmy nie wszyscy mieli takie podejscie do sprawy....

:039:

szarisa 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 30, 2008 4:30 pm   

wy polskie holendry jak zwykle macie najwiecej do powiedzenia !! Sami sie zapoznajcie z przepisami a jak ich dobrze nie znacie to nie wprowadzajcie innych w blad poczytajcie sobie
http://www.ivw.nl/onderwe...uffeursdiploma/ a jesli chodzi wam o zarobki to mam nawet wyzsze niz holendrzy !!! I nie myslcie ze rozum zjadlem bo sam pracuje jako kierowca i nie mam Chauffeursdiploma A co do barana to jak w kazdym panstwie ma prawo byc "baran" tak i w holandi tez!!!!

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 4:34 pm   

szarisa, wchodzisz na forum by innych obrazac? nie pozwalaj sobie za duzo

tak.. tak... szoferzy to barany !!milo ci?

( ͡° ͜ʖ ͡°).

szarisa 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 30, 2008 4:37 pm   

napisz mi w ktorym miejscu kogos obrazilem bo nie bardzo rozumiem ??

MiniSmurfin 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 5:19 pm   

Poczytalam sobie i moze przetlumacze potrzebujacym.

Chauffeursdiploma

Een chauffeur moet in het bezit zijn van een chauffeursdiploma als hij werkzaam is in het beroepsvervoer en geboren na 30 juni 1955. De bestuurder moet dit diploma of een gewaarmerkte kopie tijdens zijn werkzaamheden bij zich hebben.
Vrijstellingen

Vrijgesteld zijn onder meer:

* chauffeurs die minder dan 12 uur per week beroepsvervoer verrichten;
* chauffeurs die rijden voor een werkgever die niet in Nederland is gevestigd;
* chauffeurs die over een omwisselbaar buitenlands (groot) rijbewijs beschikken;
* chauffeurs die een "code 70"-rijbewijs bezitten;
* chauffeurs die rijden in een vrachtauto met een toegestaan maximum gewicht van maximaal 7500 kilo.

Daarnaast is vrijstelling mogelijk voor verschillende soorten vervoer. Bijvoorbeeld voor het vervoer van landbouwproducten van de teeltplaats naar de veiling of voor de rijdende bibliotheek.

Kierowca musi posiadac "dyplom kierowcy" jesli pracuje dla firmy przewozowej i jest urodzony po 30 lipca 1955 roku. Kierowca musi dyplom lub jego kopie(uprawomocnionom) zawsze miec przy sobie.

Istnieje jednak kilka zwolnien:

Kierowca ktory nie jezdzi wiecej niz 12h tygodniowo.
Kierowca ktory jezdzi dla firmy ktora nie ma siedziby w Nl.
Kierowca ktory posiada zmienne,zagraniczna prawo jazdy.
Kierowca ktory posiada prawojazdy z kodem (code 70).
Kierowca ktory jezdzi ciezarowka o max wadze 7500kg.

Oprocz tego istanieja zwolnienia dla roznych sektorow.
Np.:Przewoz rzeczy rolniczych z miejsca ich zbiorow na hale licytacyjne. Lub jezdzaca biblioteka.

mariola 784 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 5:25 pm   

Zeby wszystko bylo jasne to powiem tak.Polacy z polskimi prawojazdami tak moga jezdzic bez dyplomow lub miec polskie przetlumaczone.Polak z holenderskim prawkiem zameldowany w Holandii chcacy jezdzic na tirach musi miec dyplom szofera.W polsce jest wymagany i tutaj tez .W firmie mojego meza (holenderskiej robia )chlopacy uprawnienia lub prawka na ciezarowe z uprawnieniami Na autobusy niestety uprawnienia tez musza byc.

Odpowiedz do tematu