Polskie prawo jazdy a holenderski samochod |
Autor |
Wiadomość |
djgiker
Poczatkujacy

|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 9:46 pm ll
|
|
|
Witam
Mam pytanie "pośrednio " dotyczące tematu.
Jakie są +y posiadania/wymiany prawa jazdy na NL dla polaków przebywających w nl ? Przy okazji ...jakie są opłaty //rejestrcja / ubezpieczenie (jakbym chcial przerejestrować polskie autko na nl blaszki) Pozdrawiam |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 12:45 pm
|
|
|
Koszty przerejestrowania to zalezy czy auto masz na siebie zajrejestrowane dluzje niz pol roku przed przyjazdem do NL. Jesli krocej to sie nie oplaca auta tutaj sprowadzac bo Cie podatek rejestracyjny zabije.
Na PL numerach mozesz jezdzic 3/6 miesiecy.
Po szczegoly zapraszam do uzycia funkcji SZUKAJ na forum. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 1:10 pm
|
|
|
Marcin ma racje.Jezeli to mienie przesiedlencze to koszty nie sa az tak duze.Jezeli nie,to podatek za przerejestrowanie jest spory,10%wartosci nowego samochodu jezeli samochod nie jest starszy niz 10 lat.Polskiego prawka nie trzeba zmieniac na holenderskie,bo jestesmy w Unii i nie ma takiej koniecznosci,sa to informacje od Douane.Na Pl tablicach mozesz jezdzic jezeli nie masz meldunku,bo jak cie zatrzymaja to sprawdza,spisza i dadza 14 dni lub do kolejnej najblizszej kontroli.Niestety wczoraj mialam przyjemnosc jechac z kolezanka,ktora zatrzymalo Douane ,auto bylo na polskich numerach.Samochod nie byl na nia,tylko na tescia bo pozyczyli do momentu kupienia nowego.Douane powiedzialo,ze niewazne na kogo jest auto,dostala kwitek z upomnieniem,sprawdzili przez centrale ze jest zameldowana w Nl i 14 dni na przerejestrowanie albo jak nastepna kontrola to od razu!Najsmieszniejsze jest to,ze dzisiaj rano dzwonila do mnie i jak wyszla z domu to douane czekalo na nia ,zaraz obok jej auta stal ich samochod i czekal.Wzieli sie na sposob. |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 1:42 pm
|
|
|
RobKAM napisał/a: | Marcin ma racje.Jezeli to mienie przesiedlencze to koszty nie sa az tak duze.Jezeli nie,to podatek za przerejestrowanie jest spory,10%wartosci nowego samochodu jezeli samochod nie jest starszy niz 10 lat |
Mnie za 5.5 letnia 307 wyszlo ca €1850 koszty przerejestrowania. Warta w tej chwili jest moze 8k euro...
Dla 2 Laguny II koszty to okolo €3600.... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 1:44 pm
|
|
|
A i jeszcze jedno - z przerejestrowaniem jest jedno niebezpieczenstwo. Obecne polskie przepisy nie pozwalaja na cos takiego
1. masz auto na siebie w PL
2. przerejestrowywujesz to auto na NL numery
3. wracasz do pl i nie mozesz tego auta przerejestrowac na NL numery bez placania akcyzy i innych podatkow. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Tereza
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 6:34 pm
|
|
|
ale tak jak powiedziane - jeśli jesteś zameldowany to zgodnie z prawem nie możesz jeżdzić na polskich tablicach.
Ja jestem właścicilem dłużej niż rok więc wystąpiłam o zwolnienie z podatku rejestracyjnego do Duane - i nie płaciłam nic. Tyle co przegląd , ważenie , tablice i rejestracja.
Szczegóły w starych postach |
|
|
|
|
Aneta32
Poczatkujacy Nymfi32
|
Wysłany: Śro Wrz 17, 2008 2:54 pm Zameldowani w Holandii a polskie blachy.
|
|
|
Ludzie, dlaczego piszecie jako informacje PEWNE, bzdury. Ze kolega jezdzi na polskich blachach, to kazdy ma prawo. Prawda jest taka, jestem zameldowana w Holandii od prawie roku, nie moge prowadzic auta moich rodzicow, czyli na polskich blachach, kiedy sa np z wizyta. Dlaczego? Bo w Holandii jesli masz klucze i dokumenty oraz prowadzisz auto, nalezy do Ciebie. (Prawde pisal ten, ktory mowi, ze jak Cie zlapia, wystawiaja swistek by zaplacic podatek). CHyba ze ten rodzic siedzi faktycznie z boku jako pasazer. Dowod? Auto bylo zarejestrowane w Polsce na mojego ojca. Chcialam je wwiezc do Holandii. ALe jak przepisac na mnie? Umowa kupna sprzedazy? Darowizna? Nie, zglaszasz sie w RDW, obok mialam Douane, podaje tatusia dowod rejestracyjny, karte pojazdu, robia przeglad, potem podchodze do okienka, place podatek, po 4 dniach przychodza do domu dokumenty, ide bic blachy holenderskie. Nie mialam prawa do mienia przesiedlenczego, bo auto nie bylo w PL moje. Moj partner, Holender, nie ma rowniez prawa prowadzic pojazdu na polskich rejestracjach. Taka paranoja, takie smieszne prawo. Tu rejestruja na Ciebie auto, ktore w Pl nie jest na Twoje nazwisko. Ale i nie prowadzisz bedac tu zameldowanym aut na obcych blachach. |
|
|
|
|
Tereza
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 7:57 pm
|
|
|
wierzyc mi sie nie chce ze można zarejstrowac samochód na siebie - który do ciebie nie należy. Przecież byłby to najprostszy sposób na "wypranie" kradzionego auta.
kradniesz , przyjeżdżasz i rejestrujesz ?
ale nie wiem - wiec nie polemizuje
odnośnie tego prowadzenie samochodów na polskich blachach
Any Dutch resident with a private car, delivery vehicle or motorcycle not registered in the Netherlands who uses the Dutch public highway owes Private Motor Vehicle and Motorcycle Tax and Motor Vehicle Tax.
If, however, you use the Dutch public highway for a short period of time, you may be exempt from having to pay Private Motor Vehicle and Motorcycle Tax and Motor Vehicle Tax. The exemption is valid for two weeks, calculated from the moment you drive the vehicle on the Dutch public highway for the first time.
If you live in the Netherlands and wish to drive one of the following in the Netherlands for less than 14 days:
A foreign-registered passenger car you borrowed, hired or leased.
A foreign-registered motorcycle you borrowed, hired or leased.
A foreign-registered delivery van you borrowed, hired or leased.
and you are returning the car or motorcycle abroad again within a maximum of 14 days.
Then you will have to report this short-term use to the Tax and Customs Administration electronically via the Internet. |
|
|
|
|
Aneta32
Poczatkujacy Nymfi32
|
Wysłany: Śro Lis 26, 2008 11:39 am Niestety
|
|
|
Wypranie auta: tez tak mysle, z drugiej strony, poniewaz wlasnie tak powiedzialam w RDW, stwierdzili, ze takie prawo. Oczywiscie dla mnie na reke, ale coz, taki kraj. |
|
|
|
|
Dzikolinka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 01, 2008 11:53 am
|
|
|
hej jesli chodzi o holenderskie prwko i poslkie samochody, jest przepis ktory mowi o tym ze majac holenderskie prawo jazdy mozna jezdzic samochodem na polskich tablicach ale...
jesli osoba majaca holenderskie prawko mieszka tutaj i jest zameldowana i posiada teki samochod zyli na pl tablicach jest zobowiazana do placenia tutaj podatku drogowego!!!!
przyklad...
moi znajomi ona polka oholender, samochod zarejestrowany w polsce on jechal z hol prawkiem oczywiscie...
zostal zatrzymany przez Duane sprawdzili jego i samochod otrzymal 400 euro kary, w przyp gdyby go drugi raz zlapali otzymalby wysokie kolegium...
wiec tak to naprawde wyglada
slyszalam jeszcze kiedys ze jesli meldujesz sie w holandii i posiadasz polskie prawo jazdy powinienes do 10 la wymienic je na holenderskie...
nie wiem ile w tym prawdy ale kiedys mialam wypadek samochodowy i poliscja dzwonila chyba do 6 biur czy komend aby sie dowiedziec jak to naprawde wyglada i tak otoz odpowiedz uslyszalam
pozdr wszystkich... |
_________________ Zycie jest zbyt piekne i zbyt ciekawe by patrzec na nie z przymruzeniem oka... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Gru 01, 2008 3:47 pm
|
|
|
Dzikolinka napisał/a: | slyszalam jeszcze kiedys ze jesli meldujesz sie w holandii i posiadasz polskie prawo jazdy powinienes do 10 la wymienic je na holenderskie... |
Jesli mieszkasz w holandii to na polskim prawie jazdy mozesz jezdzic nie dluzej niz 10 lat od daty wydania dokumentu (nie mylic z data zdobycia uprawnien). Przyklad. PJ wydane w listopadzie 1998 roku w Polsce na czas bezterminowy. Jestes zameldowana w NL i nie mozesz jezdizc na tym PJ w NL poniewaz minelo 10 lat od wydana dokumentu. Teraz masz dwie opcje:
- jedziesz do Polski i wyrabiasz nowy dokument
- zmieniasz na holenderskie
Przypadek drugi - prawo jazdy wydane w PL w maju 2005. Mozesz na nim legalnie jezdzic w NL do maja 2015. Informacje sa na stronie RDW |
|
|
|
|
Reed
Gaduła Szuflandia

Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Sie 2008 Posty: 188 Skąd: Miasto Krasnali
|
Wysłany: Pon Gru 01, 2008 5:11 pm
|
|
|
Jest tak jak pisze M4rcin. Z tego co wiem to obecnie nowe PJ w Polsce tez beda wydawane na 10 lat, aby byc spojnym z przepisami unijnymi. |
|
|
|
|
marpie7
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Gru 29, 2008 10:05 am
|
|
|
ja sie podłącze pod temat .....czy ubezpiecze w holandii auto bez prawa jazdy??jeśli tak to podajcie jakies namiary na takie ubezpieczalnie dzieki i pozdrawiam |
_________________ szukajcie a znajdziecie......:) |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Gru 29, 2008 3:26 pm
|
|
|
marpie7 napisał/a: | ja sie podłącze pod temat .....czy ubezpiecze w holandii auto bez prawa jazdy??jeśli tak to podajcie jakies namiary na takie ubezpieczalnie dzieki i pozdrawiam |
Ja ubezpieczalem w Reaal i nie przypominam sobie (ale moja pamiec moze byc zawodna) zeby chcieli odemnie PJ. |
|
|
|
|
mariola 784
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 18 Sty 2008 Posty: 220
|
Wysłany: Pon Gru 29, 2008 8:24 pm
|
|
|
Mam prawko polskie bezterminowe jestem zameldowana w holandii ponad rok tutaj mam centrum zyciowe i tutaj musze wymienic po roku na holenderskie prawko i jestem w trakcie zalatwiania dostane na 10 lat.
[ Dodano: Pon Gru 29, 2008 8:29 pm ]
W formularzu trzeba zaznaczyc ilosc lat bez wypadkowej jazdy na podstawie tego masz znizke tez.Moj maz ma motor i samochod wiec wypelnial takie punkty. |
|
|
|
|
|