szukam kobiet , które rodziły i mieszkają w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 5:56 pm
|
|
|
Renata_H napisał/a: |
Niedawno cos uslyszalam co mnie zdziwilo (prosze nie myslcie ze jestem zainteresowana ), otoz czy to prawda ze w NL kobieta ciezarna dostaje od rzadu samochod???? Troszke sie zastanawiam dlaczego nie rower... | no ... ale jajca, czego to ludzie nie wymysla... jak czlowiek sam sie nie dorobi to nic tu za darmo nie dostanie,widze Renia ze myslalas na powaznie ze tak jest....( a z tym rowerem to jest dobre !!!).nie wierz w bajki i historie wyssane z palce... |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM

Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 11:19 pm
|
|
|
He he he he
Ale sie wkopalam, przed chwila powiedzialam mezowi ze to nie jest prawda (w sumie to nigdy nie wiadomo, w Holandii raczej nie ma zbyt wielkiego przyrostu) a on zaczal sie ze mnie smiac! Okazalo sie ze to on tak ze mnie sobie ZAZARTOWAL, ze to sam sobie wymyslil
Nie wiem co sie ze mna dzieje, to wina hormonow ze tak wszystko lykam jak mlody pelikan... Ale w sumie moj maz to raczej nie taki typ zartownisia wiec nie mialam powodow mu nie wierzyc....
Faceci |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 12:45 am
|
|
|
Reniu prawdziwy kawalarz z Twego meza, ,,,,zycze Ci duzo radosci i usmiechu, dobrze ze "sprawa'' sie wyjasnila .....no juz nie zlosc sie bo dzidziusiowi zaszkodzisz ...serdecznie pozdrawiam. |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 1:05 pm
|
|
|
drogie forumowiczki,
od 10. dni jestem mama drugiej coreczki, ktora podobnie jak pierwsza urodzila sie tutaj. Porod byl zupelnie inny niz pierwszy zamiast twardoglowago ginekologa, ktory uznal, ze musi bolec, przemila belgijska ginekolog, znieczulenie i 25 minutowe parcie i hop... druga dziewczynka. Wniosek z tego jeden jedyny: wszystko zalezy od lekarza, szpitala i zasad w nim panujacych, jak pozniej dowiedzialam sie ginekolodzy czesto ustalaja miedzy soba protokol postepowania, poniewaz czesto przyjmuja porody metoda tzw. karuzeli czyli kto ma dyzur, a nie kto prowadzil ciaze. Ja wbrew obawom jestem bardzo zadowolona i pozdrawiam wszystkie przyszle mamy. Malgosia |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 1:17 pm
|
|
|
Gratuluje Malgosiu! |
|
|
|
|
marzena
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 17 Lis 2006 Posty: 99
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 1:55 pm
|
|
|
Moje gratulacje Małgosiu |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 6:03 pm
|
|
|
Moje gratulacje |
|
|
|
|
Agnes1313
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 9:12 pm
|
|
|
Czy mógłby ktoś napisać (opisać) jak się mozna przygotować do porodu w domu... Co należy mieć...jak to sie w ogóle odbywa... nie sam poród ale jak przyjdzie położna -jak się zachować... herbatka , kawka czy poprostu.... rodzę! pomocy! wiem że to głupie pytanie ale wolałabym nie mieć niespodzianek takich jak .... zapomniałam coś kupić ... |
|
|
|
|
Pyra
Gaduła pyra
|
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 11:56 pm
|
|
|
Gratulacje Malgosiu!!! - za jakis czas beda sobie tak razem podskakiwac Twoje dziewczynki!!! |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 9:59 am
|
|
|
Mile Forumowiczki,
serdecznie dziekuje za gratulacje i trzymam kciuki za wszystkie przyszle mamy, nie tylko te ktore lada chwila spodziewaja sie dzieciatka, ale i te w przyszlosci.
Pozdrawiam bardzo serdecznie z mala Zosia na rekach. Malgosia. |
|
|
|
|
Agnes1313
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Czw Kwi 05, 2007 12:06 pm
|
|
|
Tak więc gratulacje Małogosia już mamą teraz czekamy... następna w kolejce jak się nie myle Marzenka.... jakoś na dniach |
|
|
|
|
bibi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 11:38 am
|
|
|
Agnes,ja rodzilam w domu i moge Ci odpowiedziec na Twoje pytanie.
Do domu przyszly dwie polozne i to one zajely sie wszystkim,chociaz byl moj maz.Przygotowaly lozko,wszystkie potrzebne do porodu i po porodzie rzeczy.Wczesniej musialam tylko kupic pakiet do porodu,chyba w aptece (zapomnialam juz jak sie nazywa,a sa w nim wszystkie srodki opatrunkowe i higieniczne),ubranka,kosmetyki dla dzidziusia.Byly tez potrzebne worki na smieci,ciepla woda,jakies miski i wiaderka.Mnie bardzo przydal sie termofor.
Caly porod to one sie mna zajmowaly-masaze,picie,wyjsie do toalety,nawet robily zdjecia.Po porodzie posprzataly i jedna z nich siedziala z nami jeszcze kilka godzin.
Maz w tym czasie siedzial przy mnie na lozku.
Powiem Ci,ze gdyby przyszlo mi jeszcze raz rodzic,to na pewno w domu! |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Sob Kwi 14, 2007 12:52 pm
|
|
|
A wiec mam taki problem: co gdzie kupic? Jeszcze nic a nic nie kupilam a juz 29 tydzien ciazy...
NIe wiem jakie sa sklepy w Hadze dla dzieci, gdzie kupic wozek a gdzie lozeczko, gdzie ubranka...
Wczesniej wiedzialam jaki chce wozek ale teraz nie wiem czy to zda egzamin mieszkajac w Holandii...
Czy dla mam jest lepiej kupic wozek czy nosidelko - bo to wygodniej rowerem sie przemieszczac...?
Niby banalne pytania ale jak sie tak zastanowie to po prostu strach mnie nachodzi - ja az do rozwiazania po prostu bede mial rece pelne roboty! To niecale 3 miesiace, ale wszystko zalezy od maluszka kiedy sie mu zechce urodzic a nie daj Boze bede miala wczesniaka?!?! Przeciez moj maz nie bedzie wiedzial co ma z nami zrobic
A wiec szukam mamy z Hagi ktora chce sie pobawic w starsza doswiadczeniem i oprowadzic po "maminej Hadze" |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
|
|
|
|
szeda
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Sob Kwi 14, 2007 2:49 pm
|
|
|
Renata, lozeczko i np. kojec, materacyk do przewijania, komode etc. (wozki i naprawde wszystko co dla dziecka) kupisz w sklepach Prenatal (w centrum badz w kompleksie Megastores/) jest duzy wybor, a jesli czegos nie ma a jest w katalogu mozna zamowic, mozna w Prenatalu dostac zawrotu glowy - ale jest przynajmniej wszystko w jednym miejscu
ubranka rowniez polecam Prenatal, Petit bateau (Hoogstraat), C&A (Grote Markt) H&M (Vlamingstraat) sa to ulice w scislym centrum, pelne sklepow
inne 'dzieciowe' rzeczy jak np. butelki, smoczki, pieluszki etc. dostaniesz w sklepach Etos, Kruidvat - te sa w kazdym mniejszym i wiekszym centrum handlowym w kazdej dzielnicy
jesli bedzie Ci potrzebny laktator mozesz go kupic w Prenatalu ale jest tez fajny sklep gdzie sa rozne rzeczy nie tylko potrzebne do pielegnacji niemowlaka (laktatory sa tam rowniez) jest to Thuiszorgwinkel na ul. Betje Wolffstraat
sluze tipami |
|
|
|
|
|