CELIAKLIA -uczulenie na gluten |
Autor |
Wiadomość |
julia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 7:25 pm CELIAKLIA -uczulenie na gluten
|
|
|
Witam,
Poszukuje rodzicow ktorych dzieci sa chore na celiaklie (nietolerancja glutenu) i mieszkaja oczywiscie w Holandii.
Czy ktos wie jak przebiegaja tutaj badania w kierunku celiaklii i jak wyglada profilaktyka,jakie koszty pokrywa ubezpieczenie etc?
Serdeczne dzieki za pomoc |
_________________ zyc nie umierac |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Kwi 30, 2013 5:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 10:18 pm
|
|
|
to jakie koszty pokrywa ubezpieczenie (mowie oczywiscie o ubezpieczeniu holenderskim) zalezy od tego jak jestes ubezpieczona... poza tym koszty ktore nie pokrywa ubezieczenie moze pokryc Algemene Wet Bijzondere Ziektenkosten (AWBZ)...
pozniej mozesz wystapic o tak zwane rugzakje (leerlinggebonden financiering)... dzieki ktoremu mozesz decydowac na co twoje dziecko ma potrzeby... mozesz tu myslec nad specjalna szkola... materialami do nauki... lekarstwami itp... poszukaj w postach... juz o tym raz pisalam... |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 10:20 pm
|
|
|
po holendersku choroba nazywa sie: coeliakie |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 10:36 pm
|
|
|
znalazlam tez to http://www.glutenvrij.nl/ - po holendersku... ale jest tam duzo informacji, ktore moga ci sie przydac... |
|
|
|
|
julia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 2:30 pm
|
|
|
Serdeczne dzieki Duuvelke. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 5:13 pm
|
|
|
nie ma za co... zycze powodzenia... |
|
|
|
|
julia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 04, 2007 9:08 am
|
|
|
Czesc,
mam jednak jeszcze pytanie odnosnie tej specjalnej szkoly-co to dokladnie jest(czy to cos w rodzaju szkol dla dzieci uposledzonych jak tzn z obnizonym progiem nauki jak w Polsce?ewnt gdzie moge znalezc informacje na ten temat.
Poniewaz nie mam jeszcze ubezpieczenia i dopiero musze wykupic, masz moze jakies sugestie w tym kierunku,moze ta osoba mogla by cos doradzic?
Ostatnio mialam w reku ub.z kruidwat i tam akurat nic nie bylo na temat coeliaki-pokrycia kosztow diety.Bo z tego co czytam w tym najwiekszy problem.
p.s mozesz mnie nakierowac na ewnt. posty na forum w zakresie ww tematyki,nie mam jeszcze wprawy.
Z gory dziekuje
Julia |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Kwi 04, 2007 9:28 am
|
|
|
tutaj specjalna szkola jest inna niz w polsce... mialam w zeszlym roku tam praktyki... w grupie gdzie bylam byly dzieci z roznymi problemami... sa to dzieci dla ktorych normalny program nauczania jest nie odpowiedni... tak np. dzieci, ktore czesto choruja moga sie w takiej szkole na swoim poziomie i w swoim tempie uczyc... jednakze.... aby dostac sie do takiej szkoly trzeba miec skierowanie... teraz jestem w szkole... ale jak bede w domu to jeszcze dokladnie zobacze jak to jest... pisalam na ten temat prace w zeszlym roku ale juz nie pamietam...
aha... w szkole specjalnej nie koniecznie musza sie uczyc dzieci uposledzone...
jesli nie masz jeszcze ubezpieczenia to patrzylabym na to ile takie ubezpieczenie pokrywa koszty takiej diety... bo jedno pokrywa mniej a drugie wiecej... mysle, ze bedziesz musiala dodatkowe ubezpieczenie wziasc aby dostac wiekszy zwrot za diete... ponoc polisy z Achmea, Agis en Trias sa dobre pod wzgledem zwrotow za diety... na twoim miejscu wystapilabym o oferte do paru ubezpieczalni i sobie porownala... ceny jak i to co ci oferuja...
aha... taka diete mozesz odliczyc sobie...
twoj post jest chyba pierwszym postem na ten temat... ja bynajmniej wczesniej nie widzialam postow na ten temat...
pozdrawiam, Sylwia |
|
|
|
|
julia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 04, 2007 9:39 am
|
|
|
czy ta szkola w skrocie to LWOO? |
|
|
|
|
julia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 04, 2007 9:45 am
|
|
|
tak,tak ,znalazlam teraz inf. ,ze te firmy maja jakis kontrakt podpisany ze stowarzyszeniem pacjetow z coeliaki(ale trzeba byc czlonkiem,zeby w pelni z tego kozystac)jeszcze musze poczytac,troche oprnie mi to idzie bo tematyka obca i moja znajomosc niderlandzkiego nie jest na az takim wysokim poziomie
serdeczne dzieki Sylwia ,jak bedziesz miala chwilke wolna to napisz.
Widze, ze sie bardzo udzielasz na forum ,wiec bede cierpliwa.
pozdrawiam
Julia |
|
|
|
|
julia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 04, 2007 9:46 am
|
|
|
tak,tak ,znalazlam teraz inf. ,ze te firmy maja jakis kontrakt podpisany ze stowarzyszeniem pacjetow z coeliaki(ale trzeba byc czlonkiem,zeby w pelni z tego kozystac)jeszcze musze poczytac,troche oprnie mi to idzie bo tematyka obca i moja znajomosc niderlandzkiego nie jest na az takim wysokim poziomie
serdeczne dzieki Sylwia ,jak bedziesz miala chwilke wolna to napisz.
Widze, ze sie bardzo udzielasz na forum ,wiec bede cierpliwa.
pozdrawiam
Julia |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Kwi 04, 2007 9:53 am
|
|
|
julia napisał/a: | czy ta szkola w skrocie to LWOO? |
nie to jest znowa inna szkola... z tego co szybko wyczytalam to nie jest to podstawowka... tylko szkola po podstawowce... wieczorem zaglebie sie w ten temat...
tam gdzie ja mialam praktyki to SBO... ale sa jeszcze inne specjalne szkoly... jak ZMLK... musialabym poszukac jakie sa rodzaje szkol... |
|
|
|
|
julia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 04, 2007 12:28 pm
|
|
|
Duuveleke,wyslalam ci pr.wiadomosc,ale nie wiem czy doszla.
Mozesz mi przy nastepnej okazji dac znac czy doszla?
thnx |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Kwi 04, 2007 5:15 pm
|