NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak przewiezc psa z Polski?
Autor Wiadomość
sayuri 
Nieśmiały użytkownik
sayuriartconnectin

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 1:18 pm   

Magdo dziekuje za mile slowo :)

ama 

Wysłany: Pią Gru 12, 2008 10:35 pm   

rodacy jestescie polakami to chyba wiecie jak to robic aby przewiezdz pieska zwykle szczepienie w polsce przeciw gruzliczne ,wode i jedzonko na czas podrozy i reszta sama najdzie tu w holandi sa takie same przepisy jak w polsce,dobry wlasciciel ktory ma zwierzeta w domu napewno bedzie wiedzial jak to zalatwic pozdrawiam :035:[shadow=yellow][/shadow][color=darkred][/color][glow=green][/glow]

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pią Gru 12, 2008 10:40 pm   

ama napisał/a:
rodacy jestescie polakami to chyba wiecie jak to robic aby przewiezdz pieska zwykle szczepienie w polsce przeciw gruzliczne

Jaja sobie robisz? :079:

bulterier 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Gru 12, 2008 11:09 pm   

TO BARDZO PROSTE TWOJ PIESEK MUSI ZOSTAC ZAREJESTROWANY CZYLI POWINIEN MIEC CZIP ORAZ PASZPORT I OCZYWISCIE STOSOWNE SZCZEPIENIA :041:

na forum nie piszemy postow duza litera!
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Gru 13, 2008 12:09 am, w całości zmieniany 1 raz  

anisia misia 
Poczatkujacy
anisia

Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 9:18 pm   

Witam .
Też zastanawiam się by kupić szczeniaczka w Polsce , czy orientujecie się jak długo czasowo to wygląda jak się kupuje szczeniaczka idziesz do weterynarza i zaszczepia na miejscu tego samego dnia na podstawowe szczepienia ( rozumiem że paszport na miejscu ) by za kilka dni wyjechać do Holandii ?
A jakie są opłaty tu w urzędzie w Holandii za np boxera albo amstafa ( nie wiem czy dobrze napisałam ) :119: ,
Dzięki za jakieś dobre rady :026:

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 9:36 pm   

anisia misia nie musisz czekac,wszystko od razu zalatwiasz - paszport,czip,szczepienia i badanie kliniczne.
Podatek za psa zalezy w jakiej gminie,okolo 60 euro na rok,rasa nie ma znaczenia.

anisia misia 
Poczatkujacy
anisia

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 9:16 am   

No to fajnie , że wszystko można tak szybko załatwić u weterynarza w Polsce :026: myślałam że od szczepienia do czipa i paszportu jest jakiś odstęp , ale jak tego samego dnia to super :081:
60 e na rok to da się wytrzymać podatku :081:
Rozumiem że po przyjeżdzie do Holandii trzeba zapisać pieska do weterynarza Holenderskiego , by miał na oku dalsze szczepienia :-)
A znacie może namiary na jakiś weterynarzy w Den Haag ?
Ale super , jadę do Polski w czerwcu i coś czuję że nie sama przyjadę :026:

[ Dodano: Wto Kwi 21, 2009 9:20 am ]
A i jeszcze jakieś dobre szkolenie dla pieska by się przydało w Den Haag lub okolicach :-) ?
Pozdrowienia dla wszystkich

[ Dodano: Wto Kwi 21, 2009 9:32 am ]
Psy i koty zabierane do Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej muszą spełnić następujące wymogi:

*
Mieć wszczepiony czip.
*
Zostać zaszczepione przeciwko wściekliźnie. (Jeśli szczepienie odbyło się przed zaczipowaniem, powinno zostać powtórzone. Ze względów zdrowotnych jest to jednak możliwe dopiero po upływie 21 dni od poprzedniego szczepienia).
*
Mieć pobraną krew do badania (po upływie miesiąca od szczepienia) - listy uprawnionych do tego lekarzy są dostępne na www.vetpol.org.pl - którą następnie przesyła się do zatwierdzonego przez Unię Europejską laboratorium (w Polsce jest to Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach - www.piwet.pulawy.pl). Na odesłanie wyniku laboratorium ma dwa tygodnie. Zwierzę może wyjechać nie wcześniej niż po upływie sześciu miesięcy od uzyskania pozytywnego wyniku badania (tzn. miano przeciwciał w surowicy musi wynosić co najmniej 0,5 IU/ml).
*
Otrzymać paszport wystawiony przez lekarza weterynarii upoważnionego do wystawiania paszportów dla zwierząt towarzyszących (lista na www.vetpol.org.pl), w którym znajdą się informacje o przeprowadzonych zabiegach.
*
Na dobę przed wyjazdem zwierzak musi zostać odrobaczony i zabezpieczony przed kleszczami. Informacja o tym także musi się znaleźć w paszporcie. Lekarz powinien wpisać nie tylko datę, ale też dokładną godzinę wykonania zabiegów. To ważne, bo zwierzę może przekroczyć granicę nie wcześniej niż po 24 godzinach i nie później niż po upływie 48 godzin od chwili zaaplikowania preparatów.
*
Nasz pupil może wjechać do Anglii tylko zatwierdzoną przez Department of Environment Food and Rural Affairs trasą i tylko z zatwierdzonym przewoźnikiem (lista na www.defra.gov.uk).

No wyczytałam to na stronce podanej wyżej i mina mi zrzedłą , jaka krew , jakie pół roku , oj widzę że nici chyba z szybkiego kupna psa w Polsce , mam nadzieje że Holandii to nie dotyczy

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 9:35 am   

anisia misia napisał/a:

No wyczytałam to na stronce podanej wyżej i mina mi zrzedłą , jaka krew , jakie pół roku , oj widzę że nici chyba z szybkiego kupna psa w Polsce , mam nadzieje że Holandii to nie dotyczy

To dotyczy Anglii,podobne przepisy sa w Szwecji wiec nie martw sie.Ja tez przywiozlam z Polski szczeniaczka rok temu ,Niemcy nawet o jego paszport nie pytali.

anisia misia 
Poczatkujacy
anisia

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 9:40 am   

Oj mam nadzieję , teraz wystarczy tylko poszukać jakiegoś zdrowego szczeniaczka w Polsce :081:

dannythedog 
Gaduła

Wysłany: Śro Kwi 29, 2009 7:16 pm   

Wielka Brytania, Irlandia, Szwecja ... wymog dotyczy przedewszystkim 'wyspiarskich' panstw.

Dorisben 
Super gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 12:44 am   

dokladnie, tylko wyspiarskie panstwa. Ale jak czytalam je ponad dwa lata temu, to byly do 2009 moze cos sie zmienilo...ale to i tak NL nie dotyczy. Popieram poprzednikow-najlepiej zrob mu wszystkie szczepienia, odrobacz, czip-paszport i koniec.

anisia misia 
Poczatkujacy
anisia

Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 9:48 am   

:026: to fajnie , już wybieram imię :119:

nuska.nl 
Gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 9:57 am   

Również zgadzam się z powyższymi radami odnośnie przewiezienia pieska. Ja mieszkam w Hadze i polecam Dierenkliniek Zuidepark, Terletstraat 9-11, fachowa i bardzo przyjazna obsługa

anisia misia 
Poczatkujacy
anisia

Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 10:04 am   

Dzięki śliczne za adresik :-)

Odpowiedz do tematu