NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie bedzie lepiej za 10,20 lat -Polska,Holandia??
Autor Wiadomość
Tymek 
Gaduła

Wysłany: Śro Gru 10, 2008 10:37 am   

Ja bym się tak specjalnie nie martwił zalaniem, tylko tym czy będzie dokąd uciekać ;)
Z drugiej strony od lat walczą z wodą i myślę, że jeszcze te 20 lat wytrzymają ;)
A potem to już emerytura i zwiedzanie ;)
A taką Arką wpłyniecie do Polski i okaże się że nie macie pozwolenia na statek,
drewno nie ma certyfikatu, ze pochodzi ze źródeł odnawialnych, nie uiściliśmy
opłaty śródlądowej i rzecznej, aresztują nas na 48h za podejrzenie posiadania narkotyków,
poddadzą statek kwarantannie, no i ogólnie stwierdzą, że nie należymy do Polski
bo nie płaciliśmy u nich podatków więc nic się nam nie należy.

majuga 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Gru 10, 2008 3:28 pm   

czy gdyby Kolumb mial takie dylematy to jedlibysmy dzis patat'a? :-)

Reed 
Gaduła
Szuflandia

Wysłany: Śro Gru 10, 2008 8:16 pm   

on byl jakis pogiety, bez navigacji w taka podoz ???
:033:

Zastanawiam sie jak za 20 lat bedzie (nie) wygladal plw. Helski albo Mierzeja Wislana :073:

Baska
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Gru 10, 2008 11:23 pm   

No ja ze wzgledow prywatnych nie wroce do PL. Dla mnie istnieje tylko opcja NL vs reszta swiata. I jak na razie sie stad nie ruszam. Ci co tu przyjezdzaja i przeliczaja zakup bulki z euro na zl, a do tego cale swoje zycie maja w PL, to wroca z pierwsza oznaka kryzysu. Wcale sie nie dziwie, zycze im szerokiej drogi! Ci co zdecydowali zostac poza PL nie beda panikowac, tylko raczej, tak jak ja raczej sie zastanawiac gdzie ewentualnie moze byc lepiej. A jesli chodzi o tytuowe PL vs NL za 20 lat, no to nie mam watpliwosci, ze w NL bedzie lepiej. Dlaczego? Chociazby ze ZUS wymaga NATYCHMIASTOWEJ zmiany, a tu sie nic w tym temacie nie dzieje...Ze klasa polityczna jest kiepska, ze mentalnosc komunistyczna pt a co mi sie nalezy, jest wciaz zywa w narodzie...dlugo by wymieniac. To nie jest przypadek, ze NL obecnie jest bogatsze niz PL, i generalnie tego samego mozemy sie spodziewac za lat 20. Ale jesli ktos ma cisnienie na pierogi ruskie i tyskie, zas dobre autostrady i ochrona srodowiska go nie ruszaja, niech sie pakuje i czym predzej wraca skad przyjechal!

aknairam 
Gaduła nad gadułami :-)
mari(an)ka

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Czw Gru 11, 2008 10:23 am   za 20 pare lat jak dobrze ....

Oj Baska Baska !!aleź przywaliła! Niestety tak jest od lat : ze jedni wyjezdzają zeby sie tu ukorzenic, inni zeby zobaczyc świat ,zabawic sie a ukorzenic sie to jeszcze nie wiedzą gdzie,a jeszcze inni (i wcale nie jest ich mało) chcą poprawic budzet domowy i wrocic . Tylko z tym powrotem zeby nie było tak jak pisał Tymek ! :026:

[ Dodano: Czw Gru 11, 2008 10:30 am ]
jeszcze wiadomosc do Tymka ! Twoje wydanie jest specjalne !
przy tych zmianach w prawie i przepisach nigdy nie wiadomo co mozemy
dzisiaj ,czego nie bedzie nam wolno jutro !pzdr.

Reed 
Gaduła
Szuflandia

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 11:47 am   

ktos mi kiedys powiedzial ze jak sobie dajesz rade w Polsce, dasz sobie rade w innym kraju. Wiele, bardzo wiele zalezy od nas samych

No i nie nalezy sie spodziewac zlotych gor wszedzie gdzie sie pojedzie
pozdrowka
Ostatnio zmieniony przez Reed Czw Gru 11, 2008 1:12 pm, w całości zmieniany 1 raz  

majuga 
Super gaduła

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 1:11 pm   

dlatego obstawiam Kolumba :028:

Reed 
Gaduła
Szuflandia

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 1:18 pm   

Czy ja wiem, chcial do Indii i mu nie wyszlo :081:

sucharek 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 1:47 pm   

Reed napisał/a:
Czy ja wiem, chcial do Indii i mu nie wyszlo :081:

oj widze ze nie wszyscy ciezko pracuja

majuga 
Super gaduła

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 1:56 pm   

zartujesz, prawda? :017:

pracujemy tu nad rowiazaniem powaznego zagadnienie: gdzie za kilkanascie lat bedzie lepiej. staramy sie wziac wszystko pod uwage: gospodarke, potege natury, czynnik ludzki, a teraz uwarunkowania historyczno- geograficzne!

p.s.

phiii...Indie! :roll: Ameryka to bylo odkrycie, przed nim tylko Jan z Kolna i paru nieczytatych Wikingow

Reed 
Gaduła
Szuflandia

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 2:26 pm   

majuga napisał/a:

Tak
[quote="majuga"]
pracujemy tu nad rowiazaniem powaznego zagadnienie: gdzie za kilkanascie lat bedzie lepiej. staramy sie wziac wszystko pod uwage: gospodarke, potege natury, czynnik ludzki, a teraz uwarunkowania historyczno- geograficzne!

p.s.

A moze by porownac Holandie z innym krajem w innych latach. Np Wlochy, albo Irlania i porownac ostatnie 30-40 lat? Wtedy bedziemy mieli jakis oglad jak to wygladalo w przeszlosci i jak to moze wrozyc na przyszlosc?

Wg mnie w Polsce bedzie lepiej za 10, 20 lat ...lepiej niz teraz, ale nie lepiej niz w Holandii za 10-20 lat. No chyba ze NL bedzie zalana :119:

majuga napisał/a:
phiii...Indie! :roll: Ameryka to bylo odkrycie, przed nim tylko Jan z Kolna i paru nieczytatych Wikingow

A Winnetou? :028:

majuga 
Super gaduła

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 3:01 pm   

majuga napisał/a:

to bylo skierowane do sucharka, ktora imputuje, ye nic nie robimy :D

Winetou, jak swietego mikolaja stworzono na potrzeby marketingowe, dzieki temu wzrosla sprzedaz koralikow :roll:

moim ydaniem nie da sie porownac, byla inna sytuacja, zimna wojna, plan marsyala, wlasne zasoby naturalne, pare guldenow co im z kolonialiymu zostalo, wlasnz przemysl,,,

aknairam 
mari(an)ka

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 3:21 pm   

Reed Kolumbowi to Ameryka nie wyszła !Trafił tylko do Indii Zapuscił sie swoimi statkami w poszukiwaniu pereł ,złota i dotarł do Indii Pewnie nawet biedny nie wiedział gdzie jest bo nie miał GPS-a myslał ze to Ameryka :041: Wtedy nie bylo tego wszystkiego o czym wyzej pisze Tymanek

majuga 
Super gaduła

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 3:25 pm   

oj bylo bylo, a nawet jeszcze gorzej. Kolumb laaata czekal na pozwolenie na wyprawe :043:

aknairam 
mari(an)ka

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 4:07 pm   

Oj majuga ! to juz troche skomplikowane i powtorka z historii (wcale niełatwej)A po za tym to historia dzsiiaj tez pogmatwana dla szarego osobnika Przeciez doszukali sie ze to nie Kolumb tylko jakis włoski kupiec odkrył ten dobrobyt .Ach !

Odpowiedz do tematu