NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
okulary dla dziecka
Autor Wiadomość
ROB 
Poczatkujacy
Rob

Wysłany: Śro Paź 08, 2008 4:45 pm   okulary dla dziecka

Witam
Lekarz zalecił okulary dziecku i wypisał skierowanie.
Czy mogę liczyć na jakieś znizki u optyka lub z ubezpieczalni ?
Z góry dziękuję za informację.

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Paź 08, 2008 5:31 pm   

Nie wiem,jakie masz ubezpieczenie,sprawdz w polisie ile zwracaja za okulary i czy w ogole zwracaja.Optyk odlicza ta kwote od rachunkuPoza tym rozgladnij sie,czesto sa rozne promocje.

MiniSmurfin 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: Śro Paź 08, 2008 7:47 pm   

Niektore ubezpieczalnie maja kontrakty z optykami i wtedy oprocz zwrotu z ubezpieczenia dostjesz korting u samego optyka . Wiec wszystko zalezy od tego gdzie jestes ubezpieczony.

lena930 
Super gaduła
lena930

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Wto Gru 16, 2008 7:08 am   

Musze dziecku zmienic okulary czy ktos wie jakie to sa mniej wiecej koszty tu w holandii?Chcialam to zrobic w polsce no ale moze tu nie jest az tak drogo/nie wiem czy w koncu dotre do polski/Mamy podstawowy pakiet ubezpieczenia w Cz wiec raczej nie ma tam okulisty :119:

tomala 
Super gaduła

Wysłany: Wto Gru 16, 2008 9:42 am   

Miesiąc temu robiłem dla 8-letniej córki okulary. Za dwie pary 239 euro.
Fakt,że oprawki były drogie ale za jedną parę z najtańszymi oprawkami musisz liczyć około 100 euro.
Najgorszy to okres oczekiwania na same okulary: 14-21 dni !
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie optyk nie miał okulisty, który przeprowadzi badanie wzroku. I najlepsze jest to, że nie każdy okulista podejmie się badania wzroku u dziecka. Polecili mi okulistę 60 km od domu i na wizytę trzeba było czekać 3 tyg. To jakiś koszmar ! :021:
Na szczęście byliśmy w tym czasie w Polsce i badanie wzroku załatwiliśmy od ręki.
Uznali to u optyka i okulary zrobili.
Jeśli jedziesz do Polski to zrób to tam taniej i prawie od ręki.
Powodzenia.

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Wysłany: Wto Gru 16, 2008 9:52 am   

Z tego co sie orientuje jak masz basisverzekering nie otrzymasz zwrotu za okulary.Wtedy placisz calosc nie pamietam dokladnie ok.180 euro.Mozesz rozejrzec sie u kilku optykow czy nie maja jakiejs akcji.Ja za okulary do czytania zaplacilam 25 euro bo tego dnia kiedy odbieralam zaczela sie jakas promocja.
Jezeli ubezpieczysz sie dodatkowo naleza Ci sie okulary raz na 24 miesiace(zwrot w mojej ubezpieczalni 90 euro).Ale jezeli ktos ma powazna wade i potrzebuje wymiany okularow raz na 12 miesiecy to okulista moze wystosowac odpowiednio umotywowane pismo do ubezpieczyciela o dodatkowe pokrycie kosztow.

lena930 
Super gaduła
lena930

Wysłany: Wto Gru 16, 2008 9:52 am   

no wlasnie dopiero wczoraj pojawila sie opcja wyjazdu do polski to i tak nic pewnego i wiem ze w polsce taniej wiec biore pod uwage wykonanie uslugi tutaj.I dziekuje za informacje bo teraz mam skale porownawcza ale wiesz to wcale nie jest duza roznica bo ja pol roku temu za okulary plus okulista zaplacilam 520 zlotych /fakt oprawki drogie/ale mial wczesniej juz trzy rozne i nie wytrzymywaly nawet 3 miesiecy ot taki lobuz :072: Zastanawiam sie jeszcze czy jest opcja wymiany samych szkiel tu w holandii bo oprawki sa idealne :026: /polecam wszystkim mamom firme Tytan/ :038:
Ostatnio zmieniony przez lena930 Wto Gru 16, 2008 9:54 am, w całości zmieniany 1 raz  

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Wysłany: Wto Gru 16, 2008 9:56 am   

tomala napisał/a:
ale za jedną parę z najtańszymi oprawkami musisz liczyć około 100 euro.

Tomala te 100 euro to pewnie cena po odciagnieciu kwoty,ktora pokrywa ubezpieczenie czy po prostu okulary dla dzieci sa tansze?

lena930 
Super gaduła
lena930

Wysłany: Wto Gru 16, 2008 10:04 am   

ja przegladnelam kilka oprawek i wydaje mi sie ze one tu sa dosc drogie ale wole zasiegnac rady wlasnie od rodzicow a czym wiecej czytam tym bardziej jestem przekonana ze wyjazd do polski jest najlepszym wyjsciem/najtanszym/ :119:

tomala 
Super gaduła

Wysłany: Wto Gru 16, 2008 1:43 pm   

Witch01 napisał/a:
Tomala te 100 euro to pewnie cena po odciagnieciu kwoty,ktora pokrywa ubezpieczenie czy po prostu okulary dla dzieci sa tansze?

Niestety nie wiem ile pokrywa ubezpieczalnia. Ja musiałem sam zapłacić za wszystko.
Około 100 euro kosztują u optyka okulary z najtańszymi oprawkami dla dzieci.
Nie wiem jaki jest koszt dla dorosłych ale wiem jedno: w Polsce jest taniej, szybciej i sprawniej.

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Gru 19, 2008 5:17 pm   

moi drodzy jesli kupicie okulary do konca tego roku tj. 31 grudnia 2008... i macie male dochdzy to Belastingdienst zwraca koszty okularow... ile dokladnie zwrotu sie dostanie zalezy od kwoty okularow i naszych dochodow...

tutaj artykul na ten temat... jest nawet tabela podana ile mozna odliczyc...
Ostatnio zmieniony przez Duuvelke Pią Gru 19, 2008 5:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pon Gru 29, 2008 7:47 pm   

Witam. Ja potrzebuję dla córki same oprawki. Szkła są nowe ale córka zlamala oprawki. Czy mogę liczyć na kupno i dopasowanie samych oprawek do szkieł??
Jutro będzie lepszy dzień

MiniSmurfin 

Wysłany: Wto Gru 30, 2008 3:20 pm   

Hera, powinno nie byc zadnych problemow, szkla jednak beda musialy byc wyszlifowane na ksztalt oprawek.

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Czw Sty 01, 2009 2:50 pm   

Dzięki MiniSmurfin, a czy nie orientujesz się ile to może kosztować?
Jutro będzie lepszy dzień

MiniSmurfin 

Wysłany: Czw Sty 01, 2009 6:57 pm   

Nie ma za co Hera, a co do kosztow to nie mam pojecia ale sprobowac mozesz zawsze , nie bedzie Ci pasowac to podziekujesz ;)

Odpowiedz do tematu