NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kindertoeslag,czyli dodatek na dziecko
Autor Wiadomość
nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Gru 19, 2007 3:35 pm   Kindertoeslag,czyli dodatek na dziecko

Od stycznia 2008 r. kazda osoba pobierajaca zasilek rodzinny w Holandii otrzyma automatycznie kindertoeslag, czyli dodatek na dziecko. Kwota tego dodatku wynosi 82 euro. Dodatek ten jest wyplacany przez Urzad Podatkowy w Holandii na podstawie otrzymanych materialow z Urzedu SVB, zajmujacym sie m.in. zasilkami rodzinnymi.
Osoby, ktore jeszcze nie maja lub nie staraly sie o zasilek rodzinny w Holandii, moga indywidualnie (on-line) zlozyc wniosek o ten dodatek.
Warunkiem otrzymania tego dodatku jest:
- praca w Holandii dla holenderskiego pracodawcy
- dziecko do lat 18
- nie przekroczona kwota dochodu rocznego (obu malzonkow) do kwoty 46.700 euro.
Wyplacana jest kwota 82 euro, bez wzgledu na to ile mamy dzieci. Jest to stala kwota. Kwota ta wyplacana miesiecznie jest traktowana jako zaliczka. Pod koniec 2008 r. w grudniu,urzad przesle ostateczna decyzje odnosnie tego dodatku.
Osoby, ktore otrzymuja zasilek rodzinny w Holandii otrzymaja na swoj adres domowy lub adres dla korespondencji, informacje z holenderskiego UP.
Urzad rowniez przyomina, ze o wszystkich zachodzacych zmianach w ciagu roku, nalezy informowac urzad w ciagu 4 tygodni od daty zajscia zmian.

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Śro Gru 19, 2007 5:06 pm   

Witam-jeśli dobrze zrozumiałam,to wszystkie dane z SVB będą przekazane do Urzędu Podatkowego,tak?W takim razie,jeśli do SVB jest podany numer konta w Polsce,to te pieniądze będą przychodziły na to konto?

donia69 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Gru 12, 2008 1:01 pm   

a ja mam pytanie zwiazane z wyplata pieniedzy z tego dodatku,otoz dostalam 14 listopada pismo,w ktorym mam informacje,ze przyznano mi pieniazki od 01,01,2008 do 31,12,2008 w kwocie 994 euro.Do chwili obecnej nie dostalam na moje konto w/w kwoty,wiec wczoraj zadzwonilam do belasting i dowiedzialam sie,ze beda mi wyplacali od przyszlego roku po 82 euro miesioecznie naleznego mi dodatku i kolejne 82 euro jako zalegla wyplata i teraz moje pytanie ,czy to jest mozliwe,czy ktos z Was sie spotkal z takim przypadkiem,bo to wedlug mnie jakies nieporozumieniue i az mi sie wierzyc nie chce,pomijam fakt,ze na zwrot podatku czekam od marca,a znow dodatek rodzinny zostal mi wyplacony w calosci za wszystkie kwartaly,ktore pracowalam w Holandii i nie pobieralam zasilku i nikt nie rozkladal mi tych pieniedzy na raty,dlatego nie moge uwierzyc,ze tak potraktowano inne moje pieniadze,bardzo prosze o pomoc i dzieki wielkie

szeda 

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Pią Gru 12, 2008 2:18 pm   

od stycznia 2009 kindertoeslag zostanie zamieniony na kinderboundbudget

ja juz dostalam ta note z belastingu, na kwote 84E

donia69 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Gru 12, 2008 7:05 pm   

no to tym bardziej powinni mi chyba wyplacic w calosci a nie tak cykac po 82 euro,myslalam,ze moze ktos jeszcze mial podobny przypadek,bo teraz to nie wiem do kogo sie udac i pytac

KarolinaG 
Poczatkujacy
KarolinaG

Wysłany: Sob Gru 20, 2008 2:28 pm   

ja mam powazny problem. Otoz kinderbijslag przyznalo mi 461.7 na 2 dzieci. Wyplacili mi za 2 kwartaly a teraz chca zwrotu bo dzieci zarejestrowalam dopiero we wrzesniu br a wniosek lezal od stycznia br. Jestem zalamana. Tym bardziej jezeli otrzymam z belastingu list ze kindertoslag tez musze zwrocic. Pomozcie jesli wiecie co moge tutaj zrobic do kogo zwrocic sie o pomoc. Pozdrawiam Karolina

Magda W 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie Gru 21, 2008 11:19 am   

A ja dostalam list z podatkowego i dodatek na dziecko w wysokosci 46 euro ..Czemu tak? jak pani Nollewska pisala ze 82 euro
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Nie Gru 21, 2008 11:28 am   

Magda a wzrosly Wam dochody?Im wyzsze dochody tym mniejszy kindertoeslag a powyzej 46.700 euro(brutto) na rok nie przysluguje kindertoeslag.
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Nie Gru 21, 2008 11:30 am, w całości zmieniany 1 raz  

Magda W 

Wysłany: Nie Gru 21, 2008 5:50 pm   

Nie w ogole w tamtym roku nic nie pobieralismy na dziecko(tylko kinderbijslag) a mielismy takie same dochody jak i w tym roku .Dobre i te 46 euruskow ,ale tak sie zastanawiam ,myslalam ze to jest stala kwota :)

nollewska 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 11:53 pm   

KarolinaG - nie zrozumialam, co masz na mysli piszac, ze zarejestrowalas dzieci dopiero teraz. Dlaczego urzad SVB prosi o zwrot zasilku rodzinnego? Musi ten fakt umotywowac. Napisz cos blizej na ten temat.
Magda W. - dodatek na dziecko (kindertoeslag 2008) wynosi srednio 82 euro zaliczkowo. Zobacz czy otrzymalas dodatek kindertoeslag czy zorgtoeslag. Gdyz otrzymana kwota zaliczkowa 46 euro wskazuje raczej na zorgtoeslag (czyli swiadczenia zdrowotne).

Magda W 

Wysłany: Pon Gru 29, 2008 9:29 pm   

Dostalam i zorgtoeslag i kindertoeslag oby dwa w kwotach ok 46 euro

silaczka 
Gaduła

Wysłany: Pon Gru 29, 2008 9:43 pm   

Ja tez juz dostalam pisemko ze wskazaniem kwoty...84e.

aymar 

Wysłany: Czw Sty 15, 2009 10:16 am   

Ja dostałem na 2 dzieci kwotę 110 euro (Mało) dochody mamy nie wysokie nic nam nie przekracza, mamy tez z zoną dofinansowanie do ubezp.wniosek na kindertoeslag składałem w zeszłym roku nic mi nie przyszło za zeszły rok mam tylko decyzje za 2009. Czy należą mi sie pieniadze za 2008 jeśli wniosek był składany w zeszłym roku?

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Czw Sty 15, 2009 10:25 am   

aymar napisał/a:
Ja dostałem na 2 dzieci kwotę 110 euro (Mało)

Ciagle malo i malo. ;-) Tyle dostales ile sie nalezy.W zeszlym roku bylo mniej bo bez wzgledu na ilosc dzieci byla to kwota 82 euro,wiec raczej kazdy powinien sie cieszyc,ze podwyzszyli.

aymar 

Wysłany: Czw Sty 15, 2009 10:28 am   

:073: no dobrze skoro tak uważasz a czy nalezy mi sie ten zwrot za tamten rok/ i czy mozna złozyć wniosek o jednorazową wypłatę tych pieniedzy?

Odpowiedz do tematu