NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kroliczek
Autor Wiadomość
angelika 
Gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 9:28 am   kroliczek

dostalam wczoraj kroliczka, ma 9 tyg. i mam takie pytanko, czy oproc zsuchej karmy mozna mu podawac warzywka?mam w domu brukselki czy nadaja sie one dla niego?i jeszcze jedno moze ma ktos pomysl na fajne imie dla malego milusinskiego?
Ostatnio zmieniony przez angelika Wto Sty 06, 2009 10:24 am, w całości zmieniany 1 raz  

puchatkowa 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 06, 2009 9:38 am   

Moj uwilebial natke marchwii, salate, ogorki lub same skorki z ogorka a z owocow to kochal banany :D Nie wiem jak brukselki, nigdy nie probowalam mu dawac, wiec nie wiem. Pamietaj ze krolik musi miec wapno i sol obowiazkowow i obcinaj mu paznokcie, jesli nie mialas wczesniej kroliczka to uwazaj na kable bo one lubia je gryzc ;]

Imie dla krolika to najlepiej Bobik bo w sumie nic wiecej nie robi tylko bobki sadzi :D
a co i jak dokladnie mozesz poczytac TUTAJ
Ostatnio zmieniony przez puchatkowa Wto Sty 06, 2009 9:42 am, w całości zmieniany 2 razy  

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 9:44 am   

Brukselki lepiej nie dawaj,poczytaj tutaj:

http://www.konijnen.nl/voer/groenvoer.htm

http://www.kazior5.com/druk/pokarm.html
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Wto Sty 06, 2009 9:47 am, w całości zmieniany 1 raz  

angelika 
Gaduła

Wysłany: Wto Sty 06, 2009 9:58 am   

jeszcze zapytam czy Wasze kroliczki maja caly czas miske z pokarmem, czy karmicie je o stalych porach?

puchatkowa 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 06, 2009 10:01 am   

moj mial caly czas miske zawsze pelna i pozostal miniaturka, nie jadl jak pies na umiar, tylko jak byl glodny :D ale kto wie, moze twoj to jakis obrzarciuch hihi

agata21229 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 10:35 am   

Podstawa żywieniowa królika to granulat,sianko i woda, dwa ostatnie powinny byc dostepne 24h.
Nigdy nie podawaj mu salaty poniewaz powoduje wzdecia,ktore sa bardzo bolesne dla uszatka.
Narazie nie podawaj mu zadnych warzyw,poniewaz jest jeszcze za maly.
Wiecej bardzo pomocnych informacji dotyczacych zywienia,pielegnacji i chorob znajdziesz na http://www.forum.kroliki.com/
angelika napisał/a:
jeszcze zapytam czy Wasze kroliczki maja caly czas miske z pokarmem, czy karmicie je o stalych porach?

Wskazane jest karmienie krolika o stalych porach np.codziennie o 10 rano.
W przypadku mojego króliczka,ma on granulat 24h i dziennie zjada swoja dozwolona ilosci,takze sadze,ze to jest indywidualna sprawa kazdego krolika i wlasciciela,lecz jak wiadomo ' co za duzo to nie zdrowo'
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez agata21229 Wto Sty 06, 2009 10:40 am, w całości zmieniany 1 raz  

angelika 
Gaduła

Wysłany: Śro Sty 07, 2009 3:54 pm   

dziekuje za odpowiedzi i jeszcze takie male pytanko, czy Wasze kroliczki lubia cieplo?jaka powinny miec temperature w pokoju?nasz kroliczek jeszcze troszke sie boi, chodzi sobie po domu, troszke sie slizga na podlodze, zabawnie to wyglada, wiec rozkladam mu kocyk i tam sobie myka ;)

agata21229 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro Sty 07, 2009 6:48 pm   

Witam ponownie:)
Temperatura pokojowa ok 18-22 stopni.
To normalne,ze maluszek sie slizga mojemu rowniez to sie zdarzalo,ale teraz to juz nic ,nie potrafi mu stanac na przeszkodzie 'przekica' doslownie wszystko;)
Poydrawiam

Odpowiedz do tematu