Lekarze holenderscy |
Autor |
Wiadomość |
martuska
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sty 07, 2009 11:15 pm Lekarze holenderscy
|
|
|
Ja mam bardzo duzy problem ze swoim lekarzem.Bylam 4 dni chora..goraczka, bole miesni i stawow, bol gardla taki ze nie moglam nic jesc i zadzwonilam do lekarza opowiezialam mu o moich objawach a on zwyczajnie powiedzial mi ze to grypa i nic nie nie zaradzi.jedyne jego slowa byly ``aspiryna``.po 5 dniach moj glos sie tak zmieil ze woglole prawie mowic nie moge i bylam na powtornej wizycie.Lekarz wyczanjnie powiedzial ze to wirus i kazal mi aspiryne na gardlo lykac.Opowiedzialam mu tez o sowich problemach z nerkami to stwerdzil ze za duzo spozywam napoi. Czy wszyscy holenderscy lekarza sa tacy??Jak znalezc normalnego lekarza krory bez problemu skieruje cie na badania itd... |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Śro Sty 07, 2009 11:32 pm
|
|
|
Martuska nie wszyscy ale wiekszosc.Ja wreszcie mam normalnego,ale poprzednia lekarka zawsze stwierdzala u mnie grype czyli samo przejdzie,jakby nie bylo innych chorob - zapalenia gardla,migdalow,oskrzeli.Kiedy mialam zapalenie zatok kazala mi robic inchalacje a to g... pomagalo.Moze masz jakis znajomych zeby popytac,zrobic wywiad na temat lekarzy? |
|
|
|
|
agnieszka1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 2:49 pm lekarze są różni
|
|
|
Witam,
Ja ze swojego doświadczenia widzę to mniej więcej tak - lekarze rodzinni w większości leczą wszystkie choroby paracetamolem. Jak się już dostaniesz do specjalisty, możesz liczyć na gruntowne przebadanie i diagnozę. Czekałam na wizytę u alergologa 8 miesięcy, ale było warto. Niestety nie trafiłam jeszcze na sensownego lekarza rodzinnego, chociaż byłam u kilku, znajomi też mają podobne odczucia. W Polsce nie są może lekarze same alfy i omegi, ale można liczyć na receptę z lekami i bardziej szczegółowe zalecenia, niż tylko że samo przejdzie.
Aga |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 7:22 pm
|
|
|
a znacie przyslowie leczone przeziebienie trawa 7 dni nie leczone tydzien ??
Polscy lekaze sie podniecaja by wypisac recepte tu oszczedzaja czyjs zoladek. |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

|
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 8:28 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | a znacie przyslowie leczone przeziebienie trawa 7 dni nie leczone tydzien ??
Oszczedzaja oszczedzaja ale na pewno nie moj zoladek. Z mojego doswiadczenia - Holenderscy lekarze nie zaszkodza ale i nie pomoga. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 9:42 pm
|
|
|
Popieram Witch1 ja mam podobne doswiadczenia.Nawet przyrzekłem sobie że w razie następnej choroby jadę do Polski do normalnego lekarza. |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 10:05 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | a znacie przyslowie leczone przeziebienie trawa 7 dni nie leczone tydzien ??
Nie przeziebienie tylko katar jezeli juz.Po drugie ty to chyba pozadnie chora nigy nie bylas skoro serwujesz takie zlote mysli. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 10:16 pm
|
|
|
Kazdy wie o co chodzi czy moze sie musismy wszyscy za slowoka lapac a moze lepiej za literki bedziemy sie lapac ???A moze jeszcze trzeba tobie bardziej sie rozdrobnic ?
W poprzednim poscie mi chodzilo o mysl siedzaca glebiej.
Co kraj to obyczaj . |
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Sty 08, 2009 10:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mariola 784
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 18 Sty 2008 Posty: 220
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 10:17 am
|
|
|
Na niedzieli znalazlam informacje o dwoch polskich lekarzach w holandii czy ktos juz kozystal kiedys z ich porad???? |
|
|
|
|
oliwek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 12:29 pm
|
|
|
agnieszka1 napisał/a: | Ja ze swojego doświadczenia widzę to mniej więcej tak - lekarze rodzinni w większości leczą wszystkie choroby paracetamolem. |
a polscy antybiotykami.....
Ciekawe co bardziej szkodzi? |
_________________ pozdrawiam, oliwek |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

|
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 12:41 pm
|
|
|
oliwek napisał/a: | agnieszka1 napisał/a: | Ja ze swojego doświadczenia widzę to mniej więcej tak - lekarze rodzinni w większości leczą wszystkie choroby paracetamolem. |
a polscy antybiotykami.....
Ciekawe co bardziej szkodzi? |
Oliwek jak najbardziej zgadzam sie z tym,ze polscy lekarze przesadzaja z antybiotykami.Zawsze mowilam i bede mowic - w Polsce przeginaja w jedna strone a tu w druga...ja bym to tak wyposrodkowala. |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 261
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 2:52 pm
|
|
|
alejesli jest to tylko grypa czy przeziebienie to ja nawet nie odwiedzam lekarzy bo mam sprawdzone sposoby domowe a moj znajomy lekarz zawsze powiada ze grype trzeba wylerzec a przeziebienie zwalczac kolosalnymi dawkami witaminy c wiec tak robie z soba i dziecmi i od kilku lat nam naprawde pomaga,owszem na poczatku nie bylo to proste bo mlodszy syn przez kilka lat bral antybiotyki i organizm byl za leniwy do walki ale dzisiaj juz nie mamy tego problemu . A tak szczerze mowiac odkad odstawilismy antybiotyki to i chorobsko sie nie czepia nas Wiem ze sa sytuacje kiedy trzeba pojsc do lekarza i wtedy tez dreptam ale tu jeszcze nie korzystalam z porad lekarskich i mam nadzieje ze zostanie tak Zycze wszystkim zdrowka |
|
|
|
|
RobKAM
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 4:30 pm
|
|
|
Zalezy czy choroba ma podloze wirusowe czy bakteryjne.Wirusa mozna jakos samemu zwalczyc ale bakterie raczej nie i w tym wypadku powinno sie przepisywac antybiotyk.WPolsce czesto i na bakterie i na wirusa daja antybiotyk.
Ja ostatnio z naszym mlodszym synem mialam przejscia chorobowe,ktorych naprawde nie zycze nikomu.Traf chcial,ze akurat pojechalismy do Polski i chyba dobrze,bo wyladowalismy na pogotowiu i dopiero tam uzyskalismy pomoc.Meczyl sie 4 tyg. w Nl a lekarz kazal jesc lody i paracetamol.Dla mnie takie podejscie jest po prostu nieludzkie.W Polsce na 3 dzien po podaniu antybiotyku byla wieeeelka poprawa.Schudl 2 kilo i wygladal jak wlasny cien.Po powrocie 3 tyg w zlobku i znow to samo bylo.Wizyta u lekarza rodzinnego i zle dobrany antybiotyk,ktory zalagodzil zapalenie ale nie wyleczyl.Kolejna wizyta i tym razem lek dobrze dobrany.Teraz siedzi w domu,bo chodzenie tydzien do zlobka i potem ciezkie chorowanie jest bez sensu.Oby tak dalej,bo nawet kataru nie ma a codziennie po 2-3 godzinki lata po dworzu juz od samego rana a wiadomo jak jest rano teraz "cieplutko".Pozdrawiam. |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 261
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 4:37 pm
|
|
|
RobKam ale wlasnie tak jest ze bakterie trzeba antybiotykiem ubic ale czesciej jednak zdarza sie wirusik niz bakteria. Zdrowka synkowi zycze tak wlasnie jest ze zlobkami i wierz mi nie tylko w Holandii w Polsce tez tak jest,moj syn chodzil do zlobka i wiecznie chory ale jak juz poszedl do przedszkola to i choroby sie skonczyly wiec albo dzieci wyrastaja a katarkow /sama w to watpie/albo poprostu chorych dzieci tam nie oddaja |
|
|
|
|
RobKAM
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 4:41 pm
|
|
|