Artysta zakpił z całej UE |
Autor |
Wiadomość |
sushi
Poczatkujacy

|
Wysłany: Wto Sty 13, 2009 10:55 pm Artysta zakpił z całej UE
|
|
|
Europejska mapa stereotypów - prowokacyjna wystawa w siedzibie Rady UE inaugurująca czeską prezydencję - okazała się mistyfikacją. Miała być projektem angażującym artystów z całej Europy... Tymczasem, ku "niemiłemu zaskoczeniu", zmontowana została w całości przez jednego czeskiego rzeźbiarza Davida Cerny'ego.
Na mapie ( poniżej ) widzimy m.in Polskę jako "kartoflisko" w którym na położony w okolicach miasta Torunia kopiec księża wbijają w ziemię tęczową flagę, będącą symbolem homoseksualistów. Ekspozycja utożsamia Bułgarię z turecką toaletą. Litwa oddaje mocz w kierunku swoich sąsiadów z Rosji , Niemieckie autostrady artysta ułożył w kształt do złudzenia przypominającą swastykę , Szwedów pakując do kartonu IKEA . Holandię pokazał jako całkowicie zalany malutki kraj , z którego wystają tylko meczety , zaś Włochom dostało się za miłość do piłki nożnej - trzymają ją na niedwuznacznej wysokości.
 |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła

Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Śro Sty 14, 2009 9:15 am
|
|
|
"Zakpił" ?
A ja twierdzę, że prawdę pokazał ! Szczególnie jeśli chodzi o Polskę. I tak ujął "to" delikatnie. |
|
|
|
|
sivom
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 17 Lut 2008 Posty: 73 Skąd: Emmen
|
Wysłany: Śro Sty 14, 2009 9:32 am
|
|
|
ja uwazam ze EU to przede wszystkim haslo ,,polaczyc, zjednac" a takie wystawy tylko i wylacznie dziela narody.
tylko...artysta to czlowiek innej kategorii pokazuje nam to czego nie widzimy lub zaslepienie i otumanieni nie chcemy widziec. ale czy siedziba rady eu jest dobrym miejscem na takie kontrowersyjne dziela? pozatym jak to jest czy my wszyscy tak bardzo nie nawidzimy ten unii? czy dla mnie niemiec dalej jest nazista? Kazdy sam musi sobie na te pytania odpowiedziec. |
|
|
|
|
magda81
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sty 14, 2009 9:33 am
|
|
|
Być może co niektórzy poczują się obrażeni,ale uważam, że powinno się na to spojrzeć humorystycznie i z dystansem do samego siebie. A że niektóre narody nie maja poczucia humoru... to już inna bajka Jedno zastrzeżenie .....byłoby to jeszcze ciekawsze gdyby Czesi na siebie również spojrzeli okiem satyryka, bo może właśnie dlatego innych szczypie ta wystawa w oczy? jak myślicie?
P.S. a Polską przecież próbuje kierować Pan "Wielki" z Torunia , a więc .... |
|
|
|
|
Iwonak01
Poczatkujacy Iwonak
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 29 Sty 2008 Posty: 34
|
Wysłany: Śro Sty 14, 2009 7:27 pm
|
|
|
A ja uwazam ze trafil w sedno czy sie to komus podoba czy nie.
Zastanawiam sie tylko na ktorym meczecie sie ulokowac ) |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Śro Sty 14, 2009 8:13 pm
|
|
|
W tej wystawie chodzi i pokazanie absurdów w krajach EU.I autorem poszczególnych obrazów nie jest jeden artysta lecz zaproszeni przez niego inni twórcy.Instalacja dot.Polski powstała w Polsce. |
|
|
|
|
LeGolas
Super gaduła

Pomógł: 11 razy Wiek: 36 Dołączył: 10 Lip 2008 Posty: 271 Skąd: Zwanenburg
|
Wysłany: Śro Sty 14, 2009 10:13 pm
|
|
|
Jędrzej śledź ten temat uważnie w internecie i TV. Okazało się że czeski artysta złamał zasady kontraktu i on to wszystko zrobił.Ale podsumowując: Miał rację. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Czw Sty 15, 2009 8:15 pm
|
|
|
LeGolas napisał/a: | Jędrzej śledź ten temat uważnie w internecie i TV. Okazało się że czeski artysta złamał zasady kontraktu i on to wszystko zrobił.Ale podsumowując: Miał rację. | Właśnie wczoraj w internecie wyczytałem że polska ekspozycja była pomysłem polskiego twórcy.Ale to internet więc wszysko mozliwe że to nieprawda |
|
|
|
|
LeGolas
Super gaduła

Pomógł: 11 razy Wiek: 36 Dołączył: 10 Lip 2008 Posty: 271 Skąd: Zwanenburg
|
Wysłany: Czw Sty 15, 2009 8:41 pm
|
|
|
Fakty: TVN24 |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Baska
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Sty 16, 2009 1:14 am
|
|
|
Wszystko jest pomyslem i dzielem czeskiego artysty. Uwazam, ze odwalil kawal dobrej roboty!
1. Uzyskal taki pr o ktorym tylko P.Hilton moze marzyc!
2. Czechy weszly z hukiem na prezydenture
3. Pokazal to, co tak naprawde niziny spoleczne UE mysla
Mysle, ze i tak mamy fuksa, ze nas "tylko" jako kartofalisko z pingwinami ukazal. Moglismy wyladowac znacznie gorzej, np jako busje vol met polen, brytyjskie zmywaki czy tez zlodzieje bmw... |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
|
|