Rotterdamse Volksuniversiteit |
Autor |
Wiadomość |
moniq
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 25, 2008 8:07 pm Rotterdamse Volksuniversiteit
|
|
|
Czy warto sie tam uczyc? Chcialabym gdzies ukonczyc szkole jezykowa, ale nie orientuje sie za bardzo gdzie moglabym to zrobic. Wiem,ze mam wiele mozliwosci, ale chcialabym to zrobic dobrze i w miare tanio. Poinformowano mnie,ze od momentu wejscia do EU nie mam mozliwosci nauki w albeda, ani zadkine (to sa szkoly tylko dla ludzi spoza EU). Zaproponowano natomiast nauke na koszt wlasny na Rotterdamse Volksuniversiteit. Czy ktos ukonczyl ta szkole, badz do niej uczeszczal? Prosze o opinie.
Czy moze powinnam wybrac inna szkole? |
Ostatnio zmieniony przez moniq Śro Cze 25, 2008 8:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Śro Cze 25, 2008 9:56 pm
|
|
|
Ja mam tam zamiar isc po wakacjach po namowie znajomej,ktora chodzi i trzeba przyznac ze robi postepy.Mnie sie wydaje ze tez wiele zalezy od grupy.czy ma duza motywacje czy ludzie chodza zeby tylko chodzic.Myslalas moze o TTC?Podobno kurs tez niczego sobie.
Jezeli chodzi o dofinansowanie od gminy to ja czekam juz poltora roku,bylam nawet na dwoch spotkaniach w Albeda.Niestety jak pani zobaczyla moj verb. to stwierdzila ze musi to skonsultowac i konsultuje...juz 3 miesiace,juz przestalam nawet wydzwaniac.Pojechalam do innej Albedy i tam osoba stwierdzila zebym sie nie ludzila,zwlaszcza teraz skierowaniem na kurs,bo jest ogromny naplyw Polakow ,zaproponowala oplacenie kursu z wlasnej kieszeni i odpisanie od podatku,cena w Albeda-5 tys. euro.Mnie sie wydaje ze jezeli ma sie motywacje to nauczyc sie mozna i w Albeda i w V.U..Moj maz uczyl sie sam w domu i dzisiaj mowi swietnie.Pozdrawiam. |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
moniq
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 5:56 pm
|
|
|
O tej szkole dowiedzialam sie najpierw w internecie, potem od znajomych i w gemeente. Wiem,ze nauczyciele sa ze szkol zadkine i albedy, wiec wydaje mi sie,ze byc moze faktycznie to dobra szkola. Cena tez nie jest odstraszajaca i najwazniejsze nie ucza jezyka obcokrajowcy, tylko rodowici holendrzy. Myslalam rowniez oczywiscie o TTC, ale ....jednak zdecyduje sie na kurs na uniwersytecie. Tak chyba bedzie najlepiej. Tutaj mozesz wszystko zobaczyc www.volksuniversiteit.nl/rotterdam.
Jesli chodzi o motywacje do nauki to roznie z nia bywa. Ja ja mam, ale...chyba brakuje mi raczej samodyscypliny. Najpierw czlowieka naucza,ze musi isc do szkoly i sie uczyc, bo musi, a potem mamy problemy z nauka samodzielna. I to jest chyba to Dlatego wydaje mi sie,ze ratuje mnie tylko szkola.
Gratulacje dla meza. Ile czasu zajela mu samodzielna nauka? Zapraszam na priv,albo gg a we wrzesniu na spotkanie w szkole. Ja dzisiaj zapisuje sie na wrzesien (oczywiscie najpierw przez internet), zeby miec juz problem z glowy Pozdrawiam |
|
|
|
|
RobKAM
|
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 7:11 pm
|
|
|
ok,czyli gg,z motywacja to chodzilo mi glownie o inne osoby w grupie bo czasami zdarza sie ze jak zacznie sie zadawac pytania to kreca nosami ze sie jest nadgorliwym hehehe |
|
|
|
|
judytka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 10:24 am
|
|
|
Hej,
Mój mąż i znajomi brali udział w kursach języka holenderskiego na Volksuniversiteit. Polecam. Aczkolwiek poziom kursów i zadowolenie kursantów zależą od prowadzącego. Jedni byli zachwyceni, inni mieli zastrzeżenia. Jednak moja opinia to jeżeli chcesz naprawdę się nauczyć to po prostu musisz się zaangażować i poświęcić dużo czasu na naukę, wtedy na pewno osiągniesz cel. Powodzenia. |
|
|
|
|
moniq
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 5:15 pm
|
|
|
Dzieki judytka. Potrzebowalam potwierdzenie,ze dobrze robie zapisujac sie wlasnie tam, bo naczytalam sie roznych opini o roznych miejscach (chodzi oczywiscie o nauke NL). Wczoraj sie zapisalam i mam nadzieje,ze nie bede zalowac swojej decyzji |
|
|
|
|
AnnaW
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 7:53 pm
|
|
|
Trzeba pamietac o tym ze na Volksie w Rotterdamie nauczycielami sa tez ludzie z Surinamu (na poziomie: 3, 4 oraz 5 ) na nizsysz nie wiem, ich akcent znacznie rozni sie od tego ktory slyszymy na codzien i trzeba sie przyzwyczaic, ale ja bylam bardzo zadowolona z naszej nauczycielki i pozytywnie zdalam NT2(programma II) po 4 poziomie. |
|
|
|
|
RobKAM
|
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 7:56 pm
|
|
|
Ale to chyba normalne, przeciez jestesmy w Holandii. |
|
|
|
|
AnnaW
|
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 9:39 am
|
|
|
RobKam czy Twoj post odnosi sie do mojego postu....bo nie rozumie co jest normalne |
|
|
|
|
r'dam girl
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lip 16, 2008 8:21 am
|
|
|
Jesli wybraliscie Volksuniversiteit w Rotterdamie to nie wybierajcie pana Olivera jako nauczyciela. Ja bylam u niego na 1 poziomie, na poczatku bylo ok, ale juz tak gdzies po 10 lekcji jego praca na zajeciach polegala glownie na sprawdzaniu zadan domowych, do ktorych odpowiedzi byly na koncu ksiazki. I tylko sporadycznie poprawial zla wymowe.
Ale moja kolezanka chodzila tam na zajecia do pewnej pani (ale nie wiem jak sie ona nazywa) i byla zadowolona. babka nawet robila im male wejsciowki i sprawdziamy. |
Ostatnio zmieniony przez r'dam girl Śro Lip 16, 2008 8:23 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
AnnaW
|
Wysłany: Śro Lip 16, 2008 5:55 pm
|
|
|
Ja polecam nauczycielke E.A. Plet, naprawde fajna nauczycielka, zaczela wyklady podobnie jak ten nauczyciel o ktorym mowa powyzej, ale postawilismy sie jej ze nie podoba sie nam taki tok nauczania i zmienila lekcje, zrobila dokladnie tak jak chciala grupa i naprawde duzo sie nauczylismy. Wedlug niej kazda grupa ma inne zapotrzebowanie i niektorym sie podobalo na kazdej lekcji sprawdzanie zadan, gdzie odpowiedzi sa na koncu ksiazki.
Niestety, pani Plet naucza od poziomu 3 wzwyz. Nauczycieli nizszego poziomu nie znam. |
|
|
|
|
linda85
Poczatkujacy
Wiek: 39 Dołączyła: 12 Sty 2009 Posty: 34 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Sob Sty 17, 2009 9:32 pm
|
|
|
hej a czy ktos moglby mi jeszcze cos powiedziec o tej szkole?na przyklad ile kosztuja takie zajecia i kiedy nalezy sie zapisywac?bo rozumiem ze jedne zaczynaja sie we wrzesniu,a czy sa jakies inne terminy rozpoczecia? |
|
|
|
|
RobKAM
|
Wysłany: Sob Sty 17, 2009 10:58 pm
|
|
|
linda85 napisał/a: | hej a czy ktos moglby mi jeszcze cos powiedziec o tej szkole?na przyklad ile kosztuja takie zajecia i kiedy nalezy sie zapisywac?bo rozumiem ze jedne zaczynaja sie we wrzesniu,a czy sa jakies inne terminy rozpoczecia? |
http://www.volksuniversiteit.nl/rotterdam/ |
|
|
|
|
linda85
Poczatkujacy
Wiek: 39 Dołączyła: 12 Sty 2009 Posty: 34 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Sob Sty 17, 2009 11:42 pm
|
|
|
RobKAM napisał/a: | linda85 napisał/a: | hej a czy ktos moglby mi jeszcze cos powiedziec o tej szkole?na przyklad ile kosztuja takie zajecia i kiedy nalezy sie zapisywac?bo rozumiem ze jedne zaczynaja sie we wrzesniu,a czy sa jakies inne terminy rozpoczecia? |
http://www.volksuniversiteit.nl/rotterdam/ |
dzieki,adres stronki juz mam.pewnie gdybym znala holenderski to nie musialabym sie zapisywac do szkoly:) a jakies konkrety od ludzi,ktorzy tam uczeszczaja badz uczeszczali? |
|
|
|
|
RobKAM
|
Wysłany: Nie Sty 18, 2009 12:28 am
|
|
|
linda85 napisał/a: |
dzieki,adres stronki juz mam.pewnie gdybym znala holenderski to nie musialabym sie zapisywac do szkoly: |
Ale tam masz takie okienko learn dutch i masz po kolei terminy podane kursow,w lutym sie zaczynaja.Jak bedziesz miala problem ze znalezieniem to daj znac ,przepisze tutaj. |
|
|
|
|
|