NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskryminacja Polaków
Autor Wiadomość
m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Sty 19, 2009 9:38 pm   

Magda W napisał/a:
.Natomiast niedawno chcielismy kupic auto za ok 11000 to bank zaoferowal nam 7500 tys co nas niezadowolilo a jakbysmy chcieli kupic tansze auto to wtedy dal by pozyczke ale tez nie calosc tylko jaksa czesc nie wiadomo co jest grane calosci nie chcieli dac :072:

Ja mialem podobnie - poszedlem do ABN i tam ... moga mi dać max moje ~2.5 pensje netto z oprocentowaniem 12% - sorry ale mniejsze mam na karcie kredytowej (notabene tez z ABN)...
Poszukalem przez brokera i wzialem kredyt w InterBank gdzie moja zdolnosc kredytowa wyliczyli 2.5 raza wyzsza niz ABN i do tego oprocentowanie nizsze niz w ABN...
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pon Sty 19, 2009 9:48 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Jan 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 19, 2009 9:40 pm   

Chodzilo mi o osobe ktora mi pierwsza odpowiedziala BAILEYS ,to nie bylo do Ciebie.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Sty 19, 2009 9:42 pm   

Chciaz teraz chce sobie kupic wzmacniacz do kina domowego... Moze sprobuje znow raty w MM... Ciekawe czy teraz mi przyznaja...

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

RobKAM 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 9:46 pm   

Jan,my tez bralismy na raty w media,tez nas sprawdzali i kredyt dostalismy z lasera,problem tkwi w braku pobytu a nie w narodowosci bo skoro by tak bylo to nikt by z Polakow nie dostawal nic na raty.Moim zdaniem ich procedury maja sens i zabezpieczaja ich przed niesplacaniem rat .

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 9:47 pm   

Jan napisał/a:

Moze Tobie sie nie zdarzylo to ale niestety znam wielu ludzi ktorzy mieli pecha trafic na kogos kto nie za bardzo lubi polakow - poczawszy od Rabobanku ktory w wielu przypadkach odmawial otwierania kont

A czy oni to robia bez powodu?Jak myslisz,dlaczego oni tak postepuja z Polakami??

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 9:48 pm   

JAn ja niejestem anty jak nie zwrociles uwagi poczytaj moje posty . Staram sie jak moge ludzio nowym tu pomoc .
A jak dlugo tu jestem ? dlogo ponad 20 latek.
Tak sie sklada ze i ja mialam kiedys nieprzyjemnosci z powodu mojego pochodzenia.
Ale ja juz sie czego tu nauczylam co ty jeszcze musisz sie uczyc . Pozatym kazdy kto tu sie wypowiada ci powiedzial ze tu liczy sie tylko to co jest potwierdzone stempelkiem , lub jakims papierkiem . Poprostu wiatraki w tym sie lubuja. To bylo dlugo przed fala przyjerzdzajacych tu "obcokrajowcow"i jeszcze dlugo tu tak zostanie.
Nie robilam sie nigdy na sile na HOlendra ale wiesz jak ty bedsziesz tu polowe swego zycia tu wychowasz dzieci i bedziesz mial wnoki jak i ja sam zauwazysz ze polakiem jestes tylko z pochodzenia a i holendrem tylko z obywatelstwa.
A i oczywiscie jak sie tu przebywa tyle lat zmieni sie kazdemu psychika i podejscie do zycia .

LeGolas 
Super gaduła

Wysłany: Pon Sty 19, 2009 10:00 pm   

Uwierz nie tylko Tobie nie chcą dawać.Znajomy holender na kierowniczym stanowisku - wypłata jakieś 3.000 na ręke - żadnych zadłuzen i nie dostał kredytun własnie w MM na nowy Tv.Banki się boja w zwiazku z kryzysem gospodarczym.Tak samo jak w NL nie dostanies znp teraz kredytu w 100 % i więcej na nieruchomość...

Kurt Cobain

Jan 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 19, 2009 10:19 pm   

Baileys: Wiem ,ze sie zmieni psycha ale ja np.obywatelstwa bym nie przyjal bo tak czy inaczej
zawsze bede Polakiem czy mam paszport taki czy taki.
Moze napisalem ostro,sorry ale tez nie takiej odpowiedzi sie spodziewalem bo troche mowiac zostalem zaliczony jako kolejny krzykacz.
Po prostu wk.... sie bo robie wszystko by byc tu legalnie ale tez chce oczekiwac ,ze czlowiek bedzie normalnie traktowany.
W Polsce robilem imprezy sportowe na 5000 tys ludzi,transmitowane przez tv i wyszlo na to ,ze co bym robil to i tak niczego sie nie dorobie w Polsce bo ludzi z tego towarzycha w zyciu nie przebije.
Oni byli tez motorem tego ,ze w koncu uslyszeli - albo mnie traktujecie normalnie albo jade do Holandii zapieprzac przy pomidorach - od tego zaczynalem.
W odpowiedzi uslyszalem,ze nie stac na na zatrudnienie Ciebie (mowi to ktos kto ma firme w pierwszej dziesiatce najlepszych film multibrokerskich w Polsce...).
Wiec tez jestem bardzo wyczulony na robienie czlowieka w balona i na takie akcje,ze pomimo tego ,ze jestes wzgledem kogos uczciwy to i tak ktos cie wywali w powietrze.
Dlatego tez moja reakcja na owa sytuacje w MM wydaje sie chyba normalna.
Wracajac do tych ludzi to moge im tylko podziekowac ,ze pokazali mi droge by w koncu zajac sie samym soba - Holandia mimo tego jaka jest to do Polski niestety nie zamierzam wracac.

Pozdrawiam
PS.Co do zabezpieczen ze strony bankow to fakt - niektorzy z Polakow przez swoje "operacje" wyjatkowo wyrobili nam opinie.To uderza niestety nie w tych cwaniakow tylko w tych ktorzy zapieprzaja uczciwie po 6 lub 7 dni w tygodniu do ktorych ja naleze.
Ostatnio zmieniony przez Jan Pon Sty 19, 2009 10:21 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Sty 19, 2009 10:23 pm   

Jan napisał/a:
PS.Co do zabezpieczen ze strony bankow to fakt - niektorzy z Polakow przez swoje "operacje" wyjatkowo wyrobili nam opinie.To uderza niestety nie w tych cwaniakow tylko w tych ktorzy zapieprzaja uczciwie po 6 lub 7 dni w tygodniu do ktorych ja naleze.

Złote słowa... Kwintesencja tego posta...
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pon Sty 19, 2009 10:23 pm, w całości zmieniany 1 raz  

RobKAM 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 10:43 pm   

Cytat:
Jan napisał/a:

Złote słowa... Kwintesencja tego posta...

Masz racje Marcin.
Janie,ja znam takich co tez tyraja po 6 dni w tyg ale cwaniakuja na lewo i prawo.Bank niestety to nie wrozka i nie potrafi ocenic do ktorej grupy sie nalezy.

Reusel 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Sty 24, 2009 6:05 pm   

Cytat:
Uwierz nie tylko Tobie nie chcą dawać.Znajomy holender na kierowniczym stanowisku - wypłata jakieś 3.000 na ręke - żadnych zadłuzen i nie dostał kredytun własnie w MM na nowy Tv.Banki się boja w zwiazku z kryzysem gospodarczym.

Zgadza sie!
To nie ma nic wspolnego czy jestes jako polski czy chinski klient w Media Markt.

Ja mam jedna regule , nie stac mnie to nie kupuje! - jak uzbieram to dopiero kupie.

Przez takich jak ty i takie firmy jest teraz kryzys na calym swiecie :021: :021: :021:

Kasy nie maja a chca jezdzic dobrymi autami i w willach mieszkac.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Sty 24, 2009 7:12 pm   

Akurat kolezanko krach kredytowy jest przez cos zupelnie innego - dawano kredyty ludziom ktorzy nie mogli ich splacic, nie sprawdzano wiarygodnosci kredytobiorcow, dawano kredyty pod zastaw nieruchomosci gdzie wartosc nieruchomosci byly przeszacowane.
To cale zamieszanie nie jes takie proste jak Ci sie wydaje.

Pozatym brak kredytow => stagnacja => brak wzrostu gospodarczego => kryzys

Jak mylisz, czemu wszyscy kombinuja jak zmusic banki do dawania kredytow?

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Dawid.S 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Sty 24, 2009 7:18 pm   

Reusel dobry tekst, stary nie wiem ile ty masz lat, ale wiedza jeśli chodzi o ekonomie to chyba na poziomi 6 kl. podstawowej/ 1 gim. Może zaczne od willi, ludzie, którzy biorą kredyt na wille, dobre auto, wiedzą, że muszą to jakoś spłacić, konkretniej z czegoś, a bank, bez upewnienia się, że mają z tego "czegoś" zapłacić kredytu im nie da, przy dużych pożyczkach, śa inne procedury niż przy takie o jakiej tutaj mówimy na tv. Następna sprawa, kryzys między innymi jest przez tych z klasy, że tka powiem najniższej, jeśłi chodzi o zarobki, dostawali kredyty, których na pewno nie mogli by spłacić, chociaż z drugiej strony do wina idiotów pracujących w bankach, tylko zysk i prowizja, a czy należności zostaną spłacone, to niech sie bank martwi..

edit
widze, ze ktoś mnie ubiegł
Ostatnio zmieniony przez Dawid.S Sob Sty 24, 2009 7:22 pm, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 7:33 pm   

Jan napisał/a:

opinie musisz pomnozyc przez kryzys a otrzymasz odpowiedz na twoj stres w zwiazku z pozyczka.
A ciezkia praca i uczciwoscia bedziesz nietety musial sie dlugo udowadniac tu w nl,a za to podziekuj cwanym rodakom .Ja ci nie zazdroszcze teraz tu zaczynac . Na poczatku nie mialam lekko a teraz wiedzac co juz przeszlam to moge tylko podziwiac tych ktorzy tu chca sie teraz osiedlic i ulozyc zycie.
P.S.
Moje odpowiedzi nie zawsze sa jak ktos by oczekiwal ale sa niestety z zycia (w NL )wziete .
Moze czasem nie moge znalesc slow by cos odzwierciedlic w j. polskim ale uwierz mi nie tylko ludzie sie zmieniaja . Terazniejesze slownictwo polskie jest mi w 1/3 nie znane. ( Robie sie poprostu stara sliwa :028: )

Reusel 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Sty 24, 2009 7:37 pm   

Cytat:
To cale zamieszanie nie jes takie proste jak Ci sie wydaje.

Zgadza sie! Sytuacja jest zagmatwana i niewiadomo jak to sie stalo i o co chodzi :061:

Rozsmieszaja mnie jedynie w televizji wypowiedzi i komentarze dawane po zalamaniu finansowym przez renomowanych ekonomistow a nawet noblistow z ekonomii:
twierdza oni i przewiduja ze bedzie gorzej

A ja sie pytam czemu te madrale swoich prognoz nie mogli powiedziec przed zalamaniem finansowym ??
Teraz przeciez kazda sprzataczka wie ze bedzie gorzej :036: Nie trzeba byc noblista z ekonomii .... no ale zboczylam z tematu

Cytat:
ludzie, którzy biorą kredyt na wille, dobre auto, wiedzą, że muszą to jakoś spłacić, konkretniej z czegoś, a bank, bez upewnienia się, że mają z tego "czegoś" zapłacić kredytu im nie da

no niestety w USA tak nie bylo!!
a co do kredytow na wille to przeciez wUSA ludzie kupywali piekne wille na kredyt i pierwsza rate do splacenia mieli po 3 latach!!
Tak wiec mnostwo osob zylo ponad stan i nie za swoje pieniadze !!
Ostatnio zmieniony przez Reusel Sob Sty 24, 2009 7:39 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu