Serial Londynczycy |
Autor |
Wiadomość |
Sebek
|
Wysłany: Czw Sty 22, 2009 10:21 pm Serial Londynczycy
|
|
|
Dzisiaj zakonczyla sie emisja Londynczykow. Ciekaw jestem, czy ogladaliscie ten serial?
Czy widzicie jakies analogie z naszym zyciem w Holandii? Czy losy Amsterdamczykow, Roterdamczykow etc. maja cos wspolnego z londynskim odpowiednikiem?
Wiem, ze powiecie, ze w serialu troche przerysowano rzeczywistosc (nawet byly protesty do tvp od emigracji w UK), ale napewno znajdzie sie cos co szczegolnie Wam sie spodobalo/badz nie . |
|
|
|
|
Dorisben
Super gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 209 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Sty 22, 2009 10:39 pm
|
|
|
po zakonczeniu ostatniego odcinka dzis, powiedzialam do mojej corki : to o takich samych sierotkach jak my tutaj, tyle tylko, ze w innym miejscu...
Bardzo podobal mi sie ten serial, czekam na dalsze odcinki... Wiadomo, ze wszystko bylo przecukrzone ale namiastka prawdy jest. Nasze losy na obczyznie przeplataja sie bardzo dziwnie... i w rozne kierunki ida... Tracimy rodziny, zyskujemy je, rozwijamy samych siebie-bardziej niz byloby to mozliwe w PL. Moze nakreca HOLENDROW-zglaszam sie jako aktor |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Sty 22, 2009 10:41 pm
|
|
|
Mnie sie podobaly dwie sceny... Jak para "odstapia" prace ktorej nie ma i drugie jak panienka odbiera telefon od siostry i mowi tak pracuje jest super bla bla bla a naprawde nie ma gdzie spac....
Wot - realia. Kiedys byl fajny artykul w Duzym Formacie (wyborcza) o emigracji - ale tej ktora mozna spotkac spiaca na parkingach/lawkach i kombinujacej jak tu nazbierac na Sidera. |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Sty 22, 2009 10:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Czw Sty 22, 2009 10:46 pm
|
|
|
Witam ,ale Polskie żarcie z takiej przyczepy czemu nie? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Sty 22, 2009 10:47 pm
|
|
|
A to tez bylo dobre Idealna nazwa |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Sebek
|
Wysłany: Czw Sty 22, 2009 10:56 pm
|
|
|
Dobry byl motyw z Wieskiem, ktory codziennie ogladal fotki swojej dzialki w PL, przy okazji saczac Zubrowke
Mimo tych przerysowan, o ktoch wspomnialem - rzeczywisci serial oddaje ducha emigracji. Sa wsrod nas Ci , ktorym sie udalo, jak rowniez tacy, ktorzy mieli mniej szczescia. Osobiscie bardzo mocno odebralem sceny, ktore pokazywaly polska rzeczywistosc po powrocie. Czesto tesknie za PL, ale gdy juz tam jestem to wiele rzeczy mnie drazni. |
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 3:00 pm
|
|
|
Ja myśle ze w przypadku polakow w holandii jest identycznie ,jak zreszta i w Pl Z kazdego zycia z kazdej rodziny mozna serial stworzyc gdziekolwiek by to nie było A co do Londyńczykow to owszem -podobał mi sie i mam nadzieje ze bedzie cd.. |
|
|
|
|
aymar
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 7:33 pm
|
|
|
dobrze , ze pokazanych jest kilka stron emigracji... |
_________________ Bóg często nas odwiedza,ale przeważnie nie ma nas w domu... |
|
|
|
|
jawitta
Gaduła jawitta

Pomogła: 4 razy Wiek: 44 Dołączyła: 12 Maj 2008 Posty: 103
|
Wysłany: Nie Sty 25, 2009 2:24 pm
|
|
|
Witam o serialu dowiedziałam się z YouTube i to całkiem przypadkiem . Bardzo ciekawy serial który opowiada o emigracji polaków . Czy jest w nim zawarta prawda ??? Moim zdaniem tak może nie całkowita ale częściowa . Najfajniejsze jest tu to, że bohaterowie grają tu jak we własnym życiu, tzn. bez ceregieli, pokazują swoje emocje, pragnienia, wady i zalety, takie prawdziwe "ja" . Polecam i zachęcam do oglądania |
_________________ "Korzystaj z każdego dnia , nie pytaj o to, co jutro przyniesie " |
|
|
|
|
clauditka
Nieśmiały użytkownik clauditka

|
Wysłany: Wto Sty 27, 2009 6:22 pm
|
|
|
a czy słyszeliscie ze mieli równiez nakręcic film o Polakach zamieszkałych w Holandii??? |
|
|
|
|
Ewa P

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 18 Lut 2008 Posty: 546 Skąd: NL
|
Wysłany: Wto Sty 27, 2009 7:24 pm
|
|
|
Nie słyszałam, a skąd takie wieści?? |
|
|
|
|
mariusz29l
Poczatkujacy

|
Wysłany: Wto Sty 27, 2009 8:02 pm
|
|
|
Od dwóch lat mieszkam w Londynie, nie ma co ukrywać w serialu została pokazana cała prawda o życiu tu taj. W tym roku planuje zmienić UK na NL . Jakieś doświadczenie w życiu na emigracji mam wiec może zamiana kraju wyjdzie mi na dobre. |
_________________ A State Of Trance !!! |
|
|
|
|
Ewa P

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 18 Lut 2008 Posty: 546 Skąd: NL
|
Wysłany: Śro Sty 28, 2009 11:53 am
|
|
|
Ja mieszkałam wcześniej w Irlandii, i muszę przyznać że rzeczywiście serial nawiązuje bardzo do rzeczywistości irlandzkiej, mimo że jest o Londynie akurat, bo tam ta cała emigracja się rozpczęła. W tv mówili, że scenariusze są pisane na podstawie autentycznych faktów, gdzie ludzie opisują swoje przypadki...
W każdym razie ciekawa sprawa z tm serialem..tylko chyba jedna się nie do końca zgadza.. w serialu wszyscy Polacy mówią super po angielsku...w rzeczywistości chyba tak nie jest do końca..
Pozdrawiam |
|
|
|
|
marta81
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 12 Lut 2007 Posty: 67 Skąd: Delft
|
Wysłany: Śro Sty 28, 2009 12:07 pm
|
|
|
Zaintrygowaly mnie Wasze wypowiedzi i postanowilam obejrzec serial, ale...Na youtube jest niewiele odcinkow, google kieruje do platnej tvp. Czy ktos z Was wie, gdzie moge zobaczyc ten serial? Dzieki. |
Ostatnio zmieniony przez marta81 Śro Sty 28, 2009 12:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Sty 28, 2009 1:02 pm
|
|
|
http://peb.pl/seriale/394...-2008-a-37.html |