NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskryminacja Polaków
Autor Wiadomość
1monika12 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sty 29, 2009 6:53 pm   

Tymek napisał/a:
1monika12 jakoś mi się nie chce wierzyć. Chyba tylko starasz się
podniecić ludzi na forum ... totalna bzdura. Raczej nie pochodzenie a zarobki nie
pozwoliły na kredyt, ale tak to jest jak z niską pensją idzie się po 100 calową plazmę ;)

Drogi Tymku !
Pan w sklepie nie pytał o dochody ale o obywatelstwo ! Jeszcze raz do twojej informacji;niczego nie sprawdzał ,nie wołał żadnych dokumentów (tych świadczących o wysokości dochodów również ),tylko spytał o obywatelstwo.

I nie staram się nikogo podniecać.Myślę że niestety zaczynamy mieć "złą markę".

[ Dodano: Czw Sty 29, 2009 6:59 pm ]
A i jeszcze jedno-nie mam żadnych kredytów ani nieuregulowanych zobowiązań finansowych !

Tymek 
Gaduła

Wysłany: Pią Sty 30, 2009 8:46 am   

To trzeba było żądać rozmowy z menagerem, bo oni są tutaj bardzo posrani na temat
nietolerancji rasowej, narodowościowej, wyznaniowej itp. Więc można było w ten sposób
rozwiązać problem.Narodowość nie ma znaczenia przy udzielaniu kredytu, jakoś nigdy nie
miałem z tym problemu a wręcz przeciwnie, byli bardziej pomocni i bardziej mili.

alicja2911 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 10:15 am   

Tymek napisał/a:
To trzeba było żądać rozmowy z menagerem, bo oni są tutaj bardzo posrani na temat
nietolerancji rasowej, narodowościowej, wyznaniowej itp. Więc można było w ten sposób
rozwiązać problem.Narodowość nie ma znaczenia przy udzielaniu kredytu, jakoś nigdy nie
miałem z tym problemu a wręcz przeciwnie, byli bardziej pomocni i bardziej mili.

Popieram.Ja rowniez nie spotkalam sie z tym,zeby czegos nie dostac lub nie zalatwic bo jestem z Polski.Raczej ludzie byli bardziej uprzejmi ,starali sie pomoc.
Ale to tylko moje doswiadczenie.
Pozdrawiam

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pią Sty 30, 2009 10:27 am   

Ale jak ktos przychodzi z postawa roszczeniowa "mnie sie kredyt nalezy i juz" to moze byc prawie pewien ze nic nie zalatwi... A postawa roszczeniowa to jest ulubione podejscie naszych rodakow - niestety.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

1monika12 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Sty 31, 2009 6:16 pm   

Moja postawa z pewnością nie była roszczeniowa,jakiś czas temu w tym sklepie sprzedawca sam proponował zakupy na raty(z których nie skorzystałam),teraz niestety było tak jak pisałam.Wystarczył najwyrazniej polski akcent.
Słyszałam że "zapobiegliwi " Polacy potrafili wziąć sprzęt na raty w kilku sklepach i wyjechać z Holandii.Może właśnie to jest powód ostrożności banków.
Jak dla mnie sytuacja była żenująca,nie sądzę żebym kiedykolwiek próbowała zakupów ratalnych.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 6:48 pm   

1monika12,
Cytat:
Polacy potrafili wziąć sprzęt na raty w kilku sklepach i wyjechać z Holandii

Fakt ze ci ludzie mieszkaja w Polsce czy gdzies tam ... jeszcze nie przesadza o tym ze ten oszukanczy proceder ujdzie im bezkarnie
przeciez dluznikow sciga sie juz z mocy prawa,
nie na darmo powstalo transgraniczne sciganie dluznika
skoro POLSKA mozna scigac dluznika w Holandii
to mozna rowniez i w Polsce!
:035:

arni 102 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Sty 31, 2009 8:04 pm   

ja dzis mialem niespodzianke .pare dni temu zamuwilem cos z internetu konkretnie z otto i prosilem o sprzedaz na raty. w czwartek dostalem pismo ze jak wplace 70% wartosci zamuwienia to reszte dostane na raty i olalem ich bo jak stac mnie na 70%to i na reszte tez.a tu dzisiaj niespodzianka podjechal samochud pod moje drzwi i wreczono mi paczke a w niej moje zamuwienie w otto(bez zadnego pokwitowania odbioru).zaraz tam zadzwonilem ze ja nie zaplace tej kwoty ktura zadaja ale pani mi odpowiedziala ze poszli jednak na moj uklad na raty

Izula25 
Poczatkujacy
Być albo nie być...

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 2:40 pm   

Wiecie co ja myślę że nasi kochani rodacy zapracowali już na taka opinie o całej Polsce.Tak samo w Polsce polacy traktują cyganów,rumuńców i innych biedniejszych ludzi,więc co się dziwić Holendrom.Ja oczywiście nie bronie nikogo tylko z doświadczenia wiem że w dużych miastach typu,roterdam,amsterdam ,haga itd.polaków traktuje sie inaczej.Jest tam nas bardzo dużo i inaczej nas widzą.Ja mieszkałam w roterdamie i widziałam jak traktują nas ludzie.Miezkałam i mieszkam teraz w małej miejscowości ,w takim małym miasteczku i nigdy nie spotkałam sie z dyskryminacją polaków.Umiem bardzo słabo angielski a holenderskiego wcale,jak poszłam założyć sobie konto w postbanku,to atmosfera była zajeb....,te panie same mi pomogły,pokazując i tłumacząć wszytko tak abym zrozumiała,wspomne iż angielski lepiej rozumiem niz mówie.Jak kupowałam mikrofale w sklepie także pan który nas obsługiwał był przemiły,i tak jest w każdym miejscu,nawet w restauracjach.Więc mi sie zdaje że w więszych miałstach holendrzy są uprzedzeni do polaków bo polacy sami na to zapracowali.Mieszkając w roterdamie koleżanka z pracy wyciągneła nas do pabu o nazwie Amstel,twierdząc że tam miło,fajnie i ludzie super.Jak poszliśmy i to co zobaczyłam co polkiiii i polacy tam wyprawiają to aż zaniemówiłam.Ochroniaż wyżucił połowe sali polaków z tej dyskoteki.Nie wiem może trafiłąm na taki dzień ale wiem jedno nigdy tam nie poszłam,bo wstyd mi było jak to widziałam.

ginger 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 9:23 am   

co wy na to??
http://finanse.wp.pl/kat,...,wiadomosc.html

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 8:04 pm   

ginger napisał/a:
co wy na to??
http://finanse.wp.pl/kat,...,wiadomosc.html
Juz wiadomo że ten projekt nie przejdzie.Nie dlatego ze krzywdzi Polaków,ale dlatego że buntują sie holenderscy pracownicy,którzy nie bedą konkurencyjni.Biura skasują od firm te same pieniadze,a Polakom zapłacą jeszcze mniej.To miał byc interes tylko dla pośredników.
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Pią Lut 06, 2009 8:05 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Wojtek Z
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lut 13, 2009 8:45 pm   Re: DYSKRYMINACJA POLAKÓW

Jan napisał/a:
Witam!
Dziś byłem w sklepie sieci Media Markt i czając się od dłuższego czasu na trochę większy telewizor zapragnałem wziąść na raty plazme za 757euro.
Miły Pan sprzedawca wypisał rachunek i poprosił o udanie się do punktu informacji i tu trochę sytuacja się zrobiła dziwna.
Pani wzięła moje dokumenty tj.holenderskie prawo jazdy+karte do holenderskiego konta,zrobiła ksero,zadała kilkanaście pytań dot.pracy i innych rzeczy (jak długo jestem w Holandii - prawie 2 lata,od kiedy pracuje-od 1,5 roku) i wysłała formularz przez internet i za moment dostała odpowiedź ,że MOGĘ SIĘ W DUPĘ POCAŁOWAĆ bo nie skredytują mi telewizora.
Rzekła przy tym,że niestety bank nigdy nie uzasadnia dlaczego.
Na ekranie monitora widziałem w internet explorerze strone LASER NEDERLAND - to chyba jakas popularna siec kredytowa.
Poczułem się jak szmata bo pierwszy raz w zyciu odmowiono mi kredytu na jakas bzdure.
Pojechalem do Haarlemu do innego sklepu i znalazlem tansza plazme za 599e.
Rzekłem miłemu Panu ,ze chce wplacic od razu 200 euro na koszt tej plazmy.
Koleś zrobil to samo co babka i niestety po 10 minutach przyszedl z faksem i rzekl,ze niestety to samo.
Kredyt na 400 euro i go k.... nie dostalem !
Nie chodzi tu o te marne pieniadze - jutro lub pojutrze kupie za gotówke (chodzilo mi o to by na raz nie wywalic tej kasy tylko cykac tak ze sie jej nie odczuje nawet) tylko o to ,ze zostalem potraktowany jak jakis zlodziej.
Facet ze sklepu pokazal mi faks i powiedzial sorry ale nie ma tu wyjasnienia i podal mi numer tej operacji i telefon bym wyjasnil sprawe bo sam byl zdziwiony.

Widać sa rowni i rowniejsi a Polak powinien nawet sie nie wyglupiac idac po pozyczke.

Macie podobne doswiadczenia?

Witaj kolego.Czym sie tak stresujesz???Gdybys troche obserwowal co sie dzieje w europie i w hollandii to bys wiedzial,ze panuje calkiem niezla recesja i nie tylko ty ale cala masa ludzi i firm ma problemy z kazdym kredytem. a jezeli chodzi o taka ilosc pytan to jest normalna procedura!!! to nie sklep tylko kredytodawca o tym decyduje,tak jest wszedzie i na calym swiecie.Wiec nie ma co przesadzac z ta DYSKRYMINACJA.Najlepiej wyciagnac zywa gotowke i zaplacic.Pozdrawiam.

agnieszka1975 
Poczatkujacy
bedzie lepiej

Wysłany: Pią Lut 20, 2009 8:32 am   

Jan napisał/a:
Dzieki,sprawdze to choc nadal czuje sie jak osoba drugiej kategorii,ze muszę się rejestrowac w ich rejestrze....

Pozdro
Jesli nie wies co to jest IND czujesz sie glupio ze musisz sie rejestrowac w nowym kraju to co sie dziwisz ze nie dostajesz kredytu????????????

Magda W 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 8:48 am   

agnieszka1975 napisał/a:
Jesli nie wies co to jest IND czujesz sie glupio ze musisz sie rejestrowac w nowym kraju to co sie dziwisz ze nie dostajesz kredytu????????????

Ale co wyscie sie tak uparli na to IND .Ja jakos 5 lat funkcjonuje tu bez tego i nie mam problemu z zalatwieniem czegokolwiek nikt nigdy w rzdnym urzedzie nie zapytal mnie nawet o wlepke o staly pobyt czy o co innego .Przestancie juz z tym bo to jest juz nie potrzebne jestesmy uni europejskiej
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć

pani_puchatkowa 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 11:23 am   

Jestem Polka mieszkam w Holandii chcialam sie z wami podzielic moja smutna historia, otoz wlsnie zostalam zdyskryminowana poprzez holenderskiego ptaka, swintuch nasikal mi na plaszcz, gdzie moge sie zglosic z tym problemem, bo samo wyzalanie sie na forum nic mi nie daje :<
Ostatnio zmieniony przez pani_puchatkowa Pią Lut 20, 2009 11:24 am, w całości zmieniany 1 raz  

korkosz
Gaduła

Wysłany: Pią Lut 20, 2009 12:05 pm   Re: DYSKRYMINACJA POLAKÓW

to prawda w media markt sprzedawca tez sie skrzywil gdy zapytalismy o raty i wkoncu kupilsmy za gotowke a kpn nie chcieli nam uaktywnic linii telefonicznej /facet byl zdzwiwiony ze biore tylko za 10 E uaktywnienie linii tel a ja specjalnie wzielam bo z campus service mozna wtedy zamowic internet za 20 E 20 mgb /powiedzial ze jestesmy z poslki i nie mozemy/jedna rada /nie wychodzic ze sklepu i walczyc o swoje...w tym momencie czekam tylko na modem :035:

Odpowiedz do tematu