"Jak długo trzeba tu żyć aby nie być gościem?" |
Autor |
Wiadomość |
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 10:42 pm "Jak długo trzeba tu żyć aby nie być gościem?"
|
|
|
Przeczytałam na portalu www.wiatrak.nl bardzo ciekawy artykuł - http://www.wiatrak.nl/144...sciem/#comments
Nie potrafilam oprzeć się pokusie żeby go nie skomentować. Teraz proszę o komentarz Was - forumowiczów niedzieli.nl.
Liczę na szczere wypowiedzi.
Pozdrawiam |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 1:49 pm
|
|
|
Witam,
Moim zdaniem bardzo fajny artykuł ...
A co do pytania:
"Jak długo trzeba tu żyć aby nie być gościem?"
To moim zdaniem wszystko zależy od charakteru i od własnego trybu życia...
Dla jednej osoby wystarczy np mieszkać rok czasu i już nie być Gościem a dla innej np 5 lat i nadal człowiek czuje sie nie swojo ...
Ja osobiście chyba nawet po 3 latach nie był bym w stanie powiedzieć ze jestem u siebie w NL ponieważ jestem dumny z tego ze jestem Polakiem i chyba nigdy w Życiu bym nie powiedział ze jestem Holendrem ... (szkoda tylko ze człowiek musi podejmować takie decyzje i wyjeżdzać z kraju ...) |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Izula25
Poczatkujacy Być albo nie być...

Pomogła: 3 razy Wiek: 41 Dołączyła: 15 Sty 2009 Posty: 40 Skąd: polska
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 3:27 pm
|
|
|
Racja wszystko zależy od charakteru człowieka.Jak chcesz to w każdym państwie możesz czuc się jak u siebie,zależy jak do tego podchodzisz.Jaki masz stosunek do wszystkiego,czy chcesz się czuć dobrze czy sam sobie wynajdujesz powody aby było inaczej.Decydując się na to ,,aby nie być gościem w nl''musisz podjąc pewne decyzje i ustalic sam ze sobą jak chcesz aby twoje życie mineło.Bo to nie holendrzy o tym decydują tylko ty sam. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 3:41 pm
|
|
|
Izula25 napisał/a: | Bo to nie holendrzy o tym decydują tylko ty sam |
moim zdanie Holendrzy=gospodarze maja b. duzy wplyw na to czy sie czujesz gosciem czy nie . Jesli oni cie nie zaakceptuja bedziesz zawsze gosciem . A aby byc zakceptowanym trzeba sie dopasowac do ich praw a nie nazucac im nasze wlasne . Oczywiscie kazdy czlowiek jest unikatem w swoim rodzaju. ale by muc sie tu czuc jak u siebie jeszcze przed pojdjeciem decyzji by tu zostac musimy sie siebie samych zapytac dlaczego ? |
|
|
|
|
Izula25
Poczatkujacy Być albo nie być...

Pomogła: 3 razy Wiek: 41 Dołączyła: 15 Sty 2009 Posty: 40 Skąd: polska
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 3:53 pm
|
|
|
Być a czuć się gościem to dwie różne żeczy-ty decydujesz o ty a nie holendrzy,moga cie nie lubić ale z czasem sie do ciebie przekonają. Tak jest ze wszystkimi. |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2009 2:07 pm
|
|
|
Beny tu nie chodzi o to żebyś powiedział o sobie - jestem Holendrem. Jesteś Polakiem, ja jestem Polką i tak będzie zawsze. Masz swoją tożsamość narodową, swoje polskie zwyczaje, tradycje, potrawy. Ale będąc Polakiem wcale nie musisz żyć w Polsce. Możesz mieszkać w każdym państwie na całej kuli ziemskiej i czuć się jak u siebie w domu. Jednocześnie możesz wrócić do swojej ojczyzny i poczuć się tam gościem bo mieszkanie w inny kraju przez X lat zmieniło twój stosunek do spraw twojej ojczyzny.
Nie rozumiem ludzi którzy źle czują sie w Polsce - bo nie mają pracy, mieszkają kątem u rodziców, mają masę długów i ciągle narzekają na sytuacje polityczną - i jednocześnie plują w twarz tym którzy wyjeżdżają by polepszyć swój byt, zapewnić dzieciom lepsza przyszłość, znaleźć swoje miejsce na ziemi.
To tak samo jea z pracą - jeżeli uwazam ze sie do niej nie nadaję, jest mi w niej źle to szukam innej, lepszej, ciekawsze, dajęcej więcej satysfakcji. |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
|