eksmisja - jakie postepowanie, gdzie sie zglosic? |
Autor |
Wiadomość |
szeda
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 6:10 pm eksmisja - jakie postepowanie, gdzie sie zglosic?
|
|
|
pytam w imieniu znajomej osoby:
otoz maja mieszkanie na kontrakt, ale od 2 mies. nie placa rachunkow, prawdopodobnie dostana wymowienie od wlasciciela (prywatna osoba), co sie dzieje w razie stawiania oporu?
chodzi o to ze np. wlasciciel przychodzi z policja? co wtedy, jakie prawa maja - jest to para z malutkim dzieckiem. Gdzie ew. moga pojsc, aby nie zostac na ulicy?
Sa jakies organizacje pomagajace przejsciowo w problemach tego typu?
prosze o rady to pilne |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 7:04 pm
|
|
|
Wlasciciel da im jakis czas do wyprowadzenia sie . Jesli tego nie zrobia na czas wlasciciel przyjedzie z policja i wystawi ich manatki na bruk i zmieni zamki. Zadnych praw w takiej sytuacji nie maja bo sami sobie zawinili . Jesli wlasciciel zglosi ich na czarna liste wynajmujacych to maja jeszcze wiekrzy problem bo juz mieszkania z gminy szybko nie dostana .Pozatym praw w tej sytuacji zadnych nie maja . |
|
|
|
|
aymar
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 7:09 pm
|
|
|
Są ośrodki socjalne zajmujące się negocjacjami w takich przypadkach stworzone dla obcokrajowców należy udać się do Gemeente po adresy tych instytucji, czy oni mają meldunek w NL? |
_________________ Bóg często nas odwiedza,ale przeważnie nie ma nas w domu... |
|
|
|
|
szeda
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 7:11 pm
|
|
|
matka i dziecko tak - maja
czy mozesz powiedziec mi cos blizej? ew. link do stron gemeente gdzie to jest opisane |
|
|
|
|
szeda
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 7:28 pm
|
|
|
moja koordynatorka podpowiedziala mi Leger des Helis (Armie Zbawienia), ale bardziej interesuje ich sam moment przychodzi wlascicielka z policja i co teraz? mozna nie wpuscic? co robic w tym konkretnym momencie?
dziecko ma 3 mies. urodzilo sie tutaj, ale to chyba nie ma znaczenia |
Ostatnio zmieniony przez szeda Wto Lut 03, 2009 7:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 7:31 pm
|
|
|
Zapewne jak nie wpuszcza, to wejda sila a to podniesie koszty calej "imprezy" |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 7:35 pm
|
|
|
Marcin nie zapewnie tylko z cala pewnoscia. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 7:40 pm
|
|
|
Jak jest nakaz eksmisji (od wlasciciela) to wywala drzwi ,albo slusarz to zrobi
otworzy zamek
a za stawianie oporu policji postrasza go mandatem albo wszczeciem postepowania.... no bedzie cyrk oni sie nie cykaja |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 7:46 pm
|
|
|
Szeda,jeśli nie płacą tylko 2 miesiące,to może moga jakoś zalagodzić i nie dopuścić do najgorszego.Nie wnikam dlaczego nie płacą,ale w tej sytuacji może mogliby płacić częściowo,jako zaliczki na poczet zadłużenia.Bo samo czekanie na eksmisję tylko zwiększy ich zadłuzenie,nie mówiąc o stresie. |
|
|
|
|
RobKAM
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 7:55 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | Jak jest nakaz eksmisji (od wlasciciela) to wywala drzwi ,albo slusarz to zrobi
otworzy zamek
a za stawianie oporu policji postrasza go mandatem albo wszczeciem postepowania.... no bedzie cyrk oni sie nie cykaja |
U nas na ulicy wyrzucil polska rodzine z dwojka dzieci wlasnie w taki sposob,bez cackania.Przyjechal posrednik z slusarzem i na bruk. |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
szeda
|
Wysłany: Wto Lut 03, 2009 8:04 pm
|
|
|
no zadzwonila jakas p. tlumaczka bez przedstawiani sie i stwierdzila ze albo placa do 15-lutego albo 20 wylatuja czyli teoretycznie maja do tego czasu 10 dni+5 do eksmisji |
|
|
|
|
aymar
|
Wysłany: Śro Lut 04, 2009 7:45 am
|
|
|
wpisz gemmente+ nazwę miejscowości której sprawa dotyczy.
Jest zima sezon grzewczy uważam że nie wyrzuca dziecka na ulicę, do kwietnia im nie wolno z tego co się orientuję. Udajcie się do ośrodka o którym pisałem coś wymyślą. To nie ładnie nie płacic, ale wiem , ze w życiu bywa różnie wiec nie mnie to oceniać , może jeszcze jedną podpowiedz zasugeruję,powiedzcie właścicielowi aby wydłuzył termin zapłaty długu,jeśli nie chce tego zrobić powiedzcie , ze sprawę nagłośnicie w mediach jak wywala się niemowlecia na ulicę, powinien wówczas to przemyśleć. |
_________________ Bóg często nas odwiedza,ale przeważnie nie ma nas w domu... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lut 04, 2009 9:40 am
|
|
|
Tak czytam ten watek.... Rozumiem ze jest kryzys, ktos stracil prace i sie nie placi za mieszkanie ale akcje typu nie wpuszcze policji ktora przyszla eksmitowac nei swiadcza dobrze o polakach.... A pozniej dziwimy sie, ze jak ktos idzie wynajac mieszkanie i wlasciel dowie sie, ze polak to mieszkanie staje sei nie akutalne.
Smutne, brutalne ale prawdziwe.
Sadze ze aymar, podał chyba najlepsze rozwiazanie w tej chwili - isc i porozmawiac z wlascielem. Nie placic i nie kontaktowac sei to wg mnei najgorsze co mozna bylo zrobic. Podobnie z kreytami - banki trabia nie masz na rate ? przyjdz porozmawiaj, cos postaramy sei zrobic a nei czekaj az przyjdzie komornik...
Co do okresu ochronnego przed wyrzuceniem na bruk zima - takie cos jest w Polsce, tutaj szczerze ciezko stwierdzic, ale mnie osobiscie wydaje sie (moge sie mylic) ze czegos takiego nie ma. |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Śro Lut 04, 2009 9:42 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 58 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Śro Lut 04, 2009 9:58 am
|
|
|
jesli maja umowe to najpierw wlasciciel mieszkanie zaglasza sprawe do komornika i jesli tam nic nie zdzialaja to komornik kieruje to do sadu , o nakaz exmisji .Nikt nie moze sobie tak o przyjsc i wyrzucic kogos
monika |
|
|
|
|
dzesika
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 04, 2009 10:11 am Mam pytanie
|
|
|
Jestem samotną matką z dzieckiem moj kontrakt na mieszkanie konczy sie w kwietniu,jestem zapisana w społdzielni (geemente)ale nie mam szans na mieszkanie bo wlasciciel zameldowal mnie w pozniejszym czasie niz mieszkalam braknie mi 3 miesiące do roku by moc sie starac o mieszkanie.Wynajac jest ciezko wysokie czynsze borgi u maklera inne dodtaki co ja mam zrobic w tej sytuacji czy moze ktos mial podobna i jest mi w stanie cos podpowiedziec lub pomoc dziekuje i pozdrawiam.Wiadomosc na gg |
|
|
|
|
|