Zaanse Schans - Zaandam |
Autor |
Wiadomość |
AnnaW
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 3:58 pm Zaanse Schans - Zaandam
|
|
|
Jak ktos mieszka blisko Amsterdamu na przyklad, warto pojechac sobie wlasnie do Zaanse Schans. Pieknie tam pachnie kakao, mozna zobaczyc jak robia klompy, kupic pamiatki. Oraz wejsc do sklepika z serami i sobie troche mozna pojesc i wybrac ser jaki sie lubi i saobie kupic, np: taki z italiaanse kruiden (wloskimi przyprawami) - pychota!
Wstep jest za darmo, parking:
pierwsze 30 minut gratis
1h - 3,50 eur
2 godz. - 6 eur,...
Mozna sobie tez zwiedzic taki wiatrak ( ale za to juz sie chyba placilo cos - nie pamietam)
Nalatwiej dostac sie tam autem w kierunku Zaanstad/Purmerend (A8)
A pociagiem dojedziesz z Amsterdamu w kierunku Uitgeest do stacji Koog-zaandijk (20 minut) i potem 10 min trzeba sie przejsc.
Tu jest strona: http://www.zaanseschans.nl/
Mily wypad na nudny wolny dzien |
|
|
|
|
Ewa
Gaduła
|
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 5:32 pm Re: Zaanse Schans - Zaandam
|
|
|
AnnaW napisał/a: | Jak ktos mieszka blisko Amsterdamu na przyklad, warto pojechac sobie wlasnie do Zaanse Schans. Pieknie tam pachnie kakao, mozna zobaczyc jak robia klompy, kupic pamiatki. Oraz wejsc do sklepika z serami i sobie troche mozna pojesc i wybrac ser jaki sie lubi i saobie kupic, np: taki z italiaanse kruiden (wloskimi przyprawami) - pychota!
... ciach ...
Tu jest strona: http://www.zaanseschans.nl/
Mily wypad na nudny wolny dzien |
Dzieki za info, wyglada calkiem calkiem i napewno sie wybiore, pozdrowienia |
|
|
|
|
bartek.wlkp
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 9:32 pm
|
|
|
Dzięki za info! za 3 tygodnie się wybieram do NL na miesiąc i będzie troche czasu na zwiedzanie, więc każde polecone przez was miejsce jest godne uwagi ) Pozdrawiam |
_________________ Na jaki plaster mi te chabry, maki i kąkole? |
|
|
|
|
gosia
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Paź 2006 Posty: 80 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2006 9:40 am
|
|
|
jeśli kogoś interesują wiatraki to chyba najwięcej jest w wiosce Kinderdijk (kierunek Rotterdam, Dordrecht) |
|
|
|
|
bartek.wlkp
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2006 10:09 am
|
|
|
W tej wiosce już byłem, super!!! )) |
_________________ Na jaki plaster mi te chabry, maki i kąkole? |
|
|
|
|
Ewa
Gaduła
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2006 10:19 am
|
|
|
gosia napisał/a: | jeśli kogoś interesują wiatraki to chyba najwięcej jest w wiosce Kinderdijk (kierunek Rotterdam, Dordrecht) |
W Kinderdijk tez bylam, bardzo fajnie, mozna tez wybrac sie tam lodka z rotterdamu, a o wszytskim mozna poczytac na
http://www.kinderdijk.nl/ |
|
|
|
|
lamiagenetix
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2006 10:12 pm
|
|
|
Zaanse Schans jest ok, b fajne miejsce, polecam wam tez waterland, autobusy odjezdzaja z central station kupuje sie bilet na caly dzien na kilka miasteczek polozonych nad zatoka miedzy innymi edam, volenda, horn , marken, jest tam uroczo, |
|
|
|
|
Ea
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 14, 2007 6:19 pm
|
|
|
Dzieki za rade, wlasnie mialam tam jechac w ubieglym tygodniu, ale rozchorowalam sie |
|
|
|
|
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 4:58 pm
|
|
|
Ja również byłam w Kinderdijk.Jest tam 19 wiatraków,to jedyne takie miejsce na świecie,wpisane do UNESCO.Można również zobaczyć wiatrak od środka. Polecam. |
|
|
|
|
|