Druk E106 |
Autor |
Wiadomość |
kasika83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 2:06 pm Druk E106
|
|
|
witam wszyskich,
mieszkam i pracuje w Holandii, jestem ubezpieczona w Zilveren Kruis Achmea. Czesto jednak jezdze do Polski i slyszalam, ze jak sie ma druk E106, mozna w Polsce za darmo sie leczyc, a wszystkie koszy pokryje moj ubezpieczyciel w Holandii. Dzwonilam wiec do Zilveren Kruis, a tam pan kazal mi wyslac emaila ze wszyskimi informacjami, gdzie pracuje, jak czeso przebywam w Polsce i w Holandii, po co mi taki druk itp. wiem ze musze miec meldunek w polsce a pracowac w holandii, a co jesli ja w holandii tez mam meldunek? wiadomo ze jak tutaj pracuje i wyplacaja mi co tydzien pieniazki musze zalozyc konto w banku, a do konta potrzebny jest holenderski meldunek...i wszystko sie sobie zaprzecza. Jednym slowem to nie takie proste zeby ten druczek otrzymac, a wiadomo ze ulatwia to znacznie leczenie w polsce... jak na razie otrzymalam tylko karte europejska. Pan z mojej firmy ubezpieczeniowej mnie zapewnial, ze jak pokaze lekarzowi ta karte i zaplace fakture, to w holandii na pewno zwroca mi wszystkie koszty poniesione u polskich lekarzy. Czy jednak sa jakies na to male literki? np. ze pokrywaja koszty leczenia, ale tylko do jakiejs kwoty, albo tylko za konkretnego lekarza i w naglych przypadkach?
bardzo mi zalezy na tym druku E106, tym bardziej ze nie mam w polsce zadnego ubezpieczenia, a wiadomo, choroba moze zawsze dogonic. Czy ktos z was otrzymal juz taki druczek? Moze macie doswiadczenia w tej sprawie wlasnie z Zilveren Kruis? co najlepiej napisac w mailu z prosba o ten formularz? co tam umiescic, a co pominac, zeby ich przekonac do wyslania E106? jak mowilam, ze sudiuje w polsce, zameldowanie mam w polsce, a pracuje w Holandii to pan z zilveren kruis powiedzial ze to sa niewystarczajace informacje, co wiec napisac zeby bylo dobrze? ile musze w holandii pracowac i jak czesto jezdzic do polski?
z gory dziekuje za pomoc
Kasia |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 2:11 pm
|
|
|
rowniez jestem ubezieczona w Zilveren Kruis.. i moge ci powiedziec, ze tego druku nie potrzebujesz... twoja karta z Zilveren Kruis jest uznawana w calej Europie (widnieja na niej gwiazdki, tak jak na fladze europejskiej)...
w momencie jak idziesz do lekarza itp. w Pl to placisz sama... pozniej bierzesz rachunek, ktory wysylasz do Zilveren Kruis i oni zaleznie jak jestes ubezpieczona zwracaja ci pieniadze... |
|
|
|
|
kasika83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 2:35 pm
|
|
|
a no wlasnie tylko raz zwroca, a drugi raz moga nie zwrocic, bo powiedza ze za czesto, albo ze moje ubezpieczenie tego nie obejmuje, a z zaswiadczeniem E106 sam NFZ niech sie meczy...a poza tym rachunek jest po polsku, to kto go ma tlumaczyc na holenderski? |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

|
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 2:42 pm
|
|
|
kasika83 napisał/a: | a no wlasnie tylko raz zwroca, a drugi raz moga nie zwrocic, bo powiedza ze za czesto, albo ze moje ubezpieczenie tego nie obejmuje, a z zaswiadczeniem E106 sam NFZ niech sie meczy...a poza tym rachunek jest po polsku, to kto go ma tlumaczyc na holenderski? |
jesli tutaj masz zameldowanie to nic do NFZ nie musisz wysylac...
po drugie... to czy to pierwszy czy 10 rachunek nie ma znaczenia... mam u nich ubezpieczenie od 2006 roku i nigdy nie mialam takiego problemu...
druk E106 jest dla osob, ktore maja zameldowanie w Polsce a nie maja tutaj zameldowania... po to by byli ubezpieczeni w Polsce...
o tlumaczenie nie musisz sie martwic... bo oni po prostu przeliczaja dzienny kurs euro-zl... |
|
|
|
|
kasika83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 2:57 pm
|
|
|
a czy jest jakas roznica do jakiego lekarza pojde? czy to bedzie lekarz rodzinny czy jakis prywatny dentysta.. czy rachunek musi zawierac jakies niezbedne informacje? w
Zilveren Kruis powiedzieli ze jak jestem chora w Polsce mam zadzwonic do Holandii i ich poinformowac co mi jest, a oni za to powiedza mi do jakiego lekarza mam sie udac.. a jak ja mam swoich sprawdzonych lekarzy w Polsce to nei moge do nich od razu sama isc? to wszystko to tyle zalatwiania wiec ja bym wolala zdecydowanie druk E106 przynajmniej daje do NFZ co trzeba i nic mnie wiecej nie interesuje
a poza tym jesli ktos pracuje w Holandii to musi miec tutaj meldunek inaczej nie zalozy konta w banku.. a nie ma konta nie ma pieniazkow... |
|
|
|
|
zuza-anna
Nieśmiały użytkownik zuzanna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 17 Lis 2008 Posty: 66
|
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 3:04 pm
|
|
|
nie potrzebujesz zadnego druku e106. isnieje cos takiego jak europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego wazna w calej UE. jezeli takiej nie masz musisz zglosic do ubezpieczyciela ze chcesz taka a oni powinni ci ja wydac.
jest to plastikowa katra wielkosci karty bankomatowej.
[ Dodano: Czw Lut 05, 2009 3:08 pm ]
 |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 5:14 pm
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | druk E106 jest dla osob, ktore maja zameldowanie w Polsce a nie maja tutaj zameldowania... po to by byli ubezpieczeni w Polsce... |
A tutaj to się mylisz-mój mąż ma meldunek i w Polsce, i w Holandii i miał wydany druk E-106 .Na tej podstawie może się leczyć w Polsce bez ograniczeń.Zanim tego nie miał załatwionego,za każdą wizytę i za każde badanie np.krwi w Polsce płacił-teraz NFZ się rozlicza z hol.ubezpieczalnią. zuza-anna napisał/a: | nie potrzebujesz zadnego druku e106. isnieje cos takiego jak europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego wazna w calej UE. jezeli takiej nie masz musisz zglosic do ubezpieczyciela ze chcesz taka a oni powinni ci ja wydac.
jest to plastikowa katra wielkosci karty bankomatowej. |
Ta karta upoważnia do pomocy medycznej w razie wypadku badź zagrożenia życia na terenie innego kraju unijnego.Nie pójdziesz z nią do lekarza,bo np.leczysz się przewlekle na coś i skończyły Ci się leki lub złapała Cię biegunka i zwykłe leki nie pomagają (ale nie ma zagrożenia życia)-za taką wizytę zapłacisz.Nie możesz mieć także żadnych planowanych zabiegów w Polsce (leczenie szpitalne)-a mając wydane E-106 z kraju unijnego,w którym pracujesz, masz prawo,jeśli masz meldunek w Polsce do wszelkich świadczeń medycznych w Polsce.Moim zdaniem warto postarać się o ten druk i załatwić sobie ubezpieczenie na Polskę,szczególnie jak się często przyjeżdża do kraju. |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 5:37 pm
|
|
|
dorota w napisał/a: | A tutaj to się mylisz-mój mąż ma meldunek i w Polsce, i w Holandii i miał wydany druk E-106 .Na tej podstawie może się leczyć w Polsce bez ograniczeń.Zanim tego nie miał załatwionego,za każdą wizytę i za każde badanie np.krwi w Polsce płacił-teraz NFZ się rozlicza z hol.ubezpieczalnią. |
Potwierdzam,tez tak mielismy.Jak pokazalam te karte europejska to w przychodni patrzyli jak na ufo .Druk jest niezbedny. |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
kasika83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 7:27 pm
|
|
|
ehh no wlasnie druk jest niezbedny i znacznie ulatwia sprawe, do tego o ile mniej formalnosci, wyjasniania, dzwonienia, placenia.... tylko mi nie bardzo chca wydac ten druk... co zrobic zeby go dostac? o to jest pytanie..
Dorota w a co twoj maz zrobil ze dostal E106? jakies wskazowki? |
Ostatnio zmieniony przez kasika83 Czw Lut 05, 2009 7:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 10:43 pm
|
|
|
kasika83 napisał/a: | ehh no wlasnie druk jest niezbedny i znacznie ulatwia sprawe, do tego o ile mniej formalnosci, wyjasniania, dzwonienia, placenia.... tylko mi nie bardzo chca wydac ten druk... co zrobic zeby go dostac? o to jest pytanie..
Dorota w a co twoj maz zrobil ze dostal E106? jakies wskazowki? |
Mój mąż poprosił o wydanie tego druku w ubezpieczalni i nie było problemu,ale nie Ty pierwsza piszesz,że nie chcą wydać.Nie wiem,co w takiej sytuacji robić;ja chyba byłabym upierdliwa-żądałabym codziennie, aż mieliby dość patrzenia na mnie i dla świętego spokoju by mi go dali.Zastanawia mnie ,jak to wygląda od strony prawnej-czy ubezpieczalnia ma prawo nie wydać takiego druku,czy może jest to jej obowiązkiem?Wie ktoś? |
|
|
|
|
kasika83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 12:53 pm
|
|
|
wyslalam do zilveren kruis list podajac adres zamieszkania w Polsce, adres przychodni lekarskiej i dolaczylam kilka przepisow znalezionych na szybko na internecie odnosnie druku E106... zobaczymy co odpisza.. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 1:22 pm
|
|
|
dorota w napisał/a: | Ta karta upoważnia do pomocy medycznej w razie wypadku badź zagrożenia życia na terenie innego kraju unijnego.Nie pójdziesz z nią do lekarza,bo np.leczysz się przewlekle na coś i skończyły Ci się leki |
nie do konca sie z toba zgodze... jesli jestem w Polsce i akurat choroba mnie dopadnie ide do lekarza... i moja ubezpieczalnia zwraca mi za to pieniadze... i wcale nie musi to byc wypadek czy zagrozenie zycia...
jesli chodzi o leczenie tak jak podalas w przykladzie (leczenie sie na cos przewlkelego) to ok... zgodze sie... |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 1:24 pm
|
|
|
kasika83 napisał/a: | a czy jest jakas roznica do jakiego lekarza pojde? czy to bedzie lekarz rodzinny czy jakis prywatny dentysta.. czy rachunek musi zawierac jakies niezbedne informacje? |
jesli chodzi o lekarza... to zawsze akurat chodzilam do rodzinnego w Pl...
do dentysty chodze tutaj... wiec nie wiem jak to jest z dentysta w Pl...
na rachunku musisz miec kwote jaka zaplacilas i za co on jest (usluga lekarska)... |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 2:48 pm
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | dorota w napisał/a: | Ta karta upoważnia do pomocy medycznej w razie wypadku badź zagrożenia życia na terenie innego kraju unijnego.Nie pójdziesz z nią do lekarza,bo np.leczysz się przewlekle na coś i skończyły Ci się leki |
nie do konca sie z toba zgodze... jesli jestem w Polsce i akurat choroba mnie dopadnie ide do lekarza... i moja ubezpieczalnia zwraca mi za to pieniadze... i wcale nie musi to byc wypadek czy zagrozenie zycia...
jesli chodzi o leczenie tak jak podalas w przykladzie (leczenie sie na cos przewlkelego) to ok... zgodze sie... |
Mojemu mężowi za wizytę u lekarza rodzinnego w Polsce ubezpieczalnia holenderska (wtedy bodajże CZ) nie zwróciła (gdyby był u lekarza w Holandii,to miałby zwrot),a te informacje o bezpłatnej pomocy medycznej na tą kartę przy zagrożeniu życia ,to mam z NFZ.Jeszcze jedno-mając tylko kartę (bez E-106)za leki w Polsce płaci się 100% ,a mając poświadczenie z NFZ (ubezpieczenie na Polskę)na podstawie E-106 masz zniżki na leki (jeśli dany lek jest na zniżkę).Mając tylko kartę ,wizyta u lekarza w Polsce jest traktowana jak wizyta prywatna,mając też E-106 jest to wizyta na fundusz ("państwowa").Co się z tym wiąże?Za wszelkie badania ,które zleci lekarz płaci fundusz zdrowia i wszelka pomoc medyczna (łącznie ze szpitalem) jest bezpłatna. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 2:50 pm
|
|
|
dorota w napisał/a: | Mojemu mężowi za wizytę u lekarza rodzinnego w Polsce ubezpieczalnia holenderska (wtedy bodajże CZ) nie zwróciła |
widocznie zalezy to od ubezpieczalni... |
|
|
|
|
|