NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwiedzajmy Holandie - Efteling
Autor Wiadomość
marcin_zet 
Super gaduła

Wysłany: Sob Wrz 09, 2006 4:57 pm   A co z Polkami

A co z nimi ja jesien :lol:

lamiagenetix
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Wrz 17, 2006 2:59 pm   

generalnie jeżeli chodzi o klimat i krajobraz, chyba lepiej tu nie przyjeżdżac

pasQdzia 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 10:36 am   

zgadzam sie z helmut i lamia..Holandia jest strasznie ale to strasznie nudna,jesli chodzi o krajobraz..wszystko takie same..gdzie sie nie obrucisz to samo :? a co do Efftelingu czy Walibi World nie bylam jeszcze,ale niebawem mam nadzieje uda mi sie zobaczyc..

helmut
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Wrz 24, 2006 9:12 am   

wreszcie opinia osoby ktora tu mieszka.

Przemion 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Paź 17, 2006 8:19 pm   

Hmmm... Holandia nie jest zła, narzekać można na każdy kraj...

W UK, też jest szaro, jeszczez mniej slońca ale ludze jakoś tam żyją... ;-)

..ale wracając do tematu - Holandia, jest mała, ale to strasznie rożnorodny kraj zamieszkaiwany prze wiele rożnych kultur. Płaski jak patelnia, ale nie wiem czy wiecie że jest tu chyba najwięcej rożnej maści muzeuw w całej Europie!, dodatkowo architektura, każde miasto jest troszkę z innej bajki, oczywiście są też miejsca gdzie macie takie same domki do zżygania i nawet blokowiska są (a'la Zoetermeer.
Nie wiem jak wy, ale jak ja słyszę, że w Holandii jest nudno to śmiać mi się chce, wtedy zadaje kilka pytań danej osobie i z reguly dowiaduje się, że prawie nic nie widziała w tym kraju. No, ale to moja opinia... i tak aby ukrocić jakieś docinki, ja tu tylko studiuje i pracuje, i naprawdę ten kraj ma dużo do zaoferowania, ale idealem to on na pewno nie jest.
Pogoda, taaa... lepiej nie mówić, chociaż to kwestia nastawienia jak zauważylem. Trzeba się nauczyć, że parasol nie działa (wiatr ci go połamie), trzeba kupić kurtke przeciwdeszczową, spodnie nieprzemakalne na rower (takie nakladane na normalne, znowu aby nie zmoknąć) i jak się tylko czlowiek pogodzi z tym, że ma zawsze "w morde wind" (wiatr w twarz) to jest ok. Zimy tu nie ma, to czasami plus, lato nie ejst takie złe i ma to swoje zalety, bo nie ejst tak gorąco, chcoaiż ostanio bywa coraz cieplej. Jesień, zwykle szaro... Wiosna jest cudna...

..zamykając tego przydługawego posta - nudno może być nawet w NYC, w Holandii można się nudzić, ale na wlasne życzenie. tak samo można się nudzić w Krakowie lub w Londynie. Kwestia nastawienia... A pogoda i reszta, kwestia przyzwyczajenia... jak pomyśle jakie teraz temperatury są w PL, i że zima znowu zaskoczy drogowców, to nie jestem taki pewien, czy zima tutaj jest taka zla.

bartek.wlkp
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 19, 2006 11:57 am   

Co do parków w NL to polecam Center Parcs a szczególnie De Eemhof. http://skocz.pl/cefs

A co do samej Holandii to super kraj! byłem dwa tygodnie i to było stanowczo za krótko aby wszystko zobaczyć. To jest kraj pełen możliwości, nowoczesność współgra z tradycją, natura z przemysłem. Za 3 tygodnie jade do NL na cały miesiąc i jest to pewna przymiarka do przeniesienia się na stałe.

lamiagenetix
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Paź 22, 2006 5:02 pm   

Prezmion moze podaj jakis przyklad co jest fajne i warte zobaczenia bo ja juz tu mieszkam 2,5 roku i mam wrazenie ze wszedzie bylam minimum po 3 razy a, bede wdzieczna jak mi podpowiesz jakies ciekawe miejsce.

pasQdzia 

Wysłany: Pon Paź 23, 2006 8:58 am   

jest pare ciekawych miejsc..podobno plaza w Hadze te muzelum pomniejszone rowniez w Hadze..no ja na ta chwile tyle bym chciala zobaczyc sobie..ale jest tego naprawde nie wiele mozna na palcach spokojnie je obliczyc..

lamiagenetix
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Paź 24, 2006 11:13 am   

obie rzeczy widzialam, czekam na wiecej informacji od milosnikow niderlandow, a tak osobiscie to polecam wam udac sie do Belgii daleko nie jest a od razu wszystko wyglada lepiej

bartek.wlkp
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Paź 25, 2006 1:15 pm   

ponoć bardzo ciekawe, nie byłem.
http://www.orchideeenhoeve.nl/

nollewska 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Gru 13, 2006 10:36 pm   

W Holandii jest duzo ciekawych miejsc do zwiedzania, ale zalezy co kogo interesuje.
Wprawdzie najwyzsze gory maja w okolicach Limburg, sa tam dosc ciekawe tereny do zwiedzenia. Mozna zwiedzac wybierajac sie samochodem lub tez rowerem. Sciezki rowerowe sa bardzo dobrze zadbane. Poza tym jezeli ktos lubi czynny wypoczynek, to mozna zorientowac sie odnosnie imprez rowerowych, ktore sa polaczone wraz z licznymi konkursami.
Dla milosnikow muzeum - nalezy wybrac sie do duzych miejscowosci.
Poza tym, organizowane sa wycieczki jednodniowe do roznych miejscowosci. Nalezaloby sie przejsc do pobliskiego biura podrozy i zapytac co maja w swojej ofercie.
Czasami rowniez bralam udzial w takich imprezach. Niektore imprezy, te autokarowe, wspominam do dzisiaj, jako jednych z ciekawych wyjazdow.

kinom
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sty 05, 2007 5:20 pm   

Naprawdę dziwią mnie wypowiedzi, że w Holandii nie ma czego zwiedzać, gdzie pójść. My w każdej wolnej chwili wyruszamy zwiedzać holland, zresztą nie tylko, także Belgię a jak jest trochę więcej czasu to dalej jedziemy. W samym Amsterdamie jest mnóstwo muzeów do zwiedzania, każde miasteczko (niby sa one podobne do siebie) ma coś ciekawego do zaoferowana przyjezdnym turystom. Jakie są tu piękne kościoły, zamki.

lamiagenetix napisał/a:
tak osobiscie to polecam wam udac sie do Belgii daleko nie jest a od razu wszystko wyglada lepiej
[i]

No tak, od razu czuje się człowiek swojsko - patrząc na krajobraz :D i bałaganik.

pasQdzia napisał/a:
jest pare ciekawych miejsc..podobno plaza w Hadze te muzelum pomniejszone rowniez w Hadze..no ja na ta chwile tyle bym chciala zobaczyc sobie..ale jest tego naprawde nie wiele mozna na palcach spokojnie je obliczyc..

pasQdzia, a czy ty w Abbe muzeum byłaś? Widziałaś "ijssculpturen festiwal"? Wszystko to masz na wyciągnięcie ręki.

Ja wiem, że jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził, ale zanim zaczniecie marudzić poszukajcie trochę, ruszcie tyłki.

Życzę Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku!
Pozdrawiam :)

ewka
Gaduła

Wysłany: Sob Sty 06, 2007 3:58 pm   

mi tez sie krajobraz zupełnie nie podoba, monotonny, ale łatwiej rowerem jeździć :)

Odpowiedz do tematu