Intrygujace pytanie, ktore zadal mi holender |
Autor |
Wiadomość |
Ani862
Poczatkujacy Ani862
Wiek: 38 Dołączyła: 16 Mar 2008 Posty: 20 Skąd: Alphen aan den Rijn
|
Wysłany: Sob Lis 01, 2008 3:56 pm Intrygujace pytanie, ktore zadal mi holender
|
|
|
Ostatnio znajomy holender zapytał mnie dlaczego wszystkie polskie kobiece imiona kończą się na literę A ... w pierwszej chwili odpowiedziałam mu, że to nieprawda. Ale już po kilku minutach uznałam, że ma rację... Cały dzień szukałam jakiegoś żeńskiego imienia nie kończącego się na A. Ma ktoś jakąś teorię dlaczego tak jest ? Przyznajcie, że jest to dosyć intrygujące |
|
|
|
|
LeGolas
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Wiek: 35 Dołączył: 10 Lip 2008 Posty: 271 Skąd: Zwanenburg
|
Wysłany: Sob Lis 01, 2008 4:14 pm
|
|
|
To jets tak samo jak z czysto polskimi nazwiskami. Np. Michalski, Zamojski, etc. Kończą sie końcówką -ski. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Reed
Gaduła Szuflandia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Sie 2008 Posty: 188 Skąd: Miasto Krasnali
|
Wysłany: Sob Lis 01, 2008 4:27 pm
|
|
|
na A kończą się wszystkie żeńskie rzeczowniki (poza paroma wyjątkami ) wiec i żeńskie imiona się kończą na ta literę. |
|
|
|
|
holli32
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 3:01 pm
|
|
|
to że polskie imiona kończą się na a jest ustalone urzędowo,podaje przykład ,moja koleżanka postanowiła nadać dziecku na imię Jasmin a nie Jasmina ,w urzędzie przy meldunku dziecka panie stanowczo zabroniły wpisu takiego imienia i córka dostała imię Jasmina .Koleżanka nie dała za wygraną ,nie pamiętam już szczegółó gdzie skaładała kolejne wnioski aby jednak zmieniono imię na Jasmin ale wiem że dopięła swego i zmieniono imię na Jasmin :) więc mamy kolejne polskie imię niekończące się na a a tak się zastanawiam a jak Wiśniewski nazwał swoją córkę ? Fabienn ? :):)
pozdrawiam |
_________________ nigdy wszystkiego nie wiemy |
|
|
|
|
inspektorbrzoza
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Wrz 2007 Posty: 61 Skąd: Katowice/ Lelystad
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 3:15 pm
|
|
|
Reed- bardzo trafna odpowiedź. Istotą prawdy jest prostota Trochę nieco jakbym nie rozumiał, Ani, dlaczego to banalne pytanie stało się dla Ciebie takie intrygujące Ale to wielka zaleta- umieć się dziwić.
A' propos: na -cki i -ski kończą się nazwiska pochodzenia szlecheckiego.
Pozdrowaśki |
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING |
|
|
|
|
LeGolas
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Wiek: 35 Dołączył: 10 Lip 2008 Posty: 271 Skąd: Zwanenburg
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 3:40 pm
|
|
|
Juz czuję sie szlachcicem |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Hamster
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Lip 2007 Posty: 102 Skąd: Hengelo
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 5:30 pm
|
|
|
ja tez jestem szlachcianka za panny i jako mezatka |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 7:53 pm
|
|
|
Moze jakiś zlot szlachty zrobimy? |
|
|
|
|
januszjb
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 8:02 pm
|
|
|
no cóż, to przykre ''Szlachta '' a musi pracować w Holandii. |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 8:04 pm
|
|
|
No ,pracująca szlachta ,niezłe co?Pozdrawiam |
|
|
|
|
Hamster
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Lip 2007 Posty: 102 Skąd: Hengelo
|
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 8:19 pm
|
|
|
akurat nie pracuje, wiec szlachcianka nadal |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 10:52 pm
|
|
|
prosze trzymac sie tematu... |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 6:13 pm
|
|
|
No wlasnie...czemu akurat wedlug zasad polskiej gramatyki i ortografii?????
Poszperalam w przepisach co do wpisywania imion dzieci. No i rzeczywiscie tak jest, ze w Polsce mozna dziecku nadac TYLKO POLSKIE imie! Tzn. pisownia i odmiana musi byc zgodna z polskimi zasadami.Wyjatek stanowia dzieci ze zwiazkow mieszanych, ale to tata musi byc obcokrajowcem.
Znam taki przypadek: matka Polka, ojciec Arab, dziecko urodzone we Wloszech.Tam otrzymalo imie Yasmin. Po roku rodzice sie rozwiedli, matka wrocila do Polski, opieka nad dzieckiem przyznana matce.Dziewczynka nie moze sie nazywac Yasmin,jej imie brzmi dzis Jasmina.
Podobnie moj syn urodzony w Holandii tu otrzymal imie Christian.W Polsce jest jako Krystian, choc tatus Holender. Dlatego nie wyrabialam mu jeszcze polskich dokumentow, moze za jakis czas przepisy sie zmienia i dzieci beda mogly nosic swoje wlasne imiona, a nie zmienione zasadami ortografii |
Ostatnio zmieniony przez andevi Nie Lut 08, 2009 6:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Reusel
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 6:26 pm
|
|
|
Cytat: | w Polsce mozna dziecku nadac TYLKO POLSKIE imie! Tzn. pisownia i odmiana musi byc zgodna z polskimi zasadami. |
tak musi byc , skoro jestesmy Polakami to obowiazuja nas polskie reguly.
Ale to chyba KAZDY wie , kto chodzil w Polsce do szkoly podstawowej ??
Cytat: | Cały dzień szukałam jakiegoś żeńskiego imienia nie kończącego się na A. Ma ktoś jakąś teorię dlaczego tak jest ? |
Z nicku Ania862 wnioskuje ze ma ona 23 lata ,mieszka tutaj z rodzicami i chodzila do holenderskiej szkoly tak wiec podstawowa wiedza ze szkoly PODSTAWOWEJ jest jej nieznana.
Forumowicze zawsze sluza pomoca |
Ostatnio zmieniony przez Reusel Nie Lut 08, 2009 6:28 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 7:19 pm
|
|
|
Reusel napisał/a: | tak musi byc , skoro jestesmy Polakami to obowiazuja nas polskie reguly. |
Chyba,ze nazywasz sie Michal Wisniewski albo Kasia Figura,to zasady te nie obowiazuja. |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
|