Intrygujace pytanie, ktore zadal mi holender |
Autor |
Wiadomość |
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 8:08 pm
|
|
|
Jezeli moge -dodam ze wszystkie imiona męskie (a napewno wiekszosc )konczy sie na K I Ani862 miała szczescie ze zadał jej pytanie holender Mnie wrózka powrozyła (nawet nie wrozka tylko cyganka) ze imie mojego chłopaka konczy sie na litere, K, I kurde dałam sie oskubac z kasy bo pomyslalam ze ona wszystko wie !!(ale czlowiek czasem durny jest ! )Jak sobie tak zaczelam pozniej wymieniac te imiona to mi wsyd było jak cholera ze taka durna bylam ! Wszyscy moi znajomi z pracy to krzysieK manieK waceK jureK -pozdr. |
|
|
|
|
LeGolas
Super gaduła

Pomógł: 11 razy Wiek: 36 Dołączył: 10 Lip 2008 Posty: 271 Skąd: Zwanenburg
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 8:16 pm
|
|
|
Łukasz na pewno nie |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 8:19 pm
|
|
|
i kalesanty tez nie !! |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 8:24 pm
|
|
|
LeGolas napisał/a: | Łukasz na pewno nie |
Jak nie -a Lukaszek?? |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
Tymek
Gaduła

|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 8:26 pm
|
|
|
Dodam tylko iż jedynym męskim imieniem (polskim oczywiście) odbiegającym od
reguły, kończącym się na "A" (czyli kwalifikacja na żeńskie imię ) jest imię KUBA. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Lut 09, 2009 12:22 am
|
|
|
Cytat: | Ma ktoś jakąś teorię dlaczego tak jest ? Przyznajcie, że jest to dosyć intrygujące |
teorii nie mam
ale przytocze niewielki fragment z calosci :
Zalecenia dla urzędów stanu cywilnego dotyczące nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej
http://www.view-card.com/...on-w-Polsce.php
Cytat: | Wskazane jest nadawanie dziewczynkom imion kończących się na -a (np. Barbara, Ewa, Maria), chłopcom zaś imion kończących się na spółgłoskę (np. Andrzej, Marcin, Tomasz) oraz na -i || -y (np. Antoni, Konstanty, Walery), rzadko na -o (np. Mieszko). Niektóre imiona męskie na -o, np. Apollo, mogą stwarzać trudności w odmianie, w dopełniaczu i dalszych przypadkach, np. Apolla, Apollona czy Apollina ?
b. Są jednak utrwalone w tradycji kulturalnej lub literackiej imiona kobiece zakończone na spółgłoskę lub samogłoskę inną niż -a, które - wbrew ogólnej zasadzie - można nadawać dziewczynkom, np. Beatrycze, Noemi, Karmen, Rut (natomiast nie można ich nadawać chłopcom). |
|
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum

Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 9:55 pm
|
|
|
Tymek napisał/a: | Dodam tylko iż jedynym męskim imieniem (polskim oczywiście) odbiegającym od
reguły, kończącym się na "A" (czyli kwalifikacja na żeńskie imię ) jest imię KUBA. |
Nie ma takiego imienia jak Kuba (to jest nazwa geograficzna). Czasem używa się formy Kuba dla imienia Jakub.Tak jak dla Jacka istnieje forma Jaca a dla Sebastiana Seba. Ot fantazja - nic ponadto. Nie ma również zasady ani reguły zakazującej wieńczenia imion męskich samogłoską "a". Jest jedynie zalecenie. Istnieje natomiast mnóstwo imion męskich zakończonych głoską "a" posiadających urzędowe przyzwolenie.
np.
Jezua
Barnaba
Kuźma
Boruta
Jarema
Zawisza
Bonawentura
Juda
Kosma
Alosza
Wikipedia podaje jeszcze:
Bogwidza
Brzezdoma
Niedoma
Niegodoma
Niewsza
Żegota
Jeśli zaś chodzi o imiona żeńskie, również istnieją takie nie zakończone głoską "a". Jest ich niewiele ale są aprobowane administracyjnie.
np.
Mercedes
Beatrycze
OT. Mój kolega Adam ma za żonę Ewę. Kiedy dowiedzieli się ,że urodzą im się bliźniacy postanowili nadać im imiona Kain i Abel. Przy rejestracji niemowląt urzędniczka zażądała zaświadczenia od proboszcza o "biblijnym pochodzeniu imion".
Pozdrawiam
P.S. Moja córka ma na imię Cleopatra i żaden urzędas nawet nie mruknął. |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
AnkaL
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 11:33 am
|
|
|
Spodobal mi sie ten temat. Nie wszystkie jednak imiona kobiece w Polsce konczyc sie musza na A, mozna oprocz Beatrycze i Mercedes dac corce na imie Inez (hiszpanska Agnieszka) albo Naomi czy tam Noemi. Oczywiscie beda to raczej obce slowa, a jednak mozna dac takie imie.
Ktos tu napisal, ze wszystkie polskie rzeczowniki koncza sie na A, a to nieprawda. Mysz, noc, milosc, nienawisc, zlosc, gorycz, rzecz, wasn, basn, kosc, smycz, kazn, biel, czern, piesc. To co mi przyszlo do glowy teraz.
A mi sie poza tym bardzo podoba, ze prawie wszystkie imiona dziewczyn koncza sie na A i ze mozna polskie imiona tak ladnie i ciekawie odmieniac. A tu jest jedno imie, najwyzej mozna dodac - tje na koniec, zeby bylo spieszczenie, a i to nie zawsze. U nas na przyklad na Katarzyne mozna wolac na wiele innych sposobow. W holenderskim nie. |
|
|
|
|
agnieszka1975
Poczatkujacy bedzie lepiej
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 1:49 pm
|
|
|
15 lat temu dałam na imię mojemu synowi Jakub ,a pani w urzędzie spytała czy napewno Jakub czy moze Kuba? Ksiądz w kościele to samo .To chyba istnije imię Kuba.teraz nie pamiętam kiedy ale w kalendarzu też jest Kuba. |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 2:06 pm
|
|
|
ja 19 lat temu wybralam dla mojego syna imie DACJAN- znalazlam je w kaledarzu 4 czerwca- niestety w urzedzie nie chcieli go zarejestrowac, ale ze naleze do upartych osob powiedzialam pani, ze jak zechce moejmu dziecku dac na imie wiaderko - to dam- poniewaz to moje dziecko i moj wybor a tymbardziej . ze imie istnieje w kalendarzu- pani troche poburczala i wpisala imie - jak sie pozniej okazalo bylo to wtedy pierwsze takie imie w miescie- w kosciele o dziwo problemow nie bylo. tak wiec moj syn do dzis ma troche inne imie i nawet teraz czesto musze je powtarzac bo nadal jednak nalezy do okazow. a mnie sie podoba |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
ginger
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz Wiek: 47 Dołączyła: 28 Wrz 2008 Posty: 79 Skąd: Noorden
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 2:48 pm
|
|
|
Mój syn ma na imię Dawid Sebastian, gdy go chciałam ochrzcić ksiądz próbował mnie przekonać, aby był Sebastian Dawid, bo Dawid to takie żydowskie imię. |
_________________ Kobiety są największa mniejszością |
|
|
|
|
mariola 784
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 18 Sty 2008 Posty: 220
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 3:40 pm
|
|
|
Ja mam znowu problem z nazwiskiem moje konczy sie na A mojego meza na I.Tubylcy caly czas uzywaja koncowki mojego meza w instytucjach czy u lekarza ciagle musze poprawiac w szkole mam to samo .Ale sa chetni sie dowiedziec dlaczego wiec wyjasniam po kolei ze ja jestem kobieta z A na koncu a moj maz jest facetem z I na koncu wszyscy sie dziwia i usmiechaja.Tak samo jak mam Y jako druga litere wiec pisza mi caly czas i wymawiaja ij .Ostatnio ambitny listonosz przyniosl mi i paczke i uczyl sie czytac moje nazwisko i zagadal tak smiesznie to tak samo jak ten PODOLSKI. SKI na koncu. |
|
|
|
|
Kesja
Poczatkujacy
Wiek: 44 Dołączyła: 30 Maj 2008 Posty: 40 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 7:44 pm
|
|
|
Szukałam teraz w necie ale nie znalazłam Kuba tylko Jakub, ale coś z tym imieniem jest, bo tak ma na imię mój synek i często mi ludzie zadawali pytanie czy ma na imię Kuba czy Jakub. W domu zawsze mówimy na niego Kuba, A tutaj w ogóle przestawiłam się bardziej na Jakuba A co do urzędów i Kościołów to chyba już nie te czasy by robic problemy, moja koleżanka dała na imię synkowi Sajmon, bez problemu w urzędzie i kościele, chociaż podczas chrztu ksiądz użył imienia Szymon hmm No i te nasze Polskie "gwiazdy" jakoś te imiona "nie polskie" nadają. |
|
|
|
|
ARIE32NL
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 3 razy Wiek: 49 Dołączył: 06 Cze 2008 Posty: 83 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 8:20 pm
|
|
|
Jesli chodzi o pytania ? to czy wy tez spotykacie sie czesto z tym ze holendrzy wyobrazaja sobie Polske jako tatalne za....pie ? ostatnio holender zadal mi pytanie ( CZY MAMY W POLSCE PRAD I BIERZACA WODE ?? ) normalnie zalamka !! a znam tez przypadek ze jeden holender mial wyjechac do Polski a drugi jego kolega odradzal mu bo twierdzil ze w Polsce niema asfaltu a po ulicach chodza Biale Niedzwiedzie i juz z tamtad nie wruci ?? normalnie masakra !! w jakich czasach oni zyja ?? |
|
|
|
|
AnkaL
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 8:57 pm
|
|
|
Z tego, co wiem, to imię Kuba jest w oficjalnej wersji jako Jakub. A nie inaczej. Tak jak Anka w domu to oficjalnie Anna, a Ewcia - Ewa. |
|
|
|
|
|