NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kindertoeslag,czyli dodatek na dziecko
Autor Wiadomość
kasia76 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lut 08, 2009 8:12 pm   

A ja składałam o zasiłek rodzinny i automatycznie powinnam dostać dodatek na dziecko....zasiłek rodzinny przyznano a dodatku na dziecko nie....widocznie w moim przypadku ta automatyka nie zadziałała czemu???a czytam,że kancelaria pisze iż od 2008 roku zmieniły sie przepisy.......i każdy kto pobiera zasiłek rodzinny automatycznie dostaje dodatek na dziecko......każdy tylko nie ja nie bardzo to rozumiem
Ostatnio zmieniony przez kasia76 Nie Lut 08, 2009 8:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Nie Lut 08, 2009 9:29 pm   

kasia76 napisał/a:
A ja składałam o zasiłek rodzinny i automatycznie powinnam dostać dodatek na dziecko....zasiłek rodzinny przyznano a dodatku na dziecko nie....widocznie w moim przypadku ta automatyka nie zadziałała czemu???a czytam,że kancelaria pisze iż od 2008 roku zmieniły sie przepisy.......i każdy kto pobiera zasiłek rodzinny automatycznie dostaje dodatek na dziecko......każdy tylko nie ja nie bardzo to rozumiem

Nie tylko Ty nie dostałaś automatycznie-mąż też pobiera zasiłek rodzinny a na ten dodatek dopiero złożył wniosek (za 2008 rok),bo go nie dostał automatycznie.Czekamy co z tego wyjdzie.

nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pon Lut 09, 2009 9:58 pm   

Kazda osoba otrzymujaca zasilek rodzinny (kinderbijslag) otrzymuje informacje nt. dodatku na dziecko (kindertoeslag 2008, a aktualnie kindgebonden budget 2009).
Najczesciej Urzad SVB (od zasilkow rodzinnych) wniosku o otrzymanie dodatku na dziecko do holenderskiego urzedu podatkowego. Jezeli w urzedzie podatkowym jest to osoba juz zarejestrowana, gdyz wczesniej dokonywala rozliczen, ten dodatek otrzymuje automatycznie. Natomiast jezeli jest to osoba, ktora jeszcze nie dokonywala rozliczenia, nie figuruje w systemie holenderskiego urzedu i wtedy najczesciej jest wskazane, aby ta osoba indywidualnie lub poprzez kancelarie, zlozyla wniosek o dodatek na dziecko.
We wczesniejszych latach, a wiec do roku 2007 mozna bylo ten dodatek otrzymac jednorazowo wraz z rozliczeniem swojego podatku, natomiast od 2008 r. zasady podatkowe sie troche zmienily i o ten dodatek nalezy w wiekszosci wystepowac indywidualnie,

kasia76 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lut 10, 2009 9:51 pm   

Nie dostałam żadnej informacji od urzędu nt dodatku na dziecko, rozliczenie za tamten rok dokonałam ale zwrotu podatku nie otrzymałam jeszcze do dnia dzisiejszego więc nie wiem czy firma , która się tym zajęła zrobiła coś w tym kierunku czy nie....odnośnie zwrotu mojego podatku obecnie juz nie istenieje....ta firma....więc nie wiem tak na 100% czy figuruję w systemie holenderskiego urzędu czy nie...i co teraz powinnam zrobić????

nollewska 

Wysłany: Wto Lut 10, 2009 10:48 pm   

Byc moze firma rozliczajaca zmienila nazwe i nadal istnieje, tak czasami bywa, ze zmienia firma nazwe, rozszerza swoj profil itp.
Jezeli jednak by firma nieistniala, nalezy zadzwonic do holenderskiego urzedu z zapytaniem o Twoj status rozliczenia podatku za 2007 r. (bo chyba o ten rok rozliczeniowy chodzi).
Urzednik powinien wyjasnic Twoja sytuacje i mozesz zapytac o dalsze szczegoly odnosnie rozliczenia, tj. na jakie adres zostanie przeslana decyzja. Jezeli to nie bedzie Twoj adres, a np. nieistniejacej juz kancelarii, mozesz dokonac zmian adresu dla korespondencji a takze zmian dot. dokonania przelewu bankowego. Te czynnosci musisz dokonac na formularzu.

kasia76 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 11, 2009 9:09 pm   

A ma ktos taki numer do holenderskiego urzędu????

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lut 11, 2009 10:40 pm   

http://www.belastingdienst.nl/contact/ tylko w Belasting mowia tylko po Holendersku....

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

annab 
Gaduła
zocha

Wysłany: Wto Lut 17, 2009 11:45 am   

witam , dostałam dzisiaj decyzję odmowną z svb , za pierwszy kwartał 2009 , poniewaz sprawdzali 5.01.2009 , czy mąż pracuje , a umowe miał do końca roku 2008, potem przyjechał do polski , i nastepna umowe podpisał 09.01.2009, czy zgodne jest to z ich prawem , czy odwoływac sie ,

jolcia88 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 12:28 pm   

Po prostu skopiuj i wyslij im ta umowe + wyjasnienie ze nie zgadzasz sie z decyzja...

:039:

annab 
Gaduła
zocha

Wysłany: Wto Lut 17, 2009 1:00 pm   

da to cos , a wogóle mniał ktos tak przypadek ,

jolcia88 
Gaduła

Wysłany: Wto Lut 17, 2009 4:40 pm   

Wydaje mi sie ze da..z tego co wiem jak nie masz prawa do zasilku na CALY kwartal to daja na jakas czesc....po prostu maja takie a nie inne dane, a ty musisz im pokazac co i jak. " A w ogole da to cos ". Po co zadajesz pytanie, skoro tak wlasciwie to Ci sie nic nie chce ? Pewnie da, tylko sprobuj...koszty zrobienia ksera umowy i wyslania listu sa raczej nie duze...

:039:

annab 
Gaduła
zocha

Wysłany: Wto Lut 17, 2009 4:51 pm   

posłuchałam twojej rady ,i zrobiłam tak jak mówiłaś ,

jolcia88 
Gaduła

Wysłany: Wto Lut 17, 2009 7:00 pm   

:038:

bodi 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 11, 2009 6:54 pm   

Witam!

Mam pytanko może ktos z Was posiada gotowy Formularz zapisany w Microsoft Word kindertoeslag za 2008 rok zapisany w kompie? jeśli tak to prosiłym o ten Formularz na email [email protected] -z góry dzieki
Ostatnio zmieniony przez bodi Śro Mar 11, 2009 6:54 pm, w całości zmieniany 1 raz  

nollewska 

Wysłany: Śro Mar 11, 2009 10:36 pm   

Ten formularz mozesz uzyskac tylko z urzedu podatkowego i jest to druk wydawany na Twoje nazwisko i sofi numer. Nie mozna sciagnac formularza z internetu.

Odpowiedz do tematu