NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pol zartem pol serio: Boerenkool
Autor Wiadomość
nelly 
Super gaduła
Pani Viking :)

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 5:28 pm   Pol zartem pol serio: Boerenkool

W Holandii sa pewne znamienne i wyjatkowe rzeczy ;) Jak na przyklad ta na zdjeciu ponizej ;)

Boerenkool met worst :033: (oczywiscie slynna Unox worst ;) )

Podajcie 3 rzeczy, ktore przychodza wam na mysl widzac owo niderlandzkie dzielo sztuki kulinarnej ;) :036: albo wasze doswiadczenia i przemyslenia zwiazane z tym slynnym daniem.

Kiedy poraz pierwszy mieliscie z nim stycznosc i jakie bylo wasze wrazenie? (no i kiedy zrobilo wam sie niedobrze: na sam widok, czy po spozyciu? no i czy w ogole ;) )

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 5:42 pm   

nelly, a znasz polskie ziemniaki bryzgane??? albo mozdzek smazony ? lub groch z kapusta? itd? no to powiem, ze wole to co jest tam na tym talerzu... :033:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 5:55 pm   

Boerenkool zaczelam jesc po 15 latach pobytu w Holandii.Do tego smazony boczek i braadworst.Najbardziej smakuje mi hutspot ze sztuka wolowinki.Andijvie stamppot przejadl mi sie,bo jadlam go od poczatku mojego pobytu tutaj.

ALICE 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 8:03 pm   

Dla tych co widzą to danie pierwszy raz, a być może będą miały okazję go skosztować,wyjaśnijcie co jest na tym talerzu?Przypomina mi plasterki mortadeli,ale z czym???
Co to jest hutspot i stamppot?

malgosia
Super gaduła

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 8:17 pm   

BOERENKOOL to jarmuz, zrywany po pierwszych przymrozkach i zawierajacy niesamowicie duzo zelaza. mnie przypomina ziemniaki z pokrzywami, ktore moja s.p. babcia dawala kurczatkom. ja nie przepadam, moja pol holenderska corka uwielbia, no ale uwielbia tez pierogi z truskawkami,jest to jedyne danie, ktorego nie gotuje, za to robi je moj malzonek. czasem troche sprobuje, pocieszam sie,ze jest zdrowe...
malgosia

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 8:38 pm   

ALICE,
Cytat:
Co to jest hutspot i stamppot?
to ziemniaki+marchewka+ cebula= gotowane wszystko w jednym garnku i utluczone :033: stamppot to nic innego jak to co widzisz na zdjeciu ktore umiescila Nelly wyzej ....ale sa rozne rodzaje stamppot(ow) mozna je robic z andijvie-> rodzaj warzywa podobny do zielonej dorodnej salaty tylko ma wydluzone liscie no i oczywiscie inaczej smakuje zobacz http://nl.wikipedia.org/wiki/Andijvie wspomniany juz jarmuz czyli ->boerenkool http://nl.wikipedia.org/w...l_%28groente%29 wracajac jeszcze raz do zamieszczonego zdjecia wyzej jest to wlasnie stamppot z boerenkool :061:

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 8:44 pm   

dodam jeszcze ze stamppot mozemy sobie '' komponowac'' wedle smaku ....wcale nie trzeba tez jesc go z kielbasa, rownie dobrze smakuje z kawalkiem smazonego czy pieczonego miesa :033:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

nelly 
Super gaduła
Pani Viking :)

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 9:55 pm   

malgosia napisał/a:
mnie przypomina ziemniaki z pokrzywami, ktore moja s.p. babcia dawala kurczatkom.

:082: otoz to! gdy zobaczylam poraz pierwszy myslalam, ze to jedzenie dla kur :081: Bylo ugotowane bez soli, bez pieprzu, bez zadnych innych przypraw. A kielbase Unox'a gotowali bez wyciagniecia jej z folii (gdyby wyciagneli to by sie pewnie w goracej wodzie rozpadla ;) )

[ Dodano: Wto Kwi 22, 2008 9:55 pm ]
Gochna H napisał/a:
dodam jeszcze ze stamppot mozemy sobie '' komponowac'' wedle smaku ....wcale nie trzeba tez jesc go z kielbasa

cale szczescie, Gochna :) , cale szczescie... hihi

[ Dodano: Wto Kwi 22, 2008 9:57 pm ]
ALICE napisał/a:
Dla tych co widzą to danie pierwszy raz, a być może będą miały okazję go skosztować,wyjaśnijcie co jest na tym talerzu?

Uwierz mi, lepiej nie miec okazji ;) (ja usilowalam zjesc i polubic 4 razy i za zadnym razem sie nie udalo :( raz uzbroilam sie w solniczke, ale sol i tak nie nadala temu lepszych walorow smakowych ;) ) Nawet moj Holender unika tego jak moze (pewnie ma jakies informacje o tym, co jest w kielbasie ;) )
Ostatnio zmieniony przez nelly Wto Kwi 22, 2008 9:58 pm, w całości zmieniany 1 raz  

ALICE 
Gaduła

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:03 pm   

No to fajnie!Nie dość,że dobrze nie wygląda, to jeszcze i nie smakuje.Ciekawe co ja tam będę jadła.Byłam tylko tydzień w Holandii i na dodatek przyjechałam z wałówką z Polski Więc nie miałam okazji spróbować żadnych holenderskich dań.
Co wam tam smakuje i czesto kupujecie dla siebie i rodzinki.
Ciekawa jestem czy tam będę umiała cokolwiek przyrządzić z tych holenderskich produktów.Na początek to pewnie tylko fileta z kurczaka,hahaha!! :081: :043:
Ostatnio zmieniony przez ALICE Wto Kwi 22, 2008 11:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  

EwazHolandii 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:13 pm   

rzeczywiście za dobrze nie wygląda, chociaż ja np. lubię stampot,robię go sama z ziemniaków,marchewki,cebuli i boczku. :039:

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:16 pm   

A mnie sie bardzo podoba i jest pyszny jak zrobie.Robie jeszcze kombinacje z cykoria,wloska lub chinska kapusta niam...nie znacie sie i nie wiecie co dobre :036: :036: :036:

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:25 pm   

Może was to zdziwi, ale ja jeszcze takiego prawdziwie holenderskiego dania nie jadłam.
Staram się robić normalne obiady takie jak w Polsce robiłam. Kotlet, klopsy mielone, rosół z makaronem, zupę ogórkową a nawet śląski żurek oraz kluski i jak to mówi moja mama "ciapkapusta" (czyli kiszona kapusta mieszana z gniecionymi ziemniakami).
To lubią moi domownicy więc to gotuję.
Nie zarzekam się że nigdy nie spróbuję czegoś typowo holenderskiego, ale narazie moja rodzinka woli polskie obiadki.
Pozdrawiam
Jutro będzie lepszy dzień

ALICE 
Gaduła

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:33 pm   

Hera napisał/a:
czyli kiszona kapusta mieszana z gniecionymi ziemniakami).

To można kupić w Holandii kiszoną kapustę?

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:41 pm   

dobra kielbase do stamppot, mozna kupic w sklepie miesnym jest lekko podwedzana i samkuje podobnie jak nasza parowka jest bez folii ..... ja sama, mimo iz wychowana na polskim jedzonku lubie ta mieszanke z gara :033: tylko hutspot wedlug mnie jest niejadalny.... no nie przepadam!!! reszta jest ok

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:43 pm   

ALICE,
Cytat:
To można kupić w Holandii kiszoną kapustę?
oczywiscie jest w paczuszkach 500g na stoisku warzywnym :036:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Odpowiedz do tematu