Pol zartem pol serio: Boerenkool |
Autor |
Wiadomość |
nelly
Super gaduła Pani Viking :)
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 5:28 pm Pol zartem pol serio: Boerenkool
|
|
|
W Holandii sa pewne znamienne i wyjatkowe rzeczy Jak na przyklad ta na zdjeciu ponizej
Boerenkool met worst (oczywiscie slynna Unox worst )
Podajcie 3 rzeczy, ktore przychodza wam na mysl widzac owo niderlandzkie dzielo sztuki kulinarnej albo wasze doswiadczenia i przemyslenia zwiazane z tym slynnym daniem.
Kiedy poraz pierwszy mieliscie z nim stycznosc i jakie bylo wasze wrazenie? (no i kiedy zrobilo wam sie niedobrze: na sam widok, czy po spozyciu? no i czy w ogole ) |
_________________ Nell |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 5:42 pm
|
|
|
nelly, a znasz polskie ziemniaki bryzgane??? albo mozdzek smazony ? lub groch z kapusta? itd? no to powiem, ze wole to co jest tam na tym talerzu... |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 5:55 pm
|
|
|
Boerenkool zaczelam jesc po 15 latach pobytu w Holandii.Do tego smazony boczek i braadworst.Najbardziej smakuje mi hutspot ze sztuka wolowinki.Andijvie stamppot przejadl mi sie,bo jadlam go od poczatku mojego pobytu tutaj. |
|
|
|
|
ALICE
Gaduła

Pomogła: 1 raz Wiek: 105 Dołączyła: 30 Mar 2008 Posty: 109 Skąd: Holandia
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 8:03 pm
|
|
|
Dla tych co widzą to danie pierwszy raz, a być może będą miały okazję go skosztować,wyjaśnijcie co jest na tym talerzu?Przypomina mi plasterki mortadeli,ale z czym???
Co to jest hutspot i stamppot? |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 8:17 pm
|
|
|
BOERENKOOL to jarmuz, zrywany po pierwszych przymrozkach i zawierajacy niesamowicie duzo zelaza. mnie przypomina ziemniaki z pokrzywami, ktore moja s.p. babcia dawala kurczatkom. ja nie przepadam, moja pol holenderska corka uwielbia, no ale uwielbia tez pierogi z truskawkami,jest to jedyne danie, ktorego nie gotuje, za to robi je moj malzonek. czasem troche sprobuje, pocieszam sie,ze jest zdrowe...
malgosia |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 8:38 pm
|
|
|
ALICE, Cytat: | Co to jest hutspot i stamppot? | to ziemniaki+marchewka+ cebula= gotowane wszystko w jednym garnku i utluczone stamppot to nic innego jak to co widzisz na zdjeciu ktore umiescila Nelly wyzej ....ale sa rozne rodzaje stamppot(ow) mozna je robic z andijvie-> rodzaj warzywa podobny do zielonej dorodnej salaty tylko ma wydluzone liscie no i oczywiscie inaczej smakuje zobacz http://nl.wikipedia.org/wiki/Andijvie wspomniany juz jarmuz czyli ->boerenkool http://nl.wikipedia.org/w...l_%28groente%29 wracajac jeszcze raz do zamieszczonego zdjecia wyzej jest to wlasnie stamppot z boerenkool |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 8:44 pm
|
|
|
dodam jeszcze ze stamppot mozemy sobie '' komponowac'' wedle smaku ....wcale nie trzeba tez jesc go z kielbasa, rownie dobrze smakuje z kawalkiem smazonego czy pieczonego miesa |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
nelly
Super gaduła Pani Viking :)
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 9:55 pm
|
|
|
malgosia napisał/a: | mnie przypomina ziemniaki z pokrzywami, ktore moja s.p. babcia dawala kurczatkom. |
otoz to! gdy zobaczylam poraz pierwszy myslalam, ze to jedzenie dla kur Bylo ugotowane bez soli, bez pieprzu, bez zadnych innych przypraw. A kielbase Unox'a gotowali bez wyciagniecia jej z folii (gdyby wyciagneli to by sie pewnie w goracej wodzie rozpadla )
[ Dodano: Wto Kwi 22, 2008 9:55 pm ]
Gochna H napisał/a: | dodam jeszcze ze stamppot mozemy sobie '' komponowac'' wedle smaku ....wcale nie trzeba tez jesc go z kielbasa |
cale szczescie, Gochna , cale szczescie... hihi
[ Dodano: Wto Kwi 22, 2008 9:57 pm ]
ALICE napisał/a: | Dla tych co widzą to danie pierwszy raz, a być może będą miały okazję go skosztować,wyjaśnijcie co jest na tym talerzu? |
Uwierz mi, lepiej nie miec okazji (ja usilowalam zjesc i polubic 4 razy i za zadnym razem sie nie udalo raz uzbroilam sie w solniczke, ale sol i tak nie nadala temu lepszych walorow smakowych ) Nawet moj Holender unika tego jak moze (pewnie ma jakies informacje o tym, co jest w kielbasie ) |
_________________ Nell |
Ostatnio zmieniony przez nelly Wto Kwi 22, 2008 9:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ALICE
Gaduła

|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:03 pm
|
|
|
No to fajnie!Nie dość,że dobrze nie wygląda, to jeszcze i nie smakuje.Ciekawe co ja tam będę jadła.Byłam tylko tydzień w Holandii i na dodatek przyjechałam z wałówką z Polski Więc nie miałam okazji spróbować żadnych holenderskich dań.
Co wam tam smakuje i czesto kupujecie dla siebie i rodzinki.
Ciekawa jestem czy tam będę umiała cokolwiek przyrządzić z tych holenderskich produktów.Na początek to pewnie tylko fileta z kurczaka,hahaha!! |
Ostatnio zmieniony przez ALICE Wto Kwi 22, 2008 11:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:13 pm
|
|
|
rzeczywiście za dobrze nie wygląda, chociaż ja np. lubię stampot,robię go sama z ziemniaków,marchewki,cebuli i boczku. |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:16 pm
|
|
|
A mnie sie bardzo podoba i jest pyszny jak zrobie.Robie jeszcze kombinacje z cykoria,wloska lub chinska kapusta niam...nie znacie sie i nie wiecie co dobre |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:25 pm
|
|
|
Może was to zdziwi, ale ja jeszcze takiego prawdziwie holenderskiego dania nie jadłam.
Staram się robić normalne obiady takie jak w Polsce robiłam. Kotlet, klopsy mielone, rosół z makaronem, zupę ogórkową a nawet śląski żurek oraz kluski i jak to mówi moja mama "ciapkapusta" (czyli kiszona kapusta mieszana z gniecionymi ziemniakami).
To lubią moi domownicy więc to gotuję.
Nie zarzekam się że nigdy nie spróbuję czegoś typowo holenderskiego, ale narazie moja rodzinka woli polskie obiadki.
Pozdrawiam |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
ALICE
Gaduła

|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:33 pm
|
|
|
Hera napisał/a: | czyli kiszona kapusta mieszana z gniecionymi ziemniakami). |
To można kupić w Holandii kiszoną kapustę? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:41 pm
|
|
|
dobra kielbase do stamppot, mozna kupic w sklepie miesnym jest lekko podwedzana i samkuje podobnie jak nasza parowka jest bez folii ..... ja sama, mimo iz wychowana na polskim jedzonku lubie ta mieszanke z gara tylko hutspot wedlug mnie jest niejadalny.... no nie przepadam!!! reszta jest ok |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:43 pm
|
|
|
ALICE, Cytat: | To można kupić w Holandii kiszoną kapustę? | oczywiscie jest w paczuszkach 500g na stoisku warzywnym |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
|