NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno nowego samochodu w Polsce i rejestracja go w PL
Autor Wiadomość
thomson1708
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 07, 2016 3:27 pm   Kupno nowego samochodu w Polsce i rejestracja go w PL

Pragnę kupić nowy samochód w Polsce ze względu na dostępność fabrycznego LPG. Czy mam możliwość zarejestrowania go w Polsce na siebie i jeżdżenie w NL na PL tablicach opłacając jedynie podatek drogowy? Czy autko musi być zarejestrowane na kogoś innego (np moją mamę).
Nie posiadam meldunku (ahh te agencje pracy)
Ostatnio zmieniony przez thomson1708 Pon Mar 07, 2016 3:31 pm, w całości zmieniany 1 raz  

wigru 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Mar 07, 2016 3:47 pm   Re: Kupno nowego samochodu w Polsce i rejestracja go w PL

thomson1708 napisał/a:
[...] Czy mam możliwość zarejestrowania go w Polsce na siebie i jeżdżenie w NL na PL tablicach opłacając jedynie podatek drogowy? [...]
Tak

thomson1708
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 07, 2016 3:49 pm   

Dziękuję.
Czyli uniknę w ten sposób opłacenia owego drugiego podatku? Miło.
Jeżeli jeżdżę tutaj autem od 1 lutego to kiedy powinienem zgłosić się i opłacić MRB?

wigru 

Wysłany: Pon Mar 07, 2016 4:02 pm   

thomson1708 napisał/a:
[...] Czyli uniknę w ten sposób opłacenia owego drugiego podatku? [...]
Jakiego?
thomson1708 napisał/a:
[...] Jeżeli jeżdżę tutaj autem od 1 lutego to kiedy powinienem zgłosić się i opłacić MRB?
Po 4 miesiącach już musisz opłacać podatek drogowy.

thomson1708
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 07, 2016 4:12 pm   

Dziękuje serdecznie za odpowiedź.
Drugi podatek, czyli ten jednorazowy BMP(?)
Wcześniej też byłem w NL, tyle że bez samochodu (końcówka listopada-> początek stycznia). Czy te wcześniejsze miesiące bez samochodu też liczą się do pobytu?

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 4:16 pm   

thomson1708,

Pamietaj o tym , ze podatek od aut LPG w Holandii jest wyzszy, niz za takie samo auto na benzyne

podatek za auto/ do 1150 kg/ LPG G3 per kwartaal: € 172,00
--'' -- BENZYNA per kwartaal: € 128,00

AUTO 1551 -1650 Kg / LPG na kwartal to koszt € 366,00
itd.
tu mozesz sobie obliczyc te wartosci http://www.belastingdiens...uigenbelasting/

wigru 

Wysłany: Pon Mar 07, 2016 4:20 pm   

thomson1708 napisał/a:
[...] Drugi podatek, czyli ten jednorazowy BMP(?) [...]
BPM - nie przerejestrowywujesz = nie płacisz.
thomson1708 napisał/a:
[...] Wcześniej też byłem w NL, tyle że bez samochodu (końcówka listopada-> początek stycznia). Czy te wcześniejsze miesiące bez samochodu też liczą się do pobytu?
Ja bym nie liczył, jednorazowo zawsze możesz powiedzieć, że byłeś turystycznie.

thomson1708
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 07, 2016 4:29 pm   

Szanowna Panno/Pani Panicelinko. Dziękuję za informację. W załączniku chętnie bym dołączył moje kalkulacje w których uwzględniłem w nim podatek drogowy/spalanie/cenę paliwa i inne. Jednak nie mogę znaleźć możliwości dołączania załączników.

Panie Wigru, uważam to za bardzo dobry pomysł, jednak czy jeśli bylem zatrudniony w tym czasie to też mogę powiedzieć że byłem tutaj turystycznie?

wigru 

Wysłany: Pon Mar 07, 2016 4:38 pm   

thomson1708 napisał/a:
[...] uważam to za bardzo dobry pomysł, jednak czy jeśli bylem zatrudniony w tym czasie to też mogę powiedzieć że byłem tutaj turystycznie?
Belasting i Douane wiedzą kiedy byłeś i kiedy pracowałeś i nawet kiedy przekroczyłeś granicę. Te kilka tygodni raczej nie powinny mieć jakiegoś wielkiego znaczenia jeśli chodzi o podatek drogowy.

Samochód do belastingu możesz zgłosić korzystając z tego formularza: http://www.belastingdiens...nlands_kenteken

thomson1708
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 07, 2016 4:43 pm   

Ok, dziękuje bardzo za pomoc.
Po 4 miesiącach dopiero mam zgłosić auto tak? No i wtedy będę zobligowany do zapłacenia za te pierwsze 4 miesiące czy za 3 następne (czyli 5,6,7)?
Ostatnio zmieniony przez thomson1708 Pon Mar 07, 2016 4:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  

wigru 

Wysłany: Pon Mar 07, 2016 5:07 pm   

Jak tam już uważasz. Niektórzy jeżdżą parę lat i mają szczęście. Jak zgłosisz auto to belasting Ci wyliczy ile będziesz płacił. Przyślą do domu accept-giro (druk do zapłacenia) i upoważnienie do ściągania z konta automatycznie. Tam masz wybór czy płacisz miesięczne / kwartalnie / rocznie. Ten pierwszy rachunek sam musisz zrobić przelew a jak podpiszesz upoważnienie to już reszta będzie szła automatycznie. Jeśli nie to co kwartał dostaniesz rachunek do domu.

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Pon Mar 07, 2016 6:40 pm   

Thomson ja też obliczałem w Excelu jak by wychodziło z podatkiem lub bez, z gazem czy tylko benzyną.
Nie wiem jak u ciebie, ale w moim wypadku jeśli robisz powyżej 12000 km rocznie to gaz się opłaca, nawet przy płaceniu podatku.
W zależności gdzie mieszkasz to możesz mieć większą lub mniejszą szansę na kontrolę.
Jak przekraczasz granicę to masz robione zdjęcie, stąd ja granicę przekraczam polnymi (utwardzonymi) drogami i gra gitara.
Jak jesteś długo w NL to warto sprzedać auto np. matce i kupić od niej ponownie tak by wyrabiać wszystkie dokumenty ponownie. W danych auta figurujesz jako właściciel od nowej daty, a chyba dalej nic się nie zmieniło i nie mają bezpośredniego dostępu do danych w Wydziale Komunikacji.

Ogólnie przy LPG zalecałbym jednak przejście na żółte blachy bo dostaniesz zniżkę na gaz, więc np. u mnie gaz by się opłacał już od 8-9 tys na rok, a robię przeważnie do 30 000 rocznie - stąd zysk spory :D
Ostatnio zmieniony przez Fegelein Pon Mar 07, 2016 6:41 pm, w całości zmieniany 1 raz  

thomson1708
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 07, 2016 7:02 pm   

Rocznie robię około 24000km, auto będzie w gazie oczywiście. Corsa 1,4 90km. Mniej zaawansowanego silnika nowego nie ma chyba :)

xenon 
Super gaduła

Wysłany: Pon Mar 07, 2016 7:06 pm   

Fegelein napisał/a:
Ogólnie przy LPG zalecałbym jednak przejście na żółte blachy bo dostaniesz zniżkę na gaz, więc np. u mnie gaz by się opłacał już od 8-9 tys na rok

mozesz rozwinac co myslisz pod pojeciem znizka na gaz? Jak ty to liczysz ,ze wychodzi ci oplacalnosc gazu po 8-9 tys km. Ja jak kiedys liczylem i wyszedl mi taniej diesel dopiero po ok 20tys.km a gaz tez okolo tych kilometrow.

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Pon Mar 07, 2016 7:37 pm   

Holandia nie uznaje polskiego gazu tj. jest traktowany jako "overige LPG". Nawet jak dostarczysz papiery na to, że posiadasz nowszy system niż ich własny to i tak nie dostaniesz zniżki.
Ubiegać się o nią możesz dopiero po przejściu na żółte blachy, wtedy nagle już "overige LPG" zmienia się na zgodne z LPG -G3 (po dostarczeniu certyfikatów).
U mnie bez zniżki roczny koszt wynosiłby ok. 1350-1400 euro, ze zniżką ok. 800-830 euro.
Koszt podatku bez LPG (jakiegokolwiek) to 600 euro. Jak więc widać posiadanie LPG powiększa podatek o ok. 200-230 euro na rok, a paliwo jest 2-2.75 razy tańsze w zależności od tego co się dzieje na świecie.
Z tego względu, że auto mało mi pali gazu, obliczyłem sobie w Excelu jak by wyglądało przy samej benzynie, samym gazie LPG oraz ich systemie LPG-G3.
U mnie krzywa przecina się - w zależności od przyjętych założeń - przy około 12000 km przy cenie paliwa 1.45€/LPG 0.61€ i podatku bez zniżki 1350€. Ze zniżką linia styku przesuwa się jeszcze bardziej ku mniejszej ilości km.
Ostatnio zmieniony przez Fegelein Pon Mar 07, 2016 7:38 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu