Kupno nowego samochodu w Polsce i rejestracja go w PL |
Autor |
Wiadomość |
thomson1708
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 3:27 pm Kupno nowego samochodu w Polsce i rejestracja go w PL
|
|
|
Pragnę kupić nowy samochód w Polsce ze względu na dostępność fabrycznego LPG. Czy mam możliwość zarejestrowania go w Polsce na siebie i jeżdżenie w NL na PL tablicach opłacając jedynie podatek drogowy? Czy autko musi być zarejestrowane na kogoś innego (np moją mamę).
Nie posiadam meldunku (ahh te agencje pracy) |
Ostatnio zmieniony przez thomson1708 Pon Mar 07, 2016 3:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 3:47 pm Re: Kupno nowego samochodu w Polsce i rejestracja go w PL
|
|
|
thomson1708 napisał/a: | [...] Czy mam możliwość zarejestrowania go w Polsce na siebie i jeżdżenie w NL na PL tablicach opłacając jedynie podatek drogowy? [...] | Tak |
|
|
|
|
thomson1708
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 3:49 pm
|
|
|
Dziękuję.
Czyli uniknę w ten sposób opłacenia owego drugiego podatku? Miło.
Jeżeli jeżdżę tutaj autem od 1 lutego to kiedy powinienem zgłosić się i opłacić MRB? |
|
|
|
|
wigru
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 4:02 pm
|
|
|
thomson1708 napisał/a: | [...] Czyli uniknę w ten sposób opłacenia owego drugiego podatku? [...] | Jakiego?
thomson1708 napisał/a: | [...] Jeżeli jeżdżę tutaj autem od 1 lutego to kiedy powinienem zgłosić się i opłacić MRB? | Po 4 miesiącach już musisz opłacać podatek drogowy. |
|
|
|
|
thomson1708
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 4:12 pm
|
|
|
Dziękuje serdecznie za odpowiedź.
Drugi podatek, czyli ten jednorazowy BMP(?)
Wcześniej też byłem w NL, tyle że bez samochodu (końcówka listopada-> początek stycznia). Czy te wcześniejsze miesiące bez samochodu też liczą się do pobytu? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 4:16 pm
|
|
|
thomson1708,
Pamietaj o tym , ze podatek od aut LPG w Holandii jest wyzszy, niz za takie samo auto na benzyne
podatek za auto/ do 1150 kg/ LPG G3 per kwartaal: € 172,00
--'' -- BENZYNA per kwartaal: € 128,00
AUTO 1551 -1650 Kg / LPG na kwartal to koszt € 366,00
itd.
tu mozesz sobie obliczyc te wartosci http://www.belastingdiens...uigenbelasting/ |
|
|
|
|
wigru
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 4:20 pm
|
|
|
thomson1708 napisał/a: | [...] Drugi podatek, czyli ten jednorazowy BMP(?) [...] | BPM - nie przerejestrowywujesz = nie płacisz.
thomson1708 napisał/a: | [...] Wcześniej też byłem w NL, tyle że bez samochodu (końcówka listopada-> początek stycznia). Czy te wcześniejsze miesiące bez samochodu też liczą się do pobytu? | Ja bym nie liczył, jednorazowo zawsze możesz powiedzieć, że byłeś turystycznie. |
|
|
|
|
thomson1708
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 4:29 pm
|
|
|
Szanowna Panno/Pani Panicelinko. Dziękuję za informację. W załączniku chętnie bym dołączył moje kalkulacje w których uwzględniłem w nim podatek drogowy/spalanie/cenę paliwa i inne. Jednak nie mogę znaleźć możliwości dołączania załączników.
Panie Wigru, uważam to za bardzo dobry pomysł, jednak czy jeśli bylem zatrudniony w tym czasie to też mogę powiedzieć że byłem tutaj turystycznie? |
|
|
|
|
wigru
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 4:38 pm
|
|
|
thomson1708 napisał/a: | [...] uważam to za bardzo dobry pomysł, jednak czy jeśli bylem zatrudniony w tym czasie to też mogę powiedzieć że byłem tutaj turystycznie? | Belasting i Douane wiedzą kiedy byłeś i kiedy pracowałeś i nawet kiedy przekroczyłeś granicę. Te kilka tygodni raczej nie powinny mieć jakiegoś wielkiego znaczenia jeśli chodzi o podatek drogowy.
Samochód do belastingu możesz zgłosić korzystając z tego formularza: http://www.belastingdiens...nlands_kenteken |
|
|
|
|
thomson1708
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 4:43 pm
|
|
|
Ok, dziękuje bardzo za pomoc.
Po 4 miesiącach dopiero mam zgłosić auto tak? No i wtedy będę zobligowany do zapłacenia za te pierwsze 4 miesiące czy za 3 następne (czyli 5,6,7)? |
Ostatnio zmieniony przez thomson1708 Pon Mar 07, 2016 4:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wigru
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 5:07 pm
|
|
|
Jak tam już uważasz. Niektórzy jeżdżą parę lat i mają szczęście. Jak zgłosisz auto to belasting Ci wyliczy ile będziesz płacił. Przyślą do domu accept-giro (druk do zapłacenia) i upoważnienie do ściągania z konta automatycznie. Tam masz wybór czy płacisz miesięczne / kwartalnie / rocznie. Ten pierwszy rachunek sam musisz zrobić przelew a jak podpiszesz upoważnienie to już reszta będzie szła automatycznie. Jeśli nie to co kwartał dostaniesz rachunek do domu. |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 6:40 pm
|
|
|
Thomson ja też obliczałem w Excelu jak by wychodziło z podatkiem lub bez, z gazem czy tylko benzyną.
Nie wiem jak u ciebie, ale w moim wypadku jeśli robisz powyżej 12000 km rocznie to gaz się opłaca, nawet przy płaceniu podatku.
W zależności gdzie mieszkasz to możesz mieć większą lub mniejszą szansę na kontrolę.
Jak przekraczasz granicę to masz robione zdjęcie, stąd ja granicę przekraczam polnymi (utwardzonymi) drogami i gra gitara.
Jak jesteś długo w NL to warto sprzedać auto np. matce i kupić od niej ponownie tak by wyrabiać wszystkie dokumenty ponownie. W danych auta figurujesz jako właściciel od nowej daty, a chyba dalej nic się nie zmieniło i nie mają bezpośredniego dostępu do danych w Wydziale Komunikacji.
Ogólnie przy LPG zalecałbym jednak przejście na żółte blachy bo dostaniesz zniżkę na gaz, więc np. u mnie gaz by się opłacał już od 8-9 tys na rok, a robię przeważnie do 30 000 rocznie - stąd zysk spory |
Ostatnio zmieniony przez Fegelein Pon Mar 07, 2016 6:41 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
thomson1708
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 7:02 pm
|
|
|
Rocznie robię około 24000km, auto będzie w gazie oczywiście. Corsa 1,4 90km. Mniej zaawansowanego silnika nowego nie ma chyba |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 7:06 pm
|
|
|
Fegelein napisał/a: | Ogólnie przy LPG zalecałbym jednak przejście na żółte blachy bo dostaniesz zniżkę na gaz, więc np. u mnie gaz by się opłacał już od 8-9 tys na rok |
mozesz rozwinac co myslisz pod pojeciem znizka na gaz? Jak ty to liczysz ,ze wychodzi ci oplacalnosc gazu po 8-9 tys km. Ja jak kiedys liczylem i wyszedl mi taniej diesel dopiero po ok 20tys.km a gaz tez okolo tych kilometrow. |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 7:37 pm
|
|
|
Holandia nie uznaje polskiego gazu tj. jest traktowany jako "overige LPG". Nawet jak dostarczysz papiery na to, że posiadasz nowszy system niż ich własny to i tak nie dostaniesz zniżki.
Ubiegać się o nią możesz dopiero po przejściu na żółte blachy, wtedy nagle już "overige LPG" zmienia się na zgodne z LPG -G3 (po dostarczeniu certyfikatów).
U mnie bez zniżki roczny koszt wynosiłby ok. 1350-1400 euro, ze zniżką ok. 800-830 euro.
Koszt podatku bez LPG (jakiegokolwiek) to 600 euro. Jak więc widać posiadanie LPG powiększa podatek o ok. 200-230 euro na rok, a paliwo jest 2-2.75 razy tańsze w zależności od tego co się dzieje na świecie.
Z tego względu, że auto mało mi pali gazu, obliczyłem sobie w Excelu jak by wyglądało przy samej benzynie, samym gazie LPG oraz ich systemie LPG-G3.
U mnie krzywa przecina się - w zależności od przyjętych założeń - przy około 12000 km przy cenie paliwa 1.45€/LPG 0.61€ i podatku bez zniżki 1350€. Ze zniżką linia styku przesuwa się jeszcze bardziej ku mniejszej ilości km. |
Ostatnio zmieniony przez Fegelein Pon Mar 07, 2016 7:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|