No i konczy sie bezprawie na polskich tablicach |
Autor |
Wiadomość |
ARIE32NL
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 3 razy Wiek: 49 Dołączył: 06 Cze 2008 Posty: 83 Skąd: Rotterdam
|
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Czw Gru 18, 2008 8:07 pm
|
|
|
Zgadzam się bo wielu polskich kierowców chwaly nam nie przynosi.A jadac na polskich tablicach czuja sie bezkarni. |
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Czw Gru 18, 2008 9:02 pm
|
|
|
wcale nie wiem o czym piszesz ? Uwazasz ze polski kierowca nie umie sie poruszac po równych (bez dziur) drogach ? Ja bynajmniej takowych nie spotykam .
[ Dodano: Czw Gru 18, 2008 9:07 pm ]
A jezeli chodzi o radosc to tez sie ciesze bo nie wolno lamac przepisów drogowych ani tez unikac kar !! |
Ostatnio zmieniony przez aknairam Czw Gru 18, 2008 9:03 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ghambit
Gaduła
|
Wysłany: Czw Gru 18, 2008 11:45 pm
|
|
|
Powinni teraz zając się "białymi blachami" aby znikły z holenderskich dróg na dobre. |
|
|
|
|
Tymek
Gaduła

|
Wysłany: Czw Gru 18, 2008 11:57 pm
|
|
|
ghambit napisał/a: | Powinni teraz zając się "białymi blachami" aby znikły z holenderskich dróg na dobre. |
Jak również z innych krajów UE w naszym kraju. Dlaczego wszyscy z unii mogą jeździć
po Polsce bez ograniczeń i tak samo w innych krajach a my tutaj jesteśmy dyskryminowani.
Uważam, że powinni znieść obowiązek rejestracji w Holandii ale umożliwić nam wykupywanie
opłaty drogowej. To byłoby sprawiedliwe. A tak pier..doli..cie głupoty, a szczególnie
ci których nie stać na nic innego jak rower. |
Ostatnio zmieniony przez Tymek Czw Gru 18, 2008 11:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Pią Gru 19, 2008 9:51 am
|
|
|
Tymek Tymek nie denerwuj sie ! to tylko dyskusja ! A białe blachy jak tu ktoś wyzej pisał to polskie blachy ? A niemcy np to na jakich jeżdzą ? -fioletowych ? To tylko my tak podsycamy atmosfere ,pewnie po to zeby bylo bardziej nerwowo ! |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Gru 19, 2008 9:57 am
|
|
|
Tymek napisał/a: | Jak również z innych krajów UE w naszym kraju. Dlaczego wszyscy z unii mogą jeździć po Polsce bez ograniczeń i tak samo w innych krajach a my tutaj jesteśmy dyskryminowani. |
To jest akurat proste - w Polsce podatek drogowy jest wliczony w cene paliwa, a jak jezdzisz pol roku-rok i dluzej to paliwo sila rzeczy tankujesz i podatek drogowy placisz... A w wielu krajach jest ot osobna oplata - np. Niemcy, Holandia... |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pią Gru 19, 2008 9:58 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Gru 19, 2008 9:59 am
|
|
|
Tymek walisz glupoty .
W PL tez nie mozna jezdzic bez ograniczen .
Jak sie meldujesz w PL tez musisz zarejestrowac auto.
Niemcy jak tu przyjada i sie melduja tez musza tu auto zarejestrowac.
A jak jada do PL i tam sie melduja tam musza auto zarejestrowac. |
|
|
|
|
Tymek
Gaduła

|
Wysłany: Pią Gru 19, 2008 10:14 am
|
|
|
Nikt nikogo w polsce nie zmusza do wywożenia auta po 2 tygodniach.
Jakoś nie słyszałem o tym by trzeba było rejestrować auto z niemiec w polsce.
Jeździłem 2 lata legalnie na białych tablicach, pracowałem legalnie w niemczech i byłem
tam zameldowany, posiadałem drugie auto na polskich numerach i nikt na terenie niemiec
się do tego nie czepiał. I nikt mi nie powiedział w urzędzie (chociaż się pytałem o to i w
niemczech i w polsce) by było to konieczne. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Pią Gru 19, 2008 10:19 am
|
|
|
Ja nie mialam obywatelstwa polskiego jak zameldowalam sie w PL .
Nie nie dali mi 2 tyg . Ale obowiazek jest by auto przerejestrowac na polskie blachy. permamentnie sie zameldowanie ma swoje konsekwencje.Tak wiec i niemcy i kazdy inny obywatel (nie polski) ma obowiazek mieszkajac w Pl przerejestrowac auto. Ja to przerabialam i wiem z pewnoscia. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Gru 19, 2008 10:33 am
|
|
|
Tymek napisał/a: | posiadałem drugie auto na polskich numerach i nikt na terenie niemiec
się do tego nie czepiał. I nikt mi nie powiedział w urzędzie (chociaż się pytałem o to i w
niemczech i w polsce) by było to konieczne. |
Prosze bardzo: http://wyborcza.pl/1,78488,4222593.html obalenie Twojej teorii odnosnie Niemiec i aut na PL-numerach |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pią Gru 19, 2008 10:33 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Tymek
Gaduła

|
Wysłany: Pią Gru 19, 2008 11:24 am
|
|
|
To się dzieje od niedawna jakieś 3 lata. Wcześniej nie było żadnych problemów. Ale w
niemczech możesz zapłacić podatek drogowy i mieć spokój. A w holandii musisz
przerejestrowac auto co wiązę się z tym, że już nigdy więcej nie będziesz mógł
zarejestrować tego auta ponownie w polsce, bo żadna ustawa tego nie przewiduje.
I tu jest największy problem. Jeżeli chodzi o tanie samochody to nie ma problemu,
niewiele człowiek traci, ale gdy chodzi o droższe samochody zaczyna się problem i kalkulowanie, czy sprzedać w polsce ze stratą i kupić drożej w holandii to samo,
czy bawić się w rejestrację i potem pozostaje tylko sprzedaż tego auta na terenie holandii.
Gdyby mieli tutaj coś takiego jak podatek drogowy z roskoszą bym go zapłacił jak inne
podatki, a tak człowiek jest stratny bez względu na ścieżkę, którą wybierze. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Pią Gru 19, 2008 11:27 am
|
|
|
Tymek rozeznaj sie w przepisach a bedziesz wiedzial ze i w NL mozesz placic podatek zostawiajac auto na polskich blachach.
Jesli jestes dluzej jak 2 tyg musisz placic podatek drogowy. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Gru 19, 2008 11:35 am
|
|
|
baileys napisał/a: | Tymek rozeznaj sie w przepisach a bedziesz wiedzial ze i w NL mozesz placic podatek zostawiajac auto na polskich blachach.
Jesli jestes dluzej jak 2 tyg musisz placic podatek drogowy. |
Wg RDW nie da sie placic podatku drogowego majac auto zarejestrowane poza terenem NL. Probowalem zaplacic ale nie dalo sie, wiec kupilem auto na NL numerach a "stare" dalem rodzicom |
|
|
|
|
poki
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 20, 2008 2:53 am
|
|
|
A ciekawe co powinna zrobić osoba zameldowana w Polsce i Holandii przebywająca równie często w jednym jak i w drugim kraju kupić sobie dwa samochody ???????????
Ludzie przecież to paranoja!!!!!!!!! |
|
|
|
|
|