nie chca oddac borgu |
Autor |
Wiadomość |
pelci1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 7:10 pm nie chca oddac borgu
|
|
|
witamy wszystkich,zwracamy sie do forumowiczow z prosba o informacje.Otoz wynajmujemy mieszkanie od prywatnej osoby na poczatku zaplacilismy dwie borg po 700 euro czyli 1400 euro ,w kontrakcie mamy zaznaczone ze kaucja jest zwrotna przy opuszczeniu mieszkania - w ten piatek musimy opuscic mieszkanie i miec pieniazki na nastepna zaliczke ale niestety pan z makelardij napisal wczoraj do nas smsa ze z kaucji odciagna nam "tax (hoogdheemraad)czy istnieje takie prawo i czy moga tak z nami postapic?Prosimy o rady |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Mar 19, 2012 5:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 7:12 pm
|
|
|
Ja jeszcze nigdy o czyms takim nie slyszalam. Oni zawsze kreca
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
mroweczka
Gaduła

Pomogła: 2 razy Wiek: 39 Dołączyła: 18 Cze 2007 Posty: 192 Skąd: Loenen aan de Vecht
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 7:28 pm
|
|
|
Tak, to racja. Zawsze kombinuja, zeby tej kasy nie zwrucic, nie slyszalam by odcigali tax, moga za to odliczyc jesli cos zostalo zniszczone. Ale czasem lepiej oplaca sie naprawic szkode i odzyskac borg, bo oni kasuja jak za zboze. |
_________________ You can't stop me
You can't break me
You can't reach me
You can't see me
You can try all you can
But you'll never defeat me! |
Ostatnio zmieniony przez mroweczka Pon Paź 26, 2009 7:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pelci1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 7:41 pm borg
|
|
|
jestesmy w kropce-nie wiemy do kogo mamy sie z tym zwrocic-czy istnieja jakies instytucje ktore sie tym zajmuja(( |
|
|
|
|
Rauf
Gaduła
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 172 Skąd: Netherlands
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 7:56 pm
|
|
|
Mozesz sie zglosic do Juridish Office w hadze jest w centrum, wez ze soba ten kontrakt i powiedz o co chodzi to ci napewno dokladnie wytlumacza, chociaz mysle ze to ze ci maja cokowlwiek odciagac powinno byc uzgodnione przy podpisywaniu kontraktu!!! a z drugiej strony jesli jestes zameldowana na tym mieszkaniu to i tak dostaniesz rachunek od hoogemraad, wazne zebys sie stamtad jak najszybciej wymeldowala i zameldowala pod innym adresem to za to co przemieszkalas na tym starym mieszkaniu, dostaniesz kwitek ile masz zaplacic i przyjdzie ci to na nowy adres. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 8:24 pm
|
|
|
pelci1, oni wam oddadza czesc borg bo z tego calego borg odciagna wam oplaty za podatki gminne. A reszte dostaniecie przelane lub do reki.
[ Dodano: Pon Paź 26, 2009 8:27 pm ]
pelci1 napisał/a: | z kaucji odciagna nam "tax (hoogdheemraad)czy istnieje takie prawo i czy moga tak z nami postapic? | tak maja takie prawo bo mieszkaliscie jakis czas w tym mieszkaniu i trzeba rozwniez za ten czas zalacic podatki i ew. wyrownanie za wode gas i swiatlo. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Paź 26, 2009 8:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pelci1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 8:36 pm borg
|
|
|
tak,rozumiemy ale wszelkie podatki do gminy placimy regularnie to za co jeszcze mamy placic i jakim prawem chca to odciagnac z kaucji? |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 8:43 pm
|
|
|
kochana a jaki to makelaar (???) wysyla smsy z informacja o tym tax? tu cos jest nie tak. no ale tu wszyscy robia tak zeby borgu nie zwrocic a bym juz u was w miesdzkaniu ktros kto sprawdzal szkody? |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
pelci1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 8:55 pm borg
|
|
|
w sobote ma byc wlasciciel z posrednikiem-nazywa sie Ed boss makelardij-maja sprawdzic mieszkanie a my oddac klucze-szkod zadnych nie ma-kiedy sie wprowadzalismy bylo pelno plesni w mieszkaniu(jak sie pozniej dowiedzielismy-nasz poprzednik hodowal konopie),okna byly zaczepione na sznurki poniewaz przy wiekszym wietrze cale lataja,w lazience nie bylo drzw-my pozniej wprawilismy a w toalecie zwisaly kable z sufitu-moj narzeczony to naprawil-wszystko robilismy we wlasnym zakresie |
|
|
|
|
lusia0101

|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 9:15 pm
|
|
|
jeszcze jedno pytanko. kiedy sie wprowadzaliscie podpisywaliscie lub wypelnialiscie jakis formularz gdzie bylo napisane co jest nie tak w tym mieszkaniu?
ja ci powiem tak jaja zaczna wam sie dokladnie teraz z tym borg wlasnie. ja juz kilka mieszkan zdawalam i nigdy nie dostalam borgu spowrotem! (a nie sorry raz zaplacilam borg 800 i 200 dostalam). nie wiem co to jest to hoogdheemraad co napisalas, nigdy o czyms takim nie slyszlam. narazie nie panikujkcie czekajcie az przyjda ci ludzie, zobaczycie co powiedza. trzymam kciuki za was i wasz borg.
p.s.: czy nie bylo zmiany w prawie ze particulier placi tylko 1 miesiac borg max? niech mnie ktos poprawi jesli sie myle. |
|
|
|
|
pelci1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 9:18 pm borg
|
|
|
nie,nie dawali nam zadnego formularza..niestety a ja zaluje ze nie robilismy zadnych zdjec bo teraz polak madry po szkodzie(( |
|
|
|
|
lusia0101

|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 9:43 pm
|
|
|
no to jest dup..a mnie tez raz tak zrobili, i nie od tego momentu stracilam wszelka wiare w holenderskie powiedzenie afspraak is afspraak (nawet ustny) bo wlasciciel chodzil z nami, wszystko widzial. mowie widzi pan ta dziure w scianie? tak, zrobil to poprzedni wlasciciel! ja sie wyprowadzam: a on ze mi borgu nie odda bo to ja zrobilam ta dziure!
ani te zdjecia by wam nic nie daly. a za to ze sobie cos tam wstawiliscie, naprawiliscie to zadnego profitu z tego tytulu nie dostaniecie. sorry, ale ja na waszym miejscu to bym te drzwi z lazienki ze soba wziela i wolala na marktplaats sprzedac! |
|
|
|
|
agata21229
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 02 Gru 2008 Posty: 125
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 9:54 pm
|
|
|
lusia0101, a właśnie ,że zdjęcia to podstawa najlepiej pierwszego dnia i to w obecności maklera, jedno z najlepszych zabezpieczeń, sprawdzone w praktyce |
|
|
|
|
lusia0101

|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:10 pm
|
|
|
tak, w obecnosci i maklera i wlasciciela + kopie dla nich -moze i tak (nie wiem nie probowalam). normalnie straszne! |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:35 pm
|
|
|
pelci1,Hoogheemraadschap oplacasz nie miesziecznie ale raz do roku .
tu poczytaj sobie o tym
http://www.hhnk.nl/
[ Dodano: Pon Paź 26, 2009 10:36 pm ]
p.s. prawdopodobnie mowiac Hoogheemraadschap maja na mysli tez inne podatki oplacane raz do roku nie tylko w/w |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
|